Να πω κι εγώ τη γνώμη μου;
1) Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχει, ούτε μια στο εκατομμύριο, πιθανότητα να περιστρέφεται ο συγκεντρωτήρας όταν βάλλεται από λεία κάννη (ούτε και το μονόβολο βεβαίως). Δεν υπάρχει κανείς λόγος, κανένα αίτιο που να προκαλεί κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν δυνάμεις που να του προκαλούν ροπή στρέψης, ώστε να του δώσουν περιστροφική κίνηση. Οι μόνες δυνάμεις, ή να το πω καλύτερα, η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται στη γόμωση - είτε πρόκειται για βύσμα με σκάγια, είτε για μονόβολο - έχουν τη διεύθυνση του άξονα της κάννης.
Καμία σχέση δεν υπάρχει με τα ραβδωτά, στα οποία το βλήμα "σφηνώνεται" στις ραβδώσεις (αυλακώσεις) της κάννης και "εξαναγκάζεται" να περιστρέφεται καθώς προχωρεί κατά μήκος της κάννης, ωθούμενο από τα αέρια της πυρίτιδας. Στην ουσία, οι ελικοειδείς αυτές αυλακώσεις ασκούν στην περιφέρεια του βλήματος (για την ακρίβεια πάνω στις ραβδώσεις που δημιουργούνται στην επιφάνεια του καθώς εισέρχεται στο ραβδωτό τμήμα της κάννης) πλάγιες περιφερειακές δυνάμεις, δηλαδή ροπή στρέψης, που προκαλεί την περιστροφή του. Σε ένα "λείο σωλήνα" τέτοιο πράγμα απλά δεν υφίσταται!
2) Αλλά και αν ακόμη δεχτούμε ότι πράγματι περιστρέφεται (και μάλιστα δεξιόστροφα), δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχει πιθανότητα, ούτε μια στις 100.000, αυτή η ελικοειδής αριστερόστροφη ράβδωση των συγκεκριμένων τσοκ να σταματάει (να φρενάρει, να ακυρώνει) την περιστροφή, για τον απλό λόγο ότι το βήμα της έλικας είναι τόσο μικρό, που στην ουσία οι ραβδώσεις είναι σχεδόν κάθετες ως προς τον άξονα του τσοκ (και της κάννης), οπότε είναι αδύνατον να προσδώσουν στο βύσμα τάση προς περιστροφή, όταν μάλιστα αυτό φτάνει στο σημείο αυτό με ταχύτητα 400 μ/δ. Συγκρίνετε το τσοκάκι αυτό, με τα τσοκάκια διασποράς (τα οποία πράγματι προκαλούν περιστροφή στη γόμωση), ως προς το "βήμα της έλικας" (ή την κλίση των ραβδώσεων) και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Το μόνο που θα μπορούσα ίσως να δεχτώ ότι κάνει το τσοκάκι αυτό, είναι ότι ίσως φρενάρει στιγμιαία την προς τα εμπρός κίνηση του συγκεντρωτήρα, με αποτέλεσμα να εξέρχονται πρώτα τα σκάγια από το στόμιο, και ίσως σ΄αυτό να οφείλονται οι πολύ καλές κατανομές και συγκεντρώσεις που αναφέρουν οι συνάδελφοι που το χρησιμοποιούν, και που δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω.
Θα μου πει κανείς, αν είναι έτσι γιατί ο κατασκευαστής του δεν το έκανε με μερικά παράλληλα αυλάκια (κυκλικά, κάθετα προς τον άξονά του) αλλά με συνεχόμενη ελικοειδή αυλάκωση; Δεν έχω γνώσεις από μηχανουργικές εργασίες, αλλά υποθέτω ότι η κοπή συνεχόμενου ελικοειδούς αυλακιού είναι πιο εύκολη, από την κοπή παράλληλων ανεξάρτητων αυλακιών.
Απεναντίας, εγώ σήμερα είδα ένα βίντεο, που δείχνει καθαρά ότι ΔΕΝ περιστρέφεται! Εντελώς συμπτωματικά, ένας συνάδελφος (Konstantinos) ανέβασε σήμερα στο τοπικ "Βλητικές δοκιμές" ένα βιντεάκι διαφημιστικό της Β&Ρ, με αρκετές βολές σε αργή κίνηση, από διάφορα φυσίγγια (και με σκάγια, και με μονόβολα).
http://www.hunterslife.gr/forums/threads/Βλητικές-Δοκιμές.106/page-20#post-29491
Δες (δείτε) το και πες μου (πείτε μου) αν υπάρχει, έστω και σε ένα, η παραμικρή "υποψία" περιστροφής έστω και για μισό χιλιοστό. Γιατί όσο προσεκτικά κι αν το είδα, δεν διέκρινα κάτι τέτοιο σε κανένα φυσίγγι. Μήπως ... δεν βλέπω καλά;