Φυσίγγια για τρυγόνι

Στα ντοπιάρικα τρυγονάκια τής ενάρξεως, τα οποία είναι και βραχύσωμα συνήθως, αποδίδει ικανοποιητικότατα ακόμη και το 9ρι σκαγάκι (2,1χιλ.)...!!
Αρκεί βέβαια, να είναι ποιοτικό, δηλ. απολύτως στιλπνό, σφαιρικό και αρκετά σκληρούτσικο, δηλ. με τουλάχιστο 3% αντιμόνιο στη σύστασή του...
Για αργότερα, στα περασματιάρικα τρυγόνια, τα οποία ως συνήθως είναι ''ψωμωμένα'', καλύτερα θα ήτανε τα 8άρια (2,3χιλ.), τα 7μισάρια (2,4χιλ.), ακόμη και τα 7άρια (2,5χιλ.)...
Τα τελευταία, πιο χοντρούτσικα νουμεράκια, εννοείται πως ενδείκνυνται και για τρυγονοκάρτερα, στα οποία ενίοτε περιδιαβαίνουν και πιο δυσκολοκατάβλητα πετούμενα, όπως τα αγριοπερίστερα ή ακόμη και τα φασσιά...!

Στα ντοπιάρικα τρυγονάκια τής ενάρξεως, τα οποία είναι και βραχύσωμα συνήθως, αποδίδει ικανοποιητικότατα ακόμη και το 9ρι σκαγάκι (2,1χιλ.)...!!
Αρκεί βέβαια, να είναι ποιοτικό, δηλ. απολύτως στιλπνό, σφαιρικό και αρκετά σκληρούτσικο, δηλ. με τουλάχιστο 3% αντιμόνιο στη σύστασή του...
Για αργότερα, στα περασματιάρικα τρυγόνια, τα οποία ως συνήθως είναι ''ψωμωμένα'', καλύτερα θα ήτανε τα 8άρια (2,3χιλ.), τα 7μισάρια (2,4χιλ.), ακόμη και τα 7άρια (2,5χιλ.)...
Τα τελευταία, πιο χοντρούτσικα νουμεράκια, εννοείται πως ενδείκνυνται και για τρυγονοκάρτερα, στα οποία ενίοτε περιδιαβαίνουν και πιο δυσκολοκατάβλητα πετούμενα, όπως τα αγριοπερίστερα ή ακόμη και τα φασσιά...!
Δηλαδή βάλε 6 να κατεβάζεις τα πάντα.

Μ'αρεσεις ρε Νικολα....μονο που εγω, για 1ο εχω 33gr No8 & 2ο-3ο ριχνω πάντα Νο6×34...καρπωθέν γόμωσης και αποτελεσματικήν για μ'ένα, καθιερωμένη απο το 2013 αυτος ο συνδυασμος στα τρυγονοκάρτερα του σεπτέμβρη, επι εμπορικών ακόμη φυσιγγίων...

Μ'αρεσεις ρε Νικολα....μονο που εγω, για 1ο εχω 33gr No8 & 2ο-3ο ριχνω πάντα Νο6×34...καρπωθέν γόμωσης και αποτελεσματικήν για μ'ένα, καθιερωμένη απο το 2013 αυτος ο συνδυασμος στα τρυγονοκάρτερα του σεπτέμβρη, επι εμπορικών ακόμη φυσιγγίων...
Εύγε τέκνον μου.
Το μέγεθος ως γνωστόν κάνει πάντα την διαφορά.

Μας έλειψες!

Το τοπιαρικο τρυγόνι είναι μαλακό επειδή δεν κάνει μεγάλες διαδρομές από την βοσκή στην κούρνια η το νερό.
Το μυϊκό του συστημα είναι πολύ πιο αδύναμο σε σχέση με ταξιδεμενο πουλί.
Το #9,είναι υπεραρκετό για την καταβολή του!
Η σοβαρή αντίσταση που συναντά το σκαγι είναι το φτέρωμα οι ΜΥΕΣ και τα κόκκαλα.
Το λίπος είναι σα να τρυπαμε βούτυρο με μια οδοντογλυφίδα.
Συν το γεγονός ότι τα πουλιά είναι πιο βαριά και αργά.
Στα περάσματα πάμε σε λίγο πιο χοντρό,όχι επειδή δεν επαρκεί το#9 αλλά επειδή ,συνήθως,τα πουλιά πετούν πιο γρήγορα και χρειάζονται λίγο παραπάνω μενουσες ταχυτητες κι ενδεχομένως επιχειρούμε πιο μακρινές τουφεκιες.

Last edited:
Πέρα από το μέγεθος που σίγουρα παίζει ρόλο, μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή νούμερου σκαγιου παίζουν οι αποστάσεις.
Σε άλλη απόσταση θα τουφεκισεις ένα τρυγόνι που κατεβαίνει μια ρεματιά ή έρχεται στο ηλιόσπορο,σταρια να τραφεί και σε άλλη ένα περασματιαρικο που πολλές φορές ανάλογα και το μέρος τα βλέπεις σε απαγορευτικά ύψος.
Και η θερμοκρασία,υγρασία παίζει ρόλο αλλά συνήθως από Αύγουστο σε Σεπτέμβρη δεν έχουμε και τρελές διάφορες. Με τις συνθήκες που επικρατούν συνήθως σε ένα κυνήγι τρυγονιου ακόμα και το 9αρι είναι υπεραρκετό και σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Ο καθένας επιλέγει ανάλογα με το τρόπο και μέρος που κυνηγάει. Όλα τα νούμερα από 6αρια μέχρι 9αρια θα κάνουν την δουλειά τους με το καθένα να είναι καλύτερο σε ένα συγκεκριμένο εύρος συνθηκών.

Eμένανε πάντως βρε παίδες, μου φαίνεται υπερβολή το 6άρι σκάι για τα τρυγόνια...!!
Ένα 7άρι θα ήτο πολύ πιο χρήσιμον και σώφρον, για όσους φίλους έχουνε ροπή προς τα χονδρότερα νούμερα...
Αλλά όλες οι απόψεις είναι σεβαστές... Και πολλώ δε μάλλον, όταν επιφέρουν και αίσιο αποτέλεσμα επί του πεδίου...

Eμένανε πάντως βρε παίδες, μου φαίνεται υπερβολή το 6άρι σκάι για τα τρυγόνια...!!
Τί εννοείς υπερβολή Νικόλαε; Δηλαδή ένα φυσίγγι 36γρ #6 τί μειονέκτημα πιστεύεις θα έχει;
Που θα υστερεί σε σχέση με ένα 32γρ #8 ας πούμε.

Μην ξεχνάτε όμως παίδες, ότι όταν ψιλώνουμε το σκάι, αυξάνουμε αρκετά έως πολύ την πληθώρα τών σκαγίων τής ντουφεκιάς μας...
Και πιο πολλά και πιο πυκνά σκάγια εις την τουφεκιά και κατανομή/ροζέτα μας, συνεπάγονται και πιο αυξημένες πιθανότητες ευστοχίας και σκαγιάσματος τού πολυπόθητου θηράματος...

Last edited:
Εύγε τέκνον μου.
Το μέγεθος ως γνωστόν κάνει πάντα την διαφορά.
Δε μπορω να στο αναλυσω ρε φιλε αυτο....big smile.
Διοτι τα γούστα απο "τρυγόνες" είναι πολλά...αλλες θελουν μεγεθος, αλλες πάχος "σκαγίου" αλλες δεν τους ενδιαφερει το μήκος τράκτου κ άλλες τους ενδιαφερει απλά η διάτρηση...τι να πω...ειναι, σε τι τρυγόνα θα πεσεις.....:cool:

Μην ξεχνάτε όμως παίδες, ότι όταν ψιλώνουμε το σκάι, αυξάνουμε αρκετά έως πολύ την πληθώρα τών σκαγίων τής ντουφεκιάς μας... Και πιο πολλά σκάγια εις την τουφεκιά και κατανομή/ροζέτα μας, συνεπάγονται και πιο αυξημένες πιθανότητες ευστοχίας και σκαγιάσματος τού πολυπόθητου θηράματος...
Επισης, μιας κ γεμιζω δικα μου φυσιγγια κ πλεον εχω κατασταλαξει σε 2-3 σεταπ, συνδιαζω 1 σεταπ το οποιο να με καλυπτει τρυγονι σεπτεμβρη & υδροβιο σε ηπιο καιρο...οποτε το Νο6×34 ειναι η επιλογη μου ως Νοεμβρη με 1 κ μονο σεταπ....σαν 1η τουφεκια ενα μαλλινο Νο:8×33 ή συγκεντρωτηρα Νο: 8 ή 8½ ειναι αρκετα ΓΙΑ Μ'ΕΝΑ για τα πρωτα 35m στο τρυγονι...

Τί εννοείς υπερβολή Νικόλαε; Δηλαδή ένα φυσίγγι 36γρ #6 τί μειονέκτημα πιστεύεις θα έχει;
Που θα υστερεί σε σχέση με ένα 32γρ #8 ας πούμε.

Στα 36 γρ. νούμερο 6, έχεις περί τα 315 σκάγια στην ντουφεκιά σου...
Στα 32 γρ. νούμερο 8, έχεις περί τα 450 σκάγια στην ντουφεκιά σου...
Η διαφορά είναι μεγάλη κι αισθητή υπέρ της 2ης γομώσεως...! Σίγουρα ικανότατη να επιφέρει πολύ πιο εύκολα το πολλαπλό και ''κεραυνοβόλο'' τραύμα στο τρυγόνι...!

Last edited:
Επισης, μιας κ γεμιζω δικα μου φυσιγγια κ πλεον εχω κατασταλαξει σε 2-3 σεταπ, συνδιαζω 1 σεταπ το οποιο να με καλυπτει τρυγονι σεπτεμβρη & υδροβιο σε ηπιο καιρο...οποτε το Νο6×34 ειναι η επιλογη μου ως Νοεμβρη με 1 κ μονο σεταπ....σαν 1η τουφεκια ενα μαλλινο Νο:8×33 ή συγκεντρωτηρα Νο: 8 ή 8½ ειναι αρκετα ΓΙΑ Μ'ΕΝΑ για τα πρωτα 35m στο τρυγονι...
Το ίδιο και εγώ ένα σεταπ Με α1 στα 34γρ ν6 από έναρξη μεχρει Νοέμβριο μου έχει δόση πολλά παπια ποιο χειμωνα το δυναμόνο λίγο!!!

Στα 36 γρ. νούμερο 6, έχεις περί τα 315 σκάγια στην ντουφεκιά σου...
Στα 32 γρ. νούμερο 8, έχεις περί τα 450 σκάγια στην ντουφεκιά σου...
Η διαφορά είναι μεγάλη κι αισθητή υπέρ της 2ης γομώσεως...! Σίγουρα ικανότατη να επιφέρει πολύ πιο εύκολα το πολλαπλό και ''κεραυνοβόλο'' τραύμα στο τρυγόνι...!
Ευχαριστώ για την απάντηση Νικόλαε.

Back