Πεντανόστιμοι οι κουμαριτες!
Τα άφησα στους παππούδες,φυσικά, Τάσο αλλά ναι τηγάνι πάντα τα βάζουν!!! Είναι γλυκό τι να κάνουμε.Πεντανόστιμοι οι κουμαριτες!
Όσοι βγαίνουν για μανιτάρια εδω στο νησί αυτός είναι ο στόχος τους..
Εκεί κάτι αλλά είδη στο βουνό αλλά αυτά είναι για λίγους...
Γενικά δεν έχουμε ποικιλια εδω...
Τηγάνι λες?
Ναι. Ομφαλωτός των ελαιώνων. Από τις συχνότερες συναντήσεις για πολλούς κυνηγούς αυτή την εποχή.Αυτά είναι omphalotus olearius? Είχε κάτι ρίζες ελιές από κάτω από τον δρόμο.View attachment 35851
Και αυτά στην ίδια περιοχή αλλά μέσα σε δάσος με Βελανιδιές και κάπου κάπου καμιά κουμαριά! Βέβαια περιττό να σας πώ ότι ούτε που τα ακούμπησα αφού δεν τα ξέρω, ειδικά εκείνο με τις φολίδες μου φάνηκε για δηλητηριώδες, μοιάζει με το ζαρκαδίσιο!
Αμανίτες.Amanita pantherina και αυτό που κοκκινίζει το πόδι και είναι άσπρο από κάτω και λίγο πάλι κόκκινο amanita rubescens τρώγεται με καλό μαγείρεμα.Αλλά πάντα χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία λέω την άποψή μου.Θα ακούσεις και από τους πιο έμπειρους και πάλι δεν θα τα κόψεις ή φας.Και οι υπόλοιπες
Δεν νομίζω.Απλά να πέφτει ο σπόρος με καλάθι-κοφίνι πότε σακούλες και να σκεπάζεις έτσι απλώνεις λίγο το χώμα και είναι μια χαρά.Ξεριζώνοντας έχω βρει 3 χρονιές στο ίδιο σχεδόν μέρος και σημείο μανιτάρι.Όπως μαζεύα χόρτα πέρυσι βρήκα σαλιάρα Volvopluteus gloiocephalus.Πέρυσι 5 δεκέμβρη, φέτος 7 νοέμβρη.Και του χρόνου πάλι σε αυτό περιπου το διάστημα θα βρω!!!Εδώ θα είμαστε πρώτα ο θεός να τα πούμε αν τα θυμηθούμε.Μου είχε πει ένας έμπειρος μανιταρο συλλέκτης,ότι το μανιτάρι δεν το ξεκουμπωνουμε απο το έδαφος γιατί χαλάμε το μέρος. Έτσι είχε πάντα μαζί του ένα μαχαίρι που στην πίσω μεριά της λαβής του είχε ένα πινελακι. Τα έκοβε και έμενε ένα τμήμα του " ποδιού" του μανιταριού στο χώμα και με το πινελακι καθάριζε το μανιτάρι αν χρειαζόταν, πριν το βάλει στο καλάθι του. Είχε δίκιο;
Πιθανόν κάποια πολύ ώριμη και διψασμένη armillaria (mellea). Προσωπικά τα αποφεύγω αυτά τα θυσανώδη.Αυτά τα μανιτάρια τα βρήκα στις ρίζες δύο Καστανιών, μπορεί κάποιος να μου πεί τι είδος είναι και εάν τρώγονται?
Υπάρχουν δυο σχολές: αυτοί που κόβουν το πόδι και αυτοί που το "ξεριζώνουν". Για το μανιτάρι (για την ακρίβεια, το μυκήλιο) δεν έχει καμία διαφορά. Απλώς εκείνοι που "ξεριζώνουν" το μανιτάρι, είναι και πιο σίγουροι για το είδος του, αφού έχουν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη διάθεσή τους: τη βάση του ποδιού. Το "ξερίζωμα" ενός καρποσώματος μανιταριού απ' το μυκήλιο αντιστοιχεί στο "ξεκούμπωμα" ενός καρπού από το δέντρο με το κοτσάνι. Εγώ "ξεριζώνω" σχεδόν πάντα όσα μαζεύω, απλά σκεπάζω το σημείο ώστε να μη στεγνώνει το μυκήλιο. Μεγάλη ζημιά φαίνεται να κάνουν τα αγριογούρουνα που τα παρατηρώ να σκάβουν συγκεκριμένα σε περιοχές όπου υπάρχει μυκήλιο και μένει εκτεθειμένο στον ήλιο και τον αέρα.Είχε δίκιο;
Και αυτά στην ίδια περιοχή αλλά μέσα σε δάσος με Βελανιδιές και κάπου κάπου καμιά κουμαριά! Βέβαια περιττό να σας πώ ότι ούτε που τα ακούμπησα αφού δεν τα ξέρω, ειδικά εκείνο με τις φολίδες μου φάνηκε για δηλητηριώδες, μοιάζει με το ζαρκαδίσιο!
Και οι υπόλοιπες
Σωστός ο Γιώργος Μανώλη. Αυτά είναι τα δύο είδη. Η πανθερίνα είναι και ένα από τα θανατηφόρα είδη. Μεγάλη προσοχή θέλει και ο αμανίτης ο κοκκινίζων (rubescens) γιατί αν δεν μαγειρευτεί επαρκώς μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αιμόλυση. Πάρα ταύτα καλομαγειρεμένος είναι από τα νοστιμότερα είδη.Αμανίτες.Amanita pantherina και αυτό που κοκκινίζει το πόδι και είναι άσπρο από κάτω και λίγο πάλι κόκκινο amanita rubescens τρώγεται με καλό μαγείρεμα.Αλλά πάντα χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία λέω την άποψή μου.Θα ακούσεις και από τους πιο έμπειρους και πάλι δεν θα τα κόψεις ή φας.
Αυτά τα μανιτάρια τα βρήκα στις ρίζες δύο Καστανιών, μπορεί κάποιος να μου πεί τι είδος είναι και εάν τρώγονται?
Σωστός ο Γιάννης. Εκεί πήγε και εμένα το μυαλό μου. Βέβαια υπάρχουν και άλλες αρμιλλάριες όπως η tabescens , ostoyae κλπ. Συνολικά 35 είδη. Η αρμιλλάρια bulbosa, είναι γνωστή για ένα από τα μεγαλύτερα μυκήλια στον κόσμο, με έκταση πάνω από 15 εκτάρια και εκτίμηση βάρους μυκηλίου άνω των 10 τόννων και ηλικία ίσως άνω των 1500 ετών.!!! Ένα άλλο μυκήλιο αρμιλλάριας ostoyae στα βουνά Άνταμς των ΗΠΑ εκτιμήθηκε σε ηλικία από 400-1000 έτη και είχε πολλαπλάσια έκταση του πρώτου φτάνοντας τα 607 εκτάρια . (Ένα εκτάριο είναι 10 στρέμματα).Πιθανόν κάποια πολύ ώριμη και διψασμένη armillaria (mellea). Προσωπικά τα αποφεύγω αυτά τα θυσανώδη.
Ο χρήστος.Σωστός ο Γιώργος Μανώλη. Αυτά είναι τα δύο είδη. Η πανθερίνα είναι και ένα από τα θανατηφόρα είδη. Μεγάλη προσοχή θέλει και ο αμανίτης ο κοκκινίζων (rubescens) γιατί αν δεν μαγειρευτεί επαρκώς μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αιμόλυση. Πάρα ταύτα καλομαγειρεμένος είναι από τα νοστιμότερα είδη.
Σόρρυ Χρήστο...Ο χρήστος.