Κυνηγετικές Πυρίτιδες Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Μπορεί να κάνω λάθος αλλά μου έμεινε η εντύπωση από τις συζητήσεις εδώ πως πολλοί δεν κατάλαβαν ότι όταν μιλάμε για σχέση πυριτιδας και υγρασίας, δεν αναφερόμαστε στις καιρικές συνθήκες αλλά στην υγρασία της πυριτιδας. Ακόμη και μια υγροσκοπική πυριτιδα αν έχει γεμιστει σε ξηρό περιβάλλον, έχει διατηρηθεί σωστά και έως την βολή δεν έχει έρθει σε επαφή με υγρασία, δεν θα επηρεαστεί η απόδοση της αν την ώρα της βολής η ατμοσφαιρική υγρασία είναι στο 90% .
Λευτέρη μια ερώτηση, αφου δεν έχουν σχέση όπως λες οι καιρικές συνθήκες με την απόδοση των πυριτιδων , για ποιο λόγο όλες οι μεγάλες εταιριες φυσιγγιων έχουν κλιματικά κελιά στα οποία αλλάζουν υγρασία, θερμοκρασία κ ατμοσφαιρική πιεση κ ρίχνουν στο κανονακι ;;;

Λευτέρη μια ερώτηση, αφου δεν έχουν σχέση όπως λες οι καιρικές συνθήκες με την απόδοση των πυριτιδων , για ποιο λόγο όλες οι μεγάλες εταιριες φυσιγγιων έχουν κλιματικά κελιά στα οποία αλλάζουν υγρασία, θερμοκρασία κ ατμοσφαιρική πιεση κ ρίχνουν στο κανονακι ;;;
Δημήτρη λέω το αντίθετο. Η υγρασία και η θερμοκρασία έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στην απόδοση των πυριτιδων Στην εξωτερική βλητική αναφερόμουν όπου η ατμοσφαιρική πίεση και δευτερευοντως η θερμοκρασία παίζει τον πρώτο ρόλο.

αφου δεν έχουν σχέση όπως λες οι καιρικές συνθήκες με την απόδοση των πυριτιδων , για ποιο λόγο όλες οι μεγάλες εταιριες φυσιγγιων έχουν κλιματικά κελιά στα οποία αλλάζουν υγρασία, θερμοκρασία κ ατμοσφαιρική πιεση κ ρίχνουν στο κανονακι ;;;
Μήπως έχουν κλιματικά κελιά για να κρατάνε τις παραμέτρους σταθερές και όχι για να τις αλλάζουν ;
Κάπου πήρε το μάτι μου αυτό στην CIP

Screenshot_2021-11-26-01-18-38-986_com.adobe.reader~2.jpg

Ο αέρας μπροστά από το φυσίγγι και μέσα στην κάνη πρέπει να εκτοπιστεί με την πυροδότηση και προφανώς η πυκνότητά του αλλάζει την ταχύτητα στομίου.
Έχει αναφερθεί ξανά.
Αμεληταίες διαφορές για μένα.
Μπορεί να κάνω λάθος.
Η cip λοιπόν ορίζει θερμοκρασίες δοκιμών, υγρασίες ίσως και ατμοσφαιρικές πιέσεις (δύσκολο το κόβω).
Να λοιπόν η ανάγκη για σταθερότητα των τιμών και όχι για κατά βούληση μεταβολή τους.

ps
Δεν σου κάνει εντύπωση ότι η CIP δεν ορίζει όρια για την ατμοσφαιρική πίεση ;
Ελεγχόμενη πίεση σημαίνει αεροστεγές δωμάτιο άρα πολλά $$$ σε υποδομές.

Last edited:
Να και ένα pdf για αναλυτικό υπολογισμό εσωτ. βλητικής σε ραβδωτό.

Τσέκαρε το τέλος με κόκκινο.
Μηδενική επίδραση της αντίστασης του αέρα στην εσωτερική βλητική.
Σε ραβδωτά θα πεις ...
Το ballistic research laboratory δεν ασχολήθηκε με λειόκανα.
Ίσως οι Λευτέρηδες έχουν περισσότερα στοιχεία.

Screenshot_2021-11-26-02-16-48-187_com.adobe.reader~2.jpg
Screenshot_2021-11-26-02-16-57-979_com.adobe.reader~2.jpg
Screenshot_2021-11-26-02-17-11-930_com.adobe.reader~3.jpg

Attachments

Last edited:
Βασίλη η cip δεν εξετάζει την εξωτερική βλητική μόνο την ασφάλεια στην πυροδοτηαη.
Το ξέρω Λευτέρη, για εσωτερική μιλάμε και γιατί απαιτεί συνθήκες ελεγχόμενες.
Για εμένα είναι απλό.
Γιατί η θερμοκρασία επηρρεάζει την pmax

Βασίλη, υπάρχει κάποιος που το αμφισβητεί; ακόμη και η θερμοκρασία της κάνης την επηρεάζει, πολύ λιγότερο βέβαια.
Διάβασε πιο πριν την ερώτηση του Δημήτρη.

Γράφει:
Αφου δεν έχουν σχέση οι καιρικές συνθήκες με την απόδοση των πυριτιδων , για ποιο λόγο όλες οι μεγάλες εταιριες φυσιγγιων έχουν κλιματικά κελιά στα οποία αλλάζουν υγρασία, θερμοκρασία κ ατμοσφαιρική πιεση κ ρίχνουν στο κανονακι ;;;

Η δική μου απάντηση είναι ότι έχουν πιστοποίηση CIP και η CIP υποχρεώνει σε ελεγχόμενες συνθήκες τουλάχιστον σε θερμοκρασία για την pmax.
Επίσης τα συστήματα ελέγχου υγρασίας θερμοκρασίας δεν υπάρχουν για να μεταβάλλουν τις συνθήκες αυτές αλλά για να τις κρατάνε σταθερές, σε ότι ορίζει η CIP.

Το δεύτερο θέμα είναι αν η στήλη αέρα μπροστά από την γόμωση επηρρεάζει την v0, v1,5, v2,5 κτλ
Οπότε έχω 2 ερωτήσεις (σε έχω πρήξει)

Πρώτη.
Αν εγώ κατασκευάζω φυσίγγια και έχω βλητικό σταθμό και επίσης έχω πιστοποίηση κατά CIP οφείλω να αναγράφω πάνω στο κουτί αρχική ταχύτητα ή όχι ;

Δεύτερη
Αν οι συνθήκες μέσα στο δωμάτιο του κανονιού αλλάζουν προφανώς θα αλλάζει η πυκνότητα της ατμόσφαιρας άρα και η πυκνότητα του αέρα μέσα στην κάνη του κανονιού.
Αυτή η αλλαγή πυκνότητας του αέρα είναι σημαντική ή ασήμαντη για την αρχική ταχύτητα της γόμωσης (στομίου).
Πάντα μιλάμε για εσωτερική βλητική.
Αν τώρα οι κατασκευαστές φυσιγγίων οφείλουν να αναγράφουν v1.5 έχουμε 1.5μ εξωτερικής βλητικής οπότε εκεί επηρρεάζουν όλες οι συνθήκες, άλλες πολύ και άλλες λίγο και φυσικά είναι απαραίτητος ο έλεγχος όλων των συνθηκών.

Αυτά ...

Last edited:
Να και ένα pdf για αναλυτικό υπολογισμό εσωτ. βλητικής σε ραβδωτό.

Τσέκαρε το τέλος με κόκκινο.
Μηδενική επίδραση της αντίστασης του αέρα στην εσωτερική βλητική.
Σε ραβδωτά θα πεις ...
Το ballistic research laboratory δεν ασχολήθηκε με λειόκανα.
Ίσως οι Λευτέρηδες έχουν περισσότερα στοιχεία.

View attachment 36569
Βασίλη, η πορεία της ανάπτυξης των πιέσεων και σε ραβδωτα και σε λειοκανα, δεν είναι γραμμική και γιαυτό μόνο προσεγγιστικα μπορείς να συμβουλευεσαι τα διάφορα προγράμματα. Μόνο με μέτρηση σε κανονάκι και μόνο σε αξιόπιστο. Πχ στα ραβδωτα, ενώ οι εσωτερικές διαστάσεις ( με εξαίρεση το leede και το freebore) είναι αυστηρά καθορισμένες και οι διαφορές που έχουν προκύπτουν μόνο από τις μικροατελειες των μηχανών κοπής και φινιρίσματος, όταν κάποιος έχει ένα μετρημένο σεταπ και το προτείνει, πάντα συστήνει να ξεκινήσει ο γομωτης από 10% χαμηλότερα και να ανεβαίνει λίγο λίγο κάνοντας παραλληλισμό των ταχυτήτων που παίρνει με αυτές του προτεινομενου σεταπ, και ελέγχοντας για σημάδια υψηλών πιέσεων.

Αχ αυτός ο γραπτός λόγος :)

Το pdf το ανέβασα για να δείξω ότι υπάρχουν τουλάχιστον ενδείξεις ότι η αντίσταση του αέρα μπροστά από την γόμωση και μέσα στην κάνη είναι αμεληταία (προφανώς σε σχέση με τις υπόλοιπες δυνάμεις) άρα δεν επηρρεάζει την κίνηση της γόμωσης μέχρι να βγεί από αυτή, άρα και την ταχύτητά της στο στόμιο.

Σωστό η λάθος το παραπάνω στα λειόκανα ;;;

Βασίλη, έτσι και αλλιώς μου είναι ευχάριστο να συζητάω με όλους σας ( και με αυτούς που διαφωνώ), γιατί μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος, άρα το γουστάρουμε. Μου γύρισε ο αστράγαλος πριν τρεις μέρες, άσε που βρέχει και έχω μπόλικο χρόνο, οπότε απαντάω. Η θερμοκρασία της πυριτιδας πχ από 15 στους 30 βαθμούς, μεταβάλει την αρχική περίπου 5m/ s, λίγο παραπάνω από 15 στους 0°c. Η υγρασία στην πυρίτιδα ,όχι στον αέρα, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Και στους δυο αυτούς παράγοντες οι διβασικές υπερτερούν, στην θερμοκρασία διότι έχουν σταθερό διαλύτη ( νιτρογλυκερινη), ενώ οι μονοβασικες έχουν πτητικό διαλύτη, ο οποίος πάντοτε παραμένει σε ένα μικρό ποσοστό, και όταν εκτεθούν σε ψηλές θερμοκρασίες για πολύ, εξατμίζεται και γίνονται πιο ζωηρές. Στην υγρασία επίσης οι διβασικές έχουν την στεγανοποιηση της νιτρογλυκερινης και πολύ δύσκολα απορροφούν υγρασία, με μάξιμουμ το 2% .Οι μονοβασικες, ειδικά οι πορωδεις, είναι πιο ευάλωτες,και η πτώση της απόδοσης τους είναι περίπου 20 m/ s για κάθε 1% παραπάνω υγρασίας.Ο αέρας μέσα στην κάνη και η πυκνότητα του έχουν αμελητέα επίδραση, ίδια για όλες τις πυριτιδες, η πυκνότητα του αέρα είναι το πιο σημαντικό στην εξωτερική βλητική. Η πιστοποίηση cip, όπως πολλές άλλες τυπικότητες στην χώρα μας είναι τις περισσότερες φορές απλά διαφημιστικό τρυκ. Τέλος η ν1,5 ή ν2,5 ,είναι αυθαίρετες,μπορείς να μετράς όπου σε βολεύει, με την ν1 ή ν1,5 πιο ασφαλείς για να αποφεύγεται η επίδραση της έκρηξης στομίου στην μέτρηση. Ενδιαφέρον θα είχε η μέτρηση των μενουσων πχ στα 10 μέτρα ,για να συγκρίνουμε με σιγουριά την συμπεριφορά της γόμωσης και του τσοκ, σε σχέση με ίδιες αρχικές, κάτι που θα μας επέτρεπε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Είχα διαβάσει ότι μόνο το 40% περίπου της ενεργειακής απόδοσης της καύσης της πυρίτιδας χρησιμοποιείται για την προώθηση του βλήματος (σκαγιών, δραμιών, κλπ).
Να λοιπόν, κάποιος χώρος για βελτίωση από τους κατασκευαστές αυτών των υλικών.

Διάβασε πιο πριν την ερώτηση του Δημήτρη.

Γράφει:
Αφου δεν έχουν σχέση οι καιρικές συνθήκες με την απόδοση των πυριτιδων , για ποιο λόγο όλες οι μεγάλες εταιριες φυσιγγιων έχουν κλιματικά κελιά στα οποία αλλάζουν υγρασία, θερμοκρασία κ ατμοσφαιρική πιεση κ ρίχνουν στο κανονακι ;;;

Η δική μου απάντηση είναι ότι έχουν πιστοποίηση CIP και η CIP υποχρεώνει σε ελεγχόμενες συνθήκες τουλάχιστον σε θερμοκρασία για την pmax.
Επίσης τα συστήματα ελέγχου υγρασίας θερμοκρασίας δεν υπάρχουν για να μεταβάλλουν τις συνθήκες αυτές αλλά για να τις κρατάνε σταθερές, σε ότι ορίζει η CIP.

Το δεύτερο θέμα είναι αν η στήλη αέρα μπροστά από την γόμωση επηρρεάζει την v0, v1,5, v2,5 κτλ
Οπότε έχω 2 ερωτήσεις (σε έχω πρήξει)

Πρώτη.
Αν εγώ κατασκευάζω φυσίγγια και έχω βλητικό σταθμό και επίσης έχω πιστοποίηση κατά CIP οφείλω να αναγράφω πάνω στο κουτί αρχική ταχύτητα ή όχι ;

Δεύτερη
Αν οι συνθήκες μέσα στο δωμάτιο του κανονιού αλλάζουν προφανώς θα αλλάζει η πυκνότητα της ατμόσφαιρας άρα και η πυκνότητα του αέρα μέσα στην κάνη του κανονιού.
Αυτή η αλλαγή πυκνότητας του αέρα είναι σημαντική ή ασήμαντη για την αρχική ταχύτητα της γόμωσης (στομίου).
Πάντα μιλάμε για εσωτερική βλητική.
Αν τώρα οι κατασκευαστές φυσιγγίων οφείλουν να αναγράφουν v1.5 έχουμε 1.5μ εξωτερικής βλητικής οπότε εκεί επηρρεάζουν όλες οι συνθήκες, άλλες πολύ και άλλες λίγο και φυσικά είναι απαραίτητος ο έλεγχος όλων των συνθηκών.

Αυτά ...
Καλα το πας , για συνέχισε

Λευτέρη εννοείς τις απώλειες θερμότητας και τις απώλειες ενέργειας από τριβες ή τις ενδεχόμενες διαφυγες αερίων και το μήκος της κάνης;
Ναι όλα αυτά. Δεν μπόρεσα να βρω το άρθρο που τα είχα διαβάσει αλλά στο παρακάτω κατεβάζει την αποτελεσματικότητα στο 32%.
https://en.wikipedia.org/wiki/Physics_of_firearms

Status
Not open for further replies.
Back