Επιλογή κατάλληλου choke (τσοκ)

Γιωργο, ο κολλητος μου στο κυνηγι ριχνει με μια παλια URICA 18.3 αυλο. Το ιδιο νομιζω και ο φιλος Chris-Kaz. Και οι δυο εχουν παρει το short και το long-range οχι ομως το medium....

Γιώργο όπως ακριβώς τα λέει ο Παύλος. Εγώ έχω το short και το long για την κάννη με 18,3 αυλό (mobile). Τα πήρα για καρτέρι και από τις λίγες δοκιμές που τα έκανα μου φάνηκαν εξαιρετικά με απίστευτα αποτελέσματα.

Καλημερα σε ολους,
αξιζει να αναφερω οτι οταν πηρα στα χερια μου το Mid Range και ειδα να γραφει επανω Beretta Optima/Benelli Crio μου επεσαν τα αυτια κ τσαντιστηκα με τον εαυτο μου που δεν το ειχα δει νωριτερα... Ημουν εντελως αρνητικα επηρεασμενος για το τσοκ...

Απο τα 15 μεχρι τα 50 μετρα ειχα μεσο ορο 1 με 2 αστοχιες στις εικοσι.
Παυλο εμενα αυξηθηκαν κατακορυφα οι επιτυχιες στις μακρινες βολες, ηταν αρκετα δυσκολο να ειμαι καλα επανω στο θηραμα κ να μην πεσει... Κ καλα ας υποθεσουμε οτι εγω ειμαι υπερβολικος στις αποστασεις, φιλοι που εβλεπαν τα πουλια που επεφταν εμειναν με το στομα ανοιχτο... Θεωρω λοιπον οτι σε σχεση με διαφορα Ic, Lm και M της σειρας που εχω δοκιμασει για χρονια οτι η πατεντα του βοηθα κ κρατα εστω κ μια υποτυπωδη καλυτερη ή σταθεροτερη συγκεντρωση παρολη την αυξημενη αποσταση...
Στα δικά σας όπλα φαίνεται ξεκάθαρα ότι αποδίδει τέλεια

Μπορεί στην Optima II να μην προσφέρει αυτά που προσφέρει στις δικές σας κάννες, όσο και αν αυτό δεν ακούγεται "λογικό". :)

Γιωργο τα οπλα που το εχουν δοκιμασει πολλα παιδια εδω μεσα ειναι κατα κυριο λογο οπλα διευρυμενων αυλων και οχι στενων... Στους διευρυμενους ειναι σχεδον απο ολους παραδεκτο οτι αποδιδει σωστα, στους στενους μαλλον ειμαι απο τους πρωτους εδω που το δοκιμαζουν τοσο πολυ...
Το πηρα κ για 725 που θα εχει συφιξη 0,6 περιπου κ περιμενω να το δω εκτενεστερα για να γραψω εντυπωσεις μιας κ ειναι λιγες οι μεχρι τωρα τουφεκιες που εχω κανει...

συμφωνω με τον Παυλο και τον Αρη οτι βγαζει 2 τσοκ σε ενα ... αλλα 3*-2* που λεει ο Maker ΔΕΝ ηταν...στα Beretta λογο αυλου μπορει. Εγω 4-3* το ειδα
Τολη θυμασαι το ειχαμε ξανασυζητησει κ τοτε... Στον πινακα οχι σε καμια περιπτωση δεν ηταν κατι μεταξυ 3 και 2 αστρων σε στενο αυλο (για να ηταν ετσι επρεπε να παρουμε το Long Range) ηταν οντως κατι σαν LM... Ωστοσο η πραξη μου δινει σταθερα καλυτερα αποτελσματα απο ενα IC η ενα LM στις μακρινες βολες, τουλαχιστον στα 1500 περιπου φυσιγγια διαφορων τυπων που εχω ριξει μεχρι τωρα και που εχω μετρο συγκρισης ολα τα προηγουμενα χρονια...
Κ για να κλεισω δεν ξερω αν οντως προσφερει κατι σε καποιον που θελει ενα τσοκ να τουφεκα μεχρι τα 35 μετρα μετρα (για στενο αυλο μιλαω παντα) παρολλο που θεωρω οτι οντως δινει μικροτερη ατρακτο (εγω το επιζητω, αλλοι οχι) αλλα σε καποιον που θελει να τουφεκα κατα κυριο λογο σε μεσαιες αποστασεις χωρις να μπορει να αποκλισει τις μακρινες βολες θεωρω οτι κανει πολυ καλη δουλεια... Το ειδα επαναλαμβανομενα σε σημειο μαλιστα που να τουεφακαω απο περιεργεια ολο κ πιο μακρια...

Τώρα που βγήκαν και για εικοσαρι θα την κάνω την ψωνισια. Για το short range ποια η γνώμη σας παιδιά, βέβαια το λέει το όνομα του αλλά η θεωρία με την πράξη πολλές φορές δείχνει αλλά , σε τι αποστάσεις και θυραμα και τις εντυπώσεις σας παρακαλώ κύριοι.

Τώρα που βγήκαν και για εικοσαρι θα την κάνω την ψωνισια. Για το short range ποια η γνώμη σας παιδιά, βέβαια το λέει το όνομα του αλλά η θεωρία με την πράξη πολλές φορές δείχνει αλλά , σε τι αποστάσεις και θυραμα και τις εντυπώσεις σας παρακαλώ κύριοι.

Kωνσταντινε, εγω στις μαυρες και στα παπια βραδυνο, η περπατητο σε πυκνα μερη. Εχω κανει και συγκριτικες δοκιμες με το Seminole Spreader και ειδα την ιδια ακριβως συμπεριφορα. Αυτα σε Remchoke. Αυτα ειχα γραψει οταν τα πρωτοδοκιμασα.

Anaconda Short Range : Το χρησιμoποιησα στις μαυρες με πολυ καλα αποτελεσματα και βολες μεχρι τα 25 με 30 μετρα. Ακαριαια σκοτωματα στις αποστασεις που το κυνηγησα. Σου εδινε μια αισθηση οτι πυροβολεις με ενα choke με το ανοιγμα του κυλινδρου κοντα και του IC στις μακρινοτερες. Οι κατανομες του πρεπει να ειναι αρκετα ανοιχτες στα κοντινα καθοτι δεν πηρα κανενα πουλι διαλυμενο απο οσα τουφεκισα στα 10/15 μετρα. Ομως διατηρουν τη κατανομη ικανοποιητικη στα 25 με 30 μετρα για ακαριαιες καταβολες. Τα δοκιμασα και μολις βγηκε η μερα σε λιγο πιο μακρινα πουλια αλλα καταλαβα γρηγορα οτι τουλαχιστον με τα ψιλα σκαγια τα ορια αυτου του choke ειναι τα 30 περιπου μετρα. Πανω απο τα 30 και μεχρι τα 40 μετρα τα πουλια σκαγιωνονταν χωρις να πεφτουν επι τοπου.

... Ακαριαια σκοτωματα....

Παύλε δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, αλλά με αυτά τα τσοκ αυτό που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, μετά από τις μεγάλες αποστάσεις με το long, ήταν τα ακαριαία σκοτώματα...

Είδα ότι η εταιρεία έχει και αλλα τσοκ πιο εμφανισημα και πιο ακριβά αλλά με τα ίδια βλητικα από ότι λέει,.Τα έχει δοκιμάσει κάποιος εδώ ή έξω συγκριτικά με τα anaconda;
Πχ.:12ga Benelli/Beretta Mobile Classic Mid Range και 12ga Benelli/Beretta Mobile Anaconda Mid Range δηλαδή τι διαφορα εχουν;
Και τα δύο αναφέρουν ότι :MID range will throw a MODIFIED pattern with distances out to 50 yards,το ερώτημα είναι αν έχουν την ίδια αποτελεσματικοτητα
.

Last edited:
Γιάννη εχω και τα patternmaster Classic στη συλλογή μου. Η άποψη μου ειναι οτι ειναι παρα πολυ καλα long range choke που αποδιδει καλύτερα οσο χοντροτερο το σκάγιο. Στις δράμιαρες ειναι άπαιχτο. Το κόψιμο της ουράς ειναι παρα πολυ μεγάλο και οι προσκοπευσεις θελανε γενικα ψάξιμο. Το Anaconda ειναι all around choke και κόλλησα καλύτερα απο το Classic και δεν θέλει απολύτως καμμία αλλαγή στη προσκοπευση

Kωνσταντινε, εγω στις μαυρες και στα παπια βραδυνο, η περπατητο σε πυκνα μερη. Εχω κανει και συγκριτικες δοκιμες με το Seminole Spreader και ειδα την ιδια ακριβως συμπεριφορα. Αυτα σε Remchoke. Αυτα ειχα γραψει οταν τα πρωτοδοκιμασα.

Anaconda Short Range : Το χρησιμoποιησα στις μαυρες με πολυ καλα αποτελεσματα και βολες μεχρι τα 25 με 30 μετρα. Ακαριαια σκοτωματα στις αποστασεις που το κυνηγησα. Σου εδινε μια αισθηση οτι πυροβολεις με ενα choke με το ανοιγμα του κυλινδρου κοντα και του IC στις μακρινοτερες. Οι κατανομες του πρεπει να ειναι αρκετα ανοιχτες στα κοντινα καθοτι δεν πηρα κανενα πουλι διαλυμενο απο οσα τουφεκισα στα 10/15 μετρα. Ομως διατηρουν τη κατανομη ικανοποιητικη στα 25 με 30 μετρα για ακαριαιες καταβολες. Τα δοκιμασα και μολις βγηκε η μερα σε λιγο πιο μακρινα πουλια αλλα καταλαβα γρηγορα οτι τουλαχιστον με τα ψιλα σκαγια τα ορια αυτου του choke ειναι τα 30 περιπου μετρα. Πανω απο τα 30 και μεχρι τα 40 μετρα τα πουλια σκαγιωνονταν χωρις να πεφτουν επι τοπου.
Σευχαριστω φιλε Παύλο αυτό ήθελα να μάθω,δηλαδή ενα τσοκ πολυχρηστικο ,για το περπατητο που το θέλω σε καλύπτει στις αποστασεις που γίνονται συνήθως οι βολές χωρίς όμως να χάνεις κάτι στις κοντινές.

Παύλε δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, αλλά με αυτά τα τσοκ αυτό που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, μετά από τις μεγάλες αποστάσεις με το long, ήταν τα ακαριαία σκοτώματα...

Χρηστο σε ενα κανονικο τσοκ η ουρα ειναι περιπου 6 μετρα. Στο Anaconda ειναι περιπου 2 μετρα, που σημαινει εχεις πολυ μεγαλυτερη δυναμη κρουσης καθως ο κωνος της τουφεκιας σου ειναι πλεον πολυ πιο πυκνος αποτι σε συνηθισμενο τσοκ. Εκει ωφειλονται προ παντων τα ακαριαια σκοτωματα.

Χρηστο σε ενα κανονικο τσοκ η ουρα ειναι περιπου 6 μετρα. Στο Anaconda ειναι περιπου 2 μετρα, που σημαινει εχεις πολυ μεγαλυτερη δυναμη κρουσης καθως ο κωνος της τουφεκιας σου ειναι πλεον πολυ πιο πυκνος αποτι σε συνηθισμενο τσοκ. Εκει ωφειλονται προ παντων τα ακαριαια σκοτωματα.

Και από ότι φαντάζομαι είναι ένα πράγμα τόσο σημαντικό που δεν φαίνεται στον πίνακα όπως είχα ξαναγράψει παλιότερα γενικά για τις δοκιμές σε πίνακα...

Και από ότι φαντάζομαι είναι ένα πράγμα τόσο σημαντικό που δεν φαίνεται στον πίνακα όπως είχα ξαναγράψει παλιότερα γενικά για τις δοκιμές σε πίνακα...

Xρηστο, οχι δεν φαινεται στον πινακα αυτο. Εκει που φαινεται καθαρα ειναι σε τουφεκια σε νερο. Τουφεκισε μια σημαδουρα στα 40 μετρα με δυο τσοκ ιδιου ανοιγματος, το ενα κλασσικο, το αλλο φρενου, τυπου Ανακοντα. Παρε τις τουφεκιες με βιντεοκαμερα η κινητο, περασε τες στο κομπιουτερ, παγωσε την εικονα την ωρα της τουφεκιας και συγκρινε το μεγεθος της ουρας σε καθε περιπτωση. Ο Τολις ειχε ποσταρει κατι αναλογο πριν λιγο καιρο.

σαν κατοχος ενος affinity με αυλο 18.4 να πω και εγω την γνωμη μου σαν κατοχος ενος anaconda long range και ενος kicks high flyer mod....λοιπον anaconda long οσον αφορα την αναγραφη πανω στο τσοκ για το δικο μου οπλο αναγραφει¨benelli crio-beretta optima plus.....αποδοδιδει αρκετα καλα σε μακρινες αποστασεις και οχι για κοντα.....για το kicks high flyer υπαρχει ενας πινακας οπου μπορει ο καθενας να δει την συσφιξη που αναγραφει για τον καθε αυλο....αλλη συσφιξη βγαινει για το οptima plus και αλλη για crio plus....πριν κανετε οποιαδηποτε αγορα καλο ειναι να κανετε ενα convert την συσφιξη του tsok σε σχεση με την συσφιξη του οπλου σας για να βγαλετε συμπερασμα

το patternmaster Classic long range το εχω και εγω εδω και 6 χρονια. τοτε εβγαζε μονο αυτο και οχι το ανακοντα κτλ. θυμαμαι σε εμαιλ που ειχα στειλει πριν το αγορασω μου ειχε απαντησει τα εξεις : σε χοντρα σκαγια θα σου αποδωσει σαν φουλ αλλα με κοντη ατρακτο και καθαρα σκοτωματα μεχρι τα 60 μετρα. με ψηλα σκαγια θα σου αποδωσει σαν ντεμι. στα χοντρα οντως συμπεριφερεται οπως ακριβως λεει. επειδη ομως ειχα την απορια να το δοκιμασω και με 32γρ 9αρια και 8αρια το εβαλα και σε περπατητο. αυτο που καταλαβα ειναι οτι εχει σφιχτη τουφεκια και στα ψηλα τωρα αν ειναι ντεμι η αντε και ενα βαθμο ποιο σφιχτο δεν μπορω να το πω με σιγουρια...

Αυτο που εχω παρατηρησει " ειναι οτι η υπερβολικη διατρηση που μπορει να εχει ενα οπλο η ενα φυσιγγιο μπορει να λειτουργει αρνητικα στο θεμα του σκοτωματος ιδιως σε μικρα πουλια οπως τσιχλα ορτυκι η και σε μεγαλυτερα σε αποστασεις μεχρι και 30 μετρα!τα σκαγια διαπερνουν το πουλι με αποτελεσμα να πεφτει αρκετα πιο μακρια απο εμας!αρα γιατι να ψαχνουμε τη μεγιστη διατριση?αυτη βεβαια ειναι προσωπικη μου αποψη

Το ίδιο πιστεύω και εγώ..Όμως δεν ξέρω κατά πόσο ειναι μύθος η πραγματικότητα..Αυτό το λέω γιατί έχω μαδησει πολλαααααα μικρα θηραματα που είχαν διαμπερες τραύματα η ακόμα κ ένα τραύμα διαμπερές και όμως έπεσαν ξερά.Νομιζω ότι εξαρτάται που θα "φάει"το σκάγι η τα σκάγια ..

Νομιζω Τασο οτι εχει να κανει και με την ταχυτητα που διαπερνουν τα σκαγια το πουλι!οταν τα σκαγια διαπερνουν με μεγαλυ ταχυτητα το αισθημα ειναι διαφορετικο!
Το ίδιο πιστεύω και εγώ..Όμως δεν ξέρω κατά πόσο ειναι μύθος η πραγματικότητα..Αυτό το λέω γιατί έχω μαδησει πολλαααααα μικρα θηραματα που είχαν διαμπερες τραύματα η ακόμα κ ένα τραύμα διαμπερές και όμως έπεσαν ξερά.Νομιζω ότι εξαρτάται που θα "φάει"το σκάγι η τα σκάγια ..

Back