Σωστά Γιώργο, δεν το διευκρίνισα, μίλησα για τις χώρες που έχουν τραπεζα δοκιμών και είναι μέλη της CIP.Δεν ξέρω αν γίνεται αυτό στο εξωτερικό, μου φαίνεται λίγο υπερβολικό. Σε site όπως της Brilley και πολλά άλλα δεν αναφέρεται πουθενά κάτι τέτοιο. Μπορεί να έχουν κανονάκι και να περνάνε μόνοι τους τα τεστ.
Η Briley είναι Αμερικάνικη εταιρία και η Αμερική (όπως και η Ελλάδα) δεν έχει τράπεζα δοκιμών, εκεί όμως ο κατασκευαστής αναλαμβάνει την ευθύνη της κατασκευής του και είναι νομικά υπόλογος για αυτήν.
Αλλα επειδή η ασφάλεια αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο σε μένα όσο αφορά τις οπλοκατασκευές αλλά και τα φυσίγγια, δεν κοιμήθηκα όλη νύχτα και έψαχνα..
Στο site ενος Αγγλου οπλουργού του Nigel Teague, διάσημος κι αυτός για τα τσοκάκια που φτιάχνει, αναφέρει για επέμβαση στον κώνο:
Forcing cones - lengthened and polished
The forcing cone is the taper from the end of the chamber to the internal bore of the shotgun. On lengthening and polishing this area, less recoil will be experienced with slightly lessened muzzle flip. It can also result in an improved pattern quality.
This can be modified in 12 - 16 - 20 gauge shotguns.
If lengthened this process requires reproofing
Ενώ για λείανση του αυλού:
Bore and chamber polishing
This process removes pitting, rivelling or excessive fouling in the bore or chambers caused by a lack of maintenance and care. Benefits of this process can aid cartridge extraction from the chambers and improve the internal health status of the bores. The gun does not need to be reproof tested.
Στο site του Ν. Κυπρίδιμου oplognosia έχει σε ηλεκτρονική μορφή
που είναι κατατοπιστικότατο για τις δοκιμές και τις σφραγίδες δοκιμών των όπλων και φυσιγγίων και αναφέρει ότι:
Oι σφραγίδες ενός όπλου ισχύουν, όσο η κάννη διατηρεί τις διαστάσεις που είχε όταν σφραγίστηκε, συνεπώς χρήζει επαναδοκιμής, όταν:
-Αλλάξει διαστάση η θαλάμη π.χ απο 70 χιλ. δηλ. πάει στα 76 χιλ.
-Σύμφωνα με τους κανονισμούς του 1995, ο αυλός των κανών διευρυνθεί, είτε λόγω φθοράς είτε λόγω λείανσης, πάνω από 0,2 χιλ. (aν δηλ. ενα όπλο με αύλο 18,3 διευρυνθεί πάνω 18,5 χιλ.) παύουν να ισχύουν οι σφραγίδες δοκιμής του.
Για τον κώνο τώρα, δεν ακολουθείτε η ίδια πολιτική σε όλες τις χώρες (προφανώς γιατί είναι μια διάσταση που δεν προβλέπεται να μετριέται και να σφραγίζεται από τις τράπεζες δοκιμών) απλά αναφέρει ότι, κάποιες χώρες επιβάλλουν επαναδοκιμή μετά απο επιμήκυνση του κώνου ή τοποθέτηση εναλλασσομένων τσοκ.
Στη Γαλλία και στο Βέλγιο επιβάλλεται επαναδοκιμή εάν η κάννη απολέσει 6% από το αρχικό βάρος που είχε και αναγράφεται πάνω της (π.χ μια κάννη που εχει σφραγίδα βάρους 800γρ αν με οποιαδήποτε επέμβαση χάσει 47 γρ. μετάλλου χρήζει επαναδοκιμής).
Επίσης επειδή η κάννη μπορεί να απολέσει μέταλλο και από επεμβάσεις στην εξωτερική της επιφάνεια (π.χ λείανση για βαφή) έχει και 2 ωραίους πίνακες, που αναγράφουν παραστατικά, το ελάχιστο πάχος, που προτείνει η CIP, οτι πρέπει να έχει μια κάννη σε κάθε σημείο της (θαλάμες, 10 εκ. απο τις θαλάμες, 20εκ. και ουκ το καθεξής) ανάλογα με τον τύπο του ατσαλιού που είναι κατασκευασμένη, ισχύει βέβαια ότι για διεύρυνση αυλού πάνω από 0,2 χιλ επιβάλλεται το όπλο να περάσει επαναδοκιμή...
Πιστεύω όποιος θέλει να κάνει μια επισκευή ή επέμβαση στο όπλο του αξίζει να του ρίξει μια ματιά...
Αναφέρει επίσης, ότι στις χώρες που έχουν τράπεζες δοκιμών, κάθε παραποίηση, αλλοίωση ή αποφυγή δοκιμής είναι ποινικό αδίκημα, γιαυτο έγραψα ότι σε τέτοιες επεμβάσεις από οπλουργούς σ' αυτες τις χώρες, πρεπει το όπλο να περνάει επαναδοκιμη, για να είναι και ο οπλουργός νομικά κατοχυρωμένος...
Το ίδιο είχα διαβάσει παλαιότερα και σε Αγγλικό περιοδικό, οτι δηλαδή είναι παράνομο να εισαχθεί και να πωληθεί από Αγγλικό κατάστημα, μεταχειρισμένο όπλο που έχει υποστεί επεμβάσεις ή αλλοιώσεις που ακυρώνουν τις σφραγίδες δοκιμής του, μπορεί βέβαια το κατάστημα να στείλει το όπλο στην τράπεζα δοκιμών (η Αγγλία έχει 1 sto Λονδίνο και 1 στο Μπέρμιγχαμ) να περάσει επαναδοκιμή και εάν περάσει με επιτυχία σφραγίζεται και πωλείται νομιμότατα.
Last edited: