Καθαρισμός Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Ποιος είναι αυτός, οικολογος?? Χαχαχα
Ο αβγουλοματης λεμεεε...Η Μαρέγκα λένε ότι είναι απ' τα στελέχη σκληροπυρηνικης οικολογικής οργάνωσης.Επισης φήμες ήθελαν ο εγκλεισμος,των κυνηγών στην καραντίνα,να προήλθε με δική της παρέμβαση,λόγο εμπάθειας προς την ομάδα των κυνηγών... Φήμες λένε.....

Last edited:
Όταν εφτιαξα κ εγω eds red παιδιά δεν μου καθάριζε τόσο καλά την καννη απο μεσα. Εβαλα μετα το κλασσικό Α2 και βγηκε καταμαυρο το πανάκι. Ίσως δεν ηταν καλή η συνταγή. Θα κοιταξω να ξαναφτιαξω, μου αρεσει η μαγειρική!
Τι συνταγή έκανες; Έβαλες και acetone; Με κανένα καθαριστικό πάντως δεν καθαρίζει άμεσα. Θέλει να το περάσεις μερικές φορές.

Ειχα γράψει παλιά στο φόρουμ (προς
αποφυγή παρεξηγησεως πριν αντιληφθώ ότι ο Λεωνίδας πχ γράφει και εδώ), πως ήταν το καλύτερο, συγκριτικά με τα υπόλοιπα, και σε ύφος ,θεματολογια ,αλλά και σε εικόνες, ειχα αγοράσει όλα τα τεύχη που βγήκαν. Δεν γνωρίζω κανέναν από όσους συμμετείχαν, μόνο από την παρουσία τους εδώ, οι δύο που βλέπω εδώ, Άρης και Λεωνίδας (υπάρχουν και άλλοι;), φαίνεται ότι εκτιμώνται από τους συμμετέχοντες και αυτό είναι ευχάριστο, γιατί συνήθως οι συζητήσεις ανάμεσά μας καταλήγουν σε <φιλοφρονησεις>
Αυτος Βασίλη είναι ο πιο συμπαθητικός από όποιον Έλληνα έχω δει σε βιντεακια του χώρου μας, αλλά σε πολλά τεχνικά θέματα ........ άστα να πάνε.
Δεν θα διαφωνήσω με τις απόψεις σας( σαφώς και έχω γνώμη και θέση) εγώ απλά θα προσθέσω ότι χαίρομαι με όποιο επίπεδο γνώσης πάνω στα κυνηγετικά και αλιείας απέκτησε στην πορεία της ζωής του γιατί για όσο είχαμε επαφή στο νησί ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα ήταν η κύρια ασχολία του αυτή και χαίρομαι για αυτό.

Τι συνταγή έκανες; Έβαλες και acetone; Με κανένα καθαριστικό πάντως δεν καθαρίζει άμεσα. Θέλει να το περάσεις μερικές φορές.
Παιδιά δεν την θυμαμαι ακριβως, ειναι 2-3 χρόνια που το εφτιαξα.Ασετόν ειχε σίγουρα, λαδι και κατι ακομα. Νομιζω συνταγή του κυπριδημου ήταν.

Χωρίς ακετονη δεν είναι Ed's red.
Μην είσαι τόσο απόλυτος. Ο ίδιος ο κατασκευαστής του αναφέρει ότι το eds red ακόμη και χωρίς acetone είναι εξίσου αποτελεσματικό αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δράσει. Μάλιστα προτείνει σε περίπτωση που το χρησιμοποιούμε σε κλειστό χώρο να το φτιάχνουμε χωρίς acetone για να έχει λιγότερες βλαβερές αναθυμιάσεις.
Παραθέτω και ολόκληρο το manual από το κατασκευαστή-εμπνευστή του για όποιον θέλει περισσότερες πληροφορίες για το Ed's red καθώς και το απόσπασμα που το αναφέρει για αποφυγή παρεξηγήσεων.

Acetone is included to provide an aggressive, fast-acting solvent for caked smokeless powder residues. Because acetone readily evaporates and the fumes are harmful in high concentrations, it is recommended that it be left out if the cleaner will be used indoors, in soak tanks or in enclosed spaces lacking forced air ventilation. Containers should be kept tightly closed when not in use. ER is still effective without acetone, but not as "fast-acting."

Attachments

Παιδιά δεν την θυμαμαι ακριβως, ειναι 2-3 χρόνια που το εφτιαξα.Ασετόν ειχε σίγουρα, λαδι και κατι ακομα. Νομιζω συνταγή του κυπριδημου ήταν.
Παραθέτω ξανά το manual με όλες τις πληροφορίες από τον ίδιο τον κατασκευαστή του για το Ed's red.
Ουσιαστικά βάζεις σε ίσα μέρη (1 προς 1 δηλαδή)
1)ATF (Automatic transmission fluid)-> λάδι για αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων αυτοκινήτου dexron 2 ή 3.
2) Kηροζίνη-παραφινέλαιο για οικιακές σόμπες,
3)White spirit
4)Acetone -> Το acetone επιταχύνει την δράση του όμως έχει βλαβερες αναθυμιάσεις και μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε πλαστικά και στις βαφές των ξύλων αφού είναι δυνατός διαλύτης. Για το εσωτερικό της κάννης μειώνει-επιταχύνει πάνω από τον μισό χρονο τον καθαρισμό της ειδικά αν έχει και πλαστικά κατάλοιπα από τους συγκεντρωτήρες. Για το εξωτερικο του όπλου καθώς και τα υπόλοιπα μεταλλικά μέρη του όπλου δεν χρειάζεται το acetone και μπορεις να φτιάξεις δευτερο μίγμα χωρίς acetone. Εγώ αυτό έχω κάνει.
5)Αν θέλεις για περισσότερη προστασία από την υγρασία για μεγαλύτερες περιόδους αχρησίας όπως κατα την αποθήκευση του μπορείς να διαλύσεις και λανολίνη σε αναλογία 120-130gr σε ένα λίτρο eds red . Όμως δεν είναι απαραίτητη αφού και χωρίς αυτήν είναι μια χαρά. Άσε που στοιχίζει και πιο ακριβά. Δεν αξίζει τόσο.

Attachments

Το ανέφερα και πριν λίγες ημέρες ότι εγώ από τότε που διάβασα το άρθρο του Κυπριδιμου ( πάνω από 25 χρόνια) μόνο αυτή την συνταγή χρησιμοποιώ. Είναι 70% καθαρή βενζίνη 30%Ορυκτελαιο και 3% Αμμωνία σε υγρή μορφή.

Μην είσαι τόσο απόλυτος. Ο ίδιος ο κατασκευαστής του αναφέρει ότι το eds red ακόμη και χωρίς acetone είναι εξίσου αποτελεσματικό αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δράσει. Μάλιστα προτείνει σε περίπτωση που το χρησιμοποιούμε σε κλειστό χώρο να το φτιάχνουμε χωρίς acetone για να έχει λιγότερες βλαβερές αναθυμιάσεις.
Παραθέτω και ολόκληρο το manual από το κατασκευαστή-εμπνευστή του για όποιον θέλει περισσότερες πληροφορίες για το Ed's red καθώς και το απόσπασμα που το αναφέρει για αποφυγή παρεξηγήσεων.

Acetone is included to provide an aggressive, fast-acting solvent for caked smokeless powder residues. Because acetone readily evaporates and the fumes are harmful in high concentrations, it is recommended that it be left out if the cleaner will be used indoors, in soak tanks or in enclosed spaces lacking forced air ventilation. Containers should be kept tightly closed when not in use. ER is still effective without acetone, but not as "fast-acting."
Η ακετονη είναι απαραίτητη γιατί ξεκολλάει τα κατάλοιπα των κακής ποιότητας συγκεντρωτηρων εσωτερικά της κάννης.
Τις αναλογίες τις έχω γράψει το 2015 :
https://www.hunterslife.gr/forums/threads/Καθαρισμός.211/post-14094
Όπως επίσης για την χρήση γαντιών μιας χρήσης και εξαερισμό του χώρου τα επαναλαμβανουμε συνεχώς. Όχι μόνο για την ακετονη αλλά κάθε άλλο διαλύτη όπως βενζίνη, νίτρο, κλπ.

Έχω την εντύπωση οτι η αμμωνία είναι βασικό συστατικό των δυνατών καθαριστικών.
Από ότι έχω διαβάσει, στα αμερικανικά περιοδικά, σχετικά με τα διάφορα υγρά καθαρισμού όπλων (βασικά, τα αμερικανικά),
η αμμωνία είναι συστατικό κάποιων καθαριστικών, "εξειδικευμένων" κυρίως για τον καθαρισμό της κάννης από υπολείμματα χαλκού (από τις σφαίρες των ραβδωτών) ... "ammonia based, copper solvents" ...
Πιστεύω λοιπόν ότι για τον καθαρισμό των λειόκαννων (κάπνα - μόλυβδος - πλαστικό), η αμμωνία δεν χρειάζεται, είναι εντελώς περιττή, και δυνητικά επιζήμια για το όπλο ... (ειδικά αν ο κάτοχος δεν είναι και τόσο "επιμελής" με τον καθαρισμό και την επαναλίπανση) ... ;)

Από ότι έχω διαβάσει, στα αμερικανικά περιοδικά, σχετικά με τα διάφορα υγρά καθαρισμού όπλων (βασικά, τα αμερικανικά),
η αμμωνία είναι συστατικό κάποιων καθαριστικών, "εξειδικευμένων" κυρίως για τον καθαρισμό της κάννης από υπολείμματα χαλκού (από τις σφαίρες των ραβδωτών) ... "ammonia based, copper solvents" ...
Πιστεύω λοιπόν ότι για τον καθαρισμό των λειόκαννων (κάπνα - μόλυβδος - πλαστικό), η αμμωνία δεν χρειάζεται, είναι εντελώς περιττή, και δυνητικά επιζήμια για το όπλο ... (ειδικά αν ο κάτοχος δεν είναι και τόσο "επιμελής" με τον καθαρισμό και την επαναλίπανση) ...
Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου απλά πιστεύω οτι για να το προτείνει ο συγκεκριμένος το εχουν ψάξει και δεν μπορώ να γνωρίζω αν η ποσότητα των 3 γραμμαρίων αμμωνίας στα συνολικά 100 γραμμαρίων βενζίνης και λαδιού μπορεί να επιφερει αυτές τις ζημίες που προαναφέρεις . Αλλωστε ανήκω και εγώ στους επαναζόμενους "ψείρες" και το καθαρίζω μετα απο κάθε επιστροφή ρίξω δεν ρίξω .

Ο Στέλιος κατεμενα έχει δίκιο.Όχι στις ζημιές αλλά στο ότι ο Κυπριδημος μπορεί να εννοούσε καθαρισμό ραβδωτων γιατί ασχολιόταν και με αυτά.
Δημήτρη πιστεύω ότι αν αντί αμμωνία προσθέσεις 30ml ακετονη φαρμακείου θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Εγώ θα δοκίμαζα ίσες ποσότητες λαδι/βενζίνη /ασετόν.

Ο Στέλιος κατεμενα έχει δίκιο.Όχι στις ζημιές αλλά στο ότι ο Κυπριδημος μπορεί να εννοούσε καθαρισμό ραβδωτων γιατί ασχολιόταν και με αυτά.
Δημήτρη πιστεύω ότι αν αντί αμμωνία προσθέσεις 30ml ακετονη φαρμακείου θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Εγώ θα δοκίμαζα ίσες ποσότητες λαδι/βενζίνη /ασετόν.
Μου αρέσει να ακούω όλες τις απόψεις και πολύ περισσότερο απο ανθρώπους για τους οποίους καταλαβαίνω οτι κατέχουν το θέμα και θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου και κλείνω προς τις ιδιες ποσότητες.
Μόλις το βρήκα είναι τμήμα απο αρθρο του:
Κατάλληλα λάδια για καθαρισμό καννών είναι όσα αναφέρουν την λέξη “Clean” ή τα γράμματα CLP (Cleaner Lubricant Protector). Για πιο δραστικό καθάρισμα σε κατάλοιπα που έχουν σκληρύνει υπάρχει το Hoppe’s No 9.

Τα λάδια για όπλα δεν επηρεάζουν το μέταλλο, δεν έχουν δηλαδή οξέα. Μερικά προσφέρουν τριπλή χρήση: καθαρίζουν, λιπαίνουν και προστατεύουν και φέρουν την ένδειξη CLP, άλλα είναι μόνο λιπαντικά ή μόνο καθαριστικά όπως το Hoppe’s No 9 που είναι καθαριστικό.

Η ποσότητα λαδιού που χρειάζεται τόσο για καθάρισμα όσο και για λίπανση είναι μηδαμινή. Ενα μπουκαλάκι 50 κυβικών εκατοστών, όσο δηλαδή ένα 12άρι φυσίγγι είναι αρκετό για να καθαρίζεται και να λιπαίνεται ένα όπλο για ένα ίσως και δύο χρόνια. Δεν αρμόζει τσιγγουνιά ή προσφυγή σε ιδιοκατασκευές σε τόσο μικρή κατανάλωση. Οσο για “αμερικανιές” για ιδιοκατακευή λαδιού όπως το Ed’s Red (μισό ασετόν μισό λάδι αυτόματου σαζμάν) αυτό είναι καλό για μέταλλα αλλά φαρμάκι για τα ξύλα. Δεν αξίζει τον κόπο εκτός και αν πρόκειται κανείς να καθαρίζει δεκάδες όπλα κάθε μέρα!

Last edited:
Μου αρέσει να ακούω όλες τις απόψεις και πολύ περισσότερο απο ανθρώπους για τους οποίους καταλαβαίνω οτι κατέχουν το θέμα και θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου και κλείνω προς τις ιδιες ποσότητες.
Μόλις το βρήκα είναι τμήμα απο αρθρο του:
Κατάλληλα λάδια για καθαρισμό καννών είναι όσα αναφέρουν την λέξη “Clean” ή τα γράμματα CLP (Cleaner Lubricant Protector). Για πιο δραστικό καθάρισμα σε κατάλοιπα που έχουν σκληρύνει υπάρχει το Hoppe’s No 9.

Τα λάδια για όπλα δεν επηρεάζουν το μέταλλο, δεν έχουν δηλαδή οξέα. Μερικά προσφέρουν τριπλή χρήση: καθαρίζουν, λιπαίνουν και προστατεύουν και φέρουν την ένδειξη CLP, άλλα είναι μόνο λιπαντικά ή μόνο καθαριστικά όπως το Hoppe’s No 9 που είναι καθαριστικό.

Η ποσότητα λαδιού που χρειάζεται τόσο για καθάρισμα όσο και για λίπανση είναι μηδαμινή. Ενα μπουκαλάκι 50 κυβικών εκατοστών, όσο δηλαδή ένα 12άρι φυσίγγι είναι αρκετό για να καθαρίζεται και να λιπαίνεται ένα όπλο για ένα ίσως και δύο χρόνια. Δεν αρμόζει τσιγγουνιά ή προσφυγή σε ιδιοκατασκευές σε τόσο μικρή κατανάλωση. Οσο για “αμερικανιές” για ιδιοκατακευή λαδιού όπως το Ed’s Red (μισό ασετόν μισό λάδι αυτόματου σαζμάν) αυτό είναι καλό για μέταλλα αλλά φαρμάκι για τα ξύλα. Δεν αξίζει τον κόπο εκτός και αν πρόκειται κανείς να καθαρίζει δεκάδες όπλα κάθε μέρα!
Δεν θα συμφωνήσω με την τελευταία παράγραφο γιατί :1)50ml μπουκαλάκι θα καθαρίζει και θα λαδώνει ένα κυνηγετικό ή σκοπευτικό όπλο για 1-2 χρόνια είναι παραμύθι για προσχολική ηλικία. 2)δεν λέει γιατί το Eds red είναι φαρμάκι για τα ξύλα. Η ακετονη και το νίτρο εξατμιζονται, το πετρέλαιο και το λάδι ποτίζουν τα ξύλα όπως κάθε clp. Κανένα καθαριστικό υγρό δεν πρέπει να ποτίζει τα ξύλα όχι μόνο το Eds red! 3) σέβομαι την γνώση και τα άρθρα του αλλά είναι εξαρτωμενος μέσα στον χώρο των εισαγωγεων και των μαγαζιών λιανικής. Τις αμερικανιές αν θες να τις απορρίψεις πρέπει να το κάνεις με πειράματα και σοβαρά στοιχεία...
Μου θυμίζει συμβουλές του τύπου μην ιδιογομωνεις χάνεις χρόνο... υπάρχουν τα έτοιμα των εταιρειών. Τα Αμερικανάκια όμως ιδιογομωνουν άσχετα που έχουν άριστες εταιρείες φυσιγγίων.

Status
Not open for further replies.
Back