Πάμε παρακάτω ...
Προφανώς όλοι ξέρετε πως υπολογίζουμε την συγκέντρωση.
Διαιρούμε τον αριθμό των σκαγιών στον κύκλο 76cm προς τον συνολικό (
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ) αριθμό σκαγιών της γόμωσης.
Το πρώτο είναι εύκολο ... μετράμε πόσα σκάγια μπήκαν στον κύκλο (πχ 500 σκάγια στον κύκλο).
Το δεύτερο είναι πιο δύσκολο ... πάντα χρειάζεται να ανοίξουμε ένα άλλο φυσίγγι (για εμπορικά) και να μετρήσουμε πόσα σκάγια έχει ένα γραμμάριο (πχ 30 σκάγια στο 1 γραμμάριο) και μετά να ζυγίσουμε όλα τα σκάγια του φυσιγγίου πχ (32 γραμμάρια).
Άρα τα σκάγια θα είναι 30*32=960.
Έτσι λοιπόν η συγκέντρωση βγαίνει
500/960=0,5208 ή 52,08%.
Το ποσοστό συγκέντρωσης (από μόνο του, ... δηλαδή το 52%)
μας δίνει ένα μόνο στοιχείο για την τουφεκιά μας.
Δεν μας λέει τίποτα για το πόσα κενά παρουσιάζει η τουφεκιά και το πόσο ομοιόμορφα είναι κατανεμημένα τα σκάγια μέσα στον κύκλο των 76cm.
Γι' αυτό και αν ακούσετε μόνο το 52%
και δεν δείτε την φωτογραφία την τουφεκιάς δεν έχετε ιδέα για το αν είναι "καλή" ή όχι.
Στις φωτό που έχω ανεβάσει πέρα από το ποσοστό συγκέντρωσης φαίνονται και άλλα 2 χαρακτηριστικά της τουφεκιάς (χάρη στον Μάριο
@Prowler® ).
α) η ποιότητα ισοκατανομής
β) η ποιότητα κενών
Άρα τώρα έχουμε
3 στοιχεία για να καταλάβουμε αν μια τουφεκιά είναι καλή ή όχι
χωρίς να δούμε ΚΑΝ την φωτογραφία !!!!!!!
Φανταστείτε να σας πω ότι ένα φυσίγγι έβγαλε 100% συγκέντρωση
χωρίς να σας δείξω φωτογραφία.
Κάποιοι θα πουν ... γαμάτο !!!! (και εγώ μέσα σε αυτούς
)
Αν σας δείξω όμως την φωτογραφία και δείτε απλά μια τρύπα στο κέντρο θα πείτε ότι αυτό το φυσίγγι "δεν σκοτώνει" στα 36μ.
Μπορεί να σκοτώνει στα 80μ αλλά στα 36μ
σίγουρα δεν βοηθούν οι πιθανότητες να σκοτώσει.
Τα τρία ποιοτικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κατανομής είναι
συγκέντρωση = 100%
ποιότητα ισοκατανομής = Φτωχή
ποιότητα κενών= Φτωχή
Αν σας πω όμως το φυσίγγι-τσοκ αυτό έβγαλε 60% συγκέντρωση στα 36,5μ με ποιότητα ισοκατανομής=Άριστη και ποιότητα κενών=Άριστη, ενώ ένα άλλο έβγαλε 70% συγκέντρωση στα 36,5μ με ποιότητα ισοκατανομής=Φτωχή και ποιότητα κενών=Μέτρια θα καταλάβετε πολλά περισσότερα για τα φυσίγγια-τσοκ αυτά (
χωρίς να δείτε καν τις φωτογραφίες).
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιολογηθεί η κατανομή των σκαγιών μια τουφεκιάς.
Νομίζω όμως ότι με αυτά τα 3
συγκέντρωση
ποιότητα ισοκατανομής
ποιότητα κενών
είμαστε υπερ-καλυμένοι ...
Φτάνουν μόνο αυτά τα 3 στοιχεία για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα αν ένα φυσίγγι-τσοκ είναι "καλό".
Για εμένα ΟΧΙ.
Αυτά τα 3 στοιχεία μας δείχνουν απλά πόσο "καλή" είναι η κατανομή στις συνθήκες στις οποίες δοκιμάστηκε το φυσίγγι.
Δεν μας δείχνει
1. Διάτρηση
2. Μείωση ταχυτήτων και διάτρησης σε παγετούς
3. Αν σκορπίζει όταν δοκιμαστεί στους 45οC υπό σκιά αν δοκιμάστηκε στο χαρτί στους 10oC ή το ανάποδο
4. Τι γίνεται επίσης στις περιπτώσεις που εγώ θέλω να δοκιμάσω σκάγια #2 στα 70m για πρασινοκέφαλα ????
Συνεχίζεται ... κουράστηκα ...