Μπεκάτσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Με αφορμή ένα άρθρο που διάβασα στος ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ, που αφορούσε το διαφορετικό χρωματισμό στις μπεκάτσες και εξηγούσε οτι προέρχονται από διαφορετικές περιοχές, θα ηθελα να γράψω και τις παρατηρήσεις παλαιοτέρων κυνηγών του τοπου μου (Κέρκυρα), οι οποίοι τις ξεχώριζαν σε τρείς κατηγορίες:
1. Τις ξυλόκοτες , όπως τις λένε, του ''μαϊστρου'' είναι οι πιο μικρόσωμες, ''κόκκινες'' μπεκάτσες με το νευρικό πέταγμα, που έρχονται συνήθως πρώτες στα μπασίματα του Νοέμβρη, με βορειοδυτικό καιρός, εξού και η ονομασία.
2. Τις, λίγο μεγαλύτερες, καστανοκόκκινες μπεκάτσες που είναι και οι πιο κοινές.
3. Τις ξυλόκοτες του ''γραίου'', που είναι και οι μεγαλύτερες, με έντονα μαυροκόκκινα χρώματα και ανοιχτή κρεμ κοιλιά, με εντυπωσιακό και θορυβώδης πεταγμα, που έρχονται με το χιονόνερο που φέρνει ο βορειοανατολικός καιρός ''γραίγος''.
Ο πατέρας μου αναφέρει και μια 4η σπανιότατη ''ράτσα'' μπεκάτσας που έχει χτυπήσει 1 σε όλοι του τη ζωή και άλλες 2 ο πάππους μου (φανατικός μπεκατσοκυνηγός που κυνήγησε απο τη δεκαετία του '20 έως τη δεκαετία του '70) και την ονομάζει ξυλόκοτα της ''μπαρμπαριάς'', με μέγεθος και κεφάλι σχεδόν μιάμιση φορά μεγαλύτερο από τις κανονικές, και χρωμα έντανο μαυροκόκκινο.
Ποια η γνώμη σας?

Με αφορμή ένα άρθρο που διάβασα στος ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ, που αφορούσε το διαφορετικό χρωματισμό στις μπεκάτσες και εξηγούσε οτι προέρχονται από διαφορετικές περιοχές, θα ηθελα να γράψω και τις παρατηρήσεις παλαιοτέρων κυνηγών του τοπου μου (Κέρκυρα), οι οποίοι τις ξεχώριζαν σε τρείς κατηγορίες:
1. Τις ξυλόκοτες , όπως τις λένε, του ''μαϊστρου'' είναι οι πιο μικρόσωμες, ''κόκκινες'' μπεκάτσες με το νευρικό πέταγμα, που έρχονται συνήθως πρώτες στα μπασίματα του Νοέμβρη, με βορειοδυτικό καιρός, εξού και η ονομασία.
2. Τις, λίγο μεγαλύτερες, καστανοκόκκινες μπεκάτσες που είναι και οι πιο κοινές.
3. Τις ξυλόκοτες του ''γραίου'', που είναι και οι μεγαλύτερες, με έντονα μαυροκόκκινα χρώματα και ανοιχτή κρεμ κοιλιά, με εντυπωσιακό και θορυβώδης πεταγμα, που έρχονται με το χιονόνερο που φέρνει ο βορειοανατολικός καιρός ''γραίγος''.
Ο πατέρας μου αναφέρει και μια 4η σπανιότατη ''ράτσα'' μπεκάτσας που έχει χτυπήσει 1 σε όλοι του τη ζωή και άλλες 2 ο πάππους μου (φανατικός μπεκατσοκυνηγός που κυνήγησε απο τη δεκαετία του '20 έως τη δεκαετία του '70) και την ονομάζει ξυλόκοτα της ''μπαρμπαριάς'', με μέγεθος και κεφάλι σχεδόν μιάμιση φορά μεγαλύτερο από τις κανονικές, και χρωμα έντανο μαυροκόκκινο.
Ποια η γνώμη σας?

Τσέρνομπιλ! .sarcastic.

Η αληθεια ειναι Σπυρο οτι ειναι πολλες φορες που βλεπεις μπεκατσες με μικροδιαφορες στο μεγεθος κ το χρωμα... Οστοσω δεν εχω ασχοληθει πολυ για να μπορω να πω με σιγουρια αν αυτο ωφειλεται σε ηλικιακους λογους, λογους κουρασης κ μεγαλων διαδρομων στη μεταναστευση η σε αλλους εξωγενεις παραγοντες οπως το περιβαλλον...

Η αληθεια ειναι Σπυρο οτι ειναι πολλες φορες που βλεπεις μπεκατσες με μικροδιαφορες στο μεγεθος κ το χρωμα... Οστοσω δεν εχω ασχοληθει πολυ για να μπορω να πω με σιγουρια αν αυτο ωφειλεται σε ηλικιακους λογους, λογους κουρασης κ μεγαλων διαδρομων στη μεταναστευση η σε αλλους εξωγενεις παραγοντες οπως το περιβαλλον...
DNA, (κληρονομικοτητα δηλαδή ή γενοτυπος) και περιβαλλοντικοι παράγοντες διαμορφωνουν την εμφάνιση και συμπεριφορά όλων των ζωντανών οργανισμών(φαινοτυπος).

Last edited:
Τσέρνομπιλ! .sarcastic.
Θα μπορούσε να είναι και αυτό μια αιτία, Βασίλη,.sarcastic. αλλά τα παραπάνω που γράφω είναι παρατηρήσεις, κυρίως, από κυνηγούς άλλων εποχών (πολύ πριν το Τσερνομπιλ) που όπως χαρακτηριστικά θυμούνται, στις ''καλές μέρες'' φέρναν τις μπεκάτσες με το σακί στα χωριά, και έτσι είχαν την ''πολυτέλεια'' να έχουν ''μεγάλο δείγμα'' συγκρίσης.

• Like
Reactions: DrV
Μια ερώτηση σε όλους τους φίλους μπεκατσαδες.. τρεις φορές εχω σηκώσει μπεκατσα μέσα απο μικρές καμμένες εκτασεις σε περπατητο τσίχλας.(που κάποιος αγρότης ειχε ανάψει για να καθαρίσει απο τα βάτα το χωράφι του).Θα ελεγα πως ειναι τυχαίο γεγονός ομως δεν το πιστεύω..Και αυτο γιατι αν έχετε παρατηρήσει και τα τσιχλοκοτσυφα έχουν την ίδια ακριβώς συνήθεια.Προφανώς βρίσκουν φαΐ..ομως τι φαΐ μπορεί να ειναι..Ίσως μπορούν να ψάχνουν εύκολα για σκουλήκια..Παράξενο δεν μπορώ να καταλαβω.Το ιδιο συμβενει κ με τις πέρδικες ομως αυτές πάνε για το φρέσκο χορταράκι που βγενει..

Last edited:
Το ιδιο πιστεύω και εγώ Βασιλη,και να θέλω να σκεφτώ κάτι άλλο δεν μπορώ..Ας μην ξεχνάμε ότι δεν προσφέρει κάλυψη..Και ομως λειτουργεί σαν μαγνήτης...xm..fff..what.

Γι' αυτό φίλε και απαφορεύουν για πέντε χρόνια τουλ. τα καμμένα, γεμίζει μπεκάτσες και λαγούς (τις επόμενες χρονιές γεμίζει χλωροσια) και μπορεί να γίνει μακελειό άμα κυνηγηθούν σε ανοιχτά μέρη ;)

Το ιδιο πιστεύω και εγώ Βασιλη,και να θέλω να σκεφτώ κάτι άλλο δεν μπορώ..Ας μην ξεχνάμε ότι δεν προσφέρει κάλυψη..Και ομως λειτουργεί σαν μαγνήτης...xm..fff..what.
Πιστεύω ότι καθαρίζει ο τοπος από τα ψηλά χορταρια και τα ξερα, έτσι αποκαλυπτονται οι σποροι στο χώμα (τσιχλα) και το πουλί αισθάνεται ασφάλεια γιατί έχει ορατότητα(μπεκατσα).

Last edited:
το πουλί αισθάνεται ασφάλεια γιατί έχει ορατότητα(μπεκατσα).
Καλησπέρα. Κατά τη γνώμη μου και από τα γραφόμενα, ή 1η βασική άμυνα της μπεκάτσας είναι ή ακοή και μετά όλα τα άλλα. Γι'αυτο μέρες με πολλά Μποφώρ συνήθως αποφεύγουν τα πυκνά και βρίσκονται στα απανεμα καθαρά και στις άκρες. Επίσης αποφεύγουν τα ανοικτά σημεία για να μην είναι εκτεθειμένες στα αρπακτικά της ημέρας, γιατί το βράδυ ο μεγαλύτερος εχθρός είναι οι μπουφοι και οι κουκουβάγιες με το αθορυβου πεταγμα τους.

Καλησπέρα. Κατά τη γνώμη μου και από τα γραφόμενα, ή 1η βασική άμυνα της μπεκάτσας είναι ή ακοή και μετά όλα τα άλλα. Γι'αυτο μέρες με πολλά Μποφώρ συνήθως αποφεύγουν τα πυκνά και βρίσκονται στα απανεμα καθαρά και στις άκρες. Επίσης αποφεύγουν τα ανοικτά σημεία για να μην είναι εκτεθειμένες στα αρπακτικά της ημέρας, γιατί το βράδυ ο μεγαλύτερος εχθρός είναι οι μπουφοι και οι κουκουβάγιες με το αθορυβου πεταγμα τους.
Γιάννη, σίγουρα η ακοή της μπεκάτσας είναι ιδιαιτερα σημαντική για την αντιμετώπιση των εχθρών της, αλλα τα μάτια της είναι το κάτι άλλο, εκτός από βελούδινα, είναι η θέσης τους στο κεφαλι τετοια, ψηλά, που έχει ορατότητα ακόμα και πίσω της, τόσο στο έδαφος όσο και την ώρα της πτήσης (θα έχεις προσέξει πολλές φορές, ενώ η μπεκάτσα πετάει ευθεία μπροστά κάτω από τα δέντρα, με το που τη ''μπουκάρεις'' κόβει αστραπιαία δεξιά ή αριστερά και σου ''τρώει'' τη ντουφεκια) εκεί που δεν έχει καλή ορατότητα, εν ώρα πτήσης, είναι από κάτω, γι' αυτό πέφτει και πάνω στους λαθροκυνηγούς στο καρτέρι ακόμα και αν είναι ακάλυπτοι, τελείος στο καθαρό.

Θεωρώ κυρίαρχη την ακοή της, σίγουρα έχει πολύ δυνατή σφαιρική όραση, αλλά πολλές φορές πιάνει σε τόσο σφιχτά μέρη που η όραση της δεν βοηθάει και τόσο όσο η ακοή. Αν έχετε προσέξει κάτι, η μπεκάτσα δεν θα πιάσει σε ρέματα που τρέχουν με αρκετή ποσότητα νερού και τρέχοντας να ακούγεται το νερό ούτε και δίπλα σε ποτάμια που τρέχουν ακριβώς γιατί δεν μπορεί να ακούσει... Σε υγρά και ήσυχα μέρη, ρεματιές κλπ θα κρύβεται...

Σπύρο και Βασίλη απολύτως σωστά οσα λέτε,και το κλασικοτερο τεχνασμα της, το πέταγμα κόντρα στον ηλιο που εμας μας τυφλώνει ενω εκείνη όχι ,λόγω τις θεσεις τον ματιών της. Αυτά τα βελούδινα μάτια, μας εχουν μαγέψει και μας πηραν τα μυαλά......ha ha ha..ha ha ha.

Αλλά οι φυσικοί εχθροί της Βασίλη, είναι κυρίως φτερωτά αρπακτικά, και τα αντιμετωπίζει ή όταν είναι εν πτήση (γεράκια) ή στη βοσκή στο καθαρό (μπούφοι, κουκουβάγιες) , δε νομίζω η μπεκάτσα να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από αλεπούδες τη νύχτα, και εκεί χρειάζεται αυτή την ξεχώριστή περιμετρική όραση που διαθέτει προκειμένου να αντιλαμβάνεται έγκαιρα τα αρπακτικά.
Τη μέρα ο κυριότερος εχθρός της είναι ο κυνηγός με το σκύλο του, οι αλεπούδες δεν κυνηγούν μέρα και τα γεράκια είναι δύσκολο να την ανακαλύψουν κρυμμένη, και εμάς όντως μας αντιμετωπίζει πρώτα με την ακοή για να καταλάβει που βρίσκεται ο κίνδυνος, αλλα από τη στιγμή που θα πετάξει εκεί θα χρησιμοιποιήσει την ορασή της για να κρύψει τη σιλουέτα της σε ότι προσφορότερο βρει στο χώρο.

Σωστά Λάμπρο, το χρώματισμό της θα τον κατετασά στα παθητικά μέτρα άμυνας και την πονηριά, την όραση την ακοή, την δυνατότητα ελιγμών στο πυκνό στα ενεργητικά.

Σπύρο και Βασίλη απολύτως σωστά οσα λέτε,και το κλασικοτερο τεχνασμα της, το πέταγμα κόντρα στον ηλιο που εμας μας τυφλώνει ενω εκείνη όχι ,λόγω τις θεσεις τον ματιών της. Αυτά τα βελούδινα μάτια, μας εχουν μαγέψει και μας πηραν τα μυαλά......ha ha ha..ha ha ha.
Τι μου θύμησες τώρα Γιάννη..Έκανα περπατητο τσίχλας το μεσημέρι..Και σηκώνετε απο την ρίζα μιας κουτσουπιας μια μπεκατσα κ πηγενει καρφί πάνω στον ήλιο.Τις έριξα μια στα τυφλά κ έτυχε κ την πήρα.Ομως πίστευα ότι ήταν τυχαίο γεγονός..Δεν γνώριζα ότι το έκανε επίτηδες..Να σε καλα που το ανάφερες..

Πολύ καλά σκυλιά έχουν οι συγκεκριμενοι συμμετέχουν στους αγώνες Salardini Pilastri, πολύ θα το θελα να αποκτήσω σκυλί από την εκτροφή τους.

Status
Not open for further replies.
Back