Μπεκάτσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Πολύ καλά σκυλιά έχουν οι συγκεκριμενοι συμμετέχουν στους αγώνες Salardini Pilastri, πολύ θα το θελα να αποκτήσω σκυλί από την εκτροφή τους.
Κωνσταντινε κατσε να δεις και την εκτροφή του "μανιακού" το χειμώνα, υγεία να εχουμε και να έχουνε ( τα σκυλακια μας) .sarcastic.

Last edited:
Όλα τέλεια το κυνηγοτόπι, τα σκυλιά, τα δίκανα αλλά αυτός ο ηλεκτρονικός ήχος από το μπίπερ μου χαλάει όλη τη μαγεία, ρε παιδιά. Δεν κρίνω αυτούς που το χρησιμοποιούν, αρκεί να τηρούν τους γραπτούς και άγραπτους νόμους του κυνηγιού, αλλά ο ήχος του μπίπερ μου θυμίζει τους ήχους της σύγχρονης αγχωμένης εποχής, τους ήχους δηλαδή που θέλω να ξεχάσω όταν κυνηγάω στο δάσος.
Ας το έκαναν με ήχο κουδουνιού ρε παιδί μου.sarcastic.

Όλα τέλεια το κυνηγοτόπι, τα σκυλιά, τα δίκανα αλλά αυτός ο ηλεκτρονικός ήχος από το μπίπερ μου χαλάει όλη τη μαγεία, ρε παιδιά. Δεν κρίνω αυτούς που το χρησιμοποιούν, αρκεί να τηρούν τους γραπτούς και άγραπτους νόμους του κυνηγιού, αλλά ο ήχος του μπίπερ μου θυμίζει τους ήχους της σύγχρονης αγχωμένης εποχής, τους ήχους δηλαδή που θέλω να ξεχάσω όταν κυνηγάω στο δάσος.

Συμφωνώ κι εγώ Σπύρο.
Μου σπάει τα αυτιά αυτός ο ήχος και είναι σαν να βγαίνει απο ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Πέρυσι που ήμουνα στην Ήπειρο για φάσσες ,ένα πρωί ήταν κάποιος με ένα σκύλο στην απέναντι πλαγιά.Η απόσταση μας πρεπει να ήταν γύρω στα 600μ .Το μπιπερ έσπαγε αυτιά.Ακόμη και ενός κουφού σαν κι εμένα .

Σπυρο νομιζω οι το μπιπερ ειναι κ λιγο το αποτελεσμα της μοδας της εποχης που θελει σκυλια πολυ ανοιχτα, να "πιανουν" πολυ τοπο κτλ κτλ... Η αληθεια ειναι οτι παντα μου αρεσαν σκυλια μετριας ερευνας σε αλληλεξαρτηση με τον κυνηγο που ειναι στην ουσια ο "οδηγος" του κ οχι σκυλια ανεξαρτητα που ψαχνουν πρωτα για τον εαυτο τους κ μετα για τον κυνηγο... Ετσι εμαθα απο παλια, ετσι μου αρεσει κ τωρα... Πολλες φορες ειχαμε χασει φρεμες στα μπεκατσοτοπια του Ταυγετου με το κουδουνακι, αλλα χαλαλι... Ο ηχος του ειναι σε πληρη αρμονια με την ησυχια του δασους...
Ομως για να κανω κ λιγο τον δικηγορο του διαβολου, δεν ειναι ολα τα μερη ιδια, κ δεν μπορεις να κυνηγησεις παντου με κουδουνι... Στις απεραντες πλαγιες με πουρναρι που η οπτικη επαφη με το σκυλο ειναι ελαχιστη κ που η ανομοιομορφια του εδαφους σε αποξενωνει απο πολλους ηχους, το μπιπερ ειναι σχεδον απαραιτητο... Δεν υπαρχει καμια περιπτωση να βρεις το σκυλο σου σε ενα τετοιο βιοτοπο... Πολλες φορες ακομα κ με το μπιπερ ειναι δυσκολο να τον εντοπισεις κ ας σας χωριζουν 100 μετρα...
Ειναι κατι σαν αναγκαιο κακο σε πολλα μερη...

Και 'γω 'Αρι με τέτοια σκυλια έμαθα να κυνηγάω, θέλω το σκυλί ''συνεργάτη'' να κυνηγάμε ο ένας για τον άλλον και να το φχαριστιόμαστε και οι δύο, οταν είχα καποιο σκυλί που το έβλεπα να εξελίσσεται σε σκυλί ανοιχτής έρευνας, όσο καλό και να ήταν φρόντιζα να το χαρίσω (ποτέ δεν πούλησα κουτάβι ή σκυλί μου) σε κάποιον που του άρεσε να κυνηγάει με τέτοια σκυλιά. Είναι και τι αρέσει στον καθένα, εγώ φχαριστιέμαι μπορώ να σου πώ περισσότερο τις στιγμές πριν τη φέρμα (έξυπνη έρευνα, συνεργασία) παρά την ίδια τη φέρμα. Τα 100 μέτρα τα θεώρω οριακή απόσταση στο κυνήγι της μπεκάτσας.
Απο την άλλη πιστευω ότι το μπίπερ είναι αναγκαίο κακό, στα σκυλιά ανοιχτής έρευνας και όχι τόσο πολύ στο τύπο του κυνηγότοπου, εξάλλου στους ίδιους λόγγους δεν κυνηγούσαμε και τα χρόνια πριν το μπίπερ, απλά τότε προσαρμοζόμασταν σκυλί και κυνηγός να κυνηγάμε περισσότερο ''μαζεμένα'', δε λέω πιο κουραστικό, και ίσως λιγότερο αποδοτικό (αν και δεν είμαι σίγουρος γι' αυτό) αλλά τα καταφέρναμε.
Τα παραπάνω αφορούν τη δική μου αισθητική και τις δικές μου προτιμήσεις στο μπεκατσοκυνήγι και δεν κριτικάρω και πολύ περισσότερο κατηγορώ, κανένα τύπο σκύλου και κανένα τρόπο κυνηγιού, αρκεί όπως εγραψα και παραπάνω να είναι ''σύννομος'' με τους γραπτούς και άγραπτους νόμους του κυνηγιού.

Τα λογια σου με βρισκουν απολυτα συμφωνο Σπυρο, ετσι εχω μαθει, ετσι θελω κ εγω κ παλιοτερα που κυνηγουσαμε πολυ μπεκατσα δεν κρατουσαμε ποτε ανοιχτο σκυλι... Μεχρι πριν καποια χρονια κυνηγαγα το 80% σε δασος κ ενα 20% σε πουρναρωτο... Ολα με κουδουνακι... Παντα πιστευα οτι αν σκυλος κ κυνηγος ειναι δεμενοι δεν χρειαζεται μπιπερ πουθενα... Η τυχη τα εφερε να γνωρισω ενα φιλο, τρελαμενο με τη μπεκατσα στο πουρναρι κ στα ορεινα της Μεσσηνιας, φιλο που κυνηγαμε ακομα παρεα... Ειχα δει αρκετα πουρναρωτα στη ζωη μου, αλλα αυτα που κυνηγαγε αυτος ηταν ζουγκλα... Ζουγκλα με κουφολογγιες κ ελαχιστα ανοιγματα... Μερη που πολλοι θα απεφευγαν οπως ο διαολος το λιβανι... Οπως μαθει ομως κανεις... σε αυτα τα μερη εμαθε τη μπεκατσα κ τα σκυλια, σε αυτα κυνηγα... Τοτε αναθεωρησα πολλα για το μπιπερ... Τα περισσοτερα σκυλια του ειναι ανοιχτα, πολυ περισσοτερο απο αυτο που θελω εγω, καποια αλλα οχι... Στα πρωτα το μπιπερ ειναι απλα αναγκαιο, στα δευτερα απλα δυστυχως το ιδιο... Νομιζω οτι 8 στις 10 φερμες δεν θα τις βλεπαμε καν αν δεν ειχαμε μπιπερ σε ολα του τα σκυλια...
Παρολλα αυτα μιας κ παραμενω ρομαντικος στο κυνηγι, εχω ενα μπιπερ ολοκαινουργιο το οποιο ευελπιστω να καταφερω να το κρατησω στη θηκη του φετος που θα κανει τα πρωτα της βηματα στο βουνο η σεττερου μου... Ελπιζω να τα καταφερω..

Σπύρο και Άρη αυτό είναι και το δικό μου σκεπτηκο όσο αφορά την έρευνα των σκυλιών. Αυτό που θα προσθέσω είναι ότι εμένα με ενδιαφέρει και το πλάτος της έρευνας και όχι μόνο το μήκος. Έχω δει σκυλιά με υπερβολικά (για τα γούστα μου) ανοίγματα αλλά σε ευθείες.
Εδώ στο νησι κυνηγαμε σε κλειστά μέρη και πουρνάρι αλλά εκεί που πραγματικά μαγεύτηκα, ήταν στην Ήπειρο στα έλατα, μαγικό μέρος. Κάνουμε κάποια κυνήγια εκεί, αλλά ή ομορφιά του τόπου μας αποζημιώνει για την μηδαμινή καρπωση κάποιες φορές

Με το καλό 'Αρι και να φχαριστηθείς περισσότερο απ' ότι ονειρεύεσαι τη σεττερίνα σου, γνώμη μου, μη τη ξεκινήσεις στα δύσκολα πυκνά που αναφέρεσαι, και ας έχεις μικρότερη ''τσάντα'' την πρώτη χρονιά. Ξεκίνα την σε πιο εύκολα ανοιχτά μερή μέχρι να αποκτήσετε τέλεια ''χημεία'', να μάθει να έχει στο μυαλό της οτι κυνηγάτε μαζί, ακόμα όμως και στους πυκνους πουρναρόλογγους που αναφέρεσαι να την πάς, όπως πολυ σωστα λές μην της φορέσεις μπίπερ, τουλάχιστον την 1η χρονιά και ας τη χάνει, αν η κουτάβα καταλάβει ότι εσύ μπορείς να τη βρείς όπου και να είναι όπου και να φερμάρει, τότε θα φύγει από το μυαλό της η ''έγνοια'' να επιστρέφει και να σε βρίσκει αυτή.

Σπυρο μου αρεσει να το βλεπω κ λιγο το σκυλι γενικα, να το χαζευω στο δασος, οποτε κ λογω απειριας της κ λογω δικης μου προτιμησης θα κινηθουμε σε πιο ανοιχτα κ ευκολα μερη... Η καρπωση ετσι κ αλλιως ειναι το τελευταιο που με ενδιαφερει σε καθε κυνηγι...

Σπύρο και Άρη αυτό είναι και το δικό μου σκεπτηκο όσο αφορά την έρευνα των σκυλιών. Αυτό που θα προσθέσω είναι ότι εμένα με ενδιαφέρει και το πλάτος της έρευνας και όχι μόνο το μήκος. Έχω δει σκυλιά με υπερβολικά (για τα γούστα μου) ανοίγματα αλλά σε ευθείες.
Εδώ στο νησι κυνηγαμε σε κλειστά μέρη και πουρνάρι αλλά εκεί που πραγματικά μαγεύτηκα, ήταν στην Ήπειρο στα έλατα, μαγικό μέρος. Κάνουμε κάποια κυνήγια εκεί, αλλά ή ομορφιά του τόπου μας αποζημιώνει για την μηδαμινή καρπωση κάποιες φορές
Μη παραπονιέσαι, αν έχω καταλάβει καλά, είσαι κοντα στα καλύτερα μπεκατσοτόπια του νησιού;)
Η καρπωση ετσι κ αλλιως ειναι το τελευταιο που με ενδιαφερει σε καθε κυνηγι...
.well done.Ειδικά σε κυνήγια με πρωτόβγαλτο σκυλι.

Ένας λόγος που το μπεκατσοκυνήγι παίρνει ''μαγική'' υπόσταση είναι αυτά τα κυνηγοτόπια, σου αρκεί να περπατάς, με το σκυλί σου, μεσα σ΄αυτά και η ψυχή σου να γεμίζει εικόνες, χρώματα και αρώματα του Φθινοπώρου, όταν υπάρχει και η ''νεραϊδα'' μιλάμε για την απόλυτη ολοκλήρωση.
Αυτό το λευκοπορτοκαλί σέττερ, όλα τα λεφτά, έτσι ήταν και η τελευταία σεττερίνα που είχα άλλα τρίχρωμη.

Ευχαριστώ Γιάννη, άνοιξαν οι 2 πρώτες, και τι δε δίνω να περπατήσω στα μπεκατσοτόπια του νησιού , να χαίρεσαι και να προσέχεις το σκυλάκι σου, κουκλί είναι, και φαίνεται μικρό ''κουλούκι'' ακόμα.

Ευχαριστώ Γιάννη, άνοιξαν οι 2 πρώτες, και τι δε δίνω να περπατήσω στα μπεκατσοτόπια του νησιού , να χαίρεσαι και να προσέχεις το σκυλάκι σου, κουκλί είναι, και φαίνεται μικρό ''κουλούκι'' ακόμα.
Σ'ευχαριστω Σπύρο. Εχει κλείσει 5 χρονών η "κουκλiτσα"μου.

Τα κυνηγοντουλαπα ανοιξαν,ο εξοπλισμος τσεκαριστηκε και ειμαστε ετοιμοι να υποδεχτουμε την νεα σεζον,,ευχομαι υγεια και καλα κυνηγια σε ολους
με σαφαλεια και σεβασμο στο θηραμα και στον συναδελφο,εμεις κανουμε υπομονη μεχρι 1 οκτωβρη και βγαζουμε τα κουταβια για προπονηση
το ξημερωμα θα μας βρει στο βουνο ετσι για το καλο της χρονιας,,ευχομαι καλη εναρξη σε ολους

Status
Not open for further replies.
Back