Cal.20

Ερώτηση προς κατόχους cal.20:
Φίλος δοκίμασε στο σκοπευτήριο ένα Βeretta SP cal.20 και απογοητεύτηκε από το λάκτισμα, μου είπε ότι είχε την αίσθηση ότι κλώτσαγε 30% περισσότερο από το δικό του το 12άρι... Μου είπε ότι του το επιβεβαίωσαν και άλλοι και το απέδιδαν στον στενό αυλό.
Έχει κάποια βάση όλο αυτό ή απλά δεν ήταν στα μέτρα του το όπλο;
Εγώ πέρυσι κυνήγησα με 20άρι πρώτη φορά. Δίκαννο, πλαγιόκαννο. Θα το συγκρίνω λοιπόν με δίκαννο πλαγιόκαννο 12 gauge μπαϊκαλ.
Με το φυσίγγι των 26γρ στο 20άρι είχα σημαντικά μικρότερη αίσθηση ανάκρουσης από ότι με το φυσίγγι των 32γρ στο 12άρι.
Συγκρίνω 26γρ με 32γρ γιατί νομίζω ότι είναι περίπου ίδιες οι αναλογίες ως προς το διαμέτρημα.
Κανένα από τα δύο κοντάκια δεν είναι στα μέτρα μου. Και τα δύο έχουν στενούς αυλούς. Το 20άρι μου είναι αρκετά ελαφρύ. Το μπαϊκάλ όλοι ξέρετε πως είναι.

Το φυσίγγι όμως των 28γρ στο 20άρι μου ήταν πολύ άγριο.

εγω σε δικανο 20αρι με 24 και 26 γραμμαρια και ζεστη στην εναρξη περσι 20 αυγουστου μεσημερι που εριχνα στα αγριοπεριστερα , πρωτη φορα που δεν μου πονουσε ο ωμος μου και το μαγουλο μου με τα 20 φυσιγγια που εριξα , ενω αλλες χρονιες με σουπερ ποζε , ακομα και καραμπινα 12αρια και τα δυο , με ζεστη , μου ποναγε απο την ανακρουση και ο ωμος μου και το μαγουλο και ζυγοματικο , με αποτελεσμα να αποφευγω της πολλες τουφεκιες , και με πονουσε και της επομενες δυο μερες που εριχνα μετρημενες τουφεκιες και δεν εριχνα στης κουρουνες , και ολα αυτα με 32 γραμμαρια , ακομα και 30, δοκομαζοντας καθε χρονο και διαφορετικο οπλο , σουπερ ποζε , καραμπινα , και πλαγιο , ενω περσι πρωτη φορα πηρα 20αρι , και αυτο θα περνω καθε χρονο στην εναρξη

έχει διαφορά, αλλά δεν είναι και όπως τα λένε.
Και εξηγούμε, το εικοσαρι δεν πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ 2600 ας πούμε. Είναι σαν να πάρεις ένα 12αρι στα 2800 2700 και να του ρίχνεις 36 γραμμαρια. Για εμένα το πόζε πρέπει να είναι ιδανικά στα 2800 με μήκος κανης 70cm και αν είναι δυνατό άυλο 16mm. Λόγο ότι είναι ποιο στενά τα πράγματα στο εικοσαρι η πιέσεις είναι κάπως ποιο μεγάλες όπως και ο ήχος κάποιες φορές ανάλογα το φυσίγγιο είναι ποιο οξείς. Αν δεν σου κάθεται καλά το κοντάκι θα σε ρημάξει το υποτιθέμενο μικρό. Εγώ θα έλεγα ότι σε ένα σωστό εικοσαρι πάνω μας το λάκτισμα ειναι 30% κάτω.

Ερώτηση προς κατόχους cal.20:
Φίλος δοκίμασε στο σκοπευτήριο ένα Βeretta SP cal.20 και απογοητεύτηκε από το λάκτισμα, μου είπε ότι είχε την αίσθηση ότι κλώτσαγε 30% περισσότερο από το δικό του το 12άρι... Μου είπε ότι του το επιβεβαίωσαν και άλλοι και το απέδιδαν στον στενό αυλό.
Έχει κάποια βάση όλο αυτό ή απλά δεν ήταν στα μέτρα του το όπλο;
Κάτι μάλλον συμβαίνει με το συγκεκριμένο τουφέκι ή με τα συγκεκριμένα φυσίγγια αν και αμφιβάλω. Χρησιμοποιώ το πιο ελαφρύ αλληλεπίθετο 20άρι της Beretta στα 2.5 κιλά και δεν αντιμετοπίζω θέμα λαχτίσματος με 24-28 γρ. σκάγια. Κανόνας είναι ότι το 20άρι κλωτσάει λιγότερο από το 12 ακόμα και στα 24γρ.
Μάλλον δεν του κάθεται καλά το πέλμα του κοντακιου πάνω στο στήθος και τον κτυπάει στο μάγουλο.
Ρώτα τον αν τον κτυπούσε στο μάγουλο?

Κάτι μάλλον συμβαίνει με το συγκεκριμένο τουφέκι ή με τα συγκεκριμένα φυσίγγια αν και αμφιβάλω. Χρησιμοποιώ το πιο ελαφρύ αλληλεπίθετο 20άρι της Beretta στα 2.5 κιλά και δεν αντιμετοπίζω θέμα λαχτίσματος με 24-28 γρ. σκάγια. Κανόνας είναι ότι το 20άρι κλωτσάει λιγότερο από το 12 ακόμα και στα 24γρ.
Μάλλον δεν του κάθεται καλά το πέλμα του κοντακιου πάνω στο στήθος και τον κτυπάει στο μάγουλο.
Δεν έχω ρίξει ποτέ με 20άρι και πάντα με δελέαζε η αγορά του λόγω των προφανών (?) πλεονεκτημάτων βάρους και ανάκρουσης. Με απέτρεπε κυρίως η μειωμένη προσφορά φυσιγγίων και τώρα τίθεται υπό αίρεση και η μειωμένη ανάκρουση, αν και από τα γραφόμενά σας φαίνεται να μην ισχύει

Δεν έχω ρίξει ποτέ με 20άρι και πάντα με δελέαζε η αγορά του λόγω των προφανών (?) πλεονεκτημάτων βάρους και ανάκρουσης. Με απέτρεπε κυρίως η μειωμένη προσφορά φυσιγγίων και τώρα τίθεται υπό αίρεση και η μειωμένη ανάκρουση, αν και από τα γραφόμενά σας φαίνεται να μην ισχύει
Ναι είναι ελαφρύτερο. Ναι έχει μικρότερη ανάκρουση.
Αλλά έχει και άλλα πλεονεκτήματα. Μικρότερα και ελαφρύτερα φυσίγγια. Χωράνε πιο πολλά στον ίδιο όγκο και βάρος πάνω σου.

Είναι πιο κομψό και εκλεπτυσμένο το όπλο, πιο μανετζέβολο. Ήδη μετά από ένα χρόνο τα 12άρια μου φαίνονται κτηνώδη και χοντρά. Και στο κάτω-κάτω αν μπορώ να κάνω την ίδια δουλειά και να είμαι το ίδιο φονικός με κάτι ελαφρύτερο και κομψότερο γιατί να κουβαλάω τη 12άρα μαούνα;

Το ερώτημα είναι, μπορώ;

Ακόμα το ψάχνω, θα δείξει. Στα πουλιά πολύ πιθανόν, ναι.

τα μικροτερα και ελαφρυτερα φυσιγγια που κουβαλαμε μαζη μας σε πολλους κυνηγους δεν ειναι και τοσο πλεονεκτημα , αλλα ουτε σε εμενα , ακομα και το βαρος του οπλου δεν το θεωρω μεγα πλεονεκτημα , οσο η ανακρουση του 20αριου που ειναι ευχαριστη και δεν κουραζει , και στην δευτερη τουφεκια δεν σε βγαζει απο την γραμμη του στοχου , αλλα εγω σαν πλεονεκτημα του 20αριου που ειμαι ιδιογωμοτης εχω και τα ποιο οικονομικα φυσιγγια , που περνουν λιγοτερα σκαγια και πυριτηδα . Αλλα και η ποιο γρηγορη επωμιση λογο μιωμενου ογκου του οπλου

εγω απο 24 ,25 ,μεχρι 26 γραμμαρια γεμιζω , αλλα παντα μαζι μου εχει και 2 φυσιγγια με 28 γραμμαρια για κατι ποιο εκλεκτο, και με την πυριτηδα που με εχει ενθουσιαση στο 20αρι ειναι η PSP2 , και η ΜΒ32 , και η SIPE αλλα σιπε μεχρι στιγμης δεν υπαρχει ,

Κάποια λίγο πιο βαριά που έριξα 31 - 33 γραμμάρια εκεί λίγο την άκουσα! Βέβαια δεν ρίχνω τόσα γραμμάρια τα έριξα δοκιμαστικά.
Αυτά είναι Μαγκουμ γομώσεις στο 20άρι.

... αλλα εγω σαν πλεονεκτημα του 20αριου που ειμαι ιδιογωμοτης εχω και τα ποιο οικονομικα φυσιγγια , που περνουν λιγοτερα σκαγια και πυριτηδα . Αλλα και η ποιο γρηγορη επωμιση λογο μιωμενου ογκου του οπλου

Μονόδρομος η ιδιογόμωση στα μικρά διαμετρήματα, συμφωνώ. Και αυτό γιατί για κάποιο λόγο στα μικρά διαμετρήματα οι τιμές των εμπορικών είναι παραδόξως υψηλότερες από τα φυσίγγια 12gauge ενώ θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο λόγο λιγότερων υλικών.

Επίσης η γρήγορη επώμιση που αναφέρεις και αυτή είναι σημαντικό πλεονέκτημα, δεν το είχα σκεφτεί.

Αυτό νομίζω και γώ Νικηφόρε το πέλμα μαλλον είναι το θέμα , μέχρι και 30 γρ που έχω ριξει δεν είχα θέμα .

Τα 31 είναι σε 70άρη κάλυκα.
Αλλά είναι υπερβολή για εμένα πάνω από 29 γραμμάρια για αυτό το διαμέτρημα.
εγω εχω ταβανι τα 28 , που σπανια ριχνω 28 , οχι ποιο πανω στο δικανο , και τα ποιο λιγα που ριχνω ειναι 21 γραμμαρια , με τα ποιο συνηθη τα 26 γραμμαρια για ολα τα θηραματα

Η ανάκρουση εξαρτάται από την αρχική ταχύτητα της γόμωσης.
Η ΑΙΣΘΗΣΗ της,από τα μέτρα του κοντακιου............
.............. και τους αποσβεστήρες που διαθέτει το όπλο.
Αν και τα 20άρια δεν νομίζω ότι διαθέτουν.

Η ανάκρουση εξαρτάται από την αρχική ταχύτητα της γόμωσης.
Η ΑΙΣΘΗΣΗ της,από τα μέτρα του κοντακιου.
Ακριβώς.
Το χτύπημα στο μάγουλο (όχι στον ώμο) που έχω φάει από αυτό δεν το έφαγα από κανένα άλλο διαμέτρημα. Και έχω ρίξει με κάποια "μεγάλα". Μετά από τρία φυσίγγια μου ήρθε να το σπάσω, αλλά ήταν ενος φίλου...

Alt Text

Alt Text

M_PRODUCT-9363CE92-8170-415F-8C7A-618B6EE51D7A.jpg

M_PRODUCT-A3464133-DF99-405C-BF69-D169F64AC5C0.jpg

Colors : Sp Black SteelSp Black Aluminum

985713BB-99B8-44EC-8731-09315654DFDA.png

OVER & UNDER SHOTGUN
The ATA model SP Over & Under shotgun embodies the synthesis of 50 years of master craftsmanship and contemporary technology. The SP over & under shotgun is offered with either a standard steel or a lightweight aluminium alloy receiver; both feature a single selective trigger mechanism with automatic ejectors. The alloy action features a steel insert inlet into the standing breech face to resist scuffing and reduce wear. This produces a gun weighing just 6.2 Ibs (2.8 kg) that is both easy to handle and comfortable for hunters to carry. All SP models are enriched with quality Turkish walnut wood for the stocks and forends, making them extremely attractive to the eye as well as being desirable to own at a very competitive price. Barrels are built and finished to a high standard, with a very durable high gloss finish which completes the attractive appearance of these shotguns. A ‘combo’ model is offered for hunters seeking the ability to choose 12 gauge or 20 gauge barrel options, both able to fit on the same receiver and with the same forend. The barrels accept interchangeable steel alloy mobile chokes, which allow hunters and shooters to select degree of shot pattern they require for the type of targets they are preparing for, thereby tailoring the gun to meet their specific needs.

TECHNICAL SPECIFICATIONS​

SystemBreak-Action - Over and Under
Caliber12GA, 20GA
Chamber76 mm (3")
Barrel Length61 cm (24") - 66 cm (26") - 71 cm (28") - 76 cm (30") - (81cm (32"))*
Overall Length116 cm (45.7") (with 71 cm (28") Barrel
Rib8 mm or 10 mm
ChokeF, IM, M, IC, SK
Shot Capacity2
TriggerSingle Selective, Ejector, Manuel Safety
StockSelected Turkish Walnut, Oil Finished
ReceiverSteel, Black Chrome, Gloss or Matte Finish (or Light Alloy)
Weight (12GA)3.2 kg (7 lbs) (Steel Reciever), 2.8 kg (6.2 lbs) (Light Alloy Reciever)
Weight (20GA)2.8 kg (6.2 lbs) (Steel Reciever), 2.5 kg (5.6 lbs) (Light Alloy Reciever)
SP
A CLASSIC IN HUNTING
Balanced, Stable and Powerful
IIMG_EBB1CFAA-66A4-40A3-9AFC-5841691F7CAC.jpg

Back