Λαμβάνω την αφορμή από τον φίλο Κωνσταντίνο, και γράφω δυο λόγια για το μονόκαννο που ανέφερε, το H&R (Harrington & Richardson), έτσι, για την "ιστορία"...:
H H&R είναι μια αμερικανική φίρμα που κατασκευάζει μόνο μονόκαννα, τα οποία πουλάνε "τρελά" στις ΗΠΑ...!
Με ένα και μόνο βασικό τμήμα, τη βάση του μονόκαννου, η H&R έχει στήσει μια γκάμα από μονόκαννα που καλύπτουν κάθε πιθανή επιθυμία του πελάτη που ψάχνει ένα απλό και φτηνό λειόκαννο, ή ραβδωτό με μια κάννη.
Η γκάμα του λειόκαννου περιλαμβάνει τα τρία δημοφιλή διαμετρήματα, 12, 20 και 36, με μαύρες ή χρωμιωμένες βάσεις, με ξύλινα ή συνθετικά κοντάκια. Επίσης έχει και μοντέλα για "επιβιωτιστές", μοντέλα "combo" που συνοδεύονται από δεύτερη ραβδωτή κάννη, καθώς και «εκκεντρικές» εκδόσεις στις οποίες το λειόκαννο συνοδεύεται από μια σειρά υποδιαμετρημάτων.
Τα τεχνολογικά φόντα των όπλων της H&R, συγκρινόμενα με σύγχρονα οπλα, είναι φτωχά. Μια βάση από χυτό ατσάλι, όχι ιδιαίτερα καλοφινιρισμένη αφού φαίνεται η ραφή του καλουπιού, έναν μηχανισμό απλό, μερικοί τον λένε πρωτόγονο, με πλαστικό υποφυλακτήρα και «σίδερο» πάπιας, συνθέτουν το σκηνικό. Και όμως, αυτό το απλό κατασκεύασμα πουλά πάνω από 58 000 όπλα το χρόνο στις ΗΠΑ μόνο...!
Στην Ελλάδα, η H&R αντιπροσωπεύεται από την "DIAMANCO sport" (Δ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.) στον Ταύρο (Αθήνα).