Φερ' το στα μέτρα σου...

Τι εικόνα βλέπεις όταν επωμίζεις ;

Αν ρίχνεις σημαδευτά (σαν σε ραβδωτό που πάει κέντρο) και μετά επωμίσεις εστιάζοντας μόνο τον στόχο (σαν σε θήραμα) και βλέπεις ρίγα όπως στην πρώτη περίπτωση δεν έχεις θέμα μέτρων.

Μπορεί να είναι σκανδάλη ή ασταθή επώμιση ή κάτι άλλο.
Λέω εγώ τώρα .......
Η εικόνα που έχω με τις ακίδες είναι σαν 8 λίγο πριν σχηματιστεί. Κρύβει λίγο την μπροστα ακίδα.
Μολις πατήσω τουφεκια και είμαι σίγουρος για κέντρο και λίγο πάνω, βλέπω την τουφεκια όλη κάτω και ένα μέρος να βγαίνει πάνω από εκεί που σημαδευω.

Εγώ θεωρώ ότι η σκανδάλη είναι αρκετά σκληρή, όπως την ένιωθα και στην xlr που έδωσα καθώς και η λαβή που δεν με βολεύει γιατί δε φτάνουμε καλά την σκανδαλη.
Έχετε καμία ιδέα για να μειωθεί η απόσταση λαβης-σκανδάλης; κάποιο υλικό;
1.Την "χτίζεις"με πλαστικό.
2.Την μαζεύεις από την εφαρμογή ξύλου,βάσης.
(Πρώτα μέτρημα,για να μην βγει πολύ πίσω η τζαβετας και περάσει το ύψος της κόντρας που κρατάει το κοντάκι δεμένο στο όπλο)
3."Κουρεμα"της λαβής και τοποθέτηση ξύλου έτσι που να την τραβήξεις πιο μπροστά.

(Πρώτα μέτρημα,για να μην βγει πολύ πίσω η τζαβετας και περάσει το ύψος της κόντρας που κρατάει το κοντάκι δεμένο στο όπλο)
3."Κουρεμα"της λαβής και τοποθέτηση ξύλου έτσι που να την τραβήξεις πιο μπροστά.
Πολύ ενδιαφέρουσες οι λύσεις ! 🙂

Το "μάζεμα" (προτεινόμενη λύση Νο 2) μπορεί να γίνει εύκολα από κοντακά σε κάθε όπλο ή αποκλείονται κάποια;

Το λέω γιατί η λαβή στην Benelli μου δεν είναι ακριβώς εκεί που θα την ήθελα και είχα σκεφτεί μια τέτοια μετατροπή πρίν χρόνια.

Κάποιον τεχνίτη είχα ρωτήσει μάλιστα σχετικά (από τηλεφώνου) και με είχε αποτρέψει - η σύστασή του ήταν να φτιαχτεί νέο κοντάκι στα μέτρα που θα μου ταίριαζαν. Το απέρριψα τότε γιατί δεν ήθελα να μπώ σε τέτοιο έξοδο.

Θα αγωνιάς να φτάσεις την σκανδάλη,ειδικά σε συνθήκες ...δράσης!
Αποτέλεσμα το ίδιο με την σκληρή σκανδάλη,ως προς το που πάει η τουφεκιά και σιγά σιγά θα ανεβάζεις την παλάμη σου ψηλά στην λαβη,για να φτάσει ο δείκτης σου την σκανδάλη.
Ανορθόδοξο...
Άρα,δεν σου κάνει η λαβή.
Κάτι μου θυμίζει αυτό!!!!!

Γιαννη η συγκεκριμενη ειναι με πλαστικο κοντακι γινετε?

Σε πλαστικό κοντάκι τι υλικό θα χρησιμοποιήσουμε για να τη χτίσουμε;

Πολύ ενδιαφέρουσες οι λύσεις ! 🙂

Το "μάζεμα" (προτεινόμενη λύση Νο 2) μπορεί να γίνει εύκολα από κοντακά σε κάθε όπλο ή αποκλείονται κάποια;

Το λέω γιατί η λαβή στην Benelli μου δεν είναι ακριβώς εκεί που θα την ήθελα και είχα σκεφτεί μια τέτοια μετατροπή πρίν χρόνια.

Κάποιον τεχνίτη είχα ρωτήσει μάλιστα σχετικά (από τηλεφώνου) και με είχε αποτρέψει - η σύστασή του ήταν να φτιαχτεί νέο κοντάκι στα μέτρα που θα μου ταίριαζαν. Το απέρριψα τότε γιατί δεν ήθελα να μπώ σε τέτοιο έξοδο.
Αν το πρόβλημα επικεντρώνεται μόνο στην λαβή κάνεις παρέμβαση σ'αυτην.
Αν χρειάζονται κι άλλες παρεμβάσεις πάνω στο κοντάκι,είναι προτιμότερο να το βάλεις μια αγγελία,να το δώσεις αλώβητο για να κρατήσει μια αξιοπρεπή τιμή και να πας σε καστομ κατασκευή που θα σου δώσει τα "θέλω" σου αν κι εφόσον το επιτρέπει η ασφαλής σύνδεση κοντακιου-βασης.
Το υπέρ είναι ότι φτιάχνεις αυτό που θέλεις σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Το κατά είναι ότι το μαμά ξύλο μπορεί να είναι ανώτερης βαθμίδας από το καστομ συν την ομοιομορφία με το ξύλο της πάπιας.
Όπως και να έχει...
Ένα κοντάκι που το βλέπουμε ότι είναι δυσλειτουργικό,δεν είναι σωστό να συνεχίζουμε να το χρησιμοποιούμε!
Πάμε εμείς πάνω του κι όχι αυτό σε μας!
Εξ ορισμού,ΛΑΘΟΣ!
Καλύτερα να δώσουμε το όπλο και να πάρουμε κάποιο άλλο που μας ταιριάζει.
Όταν λέμε ταιριάζει,όσο καλύτερα γίνεται σε όσο περισσότερα σημεία.
Αν το όπλο το ΘΕΛΟΥΜΕ,για οποιουδήποτε λόγους(συναισθηματικούς,λειτουργικούς, αξιοπιστίας,βλητικής,βάρους,......),το κρατάμε και κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνει ΔΙΚΟ μας!

Το μάζεμα γίνεται αν υπάρχουν τα περιθώρια.
Πρέπει να υπάρχει το ανάλογο"ψωμί"στην επαφή κοντακιου βάσης,για να γίνει νέα εφαρμογή και να μην εξέχει η βάση περιμετρικά η σε σημεία και να μείνει απόσταση εσωτερικά εκεί που δένει η κόντρα στην τζαβετα.

Αν το πρόβλημα επικεντρώνεται μόνο στην λαβή κάνεις παρέμβαση σ'αυτην.
Αν χρειάζονται κι άλλες παρεμβάσεις πάνω στο κοντάκι,είναι προτιμότερο να το βάλεις μια αγγελία,να το δώσεις αλώβητο για να κρατήσει μια αξιοπρεπή τιμή και να πας σε καστομ κατασκευή που θα σου δώσει τα "θέλω" σου αν κι εφόσον το επιτρέπει η ασφαλής σύνδεση κοντακιου-βασης.
Το υπέρ είναι ότι φτιάχνεις αυτό που θέλεις σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Το κατά είναι ότι το μαμά ξύλο μπορεί να είναι ανώτερης βαθμίδας από το καστομ συν την ομοιομορφία με το ξύλο της πάπιας.
Όπως και να έχει...
Ένα κοντάκι που το βλέπουμε ότι είναι δυσλειτουργικό,δεν είναι σωστό να συνεχίζουμε να το χρησιμοποιούμε!
Πάμε εμείς πάνω του κι όχι αυτό σε μας!
Εξ ορισμού,ΛΑΘΟΣ!
Καλύτερα να δώσουμε το όπλο και να πάρουμε κάποιο άλλο που μας ταιριάζει.
Όταν λέμε ταιριάζει,όσο καλύτερα γίνεται σε όσο περισσότερα σημεία.
Αν το όπλο το ΘΕΛΟΥΜΕ,για οποιουδήποτε λόγους(συναισθηματικούς,λειτουργικούς, αξιοπιστίας,βλητικής,βάρους,......),το κρατάμε και κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνει ΔΙΚΟ μας!

Το μάζεμα γίνεται αν υπάρχουν τα περιθώρια.
Πρέπει να υπάρχει το ανάλογο"ψωμί"στην επαφή κοντακιου βάσης,για να γίνει νέα εφαρμογή και να μην εξέχει η βάση περιμετρικά η σε σημεία και να μείνει απόσταση εσωτερικά εκεί που δένει η κόντρα στην τζαβετα.
Νομίζω πώς η λαβή θέλει ρύθμιση/μετατροπή και όχι όλο το κοντάκι.

Τώρα που το συζητάμε και "ξαναζεστάθηκε" το θέμα ίσως πάρω μια γνώμη εκ νέου από κάποιον οπλουργό.

Η Baikal 155 λόγου χάριν μου άρεσε γιατί η εφαρμογή του χεριού είναι άνετη, αβίαστη και η πρόσβαση στην λεπίδα της σκανδάλης πολύ καλή. 'Εχει επίσης μόνο την τζαβέτα στο κοντάκι κι όχι ολόκληρο το μακρυνάρι του σωλήνα με το επανατατικό ελατήριο κι έτσι μπορεί να πάρει πολλές κλίσεις με ευκολία (με επέμβαση ειδικού εννοείται).

Επανέρχομαι στο θέμα της λαβής και της διόρθωσής της (μετατροπής μάλλον) για να έρχεται καλύτερα στο χέρι.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με οπλουργό η προσγείωση ήταν απότομη και μη ευχάριστη.
Δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα - αλλά κι άν επιχειρηθούν να γίνουν το κόστος θα είναι δυσανάλογα υψηλό (ουσιαστικά επικεντρώθηκε στην λύση Νο 3 και απέρριψε εντελώς την Νο 2).
Άν μάλιστα το εγχείρημα αποτύχει και χρειάζεται νέο κοντάκι (εργοστασιακό) οι τιμές τους σαν ανταλλακτικά είναι επίσης υψηλές.

Κατόπιν αυτού η προσοχή επικεντρώνεται στην μετατροπή Νο 1 ("χτίσιμο" με πλαστικό της υπάρχουσας λαβής).
Τι υλικό πρέπει να αναζητήσουμε και πώς δουλεύεται αυτό ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα ;
Μπορεί να βαφτεί αργότερα ώστε να μοιάζει σε χρώμα με το υπόλοιπο ξύλο της λαβής ;
Να χαραχτεί ψάθα μήπως ;

Έπεσαν πολλές απορίες μαζεμένες αλλά τι να γίνει ;
Διψάω για γνώση .big smile.

Μου εξήγησε πώς στα μοντέρνα όπλα οι τρύπες εσωτερικά του κοντακιού είναι μεγάλες και οι κατασκευαστικές ανοχές είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν τέτοιους πειραματισμούς - το τοίχωμα στο κοντάκι είναι πολύ λεπτό και δεν υπάρχουν περιθώρια για να φαγωθεί και να "έρθει".

Αυτά μου είπε - ή τουλάχιστον αυτά κατάλαβα - και με απέτρεψε.

Μου εξήγησε πώς στα μοντέρνα όπλα οι τρύπες εσωτερικά του κοντακιού είναι μεγάλες και οι κατασκευαστικές ανοχές είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν τέτοιους πειραματισμούς - το τοίχωμα στο κοντάκι είναι πολύ λεπτό και δεν υπάρχουν περιθώρια για να φαγωθεί και να "έρθει".

Αυτά μου είπε - ή τουλάχιστον αυτά κατάλαβα - και με απέτρεψε.
Από όταν χρησιμοποιήθηκαν φλατζες αλλαγής κλίσης οι τρύπες για την τζαβετα είναι μεγαλύτερες για ευνόητους λόγους.
Αν στενεύει το ξύλο προς τα πίσω και δεν καλύπτει την βάση περιμετρικά,το μετράς στο επιθυμητό σημείο και το εξασφαλίζεις.
Όπως φαγώθηκε το ξύλο στο εργοστάσιο από CNC των 30.000 RPM και βγήκε σωστό,μπορεί να φαγωθεί με mini router τύπου Dremel ,με ανάλογη φρεζουλα,που κόβει "γλυκά"και να έχεις άψογο αποτέλεσμα.
Όπως σχηματίστηκε από την αρχή,με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ εύρος τζαβετοτρυπας,το οποίο είναι ίδιο σε όλο του το μήκος,μπορεί να ξαναγίνει.
Η απάντηση"δε μπορώ να το κάνω"η"δεν το έχω επιχειρήσει άλλη φορά"είναι η σωστή!
Άρα,μόνο αν δεν σε παίρνει από διάσταση ΔΕΝ γίνεται!

Από όταν χρησιμοποιήθηκαν φλατζες αλλαγής κλίσης οι τρύπες για την τζαβετα είναι μεγαλύτερες για ευνόητους λόγους.
Αν στενεύει το ξύλο προς τα πίσω και δεν καλύπτει την βάση περιμετρικά,το μετράς στο επιθυμητό σημείο και το εξασφαλίζεις.
Όπως φαγώθηκε το ξύλο στο εργοστάσιο από CNC των 30.000 RPM και βγήκε σωστό,μπορεί να φαγωθεί με mini router τύπου Dremel ,με ανάλογη φρεζουλα,που κόβει "γλυκά"και να έχεις άψογο αποτέλεσμα.
Όπως σχηματίστηκε από την αρχή,με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ εύρος τζαβετοτρυπας,το οποίο είναι ίδιο σε όλο του το μήκος,μπορεί να ξαναγίνει.
Η απάντηση"δε μπορώ να το κάνω"η"δεν το έχω επιχειρήσει άλλη φορά"είναι η σωστή!
Άρα,μόνο αν δεν σε παίρνει από διάσταση ΔΕΝ γίνεται!
Αυτό που συζητήσαμε από κοντά. Η απάντηση "δεν το γνωρίζω, δεν μπορώ να το αναλάβω" είναι η πιο σεβαστή απάντηση από επαγγελματία.

Back