Επειδή έχω διαβάσει και ακούσει τα χίλια μύρια για την Vinci και για τα υποτιθέμενα προβλήματα που βγάζει σχετικά με τον τρόπο δεσίματος του όπλου του στυλ ότι χαλαρώνουν οι συναρμογές του λες και είναι δίκαννο και με τον καιρό ξεσφίγγει και χαλάει και τώρα διάβασα και από τον
@leo που είναι αναγνωρισμένο στον χώρο άτομο ότι έχουν μέχρι και robot να δένει και να λύνει τα όπλα ώστε να χαλαρώσουν όσο είναι καινούρια και σφιχτά πάμε να εξηγήσουμε πως δένει και πως σφίγγει αυτό το όπλο για να σταματήσει επιτέλους αυτή η παραπληροφόρηση.
Το μόνο σημείο που σφίγγει στην Vinci με βίδα είναι η προέκταση της κάννης δηλαδή η βάση της με το κοντάκι στο μηχανισμό με κωδικό 429Χ και πιο συγκεκριμένα στο μεγάλο δαχτυλίδι με τα σπειρώματα που φαίνεται στον κωδικό 427Χ στην παρακάτω εικόνα. Αυτά τα δύο κομμάτια εννώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν ένα εννιαίο κομμάτι στο οποίο βιδώνει η βάση της κάννης. Και αυτό είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο η Vinci κατά το δέσιμο τα κομμάτια σφίγγουν και πρέπει να σφίξουν δυνατά μεταξύ τους.
View attachment 91003
Αυτό το κομμάτι με κωδικό 429Χ που δείχνω στην παραπάνω είκονα στο δεξί μέρος με το κόκκινο βελάκι (και εξήγησα παραπάνω ότι πάνω σε αυτό δένει η κάννη) σφίγγει στο κοντάκι με την βίδα που είναι σαν τζαβέτα με τον κωδικό 428Χ που φαίνεται στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας με το κόκκινο βελάκι. Όταν και αν χαλαρώσει το όπλο ή αν όταν είναι καινούριο το όπλο είναι υπερβολικά σφιχτό και δυσκολεύει στο λύσε δέσε σφίγγει ή χαλαρώνει αντίστοιχα από την παραπάνω βίδα μέσα στο κοντάκι με τον κωδικό 428Χ. Δεν χρειάζεται ούτε επέμβαση στο όπλο , ούτε να το λύσουμε και να το δέσουμε 100αδες φορές για να χαλαρώσει αν είναι σφιχτό καινούριο ούτε καν χρειάζεται να πάει σε οπλουργό το όπλο σε περίπτωση που με την αρκετή χρήση χαλαρώσει που είναι φυσιολογικό να γίνει για αυτό και έχει προνοήσει η Benelli και έχει βάλει αυτή την βίδα σαν τζαβέτα. To μόνο που χρειάζεται λοιπόν είναι να σφίξουμε ή να χαλάρωσουμε αυτή την βίδα στο κοντάκι.
Και για να λυθεί και το μυστήριο του πως πιάνει και η πάπια στην Vinci και να αποδείξουμε ότι όντως η κάννη της είναι free floating πάμε να δούμε και τις παρακάτω φωτογραφίες και να το εξηγήσουμε και αυτό.
View attachment 91007
View attachment 91006
View attachment 91005
Η πάπια που φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία πιάνει συρταρωτά στα αυτάκια που δίχνω στην κάννη με το κόκκινο χρώμα χωρίς να σφίγγει κάπου με κάποια βίδα όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα αυτογεμή που σφίγγει η πάπια με βίδα πάνω στην θαλάμη φυσιγγίων.
Στο πίσω μέρος της πάπιας έρχεται και εφαρμόζει στο κοντάκι σε 2 εγγοπές όπου πατάνε τα 2 ελατήρια με κωδικό 437Χ χωρίς πάλι να βιδώνει κάπου η πάπια. Για να πιεστούν αυτά τα ελατήρια ώστε να δημιουργηθεί μία τάση σε αυτά και να μην είναι εντελώς ελεύθερη να φύγει η πάπια από το όπλο πρέπει να υπάρχει μία κόντρα που να πιέζει την πάπια προς το πίσω μέρος που είναι το κοντάκι πιέζοντας αυτά τα 2 ελατήρια. Αυτή την κόντρα την προσφέρει το αυτάκι που βρίσκεται στην αποθήκη με κωδικό 432Χ που δείχνω με το κόκκινο βελάκι στην τρίτη φωτογραφία το οποίο εφαρμόζει στην εγγοπή της κάννης που δείχνω με το μπλε βελάκι και το μόνο που κάνει είναι να κρατάει κόντρα στα 2 ελατήρια που βρίσκονται στο πίσω μέρος της πάπιας για να είναι σφικτή η πάπια δίνοντας μας μια στιβαρή αίσθηση του όπλου. Το αποτέλεσμα είναι ότι η παπια είναι ελεύθερη να κινηθεί και να ταλαντωθεί μαζί με την κάννη αφού δεν σφίγγει πουθενά σε κανενα σημείο του κοντακίου στο πίσω μέρος παρα μόνο εφάπτεται με τα 2 ελατήρια και έτσι επιτρέπουν να κινηθεί ελευθερα η παπια μαζί με τις ταλαντώσεις της κάννης αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο δυνατά ώστε να μην κουνάει το όπλο στα χέρια μας.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ούτε στο μποστινό μέρος της πάπιας αλλά ούτε στο πίσω μέρος της σφίγγει κάπου με την κάννη ή το κοντάκι παρα μόνο με 2 ελατήρια. Οπότε είναι αδύνατο σε αυτό το σημείο το όπλο να χαλαρώσουν οι συναρμογές του με την πολύ χρήση εκτός και αν τα 2 αυτά ελατήρια χαλάσουν εντελώς πράγμα αδύνατο αλλά ακόμη και αν συμβεί μπορούν να αλλαχθούν και αυτά.
Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι η Vinci και η super Vinci σφίγγει μόνο η κάννη με το κοντάκι σε ένα σημείο το οποίο και αν χαλαρώσει σφίγγει με την βίδα σαν τζαβέτα μέσα στο κοντάκι.
Δεν χρειάζονται ούτε ρομποτ για να χαλαρώσουν ούτε οπλουργοί για να το σφίξουν αν χαλαρώσει με την χρήση ούτε τίποτα από όλα αυτά που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα. Και ασφαλώς δεδομένου ότι σφίγγει μόνο σε ένα μέρος το όπλο αρκεί μόνο η βίδα στο κοντάκι για να το ρυθμίσεις πόσο σφιχτό ή χαλαρό θα είναι.
Τα ρομποτ θα ήταν για quality control ή για κάποιο άλλο λόγο και όχι για να χαλαρώσει το όπλο εκτός και αν ρυθμίζει αυτό το ρομποτ την συγκεκριμένη βίδα στο κοντάκι που είναι απολύτως λογικό και καθόλου παράλογο. Η Benelli καθώς και η μαμά Beretta δεν φημίζονται για αναξιοπιστία , ελλατωματικά όπλα και για κακό quality control στα όπλα τους. Αλλιώς ούτε 10 χρόνια εγγύηση θα έδιναν ούτε θα ήταν πρώτα σε πωλήσεις ούτε θα ήταν τα πιο αξιόπιστα κατα γενική ομολογία όπλα που βγαίνουν. Όπως έχω ξαναπεί η Benelli είναι ίσως η μόνη εταιρεία που καινοτομεί και δοκιμάζει νέα πράγματα στα όπλα της και όλοι προσπαθούν να την αντιγράψουν. Τόσο από Τουρκία όσο και από μεγάλες εταιρείες όπως η Browning που έβγαλε και αυτή σύστημα αδρανείας αντιγραφο της benelli στην καινούρια Α5. Όλες οι άλλες εταιρείες έχουν μείνει κάποιες δεκαετίες πίσω και όποια ουσιαστική προσπάθεια έχουν δοκιμάσει για κάτι καινούργιο έχει αποτύχει και εγκαταλειφθεί ή το έχουν κλεψει απο την Benelli-Beretta ή είναι κάτι παλιό που διαρκώς το ανακυκλώνουν προσπαθώντας να το βελτιώσουν απλά. Θέλετε kick off , θελετε comfort κοντάκι, θέλετε κρυογενή κατεργασία, θέλετε best βαφή , θέλετε advanced impact κάνη και steelium με κάτι κώνους 40 cm , θέλετε εναλλάξιμες ρίγες carbon , θέλετε vinci που λύνει σε τρία κομάτια όπως τα δίκανα χωρίς να έχει τα ελλατώματα των δικάνων με free floating κάννη και αποθήκη φυσιγγίων που αλλάζει στο πεδίο βολής χωρίς εργαλεία με 3 κινήσεις, θέλετε 828 ποζέ με φλάντζες αλλαγής στο κοντάκι και με lock plate; Πραγματικά τι καινούργιο και καινοτόμο έχουν προσφέρει οι άλλες εταιρείες τα τελευταία 20-25 χρόνια;