Κυνηγετικές Πυρίτιδες Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Για τα μονοβολα έγραψα πιο πριν, εκεί ισχύουν άλλα. Ο λόγος που οι πιέσεις πέφτουν κατακόρυφα μετά από ένα συγκεκριμενο σημείο, είναι διότι έχει υπερκεραστει η αντίσταση ξέρελιασματος και μένει μόνο η μάζα των σκαγιων να εμποδίζει την εκτόνωση των αερίων της καύσης. Ο διαθέσιμος χώρος για τα αέρια που στην αρχή είναι ο χώρος που καταλαμβάνει ή πυρίτιδα μεγαλώνει με την έκρηξη του καψυλιου γιατι συμπιέζεται το αμορτισέρ του βύσματος. Όταν όμως νικηθεί ή αδράνεια της μάζας των σκαγιων και το κλείσιμο, ( μετά την pmax δηλαδή,) ο διαθέσιμος χώρος αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ότι τα αέρια της καύσης, και η στενωση του κωνου προσθέτει μεν κάποια αντίσταση, η οποία όμως είναι περιορισμένης σημασίας. Στις μετρήσεις των βλητικών σταθμών βλέπουμε πως η αύξηση των πιέσεων στο πέρασμα διαμέσου του κωνου στον αυλό ( για την ακρίβεια η μείωση του ρυθμού που πέφτουν οι πιέσεις) είναι λίγα bar στα ήδη πολύ χαμηλά σε σχέση με την μέγιστη πίεση. Αν ένα φυσίγγι 70 χιλιοστών βληθεί σε κάνη 65αρα, στα 5 τελευταία χιλιοστά όπου ο κάλυκας βρίσκεται μέσα στον κώνο, ( ακόμη και στον στενότερο επιτρεπτό κώνο των 10,5 μοιρών) η διάμετρος μειώνεται από τα 20,30( που είναι η στενότερη θαλάμη) στα 19,40 , πολύ πιο ανοιχτό από όποιαδηποτε διάμετρο αυλου
απολυτα κατονοητος

Πριν 2 νομίζω χρόνια, στο ιταλικό φόρουμ polveri dosi e cartuccie, έγινε η ίδια ακριβώς συζήτηση με αυτήν, και εγώ είπα όσα έγραψα και εδώ. Όλοι οι ειδήμονες του φόρουμ και αρκετά μέλη όπως εσύ, είχαν τις ίδιες ενστάσεις, τους πρότεινα να μετρήσουν δύο ολόιδια φυσίγγια 76 χιλιοστών σε βλητικο σταθμό , το ένα σε κανονάκι με 70αρα θαλάμη και το άλλο σε 76αρα. Ο Gianni Paci, ένας από τους συντελεστές του φόρουμ που διαθέτει βλητικο σταθμό και έκανε την δοκιμή έγραψε πως η μέγιστη πίεση (Pmax), ήταν η ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Όσο για την παραμόρφωση των σκαγιων, αυτή είναι ανάλογη με την μέγιστη πίεση, όταν δύο φυσίγγια έχουν ίδια Pmax, η παραμόρφωση είναι η ίδια, άσχετα με την ταχύτητα τους

. Αν ένα φυσίγγι 70 χιλιοστών βληθεί σε κάνη 65αρα, στα 5 τελευταία χιλιοστά όπου ο κάλυκας βρίσκεται μέσα στον κώνο, ( ακόμη και στον στενότερο επιτρεπτό κώνο των 10,5 μοιρών) η διάμετρος μειώνεται από τα 20,30( που είναι η στενότερη θαλάμη) στα 19,40 , πολύ πιο ανοιχτό από όποιαδηποτε διάμετρο αυλου
Χωρίς να το παίζω ειδήμων,
από την διάμετρο που έγραψες-στα 19,40 χιλιοστά- δεν πρέπει να αφαιρέσουμε το πάχος του πλαστικού κάλυκα;
Τελείως καινούργιος και ατσαλάκωτος είναι 0,5 χιλιοστά πάχος.
Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή δεν θα πρέπει να αφαιρέσουμε 1 χιλιοστό στην διάμετρο ;
Και οι αμερικάνικοι κάλυκες που είναι πιο χοντροί σε πάχος οπότε εκεί πάμε σχεδόν 2 χιλιοστά μείον ;
Πόση στένωση δέχονται τα σκάγια, δεδομένου σε χρόνο, της μεγαλύτερης πίεσης και της μεγαλύτερης ταχύτητας τους ;

από την διάμετρο που έγραψες-στα 19,40 χιλιοστά- δεν πρέπει να αφαιρέσουμε το πάχος του πλαστικού κάλυκα;
Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή δεν θα πρέπει να αφαιρέσουμε 1 χιλιοστό στην διάμετρο ;
Και οι αμερικάνικοι κάλυκες που είναι πιο χοντροί σε πάχος οπότε εκεί πάμε σχεδόν 2 χιλιοστά μείον ;
Πόση στένωση δέχονται τα σκάγια, δεδομένου σε χρόνο, της μεγαλύτερης πίεσης και της μεγαλύτερης ταχύτητας τους ;
Είμαι άσχετος του θέματος...και θα πω και κάτι άσχετο..
Αλλα σήμερα έσφαξα ένα χάρτινο golden wing πολύ χοντρό χαρτί και από τους σκληρούς κάλυκες...το παρουσίασα στην παρουσίαση φυγγιων..

Πολύ σωστά, αλλά τα 3 με 4 τελευταία χιλιοστά είναι φρεζαρισμενα και το συνολικό πάχος ενώ ξεκινάει από 1 χιλιοστό τελειώνει σε 2 με 3 δέκατα. Ακόμα και στο ακραίο σενάριο να είναι το φυσίγγι κλεισμένο με αφρεζαριστο κάλυκα, δηλαδή σε απλό ρελι και όχι αστεροειδες, οι μακρυτεροι κάλυκες οπουδήποτε στον κόσμο ,<70> χιλιοστών είναι 69 πραγματικά χιλιοστά. Δηλαδή στο τέλος του κάλυκα, στην στενότερη θαλάμη με τον πιο απότομο κώνο, θα έχουμε 19,55 - 1 =18,55 χιλιοστά. Μία υπενθύμιση, όλα τα κανονάκια των βλητικών σταθμών για ευνόητους λόγους έχουν τις στενότερες εσωτερικά διαστάσεις και τις πιο απότομες γωνίες που ορίζουν τα διεθνή στάνταρ, και όλες οι αναφορές μου εδώ γίνανε σε αυτά τα νούμερα, κανένα σύγχρονο όπλο δεν έχει τόσο αυστηρές διαστάσεις. Τέλος οι αμερικανικοι κάλυκες έχουν εσωτερική κωνικοτητα, αρχίζουν με τοιχώματα πιο χοντρά στο πυθμενιο και τελειώνουν όπως οι ευρωπαϊκοί ή ελαφρώς πιο λεπτοί.

Για λέγε

Κανε λιγη υπομονη.....να στησω δικα μου....Γιατι αυτα τα εμπορικα που μου εδωσαν και δοκιμασα
δεν τα εμπιστευμαι για την σταθεροτητα τους Λευτερη μου !!!
Γι'αυτο ρωτησα μηπως καποιος εχει κανει τετοια δοκιμη....

Είσαι τέλειος
Θα κοιτούσα και την sipe αντί της s4
Αλλά που να την βρεις
Ξέρω κάποιον που έχει ένα καταψύκτη γεμάτο sipe και βάζει και στην σαλάτα
Και εξηγούμε γιατί σου λέω για την sipe, λόγο ελαστικότητας σε σχέση με την s4, αλλιώς για της πρωινές υγρασίες τον νησιών μια χαρά είναι s4.
Καλησπέρα Νίκο! :)

Να σου πω την αλήθεια «ψήνομαι» από καιρό...;)

Ο μονός λόγος που δεν την δοκίμασα είναι ότι μου έκατσε πρώτα η S4 και μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η SIPE βγάζει πιο «ξερή» τουφεκιά όχι τόσο «γλυκιά» όσο η S4 , αλλά προφανώς στο τέλος όλα είναι θέμα μαγειρέματος...;)

Καλησπέρα Νίκο! :)

Να σου πω την αλήθεια «ψήνομαι» από καιρό...;)

Ο μονός λόγος που δεν την δοκίμασα είναι ότι μου έκατσε πρώτα η S4 και μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η SIPE βγάζει πιο «ξερή» τουφεκιά όχι τόσο «γλυκιά» όσο η S4 , αλλά προφανώς στο τέλος όλα είναι θέμα μαγειρέματος...;)
Ισα- ισα η ς4 ειναι πιο ξερη απο την σιπε αλλα ειναι και πιο σταθερη στα λοτ της απο οτι εχω δει τα τελευταια χρονια !!!

Ισα- ισα η ς4 ειναι πιο ξερη απο την σιπε αλλα ειναι και πιο σταθερη στα λοτ της απο οτι εχω δει τα τελευταια χρονια !!!
Και εγώ στο cal 20 αυτό το θέμα έχω και δεν τι δουλεύω.
Όταν κυνηγούσα με το 12 το βασικό μου μπεκατσοφυσιγγιο ήταν με την s4 1,55X33 no8
...Καλημέρα!:)

Καταλαβαίνω απο τα παραπάνω οτι δεν υπάρχει θέμα, ισως μάλιστα το αντίθετο .... :) ...δεν είχα κατ' ιδίαν άποψη, μόνο ακούσματα, οπότε...;)

Και εγώ στο cal 20 αυτό το θέμα έχω και δεν τι δουλεύω.
Όταν κυνηγούσα με το 12 το βασικό μου μπεκατσοφυσιγγιο ήταν με την s4 1,55X33 no8
Το δοκίμασα πέρσι σε πέρδικα με cx2000 καί SG 22 6* ΣΕ Ν.6 ΚΑΊ ΔΈΝ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΊΑΣΕ
Κάτι δεν πήγε καλά στο μαγείρεμα .

Το δοκίμασα πέρσι σε πέρδικα με cx2000 καί SG 22 6* ΣΕ Ν.6 ΚΑΊ ΔΈΝ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΊΑΣΕ
Κάτι δεν πήγε καλά στο μαγείρεμα .
Κατά την γνώμη μου με 2000 δεν θα δουλέψει και λογικά πρέπει να σου άφηνε άκαυτη πυρίτιδα
68,5 στα 57 πολύ σταδιακό 615 καψούλι σε νο8
...δεν ξέρω στο 12αρι, αλλά στο 16αρι ο ΖΜ24 που είναι ο ψηλότερος συγκεντρωτήρας που βρίσκω για το διαμέτρημα, είναι «κοντός» είτε αστέρι είτε ρέλι 70αρι & 67αρι...

Με δυο χαρτάκια Cal.24 μέσα στο ποτηράκι, η ογκομετρία μου βγήκε ακριβώς 5 χιλ. Κ.Χ, με το πλαστικό δισκίο τοποθετημένο, σε κάλυκα 64,5 χιλ. , 27 γρ. Νο 6 νίκελ, στρογγυλό ρέλι. Η καλύτερη τουφεκιά της S4n ανάμεσα σε όλα τα στησίματα που δοκίμασα...

Όχι πολύ γρήγορο , περίπου 385 μ/δλ το υπολογίζω και 600 bar πιέσεις, αλλά μαλακό και φονικότατο στην Πέρδικα και στο Αγριοκούνελο που το ρίχνω, δεν είναι βεβαία και κάτι το «ιδιαίτερο»... :) ...

S4 N - 27 γρ. No 6 Ν - Cal.16 - το φυσίγγιο.jpg

S4 N - 27 γρ. No 6 Ν - Cal.16 - ρέλι.jpg

S4 N - 27 γρ. No 6 Ν - Cal.16 - δοκιμή.jpg

Status
Not open for further replies.
Back