Βλητικές Δοκιμές - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Τα πλείστα σκοπευτικά παίζουν γύρω στα 400m/s .
Aυτό που γράφω είναι τ'ότι είναι προτιμότερον να ρίχνεις μπροστά παρά να ρισκάρεις να μείνεις πίσω .
Υπάρχει καί η ουρά που ακολουθεί καί σε ανταμοίβει .....
Αυτό σωστό

Βασίλη μου κ εγώ έχω διαβάσει χίλια δυο για τα φυσίγγια κ το κυνήγι του αγριογούρουνου αλλά δεν το έχω κυνηγήσει ποτέ... Μπορώ σε χίλια δυο που διαβάζω να παραθέτω κ ενα κείμενο που λέει τα αντίθετα...
Όταν κυνηγάς ένα θήραμα κ δοκιμάζεις βλέπεις πολλά πράγματα κ πολλές θεωρίες που εκμηδενίζονται λίγο η πολύ...
Εγώ δεν έχω ανάγκη να πείσω κανέναν γιατί απλά δεν με ενδιαφέρει, δεν σκέφτομαι έτσι, αλλά να με πείσει κάποιος ότι δεν συμβαίνει κάτι που βλέπω επαναλαμβανομενα δεν γίνεται χωρίς να έχει καμία εμπειρία μάλιστα επί του θέματος...
Ο καθένας έχει κ μια άποψη, κ ανάλογα με το πόση εκτίμηση έχει στην κρίση του κ στις ικανότητες του είναι περισσότερο η λιγότερο διαλεκτικός κ απόλυτος...
Εγώ είμαι εντελώς ανοιχτός στο να αλλάξω κάθε προηγούμενη αποψη μου αν δώ τη διαφορά στην πράξη, αν δεν την δώ κ απλά τη διαβάσω γνωρίζοντας μάλιστα ότι ο άλλος δεν έχει καμία επαφή με το θέμα, λυπάμαι αλλά δεν πειθομαι...
Ο αιγηνιτης μια χαρά τα λέει για τον μέσο κυνηγό κ τον μέσο όρο των βολών... Μερικά πράγματα όμως αλλάζουν όταν παίζουμε με πιο οριακές καταστάσεις...
.shake hands.

Εμπειρία έχω Άρη σε όλα τα θηράματα εκτός χηνών και επιβλαβών. Δεν είμαι χθεσινός ούτε κανένα παιδάκι που πιστεύει ότι διαβάζει σαν χάνος.
Δεν ήθελα να προσβάλλω την εμπειρία σου... Απλά όλα τα πράγματα δεν είναι ίδια... Στο long range παπιου θεωρώ ότι δεν έχεις εμπειρία, όπως δεν είχα κ εγώ παρόλο που από πολύ μικρός έμαθα να τουφέκαω υδρόβια... Ο λόγος? Γιατί δεν μου χρειάστηκε... Μπορεί να είχα σκοτώσει ένα φορτηγό παπιά κ να θεωρούσα τον εαυτό μου εμπειρο σε αυτό το κυνήγι αλλά δεν μου χρειάζοταν ποτέ να τουφέκαω επαναλαμβανομενα μετά τα 40-45 μέτρα... Αφού τα έβρισκα κ πιο κοντά για πιο λόγο να τουφεκαω τα πιο μακριά? Όταν λοιπόν ήρθα αντιμέτωπος με το επανειλημμένο 50+ στην απόσταση, στην αρχή είδα ότι που κ που έπεφτε κανένα, έτσι γίνεται είπα... Μετά από κάποιο καιρό ήρθα "αντιμέτωπος" με κάποιους που κολλαγαν τους λαιμούς στην πλάτη των πράσινων 8 στις 10 φορές στα 50+ κ όσο το έψαχνα κατάλαβα ότι σε αυτό το κομμάτι δεν ήμουν καθόλου έμπειρος παρά την εμπειρία μου... Αυτό εννοώ εμπειρία...
Ενδιαφέρον όμως θα ήταν να βρείς κανένα κείμενο (από έγκυρο συντάκτη) που λέει αυτό που ισχυρίζονται οι έμπειροι.
Δεν θα βρεις κανένα φίλε.
Ναι... Δεν ξέρω τί εννοείς έγκυρος συντάκτης, είναι μεγάλη κουβέντα αυτή... Κ εγώ έγκυρος συντάκτης είμαι για κάποιους... Προσωπικά δεν ξέρω κανένα συντάκτη κ έχω γνωρίσει αρκετούς που κυνηγούν υδρόβια κατ επανάληψη πέρα από τον φίλο μου τον Χρήστο τον χατζιωτη που είναι λάτρης των υδρόβιων κ προσπαθεί όσο μπορεί να πατάει κ λίγο βάλτο κ τον Λεωνίδα τον μητσιαλη... Ξέρω αρκετούς καταξιωμένους αθλητές σκοποβολής όμως που δεν αρθρογραφούν, είναι έγκυροι άραγε η όχι?
Ποιον θεωρείς έγκυρο? Έναν συντάκτη που κυνηγάει τρεις φορές το χρόνο κ ανακυκλώνει τα ίδια κ τα ίδια 20 χρόνια η έναν σκοπευτή που ρίχνει ένα εκατομμύριο φυσίγγια το χρόνο κ κυνηγάει σε όλη την Ελλάδα κ τον κόσμο? Τέλος πάντων, είναι σαν να συγκρίνουμε έναν καθηγητή πανεπιστημίου οικονομικών κ έναν λογιστή... Ο πρώτος έχει πολύ μεγαλύτερες γνώσεις από τον δεύτερο αλλά ο δεύτερος ξέρει να χειρίζεται την πραγματικη οικονομία...
Απλά επειδή γράφεις κείμενα και επηρεάζεις κόσμο, καλό είναι πέρα από την δεδομένη εμπειρία σου να παίρνεις και κάποια άλλη άποψη, όχι από εμένα φυσικά, ... από κάποιον που θεωρείς εσύ, σχετικό.
Όταν αρθρογραφω απευθύνομαι πάντα στον μέσο κυνηγό κ αυτό είναι κ το σωστό κ για αυτό κ από όσα λένε άλλοι πιο έγκυροι από μένα το κάνω καλά....το φόρουμ όμως θα έπρεπε να είναι χώρος για να πηγαίνουν όλοι ένα βήμα παραπέρα γιατί είναι πιο "διαδραστικό" κ άμεσο... Κ όσα γράφω τα γράφω προσεκτικά πάντα... Κ είναι φάσεις πού στα φόρουμ πραγματικά ανταλλάσσονται πολύ ωραίες απόψεις, μην κοιτάς που τις περισσότερες φορές άνθρωποι που έχουν να προσφέρουν πέντε γνώσεις παραπάνω τους καταπίνει το σύστημα κ χάνονται... Το μυαλό μου είναι πάντα ανοιχτό για τους σχετικούς κ έχω μάθει πολλά από αυτούς σε βάθος χρόνων κ τους χρωστάω πολλά...

Επειδη λοιπόν επηρεάζω όπως λες πολύ κόσμο κ επειδή ξεφύγαμε πολύ πάλι, αν θα με ρωταγε ένας νέος τι φυσίγγι να πάρει αν θα έπρεπε να τουφεκισει αναγκαστικά μακριά(45+) κ δεν είχε εμπειρία, ένα 38 γρ ν3 και ένα 50 ν3 θα του έλεγα το πρώτο ... Πολλοί σχετικοί θα του έλεγαν το δεύτερο... Ας σχημάτιζε άποψη ο ίδιος...

Last edited:
Πάντως να επανέλθω στις δοκιμές,πιστεύω ότι το καψούλι της MB 32 είναι το 616!
Θα ήθελα και την γνώμη σας περί τούτου...
Της ταιριάζει πολύ αλλά την σκληραίνει αισθητά σε αίσθηση... Η cx2000 κ λίγο πιο χαμηλό ρελιασμα, η 616 κ 2-3/10 ψιλοτερο...

Της ταιριάζει πολύ αλλά την σκληραίνει αισθητά σε αίσθηση... Η cx2000 κ λίγο πιο χαμηλό ρελιασμα, η 616 κ 2-3/10 ψιλοτερο...
Εγώ το αντηθετο έχω βρει… με το 616 νομίζω ότι ρίχνω με αεροβόλο και στην μαξους και στην 390 και στην 302

Εγώ το αντηθετο έχω βρει… με το 616 νομίζω ότι ρίχνω με αεροβόλο και στην μαξους και στην 390 και στην 302
Eχει να κάνει νομίζω με την αίσθηση που γουστάρει ο καθένας... Ακόμα κ προχτές που δοκίμαζα κάτι στησίματα με 616 κ με cx2000, σε κάλυκες fiochi κ cheditte αντίστοιχα, στο 616 ήταν πιο ζωηρη κ ας βγάζει λίγο πιο χαμηλή αρχική... Νομίζω την καίει πιο απότομα....αν δεν την ξέρεις όμως σαν πυρίτιδα κ φοβάσαι να πατήσεις το φυσίγγι λίγο παραπάνω το 616 είναι προτιμότερο

Πιες είναι οι πολύ μεγάλες διαφορές Νίκο???? Από τα εξαρια στα εφταρια παίζει ένα 5% έως 10% και άλλο τόσο από τα 35 μέτρα στα 36,50 από το στόμιο της κάνης....... Αφήνω το γεγονός ότι το σεταπ 616 mb32 1,75x34z2m21 No 7 με ταχύτητα v1,5 425m/sec έχει σχεδόν την ίδια συγκέντρωση (διαφορά μέσα στο στατιστικο λάθος) με το δικό σου σεταπ που είναι με αλεύρι και εξαρια........ Εσύ τι πιστεύεις ,αν σε αυτό το σεταπ όπως είναι βάλω αλετ το πιάνω το 80% η όχι??????? Εγώ σου λέω άνετα!!!!! Αλλά προσπαθώ να σου εξηγήσω επανελειμενα ότι δεν είναι το ζητούμενο η υπερσυγκέντρωση ούτε το αλεύρι,επίσης δεν είναι η πανάκεια λύση το πεντασταδιακο κλείσιμο....... Ούτε το Ι2s το καλύτερο στροφείο........ Συνηθίζω να μη διαλέγω τις δοκιμές μου ,τις βάζω όλες και πιστεύω πως αυτό βοηθάει στο να βγάζουμε σωστά συμπεράσματα...... Στο συγκεκριμένο σεταπ μόνο με αλλαγή βύσματος σε z2m21 η giovani 20 θα ανέβει από το 60% σχεδόν στο 70%........Πχ ο Άρης μου έγραψε ότι η mb 32 δεν ταιριάζει με το sg βύσμα ,το εξετάζω και βλέπω ότι έχει δίκιο...... Για αυτό πάντα φιλικά σου λέω μη μου απαντάς ανακυκλώνοντας ένα σεταπ πεντασταδιακο με αλεύρι που έχεις βάλει εκατό φορές γιατί δεν μας βοηθάει να προχωρήσουμε .......... Πες μου να αλλάξω ένα βύσμα,η κάψουλι η ύψος κλεισίματος ,όχι μασημένη τροφή..........

Mb32 686 1,80x34 sg22 No7 57,90
36,50 3* σκάγια 224 από 374 συγκέντρωση 60%

Βαγγελη ανεβαζεις αυτη την και αυτο το σεταπ....
Εαν εσυ εισαι ευχαριστημενος....εμενα μου περισσευει...
Προχωρα οπως πας φιλε....δεν θα συζητησω τιποτα αλλο!!!

Eχει να κάνει νομίζω με την αίσθηση που γουστάρει ο καθένας... Ακόμα κ προχτές που δοκίμαζα κάτι στησίματα με 616 κ με cx2000, σε κάλυκες fiochi κ cheditte αντίστοιχα, στο 616 ήταν πιο ζωηρη κ ας βγάζει λίγο πιο χαμηλή αρχική... Νομίζω την καίει πιο απότομα....αν δεν την ξέρεις όμως σαν πυρίτιδα κ φοβάσαι να πατήσεις το φυσίγγι λίγο παραπάνω το 616 είναι προτιμότερο
Ποτέ δεν την πάταο αρι από 58,00 μεχρει 57,7 το πολύ….το bn2 special που ρελιαζο δεν πέρνει πάτημα όσες φορές κατέβηκα 57,5 έψαχνα να βρω τα σκαγιαo_O

Ποτέ δεν την πάταο αρι από 58,00 μεχρει 57,7 το πολύ….το bn2 special που ρελιαζο δεν πέρνει πάτημα όσες φορές κατέβηκα 57,5 έψαχνα να βρω τα σκαγιαo_O
Ολες οι mb το θελουν το πατηματακι τους ειναι βιτσιοζες!!!

Μετά από κάποιο καιρό ήρθα "αντιμέτωπος" με κάποιους που κολλαγαν τους λαιμούς στην πλάτη των πράσινων 8 στις 10 φορές στα 50+ κ όσο το έψαχνα κατάλαβα ότι σε αυτό το κομμάτι δεν ήμουν καθόλου έμπειρος παρά την εμπειρία μου... Αυτό εννοώ εμπειρία...
Δεν τα γράφω για εσένα αλλά για όλους, για να μην τρέφουν αυταπάτες σε αυτά τα μέτρα.

Πείραμα Nilo 1973 τουφεκίστηκαν ζωντανοί στόχοι (πρασινοκέφαλα) σε μέση θερμοκρασία περιβάλλοντος 2,5οC.
Φυσίγγι
1654218782798.png
Φυσίγγι #3 (ιταλικό με 87% συγκέντρωση στα 36,5μ) στα 55μ (60 yards) με μηδενικό λάθος σκόπευσης λόγο αυτόματου συστήματος σκόπευσης - πυροδότησης δες ποσοστό ... 64%.
Τα bagged (αυτά που μπήκαν στην "σακούλα") είναι αυτά που πέθαναν 2-5 λεπτά μετά τον πυροβολισμό ... ίσως και μερικά χαμένα δηλαδή.
Το 80% σε αυτά τα μέτρα που αναφέρεις δεν το έχω δει ποτέ από κανέναν σε μονά πουλιά και μονοτουφεκιές.
Με τριάρες, πεντάρες παλιότερα, σε μπουλούκια και φυσικά, μολύβδινα σκάγια ίσως είναι δυνατόν ή με συνδυασμό των 2.

Για τέτοια σκορ, σε τέτοια μέτρα, με μονές τουφεκιές, σε μονά πουλιά, πρέπει να συντρέχουν και αρκετές άλλες συνθήκες.

Nilo_exp_1973.jpg

Προσωπικά δεν ξέρω κανένα συντάκτη κ έχω γνωρίσει αρκετούς που κυνηγούν υδρόβια κατ επανάληψη πέρα από τον φίλο μου τον Χρήστο τον χατζιωτη που είναι λάτρης των υδρόβιων κ προσπαθεί όσο μπορεί να πατάει κ λίγο βάλτο κ τον Λεωνίδα τον μητσιαλη... Ξέρω αρκετούς καταξιωμένους αθλητές σκοποβολής όμως που δεν αρθρογραφούν, είναι έγκυροι άραγε η όχι?
https://www.kynigesia.gr/opla-vlitiki/skopovoli/ta-mystika-tis-proskopefsis/
Από τον Λεό, σιγά μην δεν είχε γράψει κάτι για προσκόπευση.

Απ όλο το κείμενο ας μείνουμε στο
"Αν και εννιά φορές στις δέκα δεν ευθύνεται η προσκόπευση για την επιτυχημένη ή αποτυχημένη βολή, αλλά συνήθως η τεχνική, η επώμιση ή η εστίαση του στόχου"

Επειδη λοιπόν επηρεάζω όπως λες πολύ κόσμο κ επειδή ξεφύγαμε πολύ πάλι, αν θα με ρωταγε ένας νέος τι φυσίγγι να πάρει αν θα έπρεπε να τουφεκισει αναγκαστικά μακριά(45+) κ δεν είχε εμπειρία, ένα 38 γρ ν3 και ένα 50 ν3 θα του έλεγα το πρώτο ... Πολλοί σχετικοί θα του έλεγαν το δεύτερο... Ας σχημάτιζε άποψη ο ίδιος...
Για το φυσίγγι θα σου απαντήσω χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αυτό που δουλεύει καλύτερα.

Last edited:
Δεν τα γράφω για εσένα αλλά για όλους, για να μην τρέφουν αυταπάτες σε αυτά τα μέτρα.

Πείραμα Nilo 1973 τουφεκίστηκαν ζωντανοί στόχοι (πρασινοκέφαλα) σε μέση θερμοκρασία περιβάλλοντος 2,5οC.
Φυσίγγι
View attachment 49551
Φυσίγγι #3 (ιταλικό με 87% συγκέντρωση στα 36,5μ) στα 55μ (60 yards) με μηδενικό λάθος σκόπευσης λόγο αυτόματου συστήματος σκόπευσης - πυροδότησης δες ποσοστό ... 64%.
Τα bagged (αυτά που μπήκαν στην "σακούλα") είναι αυτά που πέθαναν 2-5 λεπτά μετά τον πυροβολισμό ... ίσως και μερικά χαμένα δηλαδή.
Το 80% σε αυτά τα μέτρα που αναφέρεις δεν το έχω δει ποτέ από κανέναν σε μονά πουλιά και μονοτουφεκιές.
Με τριάρες, πεντάρες παλιότερα, σε μπουλούκια και φυσικά, μολύβδινα σκάγια ίσως είναι δυνατόν ή με συνδυασμό των 2.

Για τέτοια σκορ, σε τέτοια μέτρα, με μονές τουφεκιές, σε μονά πουλιά, πρέπει να συντρέχουν και αρκετές άλλες συνθήκες.

View attachment 49549

https://www.kynigesia.gr/opla-vlitiki/skopovoli/ta-mystika-tis-proskopefsis/
Από τον Λεό, σιγά μην δεν είχε γράψει κάτι για προσκόπευση.

Απ όλο το κείμενο ας μείνουμε στο
"Αν και εννιά φορές στις δέκα δεν ευθύνεται η προσκόπευση για την επιτυχημένη ή αποτυχημένη βολή, αλλά συνήθως η τεχνική, η επώμιση ή η εστίαση του στόχου"

Για το φυσίγγι θα σου απαντήσω χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αυτό που δουλεύει καλύτερα.
Αρχικα επειδη ο γραπτος λογος ειναι παρεξηγησιμος πολλες φορες, να ξεκαθαρισω οτι δεν προσπαθω ουτε να υποβαθμισω την εμπειρια η την αποψη σου, αν υπαρχει τετοια υπονοια... Αν καποια στιγμη τυχει κ βρεθουμε απο κοντα θα το καταλαβεις, συζητηση κανουμε, δεν εχουμε τιποτα να χωρισουμε τουλαχιστον απο πλευρας μου, υπαρχουν πολυ πιο σοβαρα προβληματα στη ζωη απο το αν θα διαφωνησουμε για την προσκοπευση η τα φυσιγγια... :)
Το εχω διαβασει το πειραμα Nilo πολλες φορες, κ μαλιστα επειδη μου αρεσει αυτα που διαβαζω να τα θετω και σε εμπειρικη κ πρακτικη βαση, θεωρω πως το ν3 (3,3 χιλ) ειναι το καλυτερο ¨μεσο¨ σκαγι για ολες σχεδον τις καταστασεις... Τωρα αν 50 χρονια μετα θα μπορουσαν να υπαρχουν πυρομαχικα καλυτερα η οχι ειναι ενα αλλο θεμα που σηκωνει συζητηση...
Τον Λεωνιδα τον διαβαζω παντα με προσοχη γιατι εχει ¨εξελιξη¨ στις αποψεις του και ταιριαζει με την ιδιοσυγκρασια μου... Λεει και αλλα μεσα το κειμενο που εχουν ενδιαφερον αλλα δεν ειμαι σε φαση να παραθετω αποσπασματα για να δικαιολογω αποψεις...
Παντα τα κειμενα απευθυνονται κ πρεπει να απευθυνονται στον μεσο κυνηγο και στις μεσες καταστασεις που θα αντιμετωπισει και εκει λιγο πολυ ολες οι αποψεις συμπιπτουν.... Στις πιο εξειδικευμενες που αφορουν ελαχιστους υπαρχουν πολλές ακομα λεπτομερειες....
Κλεινω εδω, γιατι δεν ειχε νοημα να προσπαθουμε να πεισουμε ο ενας τον αλλον για κατι που δεν προκειται να γινει, ειδικα με γρεπτο λογο που καποιες φορες παρεξηγειται...

Όσον αφορά το πείραμα που αναφέρεστε παραπάνω γιατί τα πειράματα επειδή γίνονται σε συνθήκες που έχεις επιλέξει έχουν αποτελέσματα πολύ συγκεκριμένα και δίνουν έναν μπουσουλα δεν είναι κανόνας.Πως ντουφεκουσαν ζωντανούς στόχους καθιστούς και ήταν πάντα οι ντουφεκιες σε ακριβή μέτρα .Διότι άλλο καθιστό το παπί και άλλο να πετάει τεράστιες διαφορές και που το ντουφεκουσαν πίσω μπρος πλάγια .Η αλήθεια βγαίνει μόνο στο πραγματικό τερέν και θήραμα τα υπόλοιπα οποίος θέλει τα πιστεύει εγώ απλά τα κρατάω στο μυαλό μου και πιστεύω μόνο ότι βλέπω .Με τις αποστάσεις πάντως πολύ έχουν αμφιβολίες και καλά κάνουν να ξερεται μόνο ότι τα σημερινά όπλα και πυρομαχικά σκοτώνουν πολύ παραπάνω από τα 40 και 45 μέτρα όταν τα έχεις ταιριάξει σωστά και δε σκοτώνουν εκεί μόνο με τα σκακιά που αναφέρεται 2/3 νουμ σκοτώνουν και με ψιλοτερα .

Status
Not open for further replies.
Back