να πω κατι για την ξυρασίαΞεκινήσαμε και σήμερα απο τα γνωστά μέρη σε υψομετρο 1500 αλλά μάταια . Ουτε μυρωδια.
Πέρυσι σε αυτό το μέρος υπήρχαν δύο ριάκια από πηγές που είχανε σκάσει ψηλότερα,αλλά φέτος δεν υπάρχει σταγόνα νερού .
Στη συνέχεια πηρα τον σκύλο και ανεβήκαμε όσο ψηλότερα μπορούσαμε . Ο τόπος πολύ δύσκολος με πολύ μεγάλες κλίσεις.,πολύ χόρτο ανάμεσα στις πέτρες το οποίο γλιστρούσε , έκρυβε παγίδες και το κάθε βήμα απαιτούσε πολύ προσοχή .Κάποια στιγμή περνώντας μία μεγάλη σάρα από την απέναντι πλευρά σηκώθηκε μία πέρδικα μόνη της. Δεν μπόρεσα να τουφεκίσω γιατί ήμουν πάνω στις πέτρες και έχασα την ισορροπία μου. Όσο κι αν έψαξε ο σκύλος όλο εκείνο το κομμάτι δεν βρήκαμε τίποτα άλλο .Συνεχίσαμε μέχρι τις 12:30 χωρίς κανένα αποτέλεσμα Κοιτάζοντας κάποια στιγμή τα πέλματα του σκύλου είδα και τα τέσσερα να είναι ματωμένα. Ετσι τον μάζεψα και τώρα γυρίσαμε στο αμάξι.
Αυτό που έχω δει μέχρι στιγμής επιβεβαιώνει τους φόβους που είχα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο από αυτά που είδα με τα εκπαιδευτικά του σκύλου , παρότι διάβαζα ότι γενικα φέτος έχει πολλές πέρδικες.
Από το καλοκαίρι λοιπόν είδα ελάχιστα πουλιά και καμία σχέση με πέρσι το ίδιο και με τους λαγούς και σίγουρα δεν είναι τυχαίο . Την Τετάρτη αλλά και σήμερα δεν υπήρχε κανείς κυνηγός σε όλο αυτό το τεράστιο κομμάτι του βουνού που πέρα από περδκοκυνηγούς που θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 2-3 παρέες, δεν υπήρχε και κανείς για λαγό
Προφανώς ο καιρός έπαιξε κάποιο ρόλο σημαντικό . Η πολύ ξηρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη νερών και ίσως και κάποια άλλα δεδομένα της περιοχής σε σχέση με πέρσι ,διαφοροποίησαν την κατάσταση.
View attachment 92308
View attachment 92305
View attachment 92306
View attachment 92307
View attachment 92309
Τι να πω παντος την πέρδικα την φτάνει και η πρωινή δροσιά για να ξεδιψάσει και αν φανταστείς ότι τα χιόνια λιώνουν μετά το φθινόπωρο προς καλοκαίρι εκεί που μένει το νερό το ξέρουν τα πουλιά....Αντρέα το θέμα δεν είναι αν κάνει νερά ή όχι. Αν έβρεξε πολύ δυνατά αν έκανε χαλάζι αν χάλασε της φωλιές και πολλά άλλα . Το θέμα είναι αν υπάρχει νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλα και μετά και σε απόσταση τέτοια που να μπορούν τα πουλιά να φτάνουν και να πίνουν. Εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα σε όλη τη δυτική πλευρά του βουνού
Άλλος ένας παράγοντας είναι ότι τα πουλιά έχουν προσαρμοστεί με τις συνθήκες κάθε περιοχής και με το κλίμα ή το μικροκλίμα που επικρατεί Ομως και στα δικά σου μέρη με τις γνωστες συνθήκες που επικρατούν ,θα ήταν αδιανόητο να υπάρχουν στο βουνό πέρδικες αν δεν είχαν να πιουν κάπου νερό . Εδώ φέτος σταμάτησαν βγάζουν νερό πηγές που υπήρχαν στα 1500 και στα 1700 μ , δεν υπήρχε σταγόνα και μιλάμε για σημεία που ακόμη και πέρσι έτρεχανε τα νερά σε ριάκια.
Φέτος Αντρέα το βουνό δεν είχε ίχνος χιονιού από τέλος Μαΐου και αυτό συνέβη για πρώτη φορά. Και μιλάμε για υψομετρο 2400.Τι να πω παντος την πέρδικα την φτάνει και η πρωινή δροσιά για να ξεδιψάσει και αν φανταστείς ότι τα χιόνια λιώνουν μετά το φθινόπωρο προς καλοκαίρι εκεί που μένει το νερό το ξέρουν τα πουλιά....
Όπως και οι βορινές πλευρές του βουνού σε χαράδρες έχει όλο το χρόνο χιόνι που αργολιώνει......
Και πέρυσι θυμάμαι ότι έγραφες για τα όργια που γίνονταν και πάλι. Καλά, δεν έχει ενημερωθεί η θηροφυλακη να τους βάλει χέρι;Χτες είπαμε με τα φιλαράκια να πάμε κάπου μακριά και έτσι και έγινε πουλιά δεν βρήκαμε τις έχουν κάψει άσχημα ολα τα πουλιά κάτω χαμηλά λογικά,επάνω τπτ ούτε κοτσιλια βρήκαμε κάποιους ντόπιους βλαχους εκεί μας είπαν ότι την πρώτη μέρα λαγού τις τουφεκησαν άσχημα οι λαγαδες και πρώτη μέρα πέρδικας τα ίδια και οι Περδικαδες και ήταν πολύ ο κόσμος.....Αυτό που συνάντησα χτες δεν το έχω ξαναδεί πέρδικα 11 χρόνια κυνηγώ αυτό δεν το χω ξαναδεί τόσο βρωμιά στο βουνό σκουπίδια παντού δλδ έλεος...Βρήκαμε 4 πέρδικες τουφεκισμενες δλδ μέσα στο σωρό ρίχνουν μου ήρθαν κρίμα...Άτομα χτες μέσα στο καταφύγιο ρίχνανε 8ρες μέχρι το απόγευμα μέσα απέναντι από κει που ήμασταν 3 άτομα μέτρησα 40 τουφεκια σε μια ώρα 5ρες φουλ...Και κάθομαι και αναρωτιέμαι αυτός είναι ο σεβασμός στο θυραμα και βγαινουν ολοι και λενε σεβασμός οταν οι περισσότεροι απο αυτούς δεν το πιστεύουν αυτό ειναι ο σεβασμός στο βουνό με τόσα σκουπίδια δλδ αυτοι οι άνθρωποι μεθαύριο που θα ανέβουν πάλι θα τους αρέσει αυτό το θέαμα που θα αντίκρισουν πάλι το ότι δεν θα βρουν πουλιά με αυτήν την καταστροφή που κοιτάνε μόνο το σειμερα και όχι το αύριο...Δλδ και στο σπίτι τους έτσι είναι.. ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑ τόσο πολύ στα χρόνια που κυνηγώ οχι που δεν συκωσα όπλο χθες δεν με νοιάζει καν αυτό αλλά όλο αυτο που αντικρισα και άκουσα...Δεν πρόκειται να γίνουμε άνθρωποι ποτέ δεν υπάρχει σεβασμός παιδεία έλεος.....
Και αυτό ειναι που τις σώζει Γιώργο από το ξεπάστρεμα. Όπως επίσης, κάτι στεφάνια που μόνο αγριοκάτσικα μπαίνουν εκεί μέσα. Αλλιώς δεν θα υπήρχε πέρδικα στο βουνό, με την μαλακία που μας δέρνει.Παναγιώτη, σε κάποια βουνά οι πέρδικες μόλις ξεκινήσει το κυνήγι (ντουφεκιστούν) χάνονται μέσα σε χαμηλά ρέματα με βλάστηση ( δεν γίνεται να κυνηγήσεις εκεί) και ξαναφαίνονται στο τέλος του χειμώνα (ανεβαίνουν πάλι σε προσιτές περιοχές ) πρακτικά μένουν ασφαλείς όσο διαρκεί το κυνήγι της πέρδικας ...
Όσο μπορείς απέφευγε αυτές τις τουφεκιές για να μην βασανίζεσε κ εσυ ο ίδιος..Και ενώ είμαι χαλαρός φεύγει η πιο μακρινή πατάω ασφάλεια.
Βγάζω ασφάλεια της ρίχνω πολύ μακρυά πέρνει σκάγια βλέπω ότι τραυματίστηκε ρίχνω και τη δεύτερη και αμέσως μετά φεύγουν οι υπόλοιπες μέσα απο τα πόδια μου ενώ είμαι άδειος.
Γαμώ τις γης τον άξονα τι παιχνίδι μου έπαιξε η τύχη.
Πάω καμία 60 μέτρα εκεί που έπεσε η τραυματισμένη βρίσκω τα φτερά της κάτω αλλά άφαντη.
Μετά έκανα πολλά χιλιόμετρα και ούτε είδα ούτε άκουσα ούτε τίποτα.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει λάθος.Όσο μπορείς απέφευγε αυτές τις τουφεκιές για να μην βασανίζεσε κ εσυ ο ίδιος..
Ξέρω πολυ καλα πως όταν έχεις κάνει μια μεγάλη πορεια σε δυσβατους τόπους κ ξαφνικά καταφέρνεις να σηκώσεις το κοπαδι είναι δυσκολο να αντισταθείς...
Ωστόσο καλό είναι να μην ξεχνάμε τα βασικά σε αυτό το κυνήγι..
Όσοι έχει τυχει να δουν το περπατημα τραυματισμενης πέρδικας που έχει αντοχές κ "ατσάκιστα" πόδια καταλαβαίνουν τι εννοώ..
Μέχρι να παμε εκεί που την είδαμε να πεφτει αυτή έχει εξαφανιστεί κ έχει λουφαξει μέτρα μακριά..
Κάποτε θα δυσκολέψει κ το καλυτερο κυνηγόσκυλο στο να την βρει κ να την απορτάρει..
Και η κατηφορικη πορεια αυτου του πουλιου δυσκολευει κατά πολυ το έργο γιατί αν δεν την "κόψει" άμεσα η τουφεκιά συνήθως παει κ πεφτει σε γκρεμους που δεν μπορεί να κατέβει ουτε φίδι...
Αυτό είναι κατά την γνώμη μου που κάνει τον σωστό περδικοκυνηγο, το να ξέρει ποτε θα σηκώσει το όπλο του κ ποτέ θα πει άστες για αυριο...
Τα καλα σκυλιά, η κατάλληλη ενδυμασία κ τα σακίδια που κουβαλάει ένας κυνηγός περδικας δεν μου λένε κάτι...
Δεν σου κάνω τον δάσκαλο..
Αλλά εχω παθει κ εχω μάθει...
Όλοι έχουμε κάνει τα λάθη μας....
Αν αυτό τους κάνει άντρες με την βρωμιά τους και την μαγκιά που θέλουν να περάσουν είναι άξιοι της μοίρας τους το θέμα είναι ότι είναι πολλοί...30 αμάξια χτες στο βουνό όλοι το ίδιο ήταν.....Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο χτες τα είδα όλαΦέτος Αντρέα το βουνό δεν είχε ίχνος χιονιού από τέλος Μαΐου και αυτό συνέβη για πρώτη φορά. Και μιλάμε για υψομετρο 2400.
Και πέρυσι θυμάμαι ότι έγραφες για τα όργια που γίνονταν και πάλι. Καλά, δεν έχει ενημερωθεί η θηροφυλακη να τους βάλει χέρι;
Δυστυχώς Παναγιώτη υπάρχουν πολλοί κατσαπλιάδες ανάμεσα μας. Τι να σεβαστούν οι βρωμιαρηδες; Αυτοί ανεβαίνουν στο βουνό και οι περισσότεροι είναι μιλημένοι από τσοπάνηδες και θέλουν να ξεπαστρέψουν όλο το κοπάδι σε μια έξοδο.Αυτο τους κάνει πιο άντρες αφού τους λείπει το κάτι άλλο.
Αυτό το πιστεύω για αυτο και υπαρχει πέρδικα ακόμα.!!!!View attachment 92412
Αντρέα και Δημήτρη και οι δύο έχετε δίκιο σε αυτά που λέτε αλλά πρέπει να θυμάστε ότι μιλάτε για δύο διαφορετικά είδη πέρδικας (τσούκαρ και γκρέκα) που πραγματικά έχουν αρκετές διαφορές προσαρμογής στο περιβάλλον τους.
Παναγιώτη, σε κάποια βουνά οι πέρδικες μόλις ξεκινήσει το κυνήγι (ντουφεκιστούν) χάνονται μέσα σε χαμηλά ρέματα με βλάστηση ( δεν γίνεται να κυνηγήσεις εκεί) και ξαναφαίνονται στο τέλος του χειμώνα (ανεβαίνουν πάλι σε προσιτές περιοχές ) πρακτικά μένουν ασφαλείς όσο διαρκεί το κυνήγι της πέρδικας ...
Κάποτε κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού ενας γέρος με τον οποίο συστηματικά κυνηγουσαμε περδικες μαζί μου είχε πει όταν βρήκαμε μια πηγη που είχε στερέψει για πρωτη φορά. Η περδικα πινει νερό εκεί που την πρωτο παει η μανα της να πιει. Αν στερέψει το νερό εκεί που έχει μάθει δεν ξέρει να αναζητήσει άλλη πηγη μακριά. Δεν ξέρω αν ισχυει ίσως όμως είναι μια εξήγηση.Αντρέα το θέμα δεν είναι αν κάνει νερά ή όχι. Αν έβρεξε πολύ δυνατά αν έκανε χαλάζι αν χάλασε της φωλιές και πολλά άλλα . Το θέμα είναι αν υπάρχει νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλα και μετά και σε απόσταση τέτοια που να μπορούν τα πουλιά να φτάνουν και να πίνουν. Εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα σε όλη τη δυτική πλευρά του βουνού
Άλλος ένας παράγοντας είναι ότι τα πουλιά έχουν προσαρμοστεί με τις συνθήκες κάθε περιοχής και με το κλίμα ή το μικροκλίμα που επικρατεί Ομως και στα δικά σου μέρη με τις γνωστες συνθήκες που επικρατούν ,θα ήταν αδιανόητο να υπάρχουν στο βουνό πέρδικες αν δεν είχαν να πιουν κάπου νερό . Εδώ φέτος σταμάτησαν βγάζουν νερό πηγές που υπήρχαν στα 1500 και στα 1700 μ , δεν υπήρχε σταγόνα και μιλάμε για σημεία που ακόμη και πέρσι έτρεχανε τα νερά σε ριάκια.
Παναγιώτη σε γνωστό καταφύγιο του νομού Τρικάλων γίνεται ο χαμός από 10 Σεπτεμβρίου. Ομάδες με 3-4 άτομα κάνουν πάνω από 25 πουλιά σε κάθε έξοδο.Αν αυτό τους κάνει άντρες με την βρωμιά τους και την μαγκιά που θέλουν να περάσουν είναι άξιοι της μοίρας τους το θέμα είναι ότι είναι πολλοί...30 αμάξια χτες στο βουνό όλοι το ίδιο ήταν.....Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο χτες τα είδα όλα
Δεν ξέρω μην λέμε το ίδιο σημειο Άρη γτ μια μερα πριν την εναρξη πέρδικας μπήκανε καταφύγιο και εγεινε ο χαμός..Αυτό που είδα και άκουσα χθες δεν το περίμενα έλεος...Παναγιώτη σε γνωστό καταφύγιο του νομού Τρικάλων γίνεται ο χαμός από 10 Σεπτεμβρίου. Ομάδες με 3-4 άτομα κάνουν πάνω από 25 πουλιά σε κάθε έξοδο.
Διονύση καλησπέρα, μέχρι το τέλος του χειμώνα που τα κοπάδια σπάνε και γίνονται ζευγάρια , έχουν μάθει πολύ μεγάλες περιοχές, κάποιες φορές μάλιστα όταν ο τόπος ευνοεί αλλάζουν ακόμα και βουνό !!!Κάποτε κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού ενας γέρος με τον οποίο συστηματικά κυνηγουσαμε περδικες μαζί μου είχε πει όταν βρήκαμε μια πηγη που είχε στερέψει για πρωτη φορά. Η περδικα πινει νερό εκεί που την πρωτο παει η μανα της να πιει. Αν στερέψει το νερό εκεί που έχει μάθει δεν ξέρει να αναζητήσει άλλη πηγη μακριά. Δεν ξέρω αν ισχυει ίσως όμως είναι μια εξήγηση.
Το ίδιο λέμε.ολοι η Καρδίτσα Λάρισα Βόλος και μερικοί Αθηναίοι είναι μέσα στο καταφύγιο από 10 Σεπτεμβρίου. Ο θείος μου κυνηγάει λαγό πριν το καταφύγιο και βλέπει 10-12 αμάξια συνέχεια.χτες οι Αθηναίοι έκαναν 26 πουλιά.Δεν ξέρω μην λέμε το ίδιο σημειο Άρη γτ μια μερα πριν την εναρξη πέρδικας μπήκανε καταφύγιο και εγεινε ο χαμός..Αυτό που είδα και άκουσα χθες δεν το περίμενα έλεος...
Στον Κόζιακα λέτε ;Το ίδιο λέμε.ολοι η Καρδίτσα Λάρισα Βόλος και μερικοί Αθηναίοι είναι μέσα στο καταφύγιο από 10 Σεπτεμβρίου. Ο θείος μου κυνηγάει λαγό πριν το καταφύγιο και βλέπει 10-12 αμάξια συνέχεια.χτες οι Αθηναίοι έκαναν 26 πουλιά.
Καταφύγιο πολυνεριουΣτον Κόζιακα λέτε ;