O Μπάμπης Αιγινήτης είχε γράψει...
[...]
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΒΟΛΗ
Μπάμπης Αιγινήτης
Μέσα στην κυνηγετική περίοδο θα αντιμετωπίσουμε όλες τις καιρικές συνθήκες, από πολύ κρύο με μηδενικές σχεδόν θερμοκρασίες και παγετό, μέχρι πολλή ζέστη και καυτό ήλιο. Από βροχή και υγρασία, μέχρι ομίχλη και ξηρασία. Έχει λοιπόν σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε πώς συμπεριφέρονται τα φυσίγγια και το όπλο μας σε σχέση με τον στόχο μας στις διαφορετικές συνθήκες. Ας υποθέσουμε ότι διαθέτουμε
ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο μέσης χρηματικής κατηγορίας, γερό και αξιόπιστο, δοκιμασμένο στα 1370 bars, θαλάμες μήκους 70 χιλ. και βάρος 3.200 γρ. Έχουμε ελέγξει ότι το κοντάκι ταιριάζει στο σωματότυπό μας. Όταν λοιπόν είμαστε σίγουροι ότι μας ταιριάζει το όπλο που κυνηγάμε και η επώμιση που κάνουμε δεν εμπεριέχει λάθη που πρέπει να διορθωθούν, τότε πάμε παρακάτω.
Η σταθερά 96
Το όπλο λοιπόν που μας ταιριάζει ζυγίζει 3.200 γρ. Αυτό το διαιρούμε με το 96 και τότε βρίσκουμε τον αριθμό 32, αυτή είναι η ιδανική γόμωση σε βάρος σκαγιών για το όπλο μας. Ο αριθμός 96 με τον οποίο διαιρούμε το βάρος του δίκαννού μας, ανεξαρτήτως αν είναι πλαγιόκαννο (side by side) ή (over & under), εχουμε λοιπόν ως ιδανική γόμωση για το όπλο μας τα 32 γρ. σκάγια και το θήραμα που μας ενδιαφέρει ας υποθέσουμε ότι είναι η
πέρδικα η
φάσσα . Τα νούμερα σκαγιών που θεωρούνται ιδανικά για αυτά τα θηράματα είναι Ν.5, Ν.6 και Ν.7. Εξετάζουμε τρεις κλιματολογικές καταστάσεις και όπως θα δούμε προσαρμόζουμε ανάλογα το τσοκάρισμα και τη γόμωση.
1η Περίπτωση
Ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας από 10-25ο C,
Χρησιμοποιούμε τσοκ 3 (***) κατα προτιμηση, φυσίγγια με 32 γρ. σκάγια Ν.6 και για τα δύο θηράματα. Αυτό το κάνουμε διότι αυτα τα τσοκ θα μας δώσουν την πυκνότητα της κατανομής που χρειαζόμαστε για το μέγεθος του θηράματος που εξετάζουμε (πέρδικα, φάσσα) και επιπλέον θα μας δώσει το τετραπλούν τραύμα που απαιτείται για άμεση καταβολή χωρίς τραυματισμούς και απώλειες.
Η μόνη αλλαγή που μπορεί να γίνει εδώ και σχετίζεται με την απόσταση που θα βληθεί το θήραμα, είναι ότι στην πέρδικα συστήνεται το φυσίγγι να διαθέτει βυσμάτωση με μάλλινη τάπα, ενώ για τη φάσσα πλαστικό κυαθιο. Αυτό διότι η ντουφεκιά της πέρδικας γινετε σχετικα πιο κοντά από εκείνη της φάσσας.
2η Περίπτωση
Άσχημες καιρικές συνθήκες με κρύο, υγρασία και παγετό. Θερμοκρασίες από –5 ως 10ο C.
Χρησιμοποιούμε στο όπλο μας τσοκ 2 (**) κατα προτιμηση και κατεβαίνουμε ένα νούμερο σκάγια, δηλαδή Ν.5. Σε αυτή την περίπτωση, για να έχουμε αυξημένες πιθανότητες να επιτύχουμε το τετραπλούν τραύμα της άμεσης καταβολής, χρησιμεύει να αυξήσουμε τη γόμωσή μας κατά δύο γραμμάρια, να πάμε στα 34 γρ. σκάγια. Με αυτόν τον συνδυασμό θα υπερνικήσουμε την πυκνότητα του αέρα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θα διατηρήσουμε την κινητική ενέργεια των σκαγιών και τη συγκέντρωση της κατανομής.
3η Περίπτωση
Σε καιρικές συνθήκες με ζέστη και ξηρασία και θερμοκρασίες από 25-38ο C με χαμηλή πυκνότητα αέρα, Χρησιμοποιούμε στο όπλο μας ανοικτότερο τσοκ, όπως ο βελτιωμένος κύλινδρος (****) κατα προτιμηση και ανεβαίνουμε στο μικρότερο επιτρεπόμενο νούμερο σκαγιών που είναι το Ν.7 για τα δύο θηράματα που προαναφέραμε. Επίσης συνιστάται να κατέβουμε και δύο γραμμάρια κάτω στη γόμωση των σκαγιών από το ιδανικό για το όπλο μας. Από τα 32 γρ. να πάμε στα 30 γρ. Και μην αντιμετωπίζετε με δυσπιστία τα 30 γρ. Ν.7 για τη φάσσα. Μην κάνετε την αφελή σκέψη τού «σιγά μην πέσει η φάσσα με 30 γρ. φυσίγγι».
Όταν θα το δοκιμάσετε με τέτοιες θερμοκρασίες, τότε θα διαπιστώσετε τη δραστηριότητα αυτής της ντουφεκιάς.
Δεν ωφελούν οι βαριές γομώσεις και η ιδεα με το να ριξω
36-40γρ. οτι θα εχω καλυτερη επιτυχια. Σημασία έχει παντα και η σωστή σκόπευση....
[...]