Remington Team Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Ήταν διάχυτη η εντύπωση ανάμεσα στους παλιούς κυνηγούς , ότι όλες οι κάννες δεν είναι ίδιες . Δεν ξέρω όμως που εδραζόταν αυτή η πεποίθηση . Σε εμπειρίες βγαλμένες από τον κυνηγότοπο ή απλώς ένας κυνηγετικός μύθος
Όλες η Κάννες δεν είναι ίδιες,δεν βγάζουν ακριβώς την ίδια τουφεκιά.Αλλα είναι δύσκολο για ένα ειλικρινή άνθρωπο να πει ότι ωντος βλέπει διαφορά και οφείλεται σε αυτή την βελτίωση.Αν ανατρέξτε πίσω σε μια
μακρόχρονη πορεία με συμβατικές καννες,βλέπεις ότι αυτό,αυτό,αυτό,το έργο το έπαιρνα και τότε,ίσως με μια καλύτερη συχνότητα μέσα σε φυσιολογικές αποστασεις,ισως..Μετά είναι και η εργονομία του όπλου που βελτιώνει το POA και POI,σε σχέση με κάποια άλλα σε σημείο να αναρωτιέται κανείς με τι σκουπίδι κυνηγούσα μέχρι εχτές,και αυτό γίνεται 100% πιο αντιληπτό,σε σχέση με την βελτίωση της καννης,που όμως υπάρχη και είναι μετρήσιμη.Οποτε δεν είναι μυθοπλασία όλο αυτό,κάτι έβλεπαν.Εκει που όλο αυτό πάει περίπατο,είναι στης μακρινές καταβολες,εκεί μιλάει πλέον μιλαει το φυσσιγγι.

Ήταν διάχυτη η εντύπωση ανάμεσα στους παλιούς κυνηγούς , ότι όλες οι κάννες δεν είναι ίδιες . Δεν ξέρω όμως που εδραζόταν αυτή η πεποίθηση . Σε εμπειρίες βγαλμένες από τον κυνηγότοπο ή απλώς ένας κυνηγετικός μύθος
Σε εμπειρίες βγαλμένες από τον κυνηγοτοπο ήταν Σπύρο.Αν όμως ανατρέξεις σε εκείνα τα χρόνια,θυμάσαι κανέναν να βάζει χαρτόνι(και ας γέμιζαν σχεδον όλοι τοτε)η να ασχολείται με το κοντάκι του οπλου????? Εγώ έχω μεγαλώσει ανάμεσα σε κυνηγούς και δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο.Κανα κονσερβοκούτι στα 20-25 μέτρα θυμάμαι.... και κοιτούσαν τα σκάγια να είναι ζευγάρια . Όλοι χρέωναν τις αποτυχίες στις κάνες,στα κρύα σκάγια,στα σκληρά σκάγια (τότετα μαλακά ήταν καλύτερα),στην υγρασία,στην πυρίτιδα κ.τ.λ....στην σκόπευση και στο κοντάκι κανένας όλοι ήταν ντουφεκια γερά 🤣🤣.Θυμάμαι να μνημονεύουν στο καφενείο που σύχναζε ο πατέρας μου τα Robust Saint etienne σαν το υπέρτατο όπλο και όλοι συμφωνούσαν,μετά τα Beretta και ου το καθεξής.Τελος πάντων εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι και σήμερα στα καφενεία συμπεριλαμβανομένου και τον ηλεκτρονικών η νοοτροπία δεν έχει αλλάξει,το ίδιο βιολί.Κι εγώ μέσα🤠

Σε εμπειρίες βγαλμένες από τον κυνηγοτοπο ήταν Σπύρο.Αν όμως ανατρέξεις σε εκείνα τα χρόνια,θυμάσαι κανέναν να βάζει χαρτόνι(και ας γέμιζαν σχεδον όλοι τοτε)η να ασχολείται με το κοντάκι του οπλου????? Εγώ έχω μεγαλώσει ανάμεσα σε κυνηγούς και δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο.Κανα κονσερβοκούτι στα 20-25 μέτρα θυμάμαι.... και κοιτούσαν τα σκάγια να είναι ζευγάρια . Όλοι χρέωναν τις αποτυχίες στις κάνες,στα κρύα σκάγια,στα σκληρά σκάγια (τότετα μαλακά ήταν καλύτερα),στην υγρασία,στην πυρίτιδα κ.τ.λ....στην σκόπευση και στο κοντάκι κανένας όλοι ήταν ντουφεκια γερά 🤣🤣.Θυμάμαι να μνημονεύουν στο καφενείο που σύχναζε ο πατέρας μου τα Robust Saint etienne σαν το υπέρτατο όπλο και όλοι συμφωνούσαν,μετά τα Beretta και ου το καθεξής.Τελος πάντων εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι και σήμερα στα καφενεία συμπεριλαμβανομένου και τον ηλεκτρονικών η νοοτροπία δεν έχει αλλάξει,το ίδιο βιολί.Κι εγώ μέσα🤠

Αυτό το Σεντ Ετιέν,θυμάμαι έναν που πούλησε ένα πλαγιο αμερικανικό για δαυτό,μόνο που δεν έκλαιγε με την διαφορά που είχαν στο χειρισμό ..Εκείνη την περιοδο,είχα δανειστεί ένα Φοξ ενός φίλου,λέιζερ μιλάμε,το γνωστό Ρεμί στήλ σκότωμα...Τέτοιο έδωσε και αυτός για το Σεντ Ετιέν 🤣

Θυμάμαι να μνημονεύουν στο καφενείο που σύχναζε ο πατέρας μου τα Robust Saint etienne σαν το υπέρτατο όπλο και όλοι συμφωνούσαν,μετά τα Beretta και ου το καθεξής.
Και τί δε θα 'δινα για να μπορούσα να μεταφερθώ σε εκείνο το καφενείο, να κάτσω μόνος μου σε μια γωνιά και να ακούω τις ρομαντικές αυτές συζητήσεις.

Και τί δε θα 'δινα για να μπορούσα να μεταφερθώ σε εκείνο το καφενείο, να κάτσω μόνος μου σε μια γωνιά και να ακούω τις ρομαντικές αυτές συζητήσεις.
Έλα να σε πάω στον πατέρα μου ... Rem 870 85cm κάνη σταθερό full κατέβαζε σε ποσοστό 100% τρυγόνια σε αποστάσεις 60+m.
Θα σου δείξει και την καθίστρα και τα φτιλιάδια.
Και φυσίγγια ιδιογόμωσης (της κακιάς ώρας) ρελιαστά γεμισμένα το 1965.
Μην γελάς .... έτσι βγήκαν οι θρύλοι.

Δε το λεω για να κοροηδεψω απλα αναφερω τα λεγομενα ενος που ουτε καθιστο γουρουνι δεν εχει βαρεσει οσα χρονια τον ξερω
Εμάς ένας πραγματικά έχασε γουρούνι καθιστό στα 5m αλλά έφταιγε (λέει) το φυσίγγι. 😜
Γενικώς, κάτι πρέπει να φταίει σε κάθε κλαμπάνι.

Οι παλιοί ήταν αλαφρωισκιωτοι μέχρι λαμιες έβλεπαν,αλλά και τα παραμυθακια με τσίπουρο στο καφενείο είχαν την ομορφιά τους ,διογκώνονταν και από στόμα σε στόμα.

Οι παλιοί ήταν αλαφρωισκιωτοι μέχρι λαμιες έβλεπαν,αλλά και τα παραμυθακια με τσίπουρο στο καφενείο είχαν την ομορφιά τους ,διογκώνονταν και από στόμα σε στόμα.
Οι νέοι δεν συγκρίνονται σε τεχνικές γνώσεις με τους παλιούς , οι δεύτεροι όμως ήταν πολύ καλύτερα ντουφέκια , έτσι νομίζω εγώ Παναγιώτη

Φίδι με πάχος όσο ένα πλατάνι, καλότ'χες να περνάνε μπροστά τους στο καρτέρι, εκκλησίες με ανοιχτά "φώτα" και ψαλμωδίες στις 3 τα ξημερώματα χωρίς να είναι κανένας μέσα, είχαν ζωηρή φαντασία.
Από παλιές διηγήσεις.

οι δεύτεροι όμως ήταν πολύ καλύτερα ντουφέκια , έτσι νομίζω εγώ Παναγιώτη
Υπήρχαν και τότε οι καλοί, οι κακοί και όλο το ενδιάμεσο φάσμα.

Οι νέοι δεν συγκρίνονται σε τεχνικές γνώσεις με τους παλιούς , οι δεύτεροι όμως ήταν πολύ καλύτερα ντουφέκια , έτσι νομίζω εγώ Παναγιώτη
Οι παλιοί με σχεδόν ανύπαρκτα εργαλεία ,αλλά με πληθώρα θηραμάτων και οι νέοι με όλη τη γνώση και τεχνολογία βοηθους και φτώχεια θηραμάτων (για εμάς που μένουμε Αθήνα)

Όταν σε μια σεζόν έριχναν όσα φυσίγγια ρίχνουμε εμείς σε 5 ή 6 ; Η επι του πεδίου εξάσκηση γαρ....
Μην έριχναν λιγότερα γιατί βάραγε βιολοντσέλο το στομάχι από την πείνα. 😜
Μην βάραγαν καθιστά τα παπιά, μην τα διάλεγαν κιόλλας, για να μην ξοδέψουν κάνα φυσίγγι περισσότερο "της πέτας" ή σε μικρά.

Σε χηνάρια πάντως έριχναν από #0-#4, έτσι λένε οι ιστορίες από εποχές προ 1965.

Μην έριχναν λιγότερα γιατί βάραγε βιολοντσέλο το στομάχι από την πείνα. 😜
Μην βάραγαν καθιστά τα παπιά, μην τα διάλεγαν κιόλλας, για να μην ξοδέψουν κάνα φυσίγγι περισσότερο "της πέτας" ή σε μικρά.

Σε χηνάρια πάντως έριχναν από #0-#4, έτσι λένε οι ιστορίες από εποχές προ 1965.
Στα βαλτοχωρια του Αμβρακικού λέγανε εσείς έχετε τα όπλα και εμείς είχαμε τα κυνήγια.Μου πηρε τον οδηγό για τα πουλιά της Ευρώπης από τα χέρια και μου λέει,όσα είδη έχει εδώ μέσα ήταν όλα εδώ .Εποχή του πλαγιοκαννου κοκκοροτουφεκου,με αυτά ζούσαν και τάιζαν της οικογένειες τους.Καθαρο κυνήγι,όχι από σπορ,δεν είχαν περιθώρια να ξοδέψουν φυσσιγγια.Μονο στα σίγουρα πουλια,είχαν και την φαλαριδα,ένα πουλί που λόγο τροφής σε αυτά τα μέρη δεν έχει καμμία σχέση με της λιμνισιες σε ποιότητα κρέατος.Κατα βάση ρίχνανε σε κοπάδια.,και πουλιά με βάρος πάνω από 500γραμμαρια.

Έχω ξανακάνει την ιστορία σε ένα καφενείο της Εμπάρου στον δήμο Βιάννου νομό Ηρακλείου Κρήτης που υποστήριζε ένας 55-60 χρονών τότε ότι σκότωσε λαγό στα 100 μέτρα με το robust του. Έτυχε να είμαι εκεί λόγο ότι είχαμε πάει με τον παππού μου και τον πατέρα μου να αλέσουμε σιτάρι και κριθάρι στον μοναδικό μύλο που είχε η περιοχή τότε εκεί στην Εμπαρο. Ήμουν γύρω στα 8-10 χρονών τότε και είχαμε αφήσει το παππού μου στον μύλο και εγώ με τον πατέρα μου πήγαμε στο καφενείο για να πιεί καφέ. Τότε για να μην ξεκινήσει καβγάς από την διαφωνία όλων στο καφενείο ότι δεν σκοτώνεται λαγός από το Robust στα 100 μέτρα συμφώνησαν να πανε σε ένα χωράφι με κορδέλα να κάνουν δοκιμές σε μία λαδοτενέκα να δούμε αν όντως την τρυπάει. Ο πατέρας μου φανατικός λαγοκυνηγός ήταν τόσο περίεργος για να μάθει το αποτέλεσμα αλλά δεν μπορούσε να αφήσει για πολύ μόνο του το παππού μου στο μύλο οπότε έστειλε εμένα να πάω να δω την δοκιμή.
Το αποτέλεσμα ήταν το robust να σκάνε τα σκάγια περίπου στα 70-80 μέτρα στο χώμα. Ούτε καν έφταναν στην λαδοτενέκα με ότι φυσίγγι και αν δοκίμασε αυτός με το robust. Μετά δοκίμασε ένας με Βenelli black eagle με συνθετικά κοντάκι και πάπια με ένα magnum φυσίγγι στα 100 μέτρα και την τρύπησε με 5-6 σκάγια. Δεν θυμάμαι τι φυσίγγι ήταν αυτό που έριξε αλλά σίγουρα ήταν magnum γιατί έλεγε ότι δεν μπορούν να το ρίξουν τα άλλα όπλα που υπήρχαν εκεί τότε που είχαν απλές θαλάμες και ότι ήταν για μεγάλες αποστάσεις. Αν θυμάμαι καλά νομίζω ότι ήταν ανοιχτό πράσινο το φυσίγγι οπότε υποθέτω ότι ήταν κάποιο remington nitro mangum πολλών γραμμαρίων. Με απλα λαγοφύσσιγα οι τουφεκιές έσκαγαν στα 70-80 μέτρα στο χώμα. Στο τέλος ένας δοκίμασε στα 50 μέτρα μετρημένα πάντα με κορδέλα με ένα παλιό πλαγιόκαννο με κοκόρια και την έκανε πραγματικά σουρωτύρι την λαδοτενέκα.

Από τότε μόλις εγώ έχω βγάλει 3-4 συμπεράσματα.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το φυσίγγι κάνει την διαφορά γιατί στα 100 μέτρα ο άλλος δοκίμασε 3-4 φυσίγγια με την black eagle και μόνο ένα την τρύπισε την τενέκα.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στα 50 μέτρα με ένα σχετικά καλό απλό (όχι magnum) λαγοφύσιγγο ο λαγός πέφτει άνετα αρκεί να έχεις σκοπεύσει καλά και να τον βρουν τα σκάγια. Αν δεν πέσει φταίει ή σκόπευση ή το φυσίγγι τέλος.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι στον κυνηγότοπο δεν μπορείς να υπολογίσεις τις αποστάσεις σωστά με το μάτι αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία και αν δεν έχεις μετρήσει αρκετές φορές με κορδέλα τέτοιες αποστάσεις ώστε να έχεις τουλάχιστον μία εικόνα πόσα ειναι τα 35 πραγματικά μετρα. Και ειδικά αν τουφεκάς στον ουρανό που είναι ακόμη δυσκολότερη η εκτίμηση της πραγματικής απόστασης. Για αυτό λέω πάντα ότι στον κυνηγότοπο ασφαλή συμπεράσματα δεν βγαίνουν γιατί πάντα κάνουμε λάθος εκτίμηση είτε της απόστασης είτε της προσκόπευσης είτε δεν σκοπεύουμε σωστά είτε υπάρχει αερας ,υγρασία κλπ κλπ. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράμετροι που δεν είναι σταθεροί και δεν μπορείς να τους υπολογίσεις. Ο κύριος τότε όντως τον είχε σκοτώσει τον λαγό γιατί μας τον έδειξε άγδαρτο ακόμη στο καφενείο αλλά σίγουρα δεν ήταν στα 100 μέτρα και απλά είχε κάνει λάθος εκτίμηση της απόστασης ή υπερέβαλε.
Το τέταρτο συμπέρασμα είναι ότι οι περισσότεροι κυνηγοί στο καφενείο υπερβάλουν πάρα πολύ. Τα 35 μέτρα τα κάνουν 50 και τα 50 μετρα τα κάνουν 100.

Last edited:
Και ο κόσμος έχει τι δυνατότητα να πληρώνει όπλα και έτοιμα φυσσιγγια?Και δεν αξίζει να χαλάσει λίγο από το χρόνο του να γεμίζει μόνο για τα σοβαρότερα θηράματα?Σου έδειξα εγώ ότι δεν γουστάρω την κουβέντα?Η μήπως θες να γράφεις χωρίς αντίλογο?Δημόσια γραφής εδώ,οπότε θα ακούσεις και την άλλη πλευρά του νομίσματος.
Δεν είπε κανείς να πληρώσει όπλα φίλε κάθε ένας πορεύεται με αυτό που έχει και μπορεί να αγοράσει για το χόμπι του.Το να γεμίζει κάποιος δεν ειναι εύκολο πράγμα και δεν έχουν όλοι τον χρονο και το ξέρεις καλα.Εγω προσωπικά ρίχνω στα παπιά τον χρόνο πάνω από 500 φυσιγγια στην χειρότερη και δεν έχω χρόνο να κάτσω να γεμίσω γιατί δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ και ένα σκ που έχω προτιμώ να το ξοδέψω κυνηγώντας.Απλα μην κολλάμε στην ιδιωγομοση μόνο.

Status
Not open for further replies.
Back