Επιλογή κατάλληλου choke (τσοκ)

τα δυο αστερια εδιναν τουφεκιες διαμαντια σε ολο το φασμα των σκαγιων..
Ο Αμερικανός παπιοκυνηγος Don Zuts βρίζει στο βιβλίο του πριν είκοσι χρόνια, τις αμερικανικές εταιρειες κατασκευής οπλων που δεν δινουν με τα οπλα τους το τσοκ 2*.

Μιας κ μιλαμε για τσοκ στο θεμα της φασσας κ ειδικα για τα σφιχτα... το αγαπημενο μου τσοκ για καποια χρονια ηταν τα 2 αστρα... Ειχα δοκιμασει κ το φουλ κ αν κ μου αρεσε στα χοντρα σκαγια, στα ψιλα μου εδινε κατανομες χειροτερες ποιοτικα των 2 αστρων, υποθετω λογω της υπερβολικης παραμορφωσης των σκαγιων... Αντιθετα τα δυο αστερια εδιναν τουφεκιες διαμαντια σε ολο το φασμα των σκαγιων... Βασικη προυποθεση του να κυνηγησει καποιος με σφιχτα τσοκ βεβαια ειναι το οπλο να ειναι στα μετρα του...
Το αγαπημενο μου τσοκ στο παπι με τα μολυβδινα.Μολις χαραζε και μπορουσα να βλεπω και λιγο μακρυα το βιδωνα στην benelli και αν ειχε ημερησιο παιχνιδι εβγαζα τουφεκιες ονειρο.

στην πραξη σχεδόν όλα τα εργοστασιακα φουλ τσοκ είναι αν μετρήσουμε διαμετρο στομιου 8 δεκατα συσφιξη δηλαδη κανονικο 2 αστερια τσοκ , αν παμε στην Βροwning εκει το φουλ είναι σχεδόν 3 1/2 αστερια συσφιξη , εχω φουλ Carlsons εσω σε Invector plus σπειρωμα με 18,15 διαμετρο στομιου , 6,5 δεκατα συσφιξη σε αυλο 18,75 , δηλαδή γεματο Modified τσοκ ,

Ο Γιατρός μου χει πει να σου λέμε ναι και να μην σου χαλάμε χατήρι..Ειδικά σε ότι αφορά αυτόν τον Μπενελικό κόσμο που έχεις πλασμένο στο μυαλό σου..Μόνο να μην βρεθούμε σε κανένα καρτέρι δίπλα δίπλα..Και σε αφήνω να ντουφεκάς πρώτα ώστε να τα τρομάζεις, να ψηλώνουν και μετα να τα κατεβάζω εγω.. .yel.
α ρε τρίχα μου βαράς πάντα τα σκοτωμένα και μιλάς... αουα

Τα τσοκ στα Bowning κ στα Winchester πλην ελαχιστων εξαιρεσεων ειναι αρκετα εως υπερβολικα πιο ανοιχτα απο την αναγραφομενη συσφιξη.... Τουλαχιστον με τα δικα μου δεδομενα που θεωρω οτι το τσοκ ειναι η διαφορα μεταξυ αυλου κ στομιου κ δεν μετραται με αποδοσεις στον πινακα... Αν ενα οπλο στενοτουφεκαει πολυ ας χρησιμοποιησει καποιος πιο ανοιχτο τσοκ, δεν μπορει εγω που το παιρνω γι αυτον ακριβως το λογο να μετραω τα δυο αστερια κ να μην ειναι ουτε καν DEmi βαση συφιξης...
Η αναφορα μου στα 2 αστερια, ειναι σε πραγμτικη συσφιξη... Καταπληκτικο τσοκ...

Το 2* το έχει πάνω σχεδόν μόνιμα ο πατέρας μου στο όπλο, κάποιες φορές αλλάζει με το 3*. Και έχουμε παρατηρήσει ότι το 2* πάει καλύτερα τα 7αρια και το 3* τα 8αρια στα ίδια ακριβώς φυσίγγια... Το 1* δεν το έχει βάλει ποτέ, πιστεύω το 2* είναι ιδανικό για μακρινές τουφεκιές καρτέρι ή περπατητό σε τρυγόνια και τσίχλες.

Οσο χοντραινουν τα σκαγια τοσο πιο αποτελεσματικα δουλευουν τα σφχιτα τσοκ... ;) Στα ψιλα σκαγια 8-9-10 το ιδανικοτερο για μενα τσοκ γενικης χρησης ειναι το LM... Κρατα ακατνομες σε απιστευτες αποστασεις...

Εγω δεν έχω βγάλει ποτέ πανω από την καραμπίνα το 3αρι τσοκ..Τόσο για περπατητο όσο και καρτέρι.Δεν ξέρω άλλα θεωρώ ότι είναι ένα τσοκ για γενικό κυνήγι..Σίγουρα είναι υπερβολή στο περπατητο..Άλλα καμιά φορά που τα πουλιά είναι αγριεμένα τότε είναι ιδανικό κ για περπατητο..ίσως φέτος βάλω κ το 4αρι..

εγω με τα λιγα που γνωριζω και δοκιμασα θα συμφωνησω με τον αρη...αυτη η φωτο ειναι στα 30μ (με κορδελα μετρηση) reminghton 10 βολα και carlsons coyote choke...
iSQVjwG.jpg

στα ιδια μετρα με 34gr N.3 και το ιδιο τσοκ....
vvjLIRJ.jpg

με ψιλα σκαγια δοκιμασα το carlsons sporting clays ported σε LM και εμεινα ευχαριστημενος

hostare immagini
Οι συνδυασμοί τσοκ -σκαγιων-αποστασεων που πρότεινε η Breda πριν σχεδόν σαράντα χρόνια.
Βλέπω ότι γενικά συμφωνούμε ακόμα και τώρα.
LM ή 3/8 τσοκ δεν υπήρχε τότε σε τσοκ παρά μόνο σε χειροποίητα όπλα.
Όντως σε γενικές γραμμές αυτά ισχύουν και σήμερα, εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι οτι τα ορτύκια (quaglia) προτείνει να κυνηγιούνται με 3* και με προβλεπόμενες αποστασεις βολής τα 34-41μ. Ίσως αναφέρεται σε άλλο τρόπο κυνηγιού από το δικό μας.
Το φουλ στην ουσία το εξαιρεί από όλα τα Ελληνικά κυνήγια.

Όντως σε γενικές γραμμές αυτά ισχύουν και σήμερα, εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι οτι τα ορτύκια (quaglia) προτείνει να κυνηγιούνται με 3* και με προβλεπόμενες αποστασεις βολής τα 34-41μ. Ίσως αναφέρεται σε άλλο τρόπο κυνηγιού από το δικό μας.
Αναφέρεται στα αμερικανικά ορτυκια που δεν φερμαρονται.

Σήμερα ενημερώθηκα ότι τα τσοκ έχουν παραδοθεί στο συγγενικό πρόσωπο του γαμπρού μου στις ΗΠΑ. Θα τα έχω στα χέρια μου το καλοκαίρι που θα έρθει Ελλάδα.
Πήρα το Mobile Anaconda Short Range και το Mobile Anaconda Long Range: https://www.patternmaster.com/products/1016_12ga_Benelli_Beretta_Mobile_Anaconda

Να είσαι καλά Γιώργο.
Μόλις μου ήρθε και e-mail με φωτό:

View attachment 334

Μόλις σήμερα τα έχω στα χέρια μου. Σε περίπτωση που πάω για τρυγόνια, λέτε να δουλέψουν καλά με φυσίγγια Νο 8;

qo0Coga.jpg

oLnddTZ.jpg

vU6pqn4.jpg

IjsDESi.jpg

Awk9Z8n.jpg

αυτό το τσοκακι στην κυριολεξια δαγκωνει , αλλα , αν δεν εισαι ΚΕΝΤΡΟ φιλε δεν πεφτει το πουλι , αυτό πρεπει να εχουμε ολοι στο μυαλο μας

ο πινακας αναφέρεται σε αυλο συμβατικο μαλλον 18,3 , συμφωνα με τον πινακα το φουλ εχει 10 δεκατα συσφιξη , αν ψαξεις όλα τα οπλα και τα τσοκ του εμποριου μαλλον δεν θα βρεις κανενα με τετοια συσφιξη , σχεδόν παντα το φουλ είναι 8/10 δηλαδη 2 αστερια στην ουσια , αλλα μην ξεχνατε ότι ο πινακας είναι ενδιεκτικος , σχεδόν τα μισα οπλα της ελλαδας εχουν σταθερες κανες με 2 η 1 αστερια σταθερη συσφιξη , ακομα και μπεκατσα κυνγανε πολλοι με τετοια οπλα , στο καρτερι φονιαδες , δεν μπορω να καταλαβω τι παθαινετε όταν ακουτε την λεξη φουλ , ρευμα σας βαραει ρε παιδια ? δεν ανφερομαι σε εσενα προσωπικα φιλε ωριωνα

αυτό το τσοκακι στην κυριολεξια δαγκωνει , αλλα , αν δεν εισαι ΚΕΝΤΡΟ φιλε δεν πεφτει το πουλι , αυτό πρεπει να εχουμε ολοι στο μυαλο μας

Δημητρη μηπως το μπερδευεις με το Patternmaster Classic? αυτο ειναι το anaconda και ειναι τσοκ συσφιξης με μια επιπλεον πατεντα της Patternmaster που σταματαει για χιλοστα του δευτερολεπτου τη δεξιοστροφη περιστροφη του συγκεντρωτηρα. Το τσοκ δινει απιθανες τουφεκιες και κοντα και μακρια. Εγω προσωπικα δεν το αλλαζω με τιποτα

Φιλικα
Παυλος

Μόλις σήμερα τα έχω στα χέρια μου. Σε περίπτωση που πάω για τρυγόνια, λέτε να δουλέψουν καλά με φυσίγγια Νο 8;

qo0Coga.jpg

oLnddTZ.jpg

vU6pqn4.jpg

IjsDESi.jpg

Awk9Z8n.jpg
Χρήστο καλοντουφεκισμενα τα τσοκακια σου.
Ρίξε και καμμια σε χαρτόνι στα τριάντα και σαράντα μέτρα να τα δούμε.

Back