Φυσίγγια για τσίχλες - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Εγώ πάντως, εάν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά (και δεν είναι μόνο για εξαγωγή), θα το βρω και θα το πάρω, για να το δοκιμάσω...! Εάν, ωστόσο, προορίζεται μόνο για το εξωτερικό (Μ. Βρετανία κυρίως) θα το κάνω ειδική παραγγελιά από την ίδια την εταιρεία...!
Νομίζω κυκλοφόρησε ήδη σε τιμή 10 ευρώ ως αντικαταστάτης του classic 30

Αυτό: www.lambro.gr/product/royal-classic/ το έχει δοκιμάσει κανείς...;

Είναι ένα καθαρά εγγλέζικων/βρετανικών προδιαγραφών μαλακό φυσίγγι για τους πολύ μερακλήδες (δικαννάκηδες κυρίως) κυνηγούς...!!! (Εξ ου και το πανέμορφο εγγλέζικο πλαγιόκαννο στη συσκευασία...)

Ενδεικτικά χαρακτηριστικά του τα εξής: η "εγγλέζικη" γόμωση των 29,5 γραμμαρίων, το ότι είναι πολύ κοντό (65χιλ.), όπως τα παλιά, παραδοσιακά εγγλέζικα φυσιγγάκια, και βγαίνει και σε Νο 5(!) παρακαλώ, για να θυμίσει σε πολλούς, πως κάποτε (και σήμερα ακόμη) οι σπορτίβικες, ελαφριές γομώσεις χρησιμοποιούνταν συχνά στα καρτερίσια κυνήγια του φασιανού και της αγριόρνιθας (grouse)...!!! Επίσης, το κλείσιμό του είναι διάφανο ρελιαστό...!

Εγώ πάντως, εάν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά (και δεν είναι μόνο για εξαγωγή), θα το βρω και θα το πάρω, για να το δοκιμάσω...! Εάν, ωστόσο, προορίζεται μόνο για το εξωτερικό (Μ. Βρετανία κυρίως) θα το κάνω ειδική παραγγελιά από την ίδια την εταιρεία...!
Τα εχει ο Καλκαντζακος, τα περνει ενας φιλος που εχει ενα παλιο δικανο με 65αρες θαλαμες! 10€

Οι παπουδες μας χωρις να εχουν ιδιετερες γνωσεις στις γομωσεις, γεμιζαν με το σεσουλακι κ τα γραμαρια τους ηταν 28-29 γρ. απλα οταν ηθελαν να κυνηγισουν σε δυσκολες καιρικες συνθηκες (βαλτος κ θερμοκρασιες ψυχους) αλαζαν μπαρουτι ποιο δυνατη (sipe) η τσιμπαγαν λιγο μπαρουτι παραπανω!
Φυσικο ειναι ενα φυσιγγι των 28γρ με πιεσεις των 500μπαρ να μη μπορει να δουλεψει σε ακραιες καιρικες συνθηκες, εαν υπηρχαν φυσιγγια των 28γρ. με λιγο ποιο πολλα μπαρ για αυτες τις συνθηκες θα ηταν αριστα!

Αυτό: www.lambro.gr/product/royal-classic/ το έχει δοκιμάσει κανείς...;

Είναι ένα καθαρά εγγλέζικων/βρετανικών προδιαγραφών μαλακό φυσίγγι για τους πολύ μερακλήδες (δικαννάκηδες κυρίως) κυνηγούς...!!! (Εξ ου και το πανέμορφο εγγλέζικο πλαγιόκαννο στη συσκευασία...)

Ενδεικτικά χαρακτηριστικά του τα εξής: η "εγγλέζικη" γόμωση των 29,5 γραμμαρίων, το ότι είναι πολύ κοντό (65χιλ.), όπως τα παλιά, παραδοσιακά εγγλέζικα φυσιγγάκια, και βγαίνει και σε Νο 5(!) παρακαλώ, για να θυμίσει σε πολλούς, πως κάποτε (και σήμερα ακόμη) οι σπορτίβικες, ελαφριές γομώσεις χρησιμοποιούνταν συχνά στα καρτερίσια κυνήγια του φασιανού και της αγριόρνιθας (grouse)...!!! Επίσης, το κλείσιμό του είναι διάφανο ρελιαστό...!

Νομίζω κυκλοφόρησε ήδη σε τιμή 10 ευρώ ως αντικαταστάτης του classic 30
Τα εχει ο Καλκαντζακος, τα περνει ενας φιλος που εχει ενα παλιο δικανο με 65αρες θαλαμες! 10€
Ναι, έτσι είναι παιδιά...!
Εντάξει, 10 ευρώ για 29,5 γραμμάρια φουσέκι είναι σίγουρα ακριβά, αλλά ταυτόχρονα είναι και εξαιρετικά ποιοτικό, με διβασική πυρίτιδα παντός καιρού και μαλακό για δίκαννο που ρίχνω εγώ...!
Φυσικά, δεν σκέφτομαι να τα ρίχνω στον κότσυφα και την κελαηδότσιχλα...! Θα καταξοδευτώ...! Αλλά για τις κυργιαρίνες (turdus viscivorus) και τα τρυγονάκια... μού ταιριάζει "γάντι"...!!! Και γιατί όχι και για πιο μεγάλα φτερωτά (π.χ. φάσσα) στο Νο 5 που το βγάζει επίσης...!!!

Ναι, έτσι είναι παιδιά...!
Εντάξει, 10 ευρώ για 29,5 γραμμάρια φουσέκι είναι σίγουρα ακριβά, αλλά ταυτόχρονα είναι και εξαιρετικά ποιοτικό, με διβασική πυρίτιδα παντός καιρού και μαλακό για δίκαννο που ρίχνω εγώ...!
Φυσικά, δεν σκέφτομαι να τα ρίχνω στον κότσυφα και την κελαηδότσιχλα...! Θα καταξοδευτώ...! Αλλά για τις κυργιαρίνες (turdus viscivorus) και τα τρυγονάκια... μού ταιριάζει "γάντι"...!!! Και γιατί όχι και για πιο μεγάλα φτερωτά (π.χ. φάσσα) στο Νο 5 που το βγάζει επίσης...!!!
.well done.

Φυσικο ειναι ενα φυσιγγι των 28γρ με πιεσεις των 500μπαρ να μη μπορει να δουλεψει σε ακραιες καιρικες συνθηκες, εαν υπηρχαν φυσιγγια των 28γρ. με λιγο ποιο πολλα μπαρ για αυτες τις συνθηκες θα ηταν αριστα!
Σε ακραίες καιρικές συνθήκες (αρκετά υπό το μηδέν) Κώστα, μπορεί όντως να πέσουν λίγο τα bar, αλλά και πάλι θα παραμείνουν οι απαιτούμενες πιέσεις, οι οποίες θα εκτοξεύσουν τη γόμωση με την απαιτούμενη και επαρκή κινητική ενέργεια...! Δηλαδή, η ελαφρά πτώση στα bar του φυσιγγιού, είναι τόσο μικρή, που δεν θα επηρεάσει το βλητικό κομμάτι, και δη, την ταχύτητα της γόμωσης, τουλάχιστον σε σημείο που η δέσμη των σκαγιών να μην είναι ικανή και αποτελεσματική για καταβολή του θηράματος...! Με άλλα λόγια, η πτώση στα bar είναι μη αξιόλογη και, κατά συνέπεια, μάλλον αμελητέα...!

Απο οτι γνωριζω η cip μας λεει οτι φυσιγγια 67χιλ ειναι ασφαλη σε οπλα με θαλαμες 65χιλ.
Στην αγορα υπαρχουν φυσιγγια (67χιλ) που θα τα βρει σε καλυτερες τιμες απο το παραπανω.
Καλυτερα ομως να ρωτησει κ καποιο οπλουργο δειχνωντας του οπλο.

τι επιπτωσεις μπορει να εχει αυτο το ζορισμα?
Πρωτα απ ολα μεγαλυτερη ανακρουση και δευτερο συμπιεση της δεσμης σκαγιων με οτι αυτο συνεπαγεται.(η σειρα ειναι τυχαια μπορει να αντιστρφη)

τι επιπτωσεις μπορει να εχει αυτο το ζορισμα?
Δημιουργείται πίεση στη στήλη σκαγιών κατά την έξοδο από τον κάλυκα που δεν ανοίγει τόσο πλήρως όσο ένας 65αρης. Αυτό αποτυπώνεται και σε ανάκρουση όπως ορθά είπε ο συνάδελφος και κυρίως σε κατανομή. Το ιδανικό είναι 65αρης κάλυκας σε 65αρα Θαλάμη.

Δημιουργείται πίεση στη στήλη σκαγιών κατά την έξοδο από τον κάλυκα που δεν ανοίγει τόσο πλήρως όσο ένας 65αρης. Αυτό αποτυπώνεται και σε ανάκρουση όπως ορθά είπε ο συνάδελφος και κυρίως σε κατανομή. Το ιδανικό είναι 65αρης κάλυκας σε 65αρα Θαλάμη.
Αυτο ακριβως εννοουσα μαλιστα εγω εχω παρατηρηση οτι οταν ο καλυκας ειναι κοντυτερος απο τη θαλαμη η τουφεκια ειναι σιγουρα πιο μαλακη υποψιαζομαι οτι εχει και καλυτερη κατανομη αλλα δεν ειμαι ουτε βλητικος ουτε ερευνητης. Απλες παρατηρησεις λεω.Θυμαμαι πριν απο πολλα χρονια ενας φιλος που κυνηγουσε με saint etienne με κοντο κωνο οσες φορες εριχνε με 65 καλυκα το οπλο κλωτσουσε πολυ λιγοτερο απ οτι συνηθως.

η cip μας λεει οτι φυσιγγια 67χιλ ειναι ασφαλη σε οπλα με θαλαμες 65χιλ.
Ορθότατον! .well done.
(Αλλά καλύτερο είναι, όπως λένε και φίλοι πιο πάνω, να ρίχνουμε πάντοτε φυσίγγια με ίσο ή κοντύτερο κάλυκα, σε σύγκριση με τη θαλάμη της κάννης μας! Και αυτό, και για λόγους ασφαλείας που είναι το κύριο, και για λόγους βλητικής...)

Last edited:
αλλα δεν ειμαι ουτε βλητικος ουτε ερευνητης. Απλες παρατηρησεις λεω
Ουτε κ εγω συνονοματε..για μενα η βλητικη ειναι πολυ ψιλα γραμματα κ δεν προκειται να ασχοληθω..
Ασχολουμαι ομως με τι βλεπω στο κυνηγι..

1)ψιλα σκαγια πχ ν9 απο φουλ τσοκ δεν ειναι κ η καλυτερη επιλογη κ καλο ειναι να αποφευγετε..αποδιδει μια χαρα ομως...
2)Στενοι αυλοι πχ 18,2 "στραγγαλιζουν" σκαγια κ θελουν λιγα γραμμαρια κ μαλιστα καλυτερες τουφεκιες θα εχουμε με μαλλινη ταπα(με την μαλλινη δλδ δεν "σακατευονται" τα σκαγια στα τοιχωματα της καννης..)
Μεχρι 34γρ(με μαλλινη κ συγκεντρωτηρα) που κατα καιρους εχω ριξει δεν εχω δει να μην αποδιδει εφοσον ειμαι πανω στο θηραμα..υπαρχουν κ φασσαδες που ριχνουν κ 36γρ απο στενους αυλους..
Ολα τα παραπανω πηγαζουν αποκλειστικα κ μονο μεσα απο το κυνηγι κ οχι απο τουφεκιες σε πινακες..
Θα πειτε οτι τα παραπανω τα γραφουν κ τα λενε ανθρωποι που εχουν αφιερωσει πολυ χρονο γυρω απο την βλητικη κανωντας διαφορες δοκιμες.
Ναι το δεχομαι!φτανει ομως να γινεται η τριχα τριχια..

Παιδιά, και κάτι άλλο:
Είχα διαβάσει κάποτε ένα άρθρο του Νικήτα Κυπρίδημου, το οποίο επικαλούταν μια εξαντλητική δοκιμή σε πίνακες με χιλιάδες τουφεκιές, η οποία είχε βγάλει ως συμπέρασμα το εξής: η συγκέντρωση των σκαγιών στον κύκλο των 76εκ., τείνει να είναι κατά 3% πιο αυξημένη (3% περισσότερα σκάγια δηλαδή) όταν ρίχνουμε με 70άρι φυσίγγι από 76άρα θαλάμη...! Και αυτό, σε σύγκριση με το να ρίχναμε ένα 70άρι φυσίγγι από 70άρα θαλάμη...!
Υποθέτω πως κάτι τέτοιο θα ισχύει και όταν χρησιμοποιούμε 67άρια και 65άρια φυσίγγια από 76άρες ή 70άρες θαλάμες...! Μάλλον αυτή η διαφορά ανάμεσα στο μήκος του κάλυκα (μικρότερο) και στο μήκος της θαλάμης (μεγαλύτερο), δρα ευεργετικά στη γόμωση και το βλητικό αποτέλεσμα, διότι αυτά τα λίγα παραπάνω χιλιοστά της θαλάμης σε σχέση με τα χιλιοστά του κάλυκα, λειτουργούν ως επιπλέον "κώνος συναρμογής", ο οποίος όταν είναι μακρύς, τα σκάγια περνούν ομαλότερα διαμέσου αυτού, και έτσι, επιδρά ευεργετικά στην ποιότητα της κατανομής των σκαγιών, και μειώνει και ελαφρώς την αίσθηση της ανάκρουσης κατά την τουφεκιά...!

Last edited:
με την μαλλινη δλδ δεν "σακατευονται" τα σκαγια στα τοιχωματα της καννης
Αγαπητέ Τάσε, μήπως εδώ συμβαίνει το ανάποδο...;
Τα σκάγια από φυσίγγια με μάλλινη τάπα, δηλαδή χωρίς προστατευτικό κυάθιο (κοινώς συγκεντρωτήρα), έρχονται σε άμεση επαφή με τα τοιχώματα της κάννης και παραμορφώνονται πιο εύκολα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κανανομή της ντουφεκιάς...), απ' ό,τι εάν τα περιέβαλαν και τα "προστάτευαν" τα πτερύγια ενός συγκεντρωτήρα/κυαθίου...! ;)

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back