Άγγελε Καλησπέρα!
Κατι γράφει περί αυτού ο συγχωρεμένος ο
Παπαδέας...
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ
ΔΗΜ. Π. ΠΑΠΑΔΕΑΣ
1. Eρώτηση: Έχουμε 2 κάνες με το ίδιο τσοκάρισμα. Η μια με μήκος 75 και ή άλλη 60 πόντους. Στη θαλάμη και των δύο αναπτύσσεται πίεση 650 bars/cm². Στο στόμιο της πρώτης, τα αέρια ασκούν πίεση 50 bars/cm² και στην δεύτερη 90 bars/cm². Ποια θα δώσει, με το ίδιο φυσίγγι, καλλίτερα βλητικά αποτελέσματα;
Aπάντηση: Μη σας γελάει η πίεση στο στόμιο της κάνης. Στην εβδομηνταπεντάρα κάνη, τα αέρια θα σπρώξουν τα σκάγια για περισσότερο χρόνο και συνεπώς θα προσδώσουν σ'αυτά μεγαλύτερη ταχύτητα στομίου.
Επειδή τα αέρια, στη μακριά κάνη θα ξεμπουκάρουν με λιγότερη δύναμη, (50 αντί 90 bars/cm²), θα έχουν μικρότερη επίδραση στο διασκορπισμό των σκαγίων. Τουναντίον, στα βραχύκαννα ντουφέκια, τα αέρια ξεμπουκάρουν με δύναμη και φυσάνε, από πίσω, τα σκάγια, δεν καταστρέφουν ολοσχερώς την ντουφεκιά, αλλά επηρεάζουν την κατανομή τους.
Δεν δημιουργήθηκε λοιπόν άδικα, από τους παλαιούς κυνηγούς και τους σκοπευτές του ΤΡΑΠ προτίμηση στα μακρύκαννα ντουφέκια.
2. Eρώτηση: Τι πρακτική αξία έχει αυτή η υπεροχή των μακρίκαννων ντουφεκιών;
Aπάντηση: Οι μεγαλύτερες αρχικές ταχύτητες κατά 15-20m/sec, που αποδίδουν αυτές οι κάνες, "
εξανεμίζεται" στις μακρινές ντουφεκιές. Η καλή όμως κατανομή, που υπόσχονται, σε συνδυασμό με άριστης ποιότητας και χωρίς παραμορφώσεις σκάγια, ίσως δώσουν τα 1-2 πιάτα παραπάνω στον πρωταθλητή για να πάρει το μετάλλιο.
Για τους κοινούς κυνηγούς τίποτα ουσιαστικό. Στα κυνήγια μάλιστα με σκυλί φέρμας, ίσως η εξηντάρα, που σκορπάει λίγο τα σκάγια, να αποδειχθεί αποτελεσματικότερη.
Υ.Γ...ας με συγχωρέσουν οι λοιποί φίλοι(και
ορισμένοι ειδικά!
)αλλά ... του έχω
μια αδυναμία...