Φίλε Birdhunter,
Αν και αυτόν τον καιρό προσπαθώ να τελειώσω μία παρτίδα τσοκ για τον κόσμο που τα περιμένει (όπως εγώ τον Σουηδό να μου παραδώσει ατσάλι...), πολύ ευχαρίστως να συνεισφέρω σε αυτό το σημεί απαντώντας στην ερώτησή σου.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά: τα σκάγια δεν έχουν ευθύγραμμη πορεία μέσα στον χώρο αλλά περιδινίζονται, με άλλα λόγια η πορεία τους έχει το σχήμα...τιρμπουσόν! Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την αεροδυναμική του κάθε σκαγιού μέσα στο νέφος που σχηματίζουν όλα τους και αλληλοεπηρεάζονται για πολλά μέτρα από το στόμιο. Έτσι, η αποτύπωση μιάς τουφεκιάς σε μία επιφάνεια (2 διαστάσεις) δείχνει κάποια κατανομή που σε πολύ μικρή απόσταση θα έχει αλλάξει τελείως. Για αυτόν τον λόγο, όλοι οι σοβαροί βλητικοί τα τελευταία τριάντα χρόνια, χρησιμοποιούν πίνακα μόνο για ένα λόγο: για να δούν αν το όπλο τους τουφεκάει ίσια ή όχι!
Μετά, έστω ότι έχουμε πολύ βαθειά ριζωμένη την επιθυμία να κάνουμε κάποια δοκιμή σε πίνακα και ας ξέρουμε ότι δεν είναι παρά ίσως μία πολύ "αδύνατη" ένδειξη. Ακόμα και εγώ έχω στο site μου φωτογραφίες με πίνακες (αλλά και οδηγίες πως να κάνουμε όσο πιό σωστή δοκιμή σύγκρισης τσοκ γίνεται). Συνήθως ρίχνουμε μία τουφεκιά με το κάθε τσοκ και κάνουμε σύγκριση. Μεγάλη πλάνη. Μέσα στο ίδιο κουτί είναι απόλυτα αποδεκτό να υπάρχουν διακυμάνσεις απόδοσης από φυσίγγι σε φυσίγγι έως και 7% (σε καλούς κατασκευαστές, σε άλλους έχω βρει μέχρι και 12 %). Στο τεστ που έχω αναφέρει που έγινε στην Αμερική και συγκρίθηκαν τα BRAIN με τα Briley και τα Muller (το BELL και το TL με τα αντίστοιχά τους) και τα BRAIN βγήκαν σε όλες τις μετρήσεις πρώτα, το κάθε τσοκ δοκιμάστηκε με 20 βολές με το ίδιο φυσίγγι! Όπως βλέπετε, η πλάκα είναι ότι και ο πίνακας σχεδόν πάντα ευνοεί τα BRAIN Chokes!!!!!(διαβάστε στην αρχική σελίδα του site τα σχόλια κατόχων BRAIN που τα έχουν δοκιμάσδει να δείτε τι λέει το στόμα τους).
Και επειδή το να αγοράσεις μία high speed κάμερα για να βλέπεις τηνκάθε τουφεκιά στο αέρα σε 3 διαστάσεις είναι πολύ ακριβό σπορ (ξεκινάμε από 15000 ευρώ!), το ακόμα πιό ακριβές τεστ είναι η δοκιμή στη πράξη. Αυτό απαιτεί καλόν σκοπευτή που να ελέγχει τις βολές του, τουφέκισαμ σε σκοπευτήριο (για απόλυτη επαναληψιμότητα ακριβείας) των ίδιων στόχων στα ίδια σημεία της πορείας τους και εξαγωγή συμπερασμάτων μετά απο πολλές βολές, βασικά με σύγκριση αποτελεσμάτων. Ένας πολύ διάσημος σκοπευτής sporting στην Αμερική έγραψε σε ένα απίστευτα μεγάλο forum πως παρέλαβε τα BRAIN (Krieghoff C4 / C5 δηλ ΤΜ και LR) την παραμονή του πρώτου μεγάλου αγώνα της χρονιάς και επειδή δεν προλάβαινε να τα δοκιμάσει τα έριξε κατευθείαν στον αγώνα όπου και νίκησε με 99/100. Σε αυτό το forum έγραψα έγραψα πως εάν ο σκοπευτής αυτός τύχαινε να έχει κάποια άλλα τσοκ που πιθανόν να παράγουν πιό "ωραία" εικόνα, τι θατον συμβουλεύατε να κάνει: να ρίχνει με αυτά τα τσοκ ή με τα BRAIN που κέρδισε τον μεγάλο αγώνα;
Τέλος έρχεται και το μεγάλο ερώτημα: άντε και ρίξαμε τις πολλές τουφεκιές κλπ κλπ. Είμαστε σίγουροι πως ξέρουμε να διαβάσουμε μία τουφεκιά;;;;;;;;;;; Το τι έχουν δει τα μάτια μου και ακούσει τα αυτιά μου μόνο εγώ το ξέρω. Να βλέπεις τουφεκιά κέντημα και να σου λέι ο άλλος πως "χάλι μαύρο μεγάλε, το μαμίσιο μου βάζει πιό πολλά σκάγια σε τενεκέ" (άρα φίλε μου, με αυτή την λογική, ο καλύτερος κύλινδρος είναι το φουλ τσοκ!). Αμ αυτός ο έρμος ο τενεκές; Σαν έναν γάλλο σε ένα βίντεο που έβγαλε, με τουφεκιές στα σαράντα μέτρα, ένα φυσίγγι ανα τσοκ σε κόλλα Α4 (21 χ 29 εκ)! Πόσοι έχουν πραγματικά πίνακα στις σωστές διαστάσεις 1μ χ 1μ; Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν χαρτόνια πλάτους 70 εκ χ 1 μέτρο κλπ. Μα στα 70 εκ το κέντρο της τουφεκιάς δεν φαίνεται στα 37 μέτρα αν έχει φύγει η τουφεκιά πχ πάνω ή κάτω, δεξιά ή αριστερά. Και ένα τελευταίο: ότι δοκιμές κάνει κάποιος πρέπει να τις κάνει με σταθερές κάποιες παραμέτρους σε μέσες τιμές. Είδα μέχρι και δοκιμέςι κατά την διάρκεια του μεγάλου φετεινού καύσωνα με 45 βαθμούς και φυσίγγια 36 και 40 γρ...εδώ ο ίδιος δήλωσε πως έριξε μόνο από ένα φυσίγγι γιατί του "έσπασε" ο ώμος και πόναγε με κάθε τουφεκιά. Όπως είπαμε, ξέρουμε τι να κάνουμε αλλά και τι να δούμε;
Ελπίζω να βοήθησα κάπως και να απάντησα στην απορία σου.
Φιλικά
Χρήστος Σωτηρόπουλος