Πλαγιόκαννο

Να πούμε και μία μεγάλη διαφορά που έχουν τα boxlock από τα sidelock, και για εμένα δίνει στο boxlock ένα προβάδισμα κάλους. Είναι ότι η βάση στα πλάγια με μισές φωτιές είναι πιο λεπτή από την βάση στα πλάγια με ολόκλυρες φωτιές, λόγο του ότι η ολόκλυρη φωτιά είναι στο έξω μέρος της βάσης ενώ σε αυτό με μισές φωτιές είναι μέσα στην βάση στο βάθος που είναι η τρύπα του επικρουστήρα. Αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα στην οπλοκατασκευή να γίνει πιο λεπτή στην βάση και τα φένσες που είναι τα στρογγυλά βυζάκια να το πούμε αφθέρετα οι βάσης των καννών δίνουν την δυνατότητα να γίνουν ολοστρόγγυλα και το άνω μέρος της βάσης όσο και το κάτω πιο στρογγυλεμένα! Ένα πλεονέκτημα που για να το βρεις σε όπλο με ολόκλυρες φωτιές πρέπει να ψάξεις πολύ και να το πληρώσεις επίσης!
Δείτε πόσο αρμονικά και όμορφα είναι τα φένσες και το άνω μέρος της βάσης, στην άνω φωτό που ανέβασε ο Νικόλας Ρεντίφης με το Ugartechèa με τα τρυγόνια!
Και αν βρεθεί και πλάγιο με μισές φωτιές και μηχανισμό blitz δηλαδή στην πλάκα της σκανδάλης και είναι κατασκευασμένο από τις αρχές και μέσα του περασμένου αιώνα και με τελείωμα ελυπτικό ή μισοφέγγαρο ή γυρλάντα κοντακιού και βάσης, τότε μιλάμε για όνειρο και ξεχνάς τα sidelock

Καλημερα, υπαρχει ενα πολυ τιμιο και φθηνο sxs sidelock, το brno zp149.
Οι φωτιες του ειναι με ελατηρια σπιραλ και χωρις σχαστηριες ανασχεσης.
Ξερω ενα τετοιο, εχω δει λυμενες τις φωτιες και ο κατοχος ειναι πανευτυχης.
Νομιζω πως και το ugartechea το 75 ειναι ετσι, αλλα δεν βλεπω να υπαρχει καποιος κατοχος που να γνωριζει απο πρωτο χερι για αυτο το δικανο, που πονα αν πονα...
Καλα τα χειροποιητα, καλοι οι κοντακαδες αλλα πολλα τα λεφτα παληκαρια...

Ωραίο ειναι να είσαι πλαγιοκανοφιλος και αν το επιτρέπουν τα οικονομικά σου και έχεις κάποια αξιόλογα στην κατοχή σου μαγκιά σου και συγχαρητήρια.Η αγορά όμως είναι προσφορά και ζήτηση και το αντίθετο.Που είναι η ζήτηση του πλαγίου ,που για πολλούς θεωρείται (το όπλο του παππού).Οι προσπάθειες εξυγχρονισμου με μονές σκανδαλες κλπ έδιωξε και τους οποίους παραδοσιακούς και πλέον η μόνη λύση είναι η αναζήτηση μεταχειρισμένου σε καλή κατάσταση.Η οικονομική και αξιόπιστη καραμπίνα προσέφερε αξιόλογο όπλο σε αυτόν που δεν διαθέτει πολλά χρήματα, κάνει απαιτητικά κυνήγια,δεν θέλει να πάρει baikal και μόνο καρακιτσαριο δεν είναι .Όποιος το πιστεύει αυτό ,ας κατέβει από το καλάμι τέλος διαδρομής.

Επειδής αναφέρθηκε προηγουμένως ως μίαν ποιοτικήν box lock επιλογήν...

UGARTECHEA 40 EX: www.youtube.com/watch?v=GPDf1vTtCdA

(Απέκτησα ένα τέτοιο κομμάτι λίαν προσφάτως. Ομολογουμένως, τίμιο, καλοφτειαγμένο κι όμορφο δίκαννο ντουφεκάκι...!! Μερικά ακόμη τέτοια, αλλά κι ακόμη πιο ακριβά δικαννάκια, τελευταία κομμάτια, βρίσκονται διαθέσιμα σε καινουργή κατάσταση στον Γιαλιτάκη στο Ηράκλειο... Όσοι πιστοί, προσέλθετε...! Ή μάλλον... σπεύσατε! Δεν θα χάσετε...!)

Last edited:
Να πούμε και μία μεγάλη διαφορά που έχουν τα boxlock από τα sidelock, και για εμένα δίνει στο boxlock ένα προβάδισμα κάλους. Είναι ότι η βάση στα πλάγια με μισές φωτιές είναι πιο λεπτή από την βάση στα πλάγια με ολόκλυρες φωτιές, λόγο του ότι η ολόκλυρη φωτιά είναι στο έξω μέρος της βάσης ενώ σε αυτό με μισές φωτιές είναι μέσα στην βάση στο βάθος που είναι η τρύπα του επικρουστήρα. Αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα στην οπλοκατασκευή να γίνει πιο λεπτή στην βάση και τα φένσες που είναι τα στρογγυλά βυζάκια να το πούμε αφθέρετα οι βάσης των καννών δίνουν την δυνατότητα να γίνουν ολοστρόγγυλα και το άνω μέρος της βάσης όσο και το κάτω πιο στρογγυλεμένα! Ένα πλεονέκτημα που για να το βρεις σε όπλο με ολόκλυρες φωτιές πρέπει να ψάξεις πολύ και να το πληρώσεις επίσης!
Δείτε πόσο αρμονικά και όμορφα είναι τα φένσες και το άνω μέρος της βάσης, στην άνω φωτό που ανέβασε ο Νικόλας Ρεντίφης με το Ugartechèa με τα τρυγόνια!
Και αν βρεθεί και πλάγιο με μισές φωτιές και μηχανισμό blitz δηλαδή στην πλάκα της σκανδάλης και είναι κατασκευασμένο από τις αρχές και μέσα του περασμένου αιώνα και με τελείωμα ελυπτικό ή μισοφέγγαρο ή γυρλάντα κοντακιού και βάσης, τότε μιλάμε για όνειρο και ξεχνάς τα sidelock

Συμφωνώ απολύτως αγαπητέ!! Πολύ εύστοχη η παρατήρησή σου αυτή!! Μόνο ένας μερακλής του όμορφου πλαγιόκαννου θα μπορούσε να επισημάνει κάτι τέτοιο... ;)

Κι εμένανε αυτά τα χαρακτηριστικά με ''εξιτάρουν'' σε ένα πλάγιο δίκαννο: λεπτή/στενή βάση με χαμηλό προφίλ/ύψος και καλοσχηματισμένα κι ευμεγέθη ημισφαίρια/fences στην ένωση της μπάσκουλας με τις θαλάμες των καννών...!! o_O

Το "απαύγασμα" όλων των ανωτέρω, πανέμορφων και άκρως καλαίσθητων χαρακτηριστικών, αποτυπώνεται κάλλιστα σε ένα πλαγιόκαννο Dickson round body σαν αυτό του εξής βίντεο:

www.youtube.com/watch?v=EhHPSrVylwo .love..tired.

Last edited:
Εσείς οι μερακλήδες των πλαγιόκανων αξιολογείστε αυτό το ισπανικό ΑΖHUR .
Δέν γνωρίζω δηλαδή τί αξίζει καί τί είναι ,ειλικρινά
Είναι 28'' *- ***
Ευχαριστώ
anonymous photo sharing

Βρήκα μιαν παρεμφερή ερώτηση ενός αναγνώστη στο oplognosia.com του Νικήτα Κυπρίδημου και την παραθέτω αυτούσια, μαζί με την απάντησίν της από τον ίδιον τον Νικήτα Κυπρίδημο...

ΔΙΚΑΝΝΟ AZHUR

Γειά σας. Ονομάζομαι Γεώργιος Μπλατζούκας και θα ήθελα να μου δώσετε ότι πληροφορίες και τεχνικά χαρακτηριστικα γνωρίζετε για ένα πλαγιόκανο δίκανο που έχει περιέλθει στην κατοχή μου και αναγράφει τα παρακάτω.Επίσης άν μπορείτε να μου προσδιορίσετε την αξία του, θεωρώντας οτι η κατάσταση του είναι άριστη.

AZHUR ARMAS Eibar

CANONES DEMIBLOK CROMADOS (=κάννες ντεμιμπλόκ, εσωτερικώς επιχρωμιωμένες)

42455

Ευχαριστώ πολύ εκ των προταίρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο κατασκευαστής του όπλου σας δεν φαίνεται στην βιβλιογραφία, αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Πολλές μικρές, στην πλειοψηφία τους οικογενειακές βιοτεχνίες, που έχουν κλείσει δεν φαίνονται στην βιβλιογραφία. Αν μας στείλετε φωτογραφίες του όπλου θα μπορεί να γίνει εξακρίβωση του μηχανισμού και της ποιότητας του.

Βρήκα μιαν παρεμφερή ερώτηση ενός αναγνώστη στο oplognosia.com του Νικήτα Κυπρίδημου και την παραθέτω αυτούσια, μαζί με την απάντησίν της από τον ίδιον τον Νικήτα Κυπρίδημο...

ΔΙΚΑΝΝΟ AZHUR

Γειά σας. Ονομάζομαι Γεώργιος Μπλατζούκας και θα ήθελα να μου δώσετε ότι πληροφορίες και τεχνικά χαρακτηριστικα γνωρίζετε για ένα πλαγιόκανο δίκανο που έχει περιέλθει στην κατοχή μου και αναγράφει τα παρακάτω.Επίσης άν μπορείτε να μου προσδιορίσετε την αξία του, θεωρώντας οτι η κατάσταση του είναι άριστη.

AZHUR ARMAS Eibar

CANONES DEMIBLOK CROMADOS

42455

Ευχαριστώ πολύ εκ των προταίρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο κατασκευαστής του όπλου σας δεν φαίνεται στην βιβλιογραφία, αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Πολλές μικρές, στην πλειοψηφία τους οικογενειακές βιοτεχνίες, που έχουν κλείσει δεν φαίνονται στην βιβλιογραφία. Αν μας στείλετε φωτογραφίες του όπλου θα μπορεί να γίνει εξακρίβωση του μηχανισμού και της ποιότητας του.
Aυτό που επίσης γνωρίζω χωρίς όμως να το επιβεβαιώσω είναι ότι αφορά την φαμίλια ZABALA HERMANOS (αδέλφια ΖΑΒΑLA)
A Asencio
Z zabala
H hermanos
U Urigio
R

Back