Συμφωνώ απόλυτα με τον Παύλο. Το έχω ξαναγράψει, το 1997 που πήρα τη Mossberg 9200 ήξερα από τα αμερικάνικα περιοδικά ότι η τιμή της στην Αμερική ήταν κάπου 500 δολάρια (MSRP - μέγιστη προτεινόμενη τιμή λιανικής). Με την τότε ισοτιμία δραχμής - δολαρίου ήταν κάπου 165.000 δρχ. Ε λοιπόν τόσο την πλήρωσα κι εγώ!!! Μου έκανε μάλιστα εντύπωση τότε, πώς γίνεται παρόλους τους δασμούς, φόρους + μεταφορικά, να βγάζει κέρδος και ο αντιπρόσωπος (Κύργιας) και ο χανιώτης οπλοπώλης που μου την έφερε ... Προφανώς ο αντιπρόσωπος τις αγόραζε σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή που βλέπαμε στα αμερικανικά περιοδικά (MSRP).Συμφωνω σε αυτο αλλα ας μην ξεχναμε οτι και ο αντιπροσωπος ψωνιζει χοντρικης, αρα πληρωνει λιγοτερο αποτι βλεπουμε. Υπαρχουν μεταφορικα αλλα επειδη φερνει κονταινερ τα εξοδα μοιραζονται σε ολα τα προιοντα που εισαγει.
Αυτο που κανουν οι αντιπροσωποι σφιγμομετρουν τη τοπικη αγορα και ποσα ειναι διατεθιμενος ο τοπικος καταναλωτης να πληρωσει. Και επειδη τα πληρωνει η επιλογη του τον δικαιωνει. Στην Αμερικη επαναληπτικη καραμπινα πανω απο 1000 δολλαρια δυσκολα πωλειται, στην Ελλαδα κατω απο 1000 Ευρω δυσκολα βρισκεις.
Απεναντίας το 2003 που πήρα το Winchester 9410, στην Αμερική είχε περίπου 540 δολάρια, κι εγώ το πλήρωσα ... 950 ευρώ !!! .what. Δηλαδή πάνω από 100% "καπέλο". Το ήξερα αυτό βέβαια, αλλά ... η τρέλα και η καψούρα μου για αυτό το οπλάκι ήταν τόση, που τα "έσκασα" εν γνώσει μου ...
Παρεμπιπτόντως, σχετικά με τις Mossberg, εκείνη την εποχή δεν ήταν ο Κύργιας "αποκλειστικός" αντιπρόσωπος ... Τις εισήγαγε επίσης και ο Σεσελές (Αθήνα). Δεν ξέρω αν και αυτό έπαιζε κάποιο ρόλο ... .xm.Oσο υπαρχουν αποκλειστικοι αντιπροσωποι γιατρια δεν υπαρχει. Μονο ο ανταγωνισμος θα κατεβασει τις τιμες