Εγώ επέλεξα Perazzi mx8 παρότι μη σκοπευτής αλλά κυνηγός και οπλόφιλος και για κυνηγετική χρήση μόνο. Οι λόγοι: η αποδεδειγμένη στιβαρότητά του, η αξιοπιστία του και οι ποιοτικές ευθείες και με άριστη σύγκλιση κάννες του, η άμεση εύρεση οποιουδήποτε ανταλλακτικού σε οποιαδήποτε αγορά, η δύναμη του ονόματος του για άμεση μεταπώληση (σε φυσιολογική τιμή), αλλά το ποιο βασικό από όλα η απλότητά του!! Αυτό το όπλο λύνεται και ξανά δένεται από τον ίδιο τον χρήστη χωρίς εξειδικευμένα εργαλεία όλος ο μηχανισμός του σε λιγότερο από 20 λεπτά! Μετατρέπεται από άκρος σκοπευτικό 4 κιλών σε εξαιρετικό κυνηγετικό 3 και κάτι κιλών αλλάζοντας κοντάκι και αν θέλουμε σκανδάλες σε λιγότερο από 1 λεπτό!
Στον κοντινό ανταγωνισμό δεν θα έβαζα τα Guerini & Blaser. Από DT11, Krieghoff, Perugini & Visini, Renato Gamba και μερικά άλλα.
Εγώ το επείρα ανταλλάσοντας ένα ολοκαίνουριο DT10 που έριξα μόνο 2 τουφεκιές και αυτό λέει πολλά.
Δεν θα επέλεγα το Krieghoff όπως προανέφερε και ο Παύλος λόγο του περίπλοκου μηχανισμού του και επισκευής του μόνο από εξειδικευμένο γνώστη οπλουργό αλλά και του άσχημου κατ εμένα εξωτερικού σατινέ φινιρίσματος.
Σε σύγκριση με το Mts σαν ποιότητα είναι εφάμιλλα αλλά σαν κάτοχος MU8 χρηστικά υστερεί πολύ, ίσως για αυτό δεν περπάτησαν μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.
Όμως με λύπη θα πω ότι τα καινούρια Perazzi mx8 & HT δεν μου αρέσουν καθόλου, το εξωτερικό φινίρισμα σατινέ που έχουν τα μεν και το φουτουριστικό σχεδιασμό τα δε, θα με έκαναν να επέλεγα
ένα Perugini & Visini Maestro ή ένα Famars, Piotti το ίδιο απλά αλλά καλύτερα φινιρισμένα έξω έσω.