Γενική απάντηση σε κοινές απορίες ανωτέρω αναρτήσεων σχετικά με το BELL:
- "Μα πως γίνεται να ανοίγει στα 8 μέτρα και να κρατάει μέχρι και τα 30 μέτρα ικανή πυκνότητα" καθώς και
-"Δεν ανοίγει από τα 8 παρά μόνο αν θυσιάσεις τις βολές μετά τα 25 μέτρα" αλλά και
- "Θέλει φόρτωμα σε σκάγια για να αποδώσει"
Λοιπόν
1) Στις πρώτες δύο απορίες να πω πως η πρωτόφαντη βλητική απόδοση των BRAIN και όχι μόνο του BELL, βασίζεται στην τελείως καινοτόμο διαχείριση της περιπλοκής της πορείας των σκαγιών. Όπως έχω ξαναπεί, τα σκάγια δεν έχουν ευθύγραμμη πορεία στον χώρο αλλά πορεία με μορφή περιδίνισης, που μοιάζει περίπου με το τιρμπουσόν που βγάζουμε τον φελλό από τα μπουκάλια. Τα BRAIN διαχειρίζονται αυτή την περιδίνιση με τελείως διαφορετικό τρόπο από τα συμβατικά. Το αποτέλεσμα είναι η εξάλειψη του πυκνού κέντρου (αναφέρει και ο NIkws7 πιο πριν περί μη διακριτού κέντρου) με παράλληλη ενίσχυση της περιφέρειας και, κατά συνέπεια την δραματική αύξηση της αποτελεσματικής επιφάνειας της τουφεκιάς σε σχέση με αυτή των συμβατικών τσοκ.
Δηλαδή, όταν λέω από 8 μέτρα, αυτό σημαίνει πως εκεί έχω πλέον ικανοποιητικά μεγάλη αποτελεσματική επιφάνεια. Η συνολική διάμετρος μπορεί να φαίνεται μικρή αλλά δεν ενδιαφέρει αυτό πρακτικά. Τα συμβατικά τσοκ στα 8 μέτρα θα βγάλουν μία πολύ μικρότερη αποτελεσματική επιφάνεια εμβαδού του 1/3 της συνολικής (που πρακτικά είναι και άχρηστη αφού θα διαλύσει οτιδήποτε πέσει μέσα της). Εν πολλοίς, έχει να κάνει με το τι έχει συνηθίσει να βλέπει το μάτι μας, τι περιμένει να δει μετά από τόσες πολλές δοκιμές με συμβατικά τσοκ. Όμως θα πρέπει να το εκπαιδεύσουμε να διαβάζει την αποτελεσματική επιφάνεια, η υπόλοιπη επιφάνεια απλά δεν μετράει, δεν ενδιαφέρει. Σε δοκιμές κατόχων BELL στη Μαλακάσα που έχουν αναρτηθεί και εδώ παλιότερα, αν θυμάμαι καλά, είχε δημιουργηθεί αποτελεσματική επιφάνεια 65 εκ διαμ. στα 10 μέτρα, 80 εκ στα 20 μέτρα και 95 εκ στα 30 μέτρα. Τα φυσίγγια ήσαν 31 - 33 γρ, νο 8 και 9.
2) Το 8 - 30 μέτρα το λέω για χρήση με το ίδιο φυσίγγι, με ένα κανονικό, μέσο setup.
3) Σχετικά με το "φόρτωμα σε σκάγια", μα αυτό συμβαίνει με όλα τα τσοκ του κόσμου, όσα πιό πολλά τα σκάγια, τόσο λιγότερα τα κενά, τόσες περισσότερες και οι επιτυχίες. Ναι, συμβουλεύω να βάζουμε απλά αρκετά (όχι πολλά) σκάγια και όχι μόνο στο BELL! Τι να πουν και οι σκοπευτές του SKEET που πετυχαίνουν με το BELL ένα δισκάκι μεγέθους σιταρήθρας που τρέχει με 120 χιλ/ώρα στα 25 μέτρα με.......24 γραμμάρια! Είναι προφανές πως με 32 γρ, το BELL θα έχει λιγότερα κενά, ειδικά με ψιλά σκάγια πχ νο 9. Δηλαδή γιατί πρέπει να θεωρούμε ως βασική γόμωση δοκιμής τα 28 γραμμάρια; Η κλασσική γόμωση στη συνήθη κυνηγετική πρακτική στη χώρα μας είναι τα 32 γραμμάρια. Αποτελεί φόρτωμα η χρήση τέτοιων φυσιγγιών; Απλά, όταν ακούω για όριο σίγουρης καταβολής σε περπατητό τσίχλας τα 25 μέτρα και μου μιλάνε για 26 - 28 γρ και νο 8, ε, συμβουλεύω να πάνε στα 32 και νο 9 ή 10 (βέβαια το νούμερο πάντα σε σχέση με το μέγεθος του θηράματος πχ σε πέρδικα το σωστό είναι το 7)). Μετά μου μιλάνε για 35+ μέτρα και είναι λογικό.
Χρίστος Σωτηρόπουλος
BRAIN Chokes