Εγώ πάλι στην πράξη το έχω διαπιστώσει ... θεωρητικά δυσκολεύομαι να το εξηγήσω !!!
Έχω χάσει παλαιότερα κάμποσους κοτσυφούς κυρίως, αλλά και τσίχλες, μέχρι που έκανα όρκο να μην ξανατουφεκίσω πουλί καθιστό !!!
Και όχι από κακή σκόπευση εννοείται, αλλά να βλέπεις να σκάει η τουφεκιά πάνω στα φύλλα σε ένα κύκλο με κέντρο το πουλί, κι αυτό να σηκώνεται αμέσως μετά και να φεύγει !!! Και κυρίως σε περιπτώσεις που το έβλεπες στο πλάι, προφίλ δηλαδή ...
Γι' αυτό, εκτός από τους λόγους που ανέφερες, σκέφτομαι ότι έχοντας κλειστές τις φτερούγες, τα μεγάλα φτερά επικαλύπτουν μερικώς το ένα το άλλο και δημιουργούν μια "ασπίδα", που σε οριακές αποστάσεις που τα σκάγια έχουν ήδη μειωμένη κινητική ενέργεια μειώνει ακόμη περισσότερο την διατρητική τους ικανότητα ...
Επειδή από παντα ημουν ειλικρινής...
Θα πω ότι όσο "θέαμα" μου προσφερει ενα χτυπημενο τσιχλοκοτσυφο στο φτερό άλλο τόσο κ στα καθιστά...
Δεν το επιδιωκω αλλά αν τυχει στον..δρομο μου είναι κάτι που δεν μπορω να αντισταθώ.....
Αμαρτια εξομολογουμένη ουκ εστι αμαρτια...
Τα ποσοστα επιτυχιας ειναι μεγάλα κ σπάνια θα λαθεψω...
Παντα με τσοκ 3-1 η 3 αναλόγως το όπλο..
Το θεωρω κάτι το ευκολο..
Βέβαια ελάχιστες φορές έχει τυχει να τουφεκισω στα 40μ...
Συνήθως οι αποστάσεις είναι πιο κοντινές..
Αυτό που χρειάζεται είναι αργή κ σταθερή επωμιση χωρίς βιασύνη, φοβουμενοι μήπως κ φυγει το θηραμα...
(Αν είναι να φυγει θα.. φυγει..)
Και γλυκό τράβηγμα της σκανδαλης, οχι απότομο κ νευρικό όπως ενδεχομένως θα κάναμε σε μια βιαστική μπηχτή τουφεκιά...
Η χρήση της ακιδας του οπλου κρίνεται απαραίτητη..
Κάποιος παλιος μου έλεγε ότι πρέπει να σκοπευεις κάτω από το θήραμα γιατι με το λάκτισμα του οπλου ανεβαίνει η τουφεκιά προς τα πάνω..
Για εμενα.......Κολοκύθια τούμπανα.......
Ακόμα κ σε "τυφλές" τουφεκιές δεν εχω προβλημα κ εννοώ τις περιπτωσεις που θα "χωθεί" η τσίχλα μέσα στην ελια κ εμεις θα ρίξουμε σε εκείνο ακριβώς το σημείο χωρίς να την βλέπουμε, μαζί με τα λιοφυλλα κ τα κλαδακια θα πεσει κ αυτή στο έδαφος...
Ακομα κ αν είναι κοντινή η απόσταση δεν θα την δουμε "χαλασμένη" γιατί μέρος των σκαγίων "κόβονται" από τις φουντες του δεντρου..
Είναι φορές που μόοοοολις ξεκιναει η σκανδαλη την διαδρομή της προς τα πισω το θήραμα σηκώνεται να φυγει με τα σκαγια να το προλαβενουν.....