D
DrV
Σαν να τοπιάσανε λίγα πουλάκια στα χαμηλά...
βρε λέτε να την παρεξηγήσαμε την χρονιά...think μακάρι... 

Της εβγαλες το ματι?Ρε μάγκες έχετε και εσείς μέρες που δεν μπορείτε να σταυρώσετε πουλί; Όχι ότι πέρασε τίποτα σπουδαίο σήμερα αλλά 10 τουφεκιές έριξα, λες και ήταν άσφαιρα ρε παιδί μου... Μια πέτυχα που σημάδευα ακριβώς πάνω της και την πήρα στο μάτι... Τι διάολο τόσο γρήγορα είναι αυτά τα φυσίγγια ή εγώ απλά βάζω πολύ προσκόπευση...
Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται...
Είπαμε είναι μεγάλο θέμα η ψυχολογία. Εμένα αν στραβώσει στις πρώτες τουφεκιές μετά με πάει όλη η μέρα χάλια. Γυρίζει μόνο αν κάνω εγώ κάποια αλλαγή (τσοκ, φυσίγγια...) και με πάει.Ρε μάγκες έχετε και εσείς μέρες που δεν μπορείτε να σταυρώσετε πουλί; Όχι ότι πέρασε τίποτα σπουδαίο σήμερα αλλά 10 τουφεκιές έριξα, λες και ήταν άσφαιρα ρε παιδί μου... Μια πέτυχα που σημάδευα ακριβώς πάνω της και την πήρα στο μάτι... Τι διάολο τόσο γρήγορα είναι αυτά τα φυσίγγια ή εγώ απλά βάζω πολύ προσκόπευση...
Φυσικά!Εμένα μου συνέβει και την τελευταία μέρα του κυνηγιού μου την Κυριακή,ευτυχώς που δεν είχε πουλιά!Η αλήθεια είναι πως λόγω του ότι δεν είχε πουλιά ξενέρωσα....και δεν ήμουν σε καλή διάθεση!Ρε μάγκες έχετε και εσείς μέρες που δεν μπορείτε να σταυρώσετε πουλί; Όχι ότι πέρασε τίποτα σπουδαίο σήμερα αλλά 10 τουφεκιές έριξα, λες και ήταν άσφαιρα ρε παιδί μου... Μια πέτυχα που σημάδευα ακριβώς πάνω της και την πήρα στο μάτι... Τι διάολο τόσο γρήγορα είναι αυτά τα φυσίγγια ή εγώ απλά βάζω πολύ προσκόπευση...
Συμβαίνει μέσα στη χρονιά, λίγες φορές να γίνεται αυτό. Την τελευταία φορά που πήγα για τσίχλες είχε πολλά κουνούπια σε βαθμό να τουφεκάω εκνευρισμένος. Όμως σχεδόν έπειτα από κάθε τουφεκιά έβλεπα την ώρα που τράβαγα σκανδάλη να μην είναι σωστά τοποθετημένο το όπλο επάνω στο πουλί. Άλλοτε ήταν λίγο πιο πάνω απ την νοητή ευθεία άλλοτε λίγο πιο κάτω κι άλλοτε με λάθος πρόσκόπευση. Αυτο μου συμβαίνει αν για κάποιο λογο ειμαι πολυ κουρασμένος ή οχι συγκεντρωμένος.Υπάρχουν βέβαια και κάποιες τουφεκιές που λες εντάξει έπεσε και ως δια μαγείας βλέπεις να συνεχίζει.Ρε μάγκες έχετε και εσείς μέρες που δεν μπορείτε να σταυρώσετε πουλί; Όχι ότι πέρασε τίποτα σπουδαίο σήμερα αλλά 10 τουφεκιές έριξα, λες και ήταν άσφαιρα ρε παιδί μου... Μια πέτυχα που σημάδευα ακριβώς πάνω της και την πήρα στο μάτι... Τι διάολο τόσο γρήγορα είναι αυτά τα φυσίγγια ή εγώ απλά βάζω πολύ προσκόπευση...
ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΧΛΑ:
Ας μιλήσουμε πρώτα για τη βιολογία. Οι τσίχλες είναι μέρος της οικογένειας Muscicapidae, υπό την οικογένεια Turdidae. Το γένος turdus περιλαμβάνει 67 είδη πτηνών και από αυτά, μόνο 4 μας αφορούν, θα τα εισαγάγουμε λίγο χαμηλότερα. Ξέρετε γιατί μεταναστεύουν οι τσίχλες και τι επηρεάζει τη μετανάστευσή τους;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΠΤΗΝΩΝ;
Μεταξύ καθιστικών πουλιών, ορισμένα είδη καταλαμβάνουν μια περιοχή και δεν τα αφήνουν σε καμία χρονική στιγμή του έτους. Άλλοι, από την άλλη πλευρά, καταλαμβάνουν ένα έδαφος κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου και μετακινούνται σε άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι μεταναστευτικές.
Από την τελευταία εποχή των παγετώνων, τα πουλιά έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν για να βρουν θερμότερες κλιματολογικές και διατροφικές περιοχές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η περιοχή της Μεσογείου ήταν ένα καλό μέρος για να μείνουν.
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 1
Έλλειψη πόρων τροφίμων
Είναι εύκολα κατανοητό ότι αυτό το πρόβλημα σχετίζεται με τη μείωση της θερμοκρασίας . Τα έντομα γίνονται σπάνια και τα πουλιά αναγκάζονται να αντλούν το φαγητό τους αλλού ή ακόμη και να αλλάζουν τις αναλογίες ορισμένων στοιχείων της διατροφής τους.
Οι τσίχλες έχουν προσαρμοστεί με το φαγητό κυρίως έντομα ή ασπόνδυλα το καλοκαίρι και επιλέγουν τα μούρα ή τα φρούτα το χειμώνα.
2
Η υπερθέρμανση του πλανήτη
Η υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς και η διαφορά πίεσης μεταξύ του Αζορικού Υψηλού και του Ισλανδικού Χαμηλού επηρεάζουν επίσης τη μετανάστευση των πτηνών. Το φαινόμενο αυτό μας οδηγεί τελευταία τριάντα χρόνια, οι δυτικοί άνεμοι πιο συχνα που προκαλούν περισσότερο χειμώνα βροχερό και πολύ πιο γλυκό . Αυτό έχει αναγκάσει τους αποδημητικούς πληθυσμούς πτηνών να καθυστερήσουν ή ακόμα και να ακυρώσουν οποιαδήποτε μετανάστευση.
3
Ο άνεμος
Ο αέρας επηρεάζει επίσης τη μετανάστευση. Για να αναλάβουν μια μακρά πορεία, τα πουλιά χρησιμοποιούν τους ανέμους με διαφορετικούς τρόπους. Οι τσίχλα, επιλέγει το υψόμετρο της πτήσης για το οποίο ο άνεμος είναι ο πλέον ευνοϊκός. Οι μελέτες ραντάρ επιβεβαίωσαν ότι μεταναστεύουν με μεγαλύτερη ένταση παρουσία ενός ουράνιου ανέμου και με ανοιχτό αέρα ή πλευρικό άνεμο για να περιορίσουν την απώλεια ενέργειας και χρόνου.
4
Η επιρροή του ανθρώπου
Η δημιουργία έντονων φωτεινών πηγών (φάρους, βιομηχανικές τοποθεσίες ...) μπορεί να αποτελέσει έμμεση βοήθεια για τον εντοπισμό κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού ταξιδιού, αλλά και να γίνει τόπος θανάτου για τα πουλιά.
Η αλλαγή του γεωργικού τοπίου επηρεάζει επίσης τη μετανάστευση, ειδικά εάν συνδέεται με την εξαφάνιση των χώρων σίτισης. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αν τα πουλιά έχουν μεγάλη ικανότητα προσαρμογής, δεν έχουν πλέον το χρόνο να προσαρμοστούν τόσο γρήγορα, με αποτέλεσμα σημαντικές μεταβολές στις μεταναστευτικές κινήσεις.
Οι μελέτες έχουν καθορίσει κάποια επίδραση των κλιματικών διακυμάνσεων στο μεταναστευτικό φαινόμενο των πτηνών. Το κλίμα της Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ένα δείκτη που ονομάζεται Βορειοατλαντική ταλάντωση . Ο δείκτης ONA μετρά τη διαφορά μεταξύ του υψηλού και του ισλανδικού χαμηλού Αζόρες.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι εάν το ισλανδικό χαμηλό είναι ισχυρό και ο ασταθής κλώνος των Αζορών είναι αδύναμος , έχουμε γενικά ψυχρούς και ξηρούς χειμώνες στην Ευρώπη και συνεπώς τις πιθανότητες ισχυρών μεταναστεύσεων . Από την άλλη πλευρά, αν το ισλανδικό χαμηλό είναι αδύναμο και τα υψηλά των Αζορών είναι ισχυρά, έχουμε ήπιους, υγρούς χειμώνες και συνεπώς κακές μεταναστεύσεις .
Από το 2008, το ONA τείνει να μεταβεί από θετικό σε αρνητικό, γεγονός που αποτελεί καλό σημάδι για μελλοντικές μεταναστεύσεις.
Τα βλέπω πολύ (Αζόρικα) τα πράγματα φέτος με τις τσίχλεςΠολυ ενδιαφερον αλλα...........
Καταρχας ο δεικτης ονομαζεται ΝΑΟ (και οχι ονα) NAO = North Atlantic Oscillation
Καταρχας ναι μεn ο δεικτης μετραει την διαφορα Αζορικου αντικυκλωνα με Σκανδιναβικη δινη χαμηλων, Αλλα το οτι μιλαει για δυτικους ανεμους μας λεει οτι 1.μιλαει για την δυτικη ευρωπη 2.Ενα ακομα στοιχειο που μας λεει οτι μιλαει για την δυτικη ευρωπη ειναι οτι εμεις με ενισχυμενο αζορικο και ανεβασμενο (με αδυναμο ισλανδικο ) εχουμε βορειο ρευμα προς τα εμας =πτωση της θερμοκρασιας στην περιοχη μας
Με αδυναμο αζρικο (και σε κακη θεση λογο ισλανδικης υπερφωρτοσης ) οπως καλη ωρα εχουμε αυτες τις μερες εχουμε κακοκαιρια στην δυτικη ευρωπη και σε εμας το χαλι που ζουμε αυτες τις μερες....
Για να μην σας μπερδεψω ...εμας μας βολευει το αντιθετο απο οτι αυτους....Γενικα σαν εικονα ειναι πολυ σπανιο να εχουμε και εμεις και η δυτικη-νοτιο δυτικη ευρωπη τον ιδιο καιρο..Ιδικα τους χειμωνες οι κακοκαιριες τους με πτωση της θερμοκρασιας κατα 85-90% εμας μας εχουν σε θερμο κομματι..
Οπως και αναποδα οταν εμεις εχουμε ψυχρα και χιονια κτλ κτλ...αυτους τους εχει καβαλισει ο ΑΖορικος και εχουν καλοκαιρια.....Ελπιζω να βοηθησα...
ΚΑι για το τελος αλλος δεικτης μετρησης ταλαντωσης ειναι ο ΑΟ= Arctic Oscillation
Άσε την θεωρια νικολα κ ξεκινα να βαράς διοτι δεν βλέπω ούτε τα 100πουλια να πιανεις φετος![]()
Νούμερα που ζαλίζουν κ οι εξορμήσεις κ η καρπωση...Tζίμη προς το παρόν, είναι σκέτη απελπισία...!!! Φαντάσου ότι και στο σημερινό απογεματινό έφυγα αντουφέκιστος...!!! Πάνω που είχα αναθαρρήσει από εχτές βλέποντας λίγα πουλάκια, τώρα, πάλι τα ίδια...!!!
Πάντως για την ιστορία, η χρονιά μέχρι στιγμής, μου θυμίζει καρμπόν τη καράπτωχη σε τσιχλοκότσυφα, σεζόν 2012 - 2013...!!! Τότε είχα κτυπήσει σε 115 καρτερίσιες εξορμήσεις (το 95% απογιοματινά) μόνο... 400 πουλιά περίπου...!!! Εκ των οποίων, μόνο 30 κοτσυφάδες...!!! Δηλαδή κατά μέσο όρο, δεν κτυπούσα ούτε 4 πουλάκια ανά καρτέρι...!!!
Ελπίζω λοιπόν, να μην επαναληφθεί αυτή η κάκιστη σεζόν εφέτο...!!!
Νούμερα που ζαλίζουν κ οι εξορμήσεις κ η καρπωση...![]()
Ρε μάγκες έχετε και εσείς μέρες που δεν μπορείτε να σταυρώσετε πουλί; Όχι ότι πέρασε τίποτα σπουδαίο σήμερα αλλά 10 τουφεκιές έριξα, λες και ήταν άσφαιρα ρε παιδί μου... Μια πέτυχα που σημάδευα ακριβώς πάνω της και την πήρα στο μάτι... Τι διάολο τόσο γρήγορα είναι αυτά τα φυσίγγια ή εγώ απλά βάζω πολύ προσκόπευση...
Tragic που θα ελεγε και η γιαγια μου χαχαχαχαχα
Εγώ κουβαλάω κουσούρια του σκοπευτηρίου.. ( εικόνες ,ταχϋτητες)και στις τραβέρσες είμαι μπροστά. Οταν εστιάζω καλά το θήραμα είτε προλαβαίνω να σκουπίσω είτε όχι και πατάω αυθόρμητα πέφτουν στουπί .Ρε μάγκες έχετε και εσείς μέρες που δεν μπορείτε να σταυρώσετε πουλί; Όχι ότι πέρασε τίποτα σπουδαίο σήμερα αλλά 10 τουφεκιές έριξα, λες και ήταν άσφαιρα ρε παιδί μου... Μια πέτυχα που σημάδευα ακριβώς πάνω της και την πήρα στο μάτι... Τι διάολο τόσο γρήγορα είναι αυτά τα φυσίγγια ή εγώ απλά βάζω πολύ προσκόπευση...
Εγώ κουβαλάω κουσούρια του σκοπευτηρίου.. ( εικόνες ,ταχϋτητες)και στις τραβέρσες είμαι μπροστά. Οταν εστιάζω καλά το θήραμα είτε προλαβαίνω να σκουπίσω είτε όχι και πατάω αυθόρμητα πέφτουν στουπί .
Οταν εστιάζω καλά το θήραμα και πατάω αυθόρμητα πέφτουν στουπί .