Σουγιάδες και Μαχαίρια

Εδώ και λίγο διάστημα που ασχολήθηκα με το ακόνισμα, με αφορμή τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις εδώ μέσα και αρκετή αναζήτηση μετά, μπορώ να πω πως μου έχει γίνει εμμονή και δεν αφήνω μαχαίρι και σουγια που να μένει στομωμένο όπου και αν πηγαίνω.... είναι απίστευτο πως "άχρηστα" ταλαιπωρημένα παλιομάχαιρα, γίνονται χρήσιμα, όμορφα και εύκολα εργαλεία ξανά με μια φθηνή διπλής σκληρότητας πετρα νερού και μερικά περάσματα εκατέρωθεν....

View attachment 50001
View attachment 50002
Το έχω πει κ παλαιοτερα...
Όταν για πρωτη φορα ειδα τους Αιγυπτιους να κόβουν τα ρετάλια από τα δίχτυα με αυτά τα φθηνιαρικα μαχαίρια με την άσπρη λαβή, tramontina κλπ μου ερχόταν να...γελάσω...
Ρε κόβουν τους λέω??
Ε λοιπόν τα περναγαν από πέτρα νερου(που την άφηναν πρωτα να μουλιασει σε ένα κουβά) κ εκοβαν με απίστευτη ευκολία ψιλό κ χοντρό νημα..... Ξυράφια σκέτα........

.....Αυτό το απλό μέσο τροχισματος κάνει δουλειά για όποιον ξέρει να το χρησιμοποιεί........

Μια απ τα ίδια και εγω τα παιδιά εδώ είναι οι κακές επιρροές .big smile. αλλα εγω επειδή είμαι απροσαρμοστος πειρα και μεγεθυντικό φακό να βλέπω τον αιθέρα .sarcastic.
Opinel είναι το μασατι?
Κανει δουλειά?

Το έχω πει κ παλαιοτερα...
Όταν για πρωτη φορα ειδα τους Αιγυπτιους να κόβουν τα ρετάλια από τα δίχτυα με αυτά τα φθηνιαρικα μαχαίρια με την άσπρη λαβή, tramontina κλπ μου ερχόταν να...γελάσω...
Ρε κόβουν τους λέω??
Ε λοιπόν τα περναγαν από πέτρα νερου(που την άφηναν πρωτα να μουλιασει σε ένα κουβά) κ εκοβαν με απίστευτη ευκολία ψιλό κ χοντρό νημα..... Ξυράφια σκέτα........

.....Αυτό το απλό μέσο τροχισματος κάνει δουλειά για όποιον ξέρει να το χρησιμοποιεί........

Opinel είναι το μασατι?
Κανει δουλειά?
Opinel μοιάζει ... έχω και εγώ αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ... δεν έχει μεγάλο τροχιστικό κύρος εκ πρώτης όψεως.

sawmill grill
Ετσι ειναι έχω και το μεγάλο μασατι το γερμανικό που έχουν χασάπηδες... αλλα αυτό μετά το μεγάλο τα κάνει ξυράφια... τα ανθρακουχα ατσάλια με τα ινοξ δυσκολεύομαι πολύ... Ίσως είναι καλύτερα επιδει έχει μικρές γραμμές..

Μετά το ακόνισμα περάσετε τη λάμα σε μασάτι δερμάτινο ή απλα σε ενα κομάτι δέρμα . Φεύγουν ολα τα γρεζάκια .
Η διαφορά στην κόψη ειναι μεγαλη
έχω δει πως αν κάποιος δεν έχει δέρμα, μπορεί και σε ένα φελλό να κάνει το ίδιο και να έχει πολύ καλό φινίρισμα και απαλλαγή από γρέζια...

έχω δει πως αν κάποιος δεν έχει δέρμα, μπορεί και σε ένα φελλό να κάνει το ίδιο και να έχει πολύ καλό φινίρισμα και απαλλαγή από γρέζια...
Ναι όντως‼️αλλά στη ζώνη ,ιδίως αν την περάσεις κ σαπούνι χρυσοχόων,κάπου στα 8 με 10k grit ,έχεις ανωτέρω αποτέλεσμα‼️
Αν το ατσάλι είναι καλό,χωρίζεις τρίχα στα 2‼️

Ναι όντως‼️αλλά στη ζώνη ,ιδίως αν την περάσεις κ σαπούνι χρυσοχόων,κάπου στα 8 με 10k grit ,έχεις ανωτέρω αποτέλεσμα‼️
Αν το ατσάλι είναι καλό,χωρίζεις τρίχα στα 2‼️
Οντως ετσι ειναι.
Βέβαια δεν μπορεί ο καθένας να έχει ότι χρειάζεται για να φτάσει το μαχαίρι του σε ένα κορυφαίο επίπεδο ως προς την κόψη , όμως ακόμη και σε ένα απλό κομμάτι δέρμα αν κάποιος το περάσει μετά τη λείανση της πέτρας, από αυτό και μόνο θα δει πάλι διαφορά

Β
Οντως ετσι ειναι.
Βέβαια δεν μπορεί ο καθένας να έχει ότι χρειάζεται για να φτάσει το μαχαίρι του σε ένα κορυφαίο επίπεδο ως προς την κόψη , όμως ακόμη και σε ένα απλό κομμάτι δέρμα αν κάποιος το περάσει μετά τη λείανση της πέτρας, από αυτό και μόνο θα δει πάλι διαφορά
Ειστε βιτσιοζοι
Θελετε δερματινα και λεπιδες :p .big smile..sarcastic.

Σε θηκαρι με τομάρι θα είναι το κάτι άλλο το κατσικοποδαρο:D.... κράτησα μια φορά τομάρι να το κάνω θηκαρι και έπιασε σκουλήκια .big smile.
Δεν ειναι κατσικοποδαρο.απο ζαρκαδι ειναι.και εχει επεξεργασια πανο να μην χαλαει

Back