δεν το έχω και κανείς στον κύκλο μου ,είναι και ακριβά πλέον για δοκιμέςΠαύλο έχω το LR αν μπορέσεις ρίξε να δεις τι ωραία ντουφεκια
Καταλαβα κυρ ΝικοΟυτε θα δεις μελομακαρονα.....αλλα κοιτα πως με εκανε η κυρα....και βγαλε συμπερασμα πως ειναι
τα μελομακαρονα φιλαρα !!!!
View attachment 38150
Έλα μια χαρά είναι η Κυρά ,όταν θα ξεκινήσεις και τους κουραμπιέδες ζοριζουν τα πράγματα χαχαχαχα!!!!!!!!Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια Λευτερη μου!!!
Ειπα θα το κανω θα γινουν κοντινες δοκιμες με κυλινδρο και το BL.....kατσε να τελειωσω με τα
μελομακαρονα ....εχει βαρυ χερι η κυρα μου φιλε!!!
Όχι φίλε Βαγγέλη ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ "τριάρι τσοκ"! έχει την συγκέντρωση "τριαριού" αλλά όχι την κατανομή του! έχεις δει τέτοια ισοκατανομή σε "τριάρι";
"ο λόγος να έχεις πάνω το bell" και δεν "Βάζεις 3* ή 2*" είναι η ισοκατανομή που παίρνεις
διότι και τα δύο είναι τύπου "μπελλ" ανάστροφη - αρνητική συσφιξη. βλ. κάτω
η δοκιμή γίνεται με συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία προκαθορίζεται σύμφωνα με κανόνες. Κρατάμε σταθερές όλες τις παραμέτρους (όπλο, κάννη, φυσίγγι, απόσταση κ.λ.π.) εκτός αυτής που εξετάζουμε (εν προκειμένω τσοκ) το οποίο πρέπει να είναι ίδιας ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΦΙΞΗΣ: όταν δοκιμάζουμε πορτοκάλια, συγκρίνουμε πορτοκάλι με πορτοκάλι, όχι με σαγκουίνι ή μανταρίνι.
Αργότερα όταν συγκρίνουμε ΕΣΠΕΡΕΙΔΟΕΙΔΗ θα κάνουμε άλλες δοκιμές.
εν προκειμένω "Η ιδιογόμωση ΔΕΝ ακυρώνει" την γκαουσιανή κατανομή ούτε την ακολουθία φιμπονάτσι της τυχαίας διασποράς των σκαγίων.... όμως το ΤΣΟΚ φαίνεται να το κάνει! μένει να αποδειχθή
76 και 54 εκ
oi βαθμολογίες, βγαίνουν βάση πινάκων και διαγραμμάτων του συστήματος δοκιμών που συνέταξαν οι ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ Oberfell & Thompson
όλες οι βολές γίνονται στα 36,5μ με #6 σκάγια
δείτε πάλι τα "γκαουσιανά σχήματα" που ανέβασε ο Βασίλης τα γραμμοσκιασμένα εμβαδά, την τυπική απόκλιση, η καμπύλη φαίνεται να "ισιάζει" στην περίπτωσή μαςαν κάποιος δεν καταλαβαίνει κάτι ευχαρίστως να το συζητήσουμε.
Βασίλη και Μάριε σας ευχαριστώ πολύ.Με διαγράμματα.
Οι ακριβείς διαστάσεις είναι αυτές
View attachment 38130
Άρα επιλέγουμε διάμετρο για τους κύκλους
76cm, 54cm
ή
75cm, 53cm
Νίκο με μισόταπα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αποτύπωση...Παλικαρια....ακουω γνωμες για φυσιγγια δοκιμων με το BL .
10 μετρα τι φυσιγγιο ?? Διασπορας με ελικοειδη θωδη ???
διασπορας με αναποδο αποκεντρωτηρα ??
15 - 20 - 25 μετρα....τα ιδια φυσιγγια
Μηπως απο τα 20 μετρα πρεπει να παμε σε μαλλινη η ντιανα ?? ή και σε μισοταπα ??
Ρωταω γιατι δεν ξερω τι ριχνετε....Και αν κλεισω αυτα που πιστευω εγω....καποιοι θα μεινουν
παραπονουμενοι...
Νίκο με μισόταπα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αποτύπωση...
Οδοντιατρος είναι?αλλα κοιτα πως με εκανε η κυρα....
Στα 15 μέτρα 34 gr 9αρια με ελικοειδή Θώδη το ένα σετακι ,το άλλο σετακι όλα τα ίδια με αλλαγή από ελικοειδή σε ανάποδο αποκεντρωτηρα και τα ίδια και στα 20 μέτρα σε σύγκριση με το μαμά 5*.
Φίλοι μου νομίζω ότι σας παρέσυρα με την φράση "στην ουσία ακυρώνοντας την ονομαστική σύσφιξη!"......
το θέμα τσοκ και απόδοση έχει μελετηθεί εδώ και πάνω από αιώνα από τους πατέρες της βλητικής του λειόκαννου.
Εν πάση περιπτώση διαπιστώθηκαν κάποιες αποδόσεις με κανονικά φυσίγγια π.χ. 70% για στένωση φουλ 60% για ντεμί κ.λ.π. πάντα στις 40 γυάρδες - 36,5 μ
Μεγάλες εταιρείες που κατασκεύαζαν όπλα ΔΕΝ έγραφαν τον βαθμό σύσφιξης στις κάννες αλλά την ΑΠΟΔΟΣΗ!
Δεν σου έλεγε ότι η αριστερή κάννη έχει σύσφιξη 10/10 και η αριστερή 5/10, αλλά σου έλεγαν έχει απόδοση φουλ και ντεμί, το ίδιο θα έγραφαν εαν είχαν την ίδια απόδοση με 8,5/10 και 6,5/10 συσφίξεις!
Σήμερα με την πληθώρα υλικών βυσμάτωσης και φυσιγγίων το ΕΥΡΟΣ των αποδόσεων έχει αυξηθεί δραματικά.
Σήμερα το φουλ τσοκ μπορεί να δώσει από 55 έως 85% δες η Browning τι λέει στον τελευταίο πίνακα και ΔΕΝ λέει για φυσίγγια διασποράς!
https://www.browning.com/support/faq/shotgun-choke-patterns.html
Νίκο εσύ ο ίδιος έχεις καταφέρει ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ συγκεντρώσεις με Ντεμί τσοκ, στην ουσία ακυρώνοντας την ονομαστική σύσφιξη! Εδώ κολλάνε αυτά που έγραφα παραπάνω για αποδόσεις.
Εν τέλει ποιός ο λόγος να παιδεύεσαι να βγάλεις ειδικό φυσίγγι που να σου βγάζει 80% με Ντεμί τσοκ, όταν αυτή΄΄η την συγκέντρωση την παίρνεις με συμβατικό φυσίγγι και φουλ;
θα μου πεις: με το ειδικό φυσίγγι θα πάρω 100% με φουλ και θα σου απαντήσω με τα λόγια σου! (Δεν το θέλω για κυνηγι.....που να βρω προσκόπευση στα 70 μετρα) και θα συμπληρώσω: θα βρεις προσκόπευση στα 30 μ και θα πάρεις κάποιες τσίχλες, μόνο που θα τις "ανατινάξεις" με τα 20 -30 σκάγια που θα πάρουν! εμ η τσίχλα 3 σκαγάκια να πάρει φτάνει! τα 30 που θα τα βάλεις στο πουλί θα λείψουν από την περιφέρεια της κατανομής σου, που όταν δεν θα είσαι "καρφί" πάνω στο πουλί θα το δεις να φεύγει αλώβητο ή ακόμα χειρότερα να αφήνει πούπουλα..
.
Μην κολλάτε στην ονομαστική σύσφιξη του τσοκ, δείτε την απόδοσή του!3) Πολύ σωστή η παρατήρηση πως μερικοί δεν ξέρουν να "διαβάσουν" την τουφεκιά. Το μάτι μας έχει εκπαιδευτεί, έχει μάθει να βλέπει πυκνά κέντρα και όταν δεν τα δει.....χαλιέται! Όμως αυτοί που ξέρουν να ερμηνεύσουν μία τουφεκιά σωστά, ψάχνουν για ενισχυμένη περιφέρεια που θα επιτρέψει μεγαλύτερα λάθη προσκόπευσης, άρα και περισσότερες επιτυχίες. Αυτός είναι και ο λόγος που "ενώ στον πίνακα δεν αρέσει το ΤΜ , στο κυνήγι κεντάει".
5) Σωστό, αυτό που μετράει είναι η επί τοις εκατό απόδοση και όχι η ονομαστική σύσφιγξη. Την απόδοση χρησιμοποιούμε στη βολή, όχι την ένδειξη του παχύμετρου. Απλά να σας αναφέρω πως για πολλά χρόνια, η πιό τσοκαρισμένη κάννη ήταν μία κάννη....κύλινδρος! Έριχνε σταθερά 94 - 97 % με ότι φυσίγγι και να της βάζανε (νομίζω υπάρχει ακόμα φυλλασόμενη στο μουσείο Churchill). Προσπαθήσανε να την αναπαράξουν φροντίζοντας να αντιγράψουν και την παραμικρή λεπτομέρεια στη κατασκευή του αντιγράφου αλλά το αντίγραφο έριχνε σταθερά 35% στη καλύτερη. Οι μεγάλοι οπλοκατασκευαστές της Αγγλίας σε ρωτάνε (τουλάχιστον μέχρι πριν κάποια χρόνια) τις αποστάσεις βολής που θέλεις και με τι φυσίγγι ρίχνεις για να "ρεγουλάρουν" την απόδοση των καννών σου σύμφωνα με αυτό, αν δεν πεις, τις ρυθμίζουν βάσει του Eley Impax, η διάμετρος στο στόμιο λίγο μετράει.
Απορία: θα δουλέψει το διασποράς με το bell? Νομίζω πως οι πλειοψηφία θέλει να δει δοκιμή με ένα απλό 32αρι σε νο 9 σε 10-20-30 μετρα.Παλικαρια....ακουω γνωμες για φυσιγγια δοκιμων με το BL .
10 μετρα τι φυσιγγιο ?? Διασπορας με ελικοειδη θωδη ???
διασπορας με αναποδο αποκεντρωτηρα ??
15 - 20 - 25 μετρα....τα ιδια φυσιγγια
Μηπως απο τα 20 μετρα πρεπει να παμε σε μαλλινη η ντιανα ?? ή και σε μισοταπα ??
Ρωταω γιατι δεν ξερω τι ριχνετε....Και αν κλεισω αυτα που πιστευω εγω....καποιοι θα μεινουν
παραπονουμενοι...
Φίλε καλησπερα. Να σε ρωτησω για το Τμ.το έχω μαζί και το bell. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα γιατί έχω πανω στο όπλο το Gemini LM. Εχεις δοκιμάσει ποιο χοντρά σκάγια πχ 6η5 σε απόσταση από 35 μέχρι 45μετρα.εχεις εικόνα για κατανομή;σε ευχαριστώστα 35μ έχω με ΤΜ αν κάνει και ρουμελιώτη 32γρ νο9 και δύο fantom s4 & f32 ( 1x1 το χαρτόνι ) όπλο breda 930View attachment 38144View attachment 38145View attachment 38146
Εγώ το έχω σε HP αν σού κάνει το κανονίζουμε. Το ρίχνω σκοπευτήριο για να καταλάβεις και σκονίζει κοντά μακριάδεν το έχω και κανείς στον κύκλο μου ,είναι και ακριβά πλέον για δοκιμές