Αναγνώριση Μανιταριών

Οι εμπειρικές τακτικές (μία εκ των οποίων είναι αυτή που αναφέρεται) σίγουρα δεν είναι ενδεδειγμένος τρόπος συλλογής μανοταριών προς βρώση. Προφανώς η συγκεκριμένη πρακτική αναφέρεται στην προσπάθεια ταυτοποίησης των εδώδιμων λακτάριων που κατά την κοπή εκκρίνουν γαλακτώδες πορτοκαλόχρωμο υγρό. Οι λακτάριοι με λευκωπό γαλακτώδες υγρό και παρόμοια εξωτερικά χαρακτηριστικά με τους εδώδιμους που αναφέρεται, είναι ο lactarius determinus και ο lactarius chrysorpheus. Φυσικά η πρακτική αυτή ισχύει για τους λακτάριους, όμως διαφεύγει την γνώσης, ότι γαλακτώδες υγρό εκκρίνουν και άλλα είδη μανιταριών πέραν του γένους των λακτάριων.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΡΟΤΙ ΥΓΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΑΘΕΥΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΤΕ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ.ΑΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΑΡΧΑΡΙΟΙ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΦΟΒΑ.ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΡΟΤΙ ΥΓΡΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΡΟΤΙ ΥΓΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΑΘΕΥΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΤΕ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ.ΑΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΑΡΧΑΡΙΟΙ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΦΟΒΑ.ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΡΟΤΙ ΥΓΡΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.
Όχι δεν γνωρίζω προσωπικά να υπάρχουν άλλα μανιτάρια με πορτοκαλί υγρό. Πάρα ταύτα θεωρώ πολύ ποιό σωστό την πραγματική αναγνώριση του κάθε είδους που θέλουμε να μαζέψουμε και να καταναλώσουμε. Ειδικά για τους πορτοκαλί λακτάριους, έχουν γίνει πολλές αναφορές σε προηγούμενες σελίδες με όλα τα διαφορετικά είδη τους (πέντε τουλάχιστον) που μπορούμε να μαζέψουμε και να καταναλώσουμε.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΡΟΤΙ ΥΓΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΑΘΕΥΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΤΕ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ.ΑΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΑΡΧΑΡΙΟΙ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΦΟΒΑ.ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΡΟΤΙ ΥΓΡΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.
Φώτη (?) μάλον επειδή είσαι καινούργιος εδώ δεν γνωρίζεις ότι ο Τάσος (Hawkeye) είναι από τους κατ'εξοχήν γνώστες του αντικειμένου και πως ότι λέει πρέπει να το αποδέχεσαι με θρησκευτική ευλάβεια, ειδικά αν είσαι αρχάριος όπως λες. Αν διαβάσεις τις αναρτήσεις του στις προηγούμενες σελίδες, είναι πραγματικό σεμινάριο, έχει απίστευτες γνώσεις!
 
Φώτη (?) μάλον επειδή είσαι καινούργιος εδώ δεν γνωρίζεις ότι ο Τάσος (Hawkeye) είναι από τους κατ'εξοχήν γνώστες του αντικειμένου και πως ότι λέει πρέπει να το αποδέχεσαι με θρησκευτική ευλάβεια, ειδικά αν είσαι αρχάριος όπως λες. Αν διαβάσεις τις αναρτήσεις του στις προηγούμενες σελίδες, είναι πραγματικό σεμινάριο, έχει απίστευτες γνωσεις.

φιλε μου δεν αντιλεγω,ουτε κανω τον εξυπνο γ αυτο μαζευω καθε χρονο μονο αυτο το ειδος μανιταριου.Αυτα που γραφω δεν τα βγαζω απο το μυαλο μου ,μας τα εχουν πει γνωστες μανιταριων σε σεμιναρια στην Παρνηθα.Επαναλαμβανω ο λακταριους ειναι μονο για αρχαριους.Ισα ισα θα χαρω να ακουσω συμβουλες απο τον Τασο.
 
Καλημέρα Νικόλα. Αυτό το μανιτάρι που παρατήρησες ότι συνυπάρχει σε κοντινά σημεία με τις μορχέλλες είναι η Sarcosphaera Coronaria. Αυτή είναι στην φωτογραφία που ανάρτησες. Η Geopora sumneriana είναι και αυτή δείκτης ύπαρξης μορχελλών αλλά συνήθως σε ελατοδάση. Δεν την έχω συναντήσει σε πευκοδάση. Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη σε καρποφορία τα τελευταία 10 χρόνια που συλλέγω μορχέλλες για την Αττική.
Εκτιμώ όμως ότι μάλλον θα είναι καλή χρονιά για τα ελατοδάση μας. Μένει να δούμε αν όντως θα είναι έτσι, μιά και οι καρποφορίες εντός Αττικής βαίνουν προς το τέλος.
Τάσο πως εξηγείς αυτή την άσχημη σχετικά χρονιά? Είναι μόνο στην Αττική η γενικότερα?
Εννοείται πως θα πάμε και στα έλατα, τα αγαπημένα!!!
 
Τάσο πως εξηγείς αυτή την άσχημη σχετικά χρονιά? Είναι μόνο στην Αττική η γενικότερα?
Εννοείται πως θα πάμε και στα έλατα, τα αγαπημένα!!!
Νικόλα καλησπέρα.
Πιστεύω ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο η έλλειψη βροχών, τον Ιανουάριο κυρίως, με αποτέλεσμα την μη δημιουργία σκληρώτιων (Τα σκληρώτια είναι σκληρές, σε λανθάνουσα κατάσταση, δομές (έχουν προκύψει από την συνάθροιση υφών) οι οποίες εξυπηρετούν την επιβίωση του μύκητα κάτω από αντίξοες συνθήκες και βλαστάνουν όταν αυτές βελτιωθούν) και ο γενικότερα άβρεχος χειμώνας. Επειδή τα πράγματα βελτιώθηκαν με την χιονόπτωση αρχές Φεβρουαρίου και κάποιες βροχές που ακολούθησαν κυρίως στα ορεινά γι'αυτό ελπίζω στις καρποφορίες των ελάτων.
 
Βεβαίως δεν είναι τρούφες οι πισσόλιθοι.
Συνοπτικά υπέργειος μύκητας (όχι υπόγειος όπως οι τρούφες ) και πολύ διαφορετικός. Άλλο γένος και είδος.
Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει για αυτούς περισσότερα.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pisolithus_arhizus
Bohemian truffle
 
Νικόλα καλησπέρα.
Πιστεύω ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο η έλλειψη βροχών, τον Ιανουάριο κυρίως, με αποτέλεσμα την μη δημιουργία σκληρώτιων (Τα σκληρώτια είναι σκληρές, σε λανθάνουσα κατάσταση, δομές (έχουν προκύψει από την συνάθροιση υφών) οι οποίες εξυπηρετούν την επιβίωση του μύκητα κάτω από αντίξοες συνθήκες και βλαστάνουν όταν αυτές βελτιωθούν) και ο γενικότερα άβρεχος χειμώνας. Επειδή τα πράγματα βελτιώθηκαν με την χιονόπτωση αρχές Φεβρουαρίου και κάποιες βροχές που ακολούθησαν κυρίως στα ορεινά γι'αυτό ελπίζω στις καρποφορίες των ελάτων.
Τροφή για μελέτη...
 
Bohemian truffle
Σταύρο ότι στην wikipedia αναφέρει ότι στην Ευρώπη κάποιοι την ονομάζουν truffle δηλ. τρούφα δεν την κάνει τρούφα.
Οι τρούφες ανήκουν στο γένος tuber όχι στο Pisolithus και από τα 70 περίπου είδη που υπάρχουν, εμπορικό ενδιαφέρον έχουν μόνο τα 7 από αυτά. Επίσης αναφέρεται ως μη εδώδιμη γι'αυτό σε ρώτησα αν την καταναλώνεις και πως. Πάντα φιλικά.
 
Σταύρο ότι στην wikipedia αναφέρει ότι στην Ευρώπη κάποιοι την ονομάζουν truffle δηλ. τρούφα δεν την κάνει τρούφα.
Οι τρούφες ανήκουν στο γένος tuber όχι στο Pisolithus και από τα 70 περίπου είδη που υπάρχουν, εμπορικό ενδιαφέρον έχουν μόνο τα 7 από αυτά. Επίσης αναφέρεται ως μη εδώδιμη γι'αυτό σε ρώτησα αν την καταναλώνεις και πως. Πάντα φιλικά.
Ναι την τρώμε και δεν είναι κάτι νέο πολλες γενιες πισω την καταναλωναν χωρις ποτε να δημιουργηθει θεμα και είναι εκλεκτός μεζές δεν έχει βρεθεί κανένας να μην του άρεσε από τους πολλούς που έχουν δοκιμάσει στο κονάκι μου και σε άλλα την φούσκα αυτή την κάνουμε τηγανητη και βάζουμε ροσμαρι από πάνω ή ψητή σε φέτες στο φούρνο και πάλι στο τέλος τοποθετούμε από πάνω λιγο ροσμαρι είναι σαν να τρως σκωτι στο περίπου
 
Νικόλα καλησπέρα.
Πιστεύω ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο η έλλειψη βροχών, τον Ιανουάριο κυρίως, με αποτέλεσμα την μη δημιουργία σκληρώτιων (Τα σκληρώτια είναι σκληρές, σε λανθάνουσα κατάσταση, δομές (έχουν προκύψει από την συνάθροιση υφών) οι οποίες εξυπηρετούν την επιβίωση του μύκητα κάτω από αντίξοες συνθήκες και βλαστάνουν όταν αυτές βελτιωθούν) και ο γενικότερα άβρεχος χειμώνας. Επειδή τα πράγματα βελτιώθηκαν με την χιονόπτωση αρχές Φεβρουαρίου και κάποιες βροχές που ακολούθησαν κυρίως στα ορεινά γι'αυτό ελπίζω στις καρποφορίες των ελάτων.
Διάβασα αρκετά για τα σκληρώτια. Εξαιρετικα ενδιαφέρον.
Μια γρήγορη περίληψη σε εικόνες.
 

Attachments

  • Skirotia01.JPG
    Skirotia01.JPG
    126,8 KB · Προβολές: 12
  • Skirotia02.JPG
    Skirotia02.JPG
    137,1 KB · Προβολές: 12
  • Sclerotia-kyklos_zois-psychedelic_wiki.png
    Sclerotia-kyklos_zois-psychedelic_wiki.png
    118 KB · Προβολές: 12
Ναι την τρώμε και δεν είναι κάτι νέο πολλες γενιες πισω την καταναλωναν χωρις ποτε να δημιουργηθει θεμα και είναι εκλεκτός μεζές δεν έχει βρεθεί κανένας να μην του άρεσε από τους πολλούς που έχουν δοκιμάσει στο κονάκι μου και σε άλλα την φούσκα αυτή την κάνουμε τηγανητη και βάζουμε ροσμαρι από πάνω ή ψητή σε φέτες στο φούρνο και πάλι στο τέλος τοποθετούμε από πάνω λιγο ροσμαρι είναι σαν να τρως σκωτι στο περίπου
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το κομμάτι της κατανάλωσης από γενιά σε γενιά. Άλλωστε με την εμπειρική γνώση, έχουμε ουσιαστικά οδηγηθεί στην επιλογή των ειδών που καταναλώνουμε. Ενημέρωσέ μας αν θέλεις και σε ποιά περιοχή της Ελλάδας μας τις καταναλώνουν συστηματικά για πολλές γενιές. Φιλικά.
 
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το κομμάτι της κατανάλωσης από γενιά σε γενιά. Άλλωστε με την εμπειρική γνώση, έχουμε ουσιαστικά οδηγηθεί στην επιλογή των ειδών που καταναλώνουμε. Ενημέρωσέ μας αν θέλεις και σε ποιά περιοχή της Ελλάδας μας τις καταναλώνουν συστηματικά για πολλές γενιές. Φιλικά.
Στην Κρήτη και λέω όλο το νησί κσι όχι μόνο το νόμο μου καθώς έχω άκρες σε όλη την Κρήτη και οι περισσότεροι τις έχουν δοκιμάσει και τις ξέρουν όπως βλέπουμε η βιβλιογραφία που αναφέρθηκε παραπάνω δεν είναι πάντα ακριβής
 
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους.
Χτεσινή συγκομιδή από τα έλατα σε μορχέλλες. Έκλεισα οκτάωρο στο βουνό αλλά χαλάλι τους. Είχα 4 χρόνια να μαζέψω τέτοιο καλάθι. Οι βροχές στα ψηλά τον τελευταίο μήνα τις ευνόησαν και οι καρποφορίες ήταν καλές. Να είμαστε καλά και να ανεβαίνουμε στα βουνά.
Καλή Ανάσταση σε όλους εύχομαι.
 

Attachments

  • εικόνα_Viber_2023-04-11_18-29-11-508.jpg
    εικόνα_Viber_2023-04-11_18-29-11-508.jpg
    232,3 KB · Προβολές: 39
  • εικόνα_Viber_2023-04-11_18-29-10-452.jpg
    εικόνα_Viber_2023-04-11_18-29-10-452.jpg
    238,6 KB · Προβολές: 38
  • εικόνα_Viber_2023-04-11_18-29-10-319.jpg
    εικόνα_Viber_2023-04-11_18-29-10-319.jpg
    221,4 KB · Προβολές: 42
  • εικόνα_Viber_2023-04-11_23-08-12-221.jpg
    εικόνα_Viber_2023-04-11_23-08-12-221.jpg
    248,2 KB · Προβολές: 42
  • εικόνα_Viber_2023-04-11_18-29-10-169.jpg
    εικόνα_Viber_2023-04-11_18-29-10-169.jpg
    230,3 KB · Προβολές: 42
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους.
Χτεσινή συγκομιδή από τα έλατα σε μορχέλλες. Έκλεισα οκτάωρο στο βουνό αλλά χαλάλι τους. Είχα 4 χρόνια να μαζέψω τέτοιο καλάθι. Οι βροχές στα ψηλά τον τελευταίο μήνα τις ευνόησαν και οι καρποφορίες ήταν καλές. Να είμαστε καλά και να ανεβαίνουμε στα βουνά.
Καλή Ανάσταση σε όλους εύχομαι.
Μοσχοβόλησε όλο το σπίτι χθες το βράδυ Τάσο!
Φρέσκο κρεμμυδάκι, δυό σκελίδες σκόρδο, σβήσιμο με κρασί και λεμόνι και λίγο μαϊντανό από πάνω, να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει!!!!
Να είσαι πάντα γερός να οργώνεις τα ψηλά βουνά και να μαζεύεις τους καρπούς τους!!!!!
(Η ευχή μου αυτή, παρά το ότι είναι χίλια τοις εκατό ειλικρινής, δεν είναι τελείως ανιδιοτελής... :cool: )
 
Μοσχοβόλησε όλο το σπίτι χθες το βράδυ Τάσο!
Φρέσκο κρεμμυδάκι, δυό σκελίδες σκόρδο, σβήσιμο με κρασί και λεμόνι και λίγο μαϊντανό από πάνω, να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει!!!!
Να είσαι πάντα γερός να οργώνεις τα ψηλά βουνά και να μαζεύεις τους καρπούς τους!!!!!
(Η ευχή μου αυτή, παρά το ότι είναι χίλια τοις εκατό ειλικρινής, δεν είναι τελείως ανιδιοτελής... :cool: )
Καλημέρα Παντελή μου και Χρόνια Πολλά. Δεν είναι τυχαίο που οι μορχέλλες θεωρούνται κορυφαία γαστριμαργική λιχουδιά. Στα πιάτα των σεφ συνήθως βρίσκονται 2 ή 3 το πολύ ανά μερίδα, απογειώνοντας το πιάτο. Έκανες εξαιρετική διαχείριση και το αποτέλεσμα ανέδειξε το εκπληκτικό τους άρωμα. Καλοχώνευτες και με το καλό η Ανάσταση.
 
Μοσχοβόλησε όλο το σπίτι χθες το βράδυ Τάσο!
Φρέσκο κρεμμυδάκι, δυό σκελίδες σκόρδο, σβήσιμο με κρασί και λεμόνι και λίγο μαϊντανό από πάνω, να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει!!!!
Να είσαι πάντα γερός να οργώνεις τα ψηλά βουνά και να μαζεύεις τους καρπούς τους!!!!!
(Η ευχή μου αυτή, παρά το ότι είναι χίλια τοις εκατό ειλικρινής, δεν είναι τελείως ανιδιοτελής... :cool: )
Παντελή από σένα είχα δει τη συνταγή και μπορώ να πω πως είναι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματός της.
 
Ωραία συγκομιδή Τάσο!!!
Πήγαν όλα πρίμα με τον καιρό, όπως τα έλεγες.
Δεν προλαβαίνω τώρα μιας και πάω χωριό για Πάσχα. Μετά από 15 μέρες και βλέπουμε.
Καλό Πάσχα σε όλους!!!
Άν στο χωριό έχει ελατοδάσος κοντά ψάξτο. Καλή Ανάσταση Νικόλα.
 
Παντελή από σένα είχα δει τη συνταγή και μπορώ να πω πως είναι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματός της.
Νικόλα αν δεν νηστεύαμε θα τις σωτάριζα με μπόλικο βούτυρο και, ανάλογα με τη διάθεση, θα πρόσθετα στο τέλος και λίγη κρέμα γάλακτος, ειδικά αν προορίζονται για ζυμαρικά, πχ λινγκουϊνι...
 
Back
Top