Η προοδευτιΚΟΤΕΡΗ θα κάνει πιο αργά από την ταχυκαυστη,όπως προκύπτει κι από την ονομασία τους.
Τον μεγάλο ρόλο θα τον παίξει το ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ καψουλι!
Ένταση,σχήμα,διάρκεια φλόγας.
Σωστή έναυση!
Το ζητούμενο είναι να καει ΟΟΟΟΛΗ η πυρίτιδα!
...απο τις σημειώσεις μου...την τελευταία παράγραφο την έχω κάνει με
έντονη γραφή...
[...]
Η προοδευτικότητα της πυρίτιδας
Η προοδευτικότητα της πυρίτιδας έχει να κάνει με τον χρόνο καύσης της. Όσο πιο προοδευτική είναι μια πυρίτιδα τόσο πιο αργά καίγεται. Αυτό σημαίνει ότι φτάνει στο ανώτερο σημείο πίεσης σε μεγαλύτερο χρόνο και παραμένει εκεί για επίσης μεγαλύτερο χρόνο πριν αρχίσει να πέφτει. Διαγράφει έτσι μια μεγαλύτερη καμπύλη καύσης(σε σχέση με μια ταχυκαυστη) που περικλείει μέσα της μεγαλύτερη αδράνεια που εκλύεται από την γόμωση. Λόγο της μεγαλύτερης αδρανείας μπορούμε είτε να πάρουμε μεγαλύτερες ταχύτητες είτε να σπρώξουμε μεγαλύτερο βάρος σκαγιών χωρίς να ανεβάσουμε παραπάνω τις μέγιστες αναπτυσσόμενες πιέσεις.
Η προοδευτικότητα δεν είναι τίποτα’ άλλο παρά το τι έργο καλείτε να παράγει μια πυρίτιδα. Δηλαδή ποια είναι η γόμωση την οποία καλείτε να προωθήσει και σε τι χρόνους το κάνει αυτό. Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερη η γόμωση που πρέπει να προωθηθεί τόσο πιο προοδευτική η πυρίτιδα.
Π.χ. μια οποιαδήποτε σκοπευτική πυρίτιδα παράγει το μάξιμουμ της ενέργειάς της σε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι μια η οποία καλείτε να προωθήσει μια γόμωση των 35, 38, 40 κ.λ.π. γραμμαρίων και δεν έχει τόσο άμεση σχέση με τον όγκο των παραγόμενων αερίων αλλά
έχει άμεση σχέση με το μέγεθος αλλά και το σχήμα των κόκκων της, όπου, υπερτερούν οι πυρίτιδες σε σχήμα φύλων, έναντι των granular και οι χοντρόκοκκες έναντι των λεπτόκοκκων.
Επίσης υπερτερούν σε προοδευτικότητα αυτές με την μεγαλύτερη πυκνότητα.
Η προοδευτικότητα μπορεί να φανεί κινηματογραφώντας την καύση δύο διαφορετικών πυρίτιδων σε αργή κίνηση με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούμε την ίδια πηγή έναυσης. Π.χ βολταϊκό τόξο ίδιας ισχύος και στις δύο περιπτώσεις.
Πέρα όμως από την προοδευτικότητά τους ένα βασικό κομμάτι που πρέπει να μας απασχολεί αλλά οι περισσότεροι δεν δίνουν σημασία είναι η ζωηρότητα της πυρίτιδας.
Με τον όρο
ζωηρότητα πολλοί νομίζουν πως εννοούμε πόσο δυνατή φλόγα παράγει αλλά κάνουν λάθος.
Η ζωηρότητα είναι το πόσο εύκολα ή δύσκολα αναφλέγεται μια πυρίτιδα με ένα μεγάλο ΑΛΛΑ.
Δηλαδή μπορεί δύο πυρίτιδες να έχουν ακριβώς την ίδια προοδευτικότητα ΑΛΛΑ διαφορετική ζωηρότητα.
Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν για να πετύχουμε την σωστή και ολοκληρωτική καύση που θα μας δώσει τη μέγιστη απόδοση έργου, χωρίς κατάλοιπα.
Ένα μεγάλο παράδειγμα ίδιας προοδευτικότητας αλλά διαφορετικής ζωηρότητας είναι οι πυρίτιδες SIPE και S4 της nobelsport. Ενώ και οι δύο προορίζονται για τα ίδια βάρη γομώσεων και έχουν την ίδια προοδευτικότητα η S4 είναι πιο ζωηρή με αποτέλεσμα να έχει ένα προβάδισμα στα πιο βαριά (35 -36 γρ) η SIPE.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι διάφορες κατασκευάστριες εταιρείες πυρίτιδας προτείνουν ισχυρά, μέσης ή χαμηλής ισχύος καψούλια ανάλογα με την περίσταση.
Αλλάζοντας λοιπόν το μέσο έναυσης (καψούλι) το οποίο επηρεάζει άμεσα την ζωηρότητα της πυρίτιδας αυτόματα μεταβάλουμε και την προοδευτικότητά της γι αυτό βλέπουμε ότι προοδευτικές πυρίτιδες όπως η Tecna η οποία λειτουργεί άψογα με μικρής ή μεσαίας ισχύος καψούλια για τα βάρη τα οποία προορίζεται, μπορεί να κατέβει σε αρκετά χαμηλά βάρη γομώσεων σε σχέση με τα οποία προορίζεται με χρήση ισχυρών καψουλιών. Τον αντίθετο μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε τα βάρη γομώσεων σε ποιο ζωηρές πυρίτιδες αλλά πάντα μέσα σε κάποια πλαίσια και χωρίς υπερβολές. Ή αν πάμε στις μονοβασικές βλέπουμε ότι
η Α1 ανταποκρίνεται πιο «όμορφα» με ισχυρά καψούλια στα κατώτερα βάρη (30 – 32 γρ) για τα οποία προορίζεται βγάζοντας υπέροχες τουφεκιές ακόμα και με το πιο ισχυρό όλων το 688, ενώ για μεγαλύτερα βάρη (33 – 35 γρ) υπερτερούν τα πιο «αργά» καψούλια κατεβαίνοντας ακόμα και στο 684 ή το 615 αλλά πάντα υπό προϋποθέσεις.
Δυστυχώς αυτό τον απλό κανόνα «παντρέματος» της ζωηρότητας με τα ανάλογα καψούλια οι περισσότερες εταιρείες τείνουν να τον εξαλείψουν στο βωμό του κέρδους καθώς το πασίγνωστο πλέον CX2000 είναι πιο φθηνό από τα υπόλοιπα και χρησιμοποιείται κατά κόρον ανεξάρτητα από το φορτίο που έχουν να προωθήσουν. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που βλέπουμε μετά τη χρήση διάφορων φυσιγγίων κατάλοιπα στις κάννες μας.
Βέβαια κάποιοι βρήκαν τρόπο να το εξαλείψουν αυτό «πιέζοντας» υπερβολικά πολλές φορές τις διάφορες γομώσεις, μεταβάλλοντας τον χώρο καύσης της πυρίτιδας και αναγκάζοντας την να παράγει το έργο της σε διαφορετικούς χρόνους λανσάροντας στους αδαής καταναλωτές μόνο υψηλές αρχικές ταχύτητες.
H προοδευτικότητα είναι το αποτέλεσμα της καύσης της, σχετίζεται κυρίως με την ταχύτητα καύσης και όχι τόσο τον παραγόμενο όγκο αέριων (ο παραγόμενος όγκος καθορίζει την δοσολογία).
Σε γενικές γραμμές οι μικρής προοδευτικότητας πυρίτιδες χ24, χ28 είναι ταχικαυστες και το παραγόμενο τους έργο αέριων είναι βιαία ακαριαίο (συνεργάζονται τέλεια με υψηλής ισχύος καψύλλια )για τον λόγο αυτό δεν δέχονται μεγάλα φόρτια (πολλά γραμμάρια) αν τις βάλουμε γραμμάρια πάνω από την ανοχή τους τότε τα αέρια δεν μπορούν να εκτονωθούν στο σωστό χρόνο και ανεβάζουμε τα bar παρά πολύ τόσο όπου υπάρχει κίνδυνος ρήξης κάνης.
Tο ίδιο ισχύει και για τις μεσαίας προοδευτικότητας χ30,χ32, χ34 αλλά με λίγο παραπάνω ανοχή (συνεργάζονται με υψηλής και μέσης ισχύος καψύλλια)
Στις προοδευτικές και στις υπερπροοδευτικες χ36 μέχρι και χ64γρ αντίστοιχα η καύση τους είναι αργή έτσι ώστε να μπορούν να προωθήσουν το μεγάλο φορτίο ομαλά χωρίς να ανεβάζουμε τα bar.(συνεργάζονται συνήθως με χαμηλής ισχύος καψύλλια) αντιθέτως με τις ταχικαυστες αν τις χρησιμοποιήσουμε σε γομώσεις μικρότερες των ενδείξεων τους τότε λόγου δυσανάλογης αντίστασης φορτίου δεν καίγονται σωστά και δημιουργούν προβλήματα .
Η χρήση προοδευτικών πυρίτιδων σε χαμηλές γομώσεις έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς στα μονοβολα ή και σε γομώσεις σκαγιών , αλλά με διαφορετικό τρόπο από το κανονικό , δηλαδή αύξηση τις ποσότητας, χρήση υψηλής ισχύος καψύλλιο, μικρότερης χωρητικότητας κάλυκα και άλλες τεχνικές η οποίες χρειάζονται εμπειρία και γνώσεις.
[...]
Υ.Γ...το κείμενο δεν ειναι δικό μου, ειναι αυτούσιο απο παλαιό σαιτ ιδιογόμωσης...
!!!