Τα κατω απο 35μ και πολυ περισσοτερο τα 20-25μ,ειναι αποστασεις που οι οποιες αλλαγες ειναι περισσοτερο εμφανεις.Πολυ ωραια ολα αυτα που λετε αλλα μου δημιουργηθηκε μια απορια. Αν βαραμε σε αποστασεις μεχρι τα 35 μετρα πχ για τσιχλες θα καταλαβαινατε τις διαφορες στη συνταγη?
Ακριβως το αντιθετο σκεφτομουν!!Τα κατω απο 35μ και πολυ περισσοτερο τα 20-25μ,ειναι αποστασεις που οι οποιες αλλαγες ειναι περισσοτερο εμφανεις.
Αφορα σε μεγαλο βαθμο,τις ταχυτητες.
Απο εκει και πανω(35μ),τα πραγματα εξισορροπουνται.
Λογικη η σκεψη σου!Ακριβως το αντιθετο σκεφτομουν!!
Αντιγραφω ενα άρθρο , του Αιγινίτη νομίζω ..
Στα 20 μέτρα τα σκάγια από ένα κανονικό φυσίγγι (365 μέτρα ανά δευτερόλεπτο) θα φτάσουν στο στόχο σε 0,055 δευτερόλεπτα. Οταν τα σκάγια τρέχουν με 400 μέτρα θα φτάσουν σε 0,050 δευτερόλεπτα. Οταν πρόκειται για «αργό» φυσίγγι που έχει ταχύτητα 330 μέτρα, τότε τα σκάγια θα φτάσουν στο στόχο σε 0,060 δευτερόλεπτα. Η διαφορά δηλαδή είναι 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου από το αργό στο μέτριο και άλλα τόσα από το μέτριο, στο γρήγορο.
Τι διαφορά όμως στην προσκόπευση κάνουν τα 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου στα 20 μέτρα, αν ο στόχος μας τρέχει με 70 χιλιόμετρα την ώρα (η ταχύτητα μιας φάσσας ή μιας τσίχλας στο «φουλ»);
Δύο εκατοστά (!) αγαπητοί αναγνώστες. Τόσο έχει ταξιδέψει μέσα σε 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου η φάσσα που περνά τραβερσάτη στα 20 μέτρα με ταχύτητα 70 χιλιομέτρων!
Η διαφορά... Για αυτά τα ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΣΤΑ γίνεται όλος ο ντόρος! Πρόκειται για διαφορά που ούτως ή άλλως σημειώνεται από βολή σε βολή από τον ίδιο άνθρωπο. Ακόμη και ένας «τοπ» σκοπευτής, ένας Ολυμπιονίκης, έχει έμφυτο λάθος μισής μοίρας όταν προτείνει το λειόκαννο όπλο. Ενας ανεκπαίδευτος σκοπευτής έχει έμφυτο λάθος μιας ολόκληρης μοίρας. Δηλαδή, ο άριστος θα είναι 17 εκατοστά εκτός στόχου και ο μέτριος 35 εκατοστά στα 20 μέτρα! Και εμείς ανησυχούμε για τα ΔΥΟ εκατοστά αλλαγής προσκόπευσης.
Πρόκειται για μια κωμικοτραγική κατάσταση όταν σκεφτούμε τα δεδομένα. Πόσοι κυνηγοί άραγε έχουν καταδικάσει τον εαυτό τους σε οδυνηρό κλώτσημα και τα όπλα τους σε
υπερβολική πίεση από τα δήθεν γρήγορα φυσίγγια, για να μειώσουν την προσκόπευσή τους; Δεν είναι δυνατό να δώσουμε αριθμούς, όμως είναι βέβαιο ότι είναι πολλοί, ίσως η πλειοψηφία. Και όλα αυτά για να κερδηθούν ΔΥΟ εκατοστά προσκόπευσης!
Και αυτό χωρίς να συνεκτιμάμε τους νόμους της φυσικής που λένε ότι η επιβράδυνση ενός κινούμενου σώματος είναι σε συνάρτηση του τετραγώνου της ταχύτητας. Αρα, το γρήγορο βλήμα επιβραδύνεται πολύ πιο γρήγορα από το αργό. Δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για να γίνει κατανοητό ότι τα σκάγια που άρχισαν με μεγάλες ταχύτητες, τελικά φτάνουν στον στόχο με την ίδια περίπου ταχύτητα με αυτά που ξεκίνησαν κάπως αργότερα.
Εδώ πρέπει να δούμε τι είναι ουσιαστικό στην επιλογή φυσιγγίων. Και αυτό είναι η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ στην ταχύτητα. Η λέξη τονίζεται διότι είναι όντως σημαντική! Ο σκοπευτής φτιάχνει μια εσωτερική «τράπεζα δεδομένων» σε ό,τι αφορά την προσκόπευση, όπως αυτός την αντιλαμβάνεται όταν ρίχνει. Το συστατικό της επιτυχίας είναι αυτή η αντίληψη, που εξαρτάται από την σταθερότητα των φυσιγγίων. Αν το φυσίγγι δεν παρέχει σταθερότητα ο σκοπευτής δεν θα μπορεί να δημιουργήσει αυτή την ενστικτώδη γνώση. Ξεχάστε λοιπόν τις «μεγάλες ταχύτητες» και επικεντρωθείτε στις σταθερές. Και υπάρχουν φυσίγγια με σταθερές ταχύτητες όπως έδειξαν οι δοκιμές φυσιγγίων που είχαμε κάνει πριν από μερικά χρόνια στην Αγγλία. Υπάρχουν ελληνικά και ξένα φυσίγγια με θαυμαστή σταθερότητα ταχυτήτων, με μέγιστη απόκλιση τα 10 μέτρα ανά δευτερόλεπτο από βολή σε βολή... Αυτά είναι τα καλά φυσίγγια!
Και βέβαια αν σας ενοχλεί το κλώτσημα και βολεύεστε με ένα πιο μαλακό φυσίγγι, μην αφήσετε τον κάθε αυτόκλητο «επιστήμονα» να σας παρασύρει με πομπώδη σχόλια περί μηδενικής προσκόπευσης.
Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.
Κατα βάση συμφωνώ με την προσέγγιση αλλα επειδή κατα καιρούς εχω διαβάσει διαφορά άρθρα απο "επώνυμους" μεν -με ανακρίβειες δε, θέλω να διορθώσω τον πρώτο υπολογισμό και να κανω εύκολο στον καθένα τον τροπο να υπολογίζει οτι θέλει (οχι μόνο στο κυνήγι)Αντιγραφω ενα άρθρο , του Αιγινίτη νομίζω ..
Στα 20 μέτρα τα σκάγια .....Η διαφορά δηλαδή είναι 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου από το αργό στο μέτριο και άλλα τόσα από το μέτριο, στο γρήγορο.
Τι διαφορά όμως στην προσκόπευση κάνουν τα 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου στα 20 μέτρα, αν ο στόχος μας τρέχει με 70 χιλιόμετρα την ώρα (η ταχύτητα μιας φάσσας ή μιας τσίχλας στο «φουλ»); Δύο εκατοστά (!) αγαπητοί αναγνώστες. Τόσο έχει ταξιδέψει μέσα σε 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου η φάσσα που περνά τραβερσάτη στα 20 μέτρα με ταχύτητα 70 χιλιομέτρων!
Η διαφορά... Για αυτά τα ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΣΤΑ γίνεται όλος ο ντόρος! Πρόκειται για διαφορά που ούτως ή άλλως σημειώνεται από βολή σε βολή από τον ίδιο άνθρωπο. Ακόμη και ένας «τοπ» σκοπευτής, ένας Ολυμπιονίκης, έχει έμφυτο λάθος μισής μοίρας όταν προτείνει το λειόκαννο όπλο. Ενας ανεκπαίδευτος σκοπευτής έχει έμφυτο λάθος μιας ολόκληρης μοίρας. Δηλαδή, ο άριστος θα είναι 17 εκατοστά εκτός στόχου και ο μέτριος 35 εκατοστά στα 20 μέτρα! Και εμείς ανησυχούμε για τα ΔΥΟ εκατοστά αλλαγής προσκόπευσης
Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.
Οχι με gm3 πλεονΔιαβασα σημερα στο φεις οτι τα σουπερ κιλλ του καραμανιδη, Τσιχλα,τα ξανγυρισε με g3000 οπως τα ειχε και περσυ......
Μηπως ξερεις την συνταγη τους;Οχι με gm3 πλεον
Δεν ξερω συνταγη γιατι δεν ασχολουμαι με ιδιογομωση, παντως να ξερεις ειναι απο τους ελαχιστους που δοκιμαζει τα φυσιγγια σε στοχο και σε θηραματα πριν τα πουλησει με ολες τις καιρικες συνθηκεςΜηπως ξερεις την συνταγη τους;
Τα φυσιγγια του για το.ορτυκι που εχω ριξει εμεινα ικανοποιημενος.Δεν ξερω συνταγη γιατι δεν ασχολουμαι με ιδιογομωση, παντως να ξερεις ειναι απο τους ελαχιστους που δοκιμαζει τα φυσιγγια σε στοχο και σε θηραματα πριν τα πουλησει με ολες τις καιρικες συνθηκες
Τσουκ!!!Προχθές πήρα ένα κουτί Zephyr 32 γραμμάρια που τα έχει ο Καρασαββίδης.
Είναι το πιο φθηνό 32άρι που βρήκα στα 6,30 Ευρώ.
Μήπως κατά τύχη τα έχει ρίξει κανείς;Οι Θεσσαλονικείς γνωρίζεται κάτι;