Πλαστικά κυάθια, συγκεντρωτήρες και παραδοσιακές βυσματώσεις.

Εν τω μεταξυ τα πραγματα ειναι και πιο μπερδεμένα γιατί καποιοι κατασκευαστές για να αλλαξουν το νουμερο του συγκεντρωτήρα κρατουν ιδιο το υψος του και τροποποιουν το εσωτερικο υψος της φουστας ή προσθετουν καρφάκια για να μεγαλώσει το υψος ολου του συγκεντρωτήρα ενω εξωτερικα ειναι ιδιος.

Κοιτα, χοντρικα αν ενα βυσμα το μετρησω (με τον οποιο τροπο ειτε λαθος ειτε οχι) ας πουμε κοντα στο 24, τοτε το θεωρω ως 24αρι. Τωρα, επειδη καποια βυσματα οντως εχουν αυτα τα ποδαρακια εσωτερικα, κλεινοντας το πρωτο φυσιγγι βλεπεις αν η παραμορφωση του αμορτισερ ειναι ανεκτη ή υπερβολικη, οποτε ειτε συνεχιζεις, ειτε απλα αλλαζεις βυσμα στα υπολοιπα φυσιγγια.

Ετσι και αλλιως γεμιζω πρωτα δοκιμαστικες 5αδες, για τον πινακα και κανα δυο για κυνηγι. Αν δω πολυ πατημενο βυσμα, ή πολυ κακο κλεισιμο, ή εντελει κακη κατανομη, οτι απομεινει σφαζεται

Φαντάσου όμως Βίκτωρα να υπολογίσεις την ογκομετρία σου, να παραγγείλεις καμιά 500 τάπες και να μην σου βγαίνει!
Δεν είναι το κόστος (ένα δεκάρικο πάνω κάτω) είναι τι τους κάνεις τους συγκεντρωτήρες! πιάνουν και πολύ χώρο πανάθεμά τους!
Χώρια το σπάσιμο και η καθυστέρηση, ειδικά για εμάς στην επαρχία...

Κοιτα εχω διαφορετικους ετσι και αλλιως καμποσους. Οποτε οτι δεν επαιξε σωστα θα το ταιριαξω ισως με λιγο χαμηλοτερο βαρος σκαγιων ή σε αλλη συνταγη. Ετσι και αλλιως δεν παραγγελνω μεγαλες ποσοτητες παρα μονο απο βυσματα που ξερω, τα αλλα ειναι 100αδα για τς δοκιμες και μονο

Εν τω μεταξυ τα πραγματα ειναι και πιο μπερδεμένα γιατί καποιοι κατασκευαστές για να αλλαξουν το νουμερο του συγκεντρωτήρα κρατουν ιδιο το υψος του και τροποποιουν το εσωτερικο υψος της φουστας ή προσθετουν καρφάκια για να μεγαλώσει το υψος ολου του συγκεντρωτήρα ενω εξωτερικα ειναι ιδιος.
Αυτό νομίζω συμβαίνει με τα βύσματα διασποράς της gualandi, το ένα με τα καρφάκια δεν αλλάζει το ύψος του βύσματος αλλά μειώνει τον διαθέσιμο χώρο για την πυρίτιδα, επιτρέποντας έτσι την χρήση πυριτιδων μικρού ογκου όπως η sipe. Στην αρίθμηση των σκαγιων μόνο στην Ευρώπη έχουμε καμιά δεκαριά διαφορετικές, με κυρίαρχες την γαλλογερμανικη κάθε,0,25mm, την ιταλική κάθε 0,20 , και την αγγλοβελγικη από 0,20 έως 0,254mm.

Καλησπέρα στην παρέα. Αυτό είναι το πρώτο post (επίσημο) που κάνω, και ελπίζω να μην κουράσω.

Όμως παιδιά να ομολογήσω ότι έχετε τρομερές γνώσεις και τις μοιράζεστε απλόχερα.. ο όγκος πληροφορίας είναι τεράστιος...:)
Στο παρών θέμα έχω μια απορία, και θα ήθελα μια συμβουλή, καθώς ετοιμάζομαι να προχωρήσω σε παραγγελία μιας και έμεινα από υλικά, μήπως και δοκιμάσω κάτι άλλο.

Φτιάχνω φυσίγγια εδώ και ενάμισι μήνα, ίσως και λίγο παραπάνω. Προς το παρών τα κλείνω με διάφανο καπάκι. Ρέλι αν το λέω καλά. Όχι εξάγωνο. Λοιπόν χρησιμοποιώ έτοιμους κάλυκες Fioggi με 616 καψουλάκι, και ποτηράκια βάζω τα GT 27 για μονό βόλι (μπίλια) 28gr. που φτιάχνω ο ίδιος, και τους GT 24 που βάζω 9 μπίλιες, που επίσης φτιάχνω ό ίδιος, kai είναι περίπου και αυτά στα 28-29 gr. οι 9 μπίλιες.

Ενίοτε μπορεί να γεμίσω και με σκάγια που επίσης φτιάχνω, αλλά αυτό ακόμα το δουλεύω, καθώς με δυσκολεύει όσο αφορά το τί θερμαντικό στοιχείο να φτιάξω, καθώς με το γκαζάκι θέλει απίστευτη υπομονή να φτιάξεις μπιλάκια.. Τέσπα.

Αυτά βέβαια δεν είναι και απόλυτα. Μπορεί να παίξω και τον GT 27 με 6 μπίλιες. Χρησιμοποιώ την CSB 5. Αυτή μου προτεινε το κατάστημα για ξεκίνημα, αλλά έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος. Ρίχνω περίπου 50-60 φυσίγια κάθε Σαββατοκύριακο. Ξεκίνησα με αγοραστά, και στην συνέχεια το έριξα στην ιδιογώμωση. Οχι τόσο για την διαφορά τιμής, αλλά κυρίως ότι μπορώ να φτιάχνω ότι θέλω.

Σέ όλα τα setup, ασχέτως με τι γεμίζω το ποτηράκι, η πυρίτιδα είναι στα 1,45 gr. περίπου.

Αλλά επειδή δεν υπάρχει πάντα χρόνος, τυχαίνει να παίρνω και αγοραστά μαζί μου. Όπως έχω πεί και στο (καλωσόρισμα) η χρήση είναι για σκοποβολή.

Τώρα να κάνω ερώτηση. Προτείνετε κάτι άλλο σε ποτηράκι, εκτός απο τους GT. Εστω και για δοκιμή....
Και επίσης να ρωτήσω. Το αστεροειδές κλείσιμο του φυσιγγίου εν αντιθέσει με το ρέλι, είναι πιο σωστό, η είναι τι κάνει κέφι ο καθένας.

Αυτά τα λίγα. Ευχαριστώ.

Καλησπέρα στην παρέα. Αυτό είναι το πρώτο post (επίσημο) που κάνω, και ελπίζω να μην κουράσω.

Όμως παιδιά να ομολογήσω ότι έχετε τρομερές γνώσεις και τις μοιράζεστε απλόχερα.. ο όγκος πληροφορίας είναι τεράστιος...:)
Στο παρών θέμα έχω μια απορία, και θα ήθελα μια συμβουλή, καθώς ετοιμάζομαι να προχωρήσω σε παραγγελία μιας και έμεινα από υλικά, μήπως και δοκιμάσω κάτι άλλο.

Φτιάχνω φυσίγγια εδώ και ενάμισι μήνα, ίσως και λίγο παραπάνω. Προς το παρών τα κλείνω με διάφανο καπάκι. Ρέλι αν το λέω καλά. Όχι εξάγωνο. Λοιπόν χρησιμοποιώ έτοιμους κάλυκες Fioggi με 616 καψουλάκι, και ποτηράκια βάζω τα GT 27 για μονό βόλι (μπίλια) 28gr. που φτιάχνω ο ίδιος, και τους GT 24 που βάζω 9 μπίλιες, που επίσης φτιάχνω ό ίδιος, kai είναι περίπου και αυτά στα 28-29 gr. οι 9 μπίλιες.

Ενίοτε μπορεί να γεμίσω και με σκάγια που επίσης φτιάχνω, αλλά αυτό ακόμα το δουλεύω, καθώς με δυσκολεύει όσο αφορά το τί θερμαντικό στοιχείο να φτιάξω, καθώς με το γκαζάκι θέλει απίστευτη υπομονή να φτιάξεις μπιλάκια.. Τέσπα.

Αυτά βέβαια δεν είναι και απόλυτα. Μπορεί να παίξω και τον GT 27 με 6 μπίλιες. Χρησιμοποιώ την CSB 5. Αυτή μου προτεινε το κατάστημα για ξεκίνημα, αλλά έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος. Ρίχνω περίπου 50-60 φυσίγια κάθε Σαββατοκύριακο. Ξεκίνησα με αγοραστά, και στην συνέχεια το έριξα στην ιδιογώμωση. Οχι τόσο για την διαφορά τιμής, αλλά κυρίως ότι μπορώ να φτιάχνω ότι θέλω.

Σέ όλα τα setup, ασχέτως με τι γεμίζω το ποτηράκι, η πυρίτιδα είναι στα 1,45 gr. περίπου.

Αλλά επειδή δεν υπάρχει πάντα χρόνος, τυχαίνει να παίρνω και αγοραστά μαζί μου. Όπως έχω πεί και στο (καλωσόρισμα) η χρήση είναι για σκοποβολή.

Τώρα να κάνω ερώτηση. Προτείνετε κάτι άλλο σε ποτηράκι, εκτός απο τους GT. Εστω και για δοκιμή....
Και επίσης να ρωτήσω. Το αστεροειδές κλείσιμο του φυσιγγίου εν αντιθέσει με το ρέλι, είναι πιο σωστό, η είναι τι κάνει κέφι ο καθένας.

Αυτά τα λίγα. Ευχαριστώ.

Γιαννη για σου προτινουμε αλλο βυσμα με αλλο ποτηρι....( τουλαχιστον εγω ) πρεπει να ξερω την
διαμετρο που εχουν τα βολια σου!!!
Τωρα σωστο ειναι και το ρελι και το αστερι....Δινουν διαφορετικες τουφεκιες και το ζητουμενο ειναι τι
αρεσει σε σενα....Το ρελι δινει ομοιομορφη κατανομη χωρις εντονα κεντρα .... ενω το αστεροειδες
κλεισιμο ποιο εντονο κεντρο.
Επισεις το αστεροειδες εχει μεγαλυτερες ταχυτητες φιλε μου!!!

Μάριε,
Μη δίνεις ιδιαίτερη σημασία στα νούμερα των Super G του Gualandi. Ενδεικτικά είναι. Σωστότερο θα ήταν να έδινε το ονομαστικό βάρος των σκαγιών που περιέχουν, όπως κάνει στους Tubo ή όπως κάνει η B&P στους Steel.
Κι' αν δεν σου βγαίνει το ύψος για να τους κλείσεις αστεροειδώς δεν χρειάζεται στεναχώρια..hair.Ρέλιασέ τους.

Eυχαριστώ παιδιά. Καμία στεναχώρια δεν υπάρχει..;) Αλλά επειδή διάβασα κάπου μέσα στο forum, ότι το εξάγωνο δίνει πιο πολλές πιέσεις, ήθελα να το διευκρινίσω επιπλέον. Αγαπητέ NίκοςΠ, η διάμετρο απο το βόλι είναι περίπου 16,9 και απο τις μπίλιες είναι 7,9, αν βοηθάνε.

Eυχαριστώ παιδιά. Καμία στεναχώρια δεν υπάρχει..;) Αλλά επειδή διάβασα κάπου μέσα στο forum, ότι το εξάγωνο δίνει πιο πολλές πιέσεις, ήθελα να το διευκρινίσω επιπλέον. Αγαπητέ NίκοςΠ, η διάμετρο απο το βόλι είναι περίπου 16,9 και απο τις μπίλιες είναι 7,9, αν βοηθάνε.

Αρα τα βολια σου ειναι 10/0.... Και να κλεινεις με 145Χ9 βολια σε φιοκι και gt24 -βολια ανα τριαδες
τζαμακι 68,5 - 63 τελικο υψος ρελιασματος....
Τα λεω σωστα ???
Σε ρωταω για να βγαλω ογκομετρια σε αλλα βυσματα...
Το μονοβολο που φτιαχνεις ποιος τυπος ειναι ??
Τι υψος εχει ??

Επισης να πω οτι η δοσολογια που εχεις ....δεν μου γεμιζει το ''ματι''.....Εχω την εντυπωση ( χωρις να την
εχω δουλεψει αυτην την πυριτιδα ) πιστευω οτι 1,45Χ28 το φυσιγγιο ειναι αργο....Στο μετρησε καποιος να δεις
τι ταχυτητες εχεις ??
Μηπως θα επρεπε να κατεβεις σε υψος καλυκα και βυσματος ωστε να παρεις λιγες ταχυτητες
παραπανω ??
Μην σε ''τρομαζουν '' τα bar....Τι bar να σηκωσει το 1,45Χ28 και σε ρελιαστο ???

Last edited:
Επισης να πω οτι η δοσολογια που εχεις ....δεν μου γεμιζει το ''ματι''.....Εχω την εντυπωση ( χωρις να την
εχω δουλεψει αυτην την πυριτιδα ) πιστευω οτι 1,45Χ28 το φυσιγγιο ειναι αργο....
Την csb5 σε 28γρ σκάγια την δίνουν τα tables και ο κατασκευαστής 1.35χ28. Οπότε από τις λίγες γνώσεις που έχω και εγώ νομίζω τα 1.45χ28 για το μονόβολο βάση κατασκευαστή και ειδικά για σκοποβολή που το χρησιμοποιεί το παιδί θα ειναι μια χαρα.

ΝίκοςΠ κοίτα..... Δεν έχω σε καμία περίπτωση επειδή μπορεί να έχω φτιάξει 150-180 φυσίγια, την εμπειρία που έχετε εσείς που ασχολείστε χρόνια στο άθλημα. Φυσικά και δεν έχω κάποιον να μετρήσει. Εγω μετράω την ζημιά που κάνει το φυσίγγι στα άψυχα πράγματα, και μόνο έτσι μπορώ να πορευτώ. Δοκιμή Κυριακής, εχθές, στα 60 μέτρα, πέρασε το μονόβολο (για το δικό μου πάντα μιλάω) δύο νοβοπάν 16mm.

Αν είχα και τρίτο ξύλο..(θα έχω την επόμενη βδομάδα) θα το ξετρύπαγε και αυτό. Μόνο έτσι μπακαλίστικα μπορώ να μετρήσω κάποιο φυσίγγι.
Αυριο με το καλό, θα στήσω δύο φυσίγγια, μονόβολο και 9βολο, και θα σου πώ ακριβώς πόσο κόβω τον κάλυκα και πόσο βγαίνει. Αν θυμάμαι καλά, γύρω στα 58.9 mm

Την csb5 σε 28γρ σκάγια την δίνουν τα tables και ο κατασκευαστής 1.35χ28. Οπότε από τις λίγες γνώσεις που έχω και εγώ νομίζω τα 1.45χ28 για το μονόβολο βάση κατασκευαστή και ειδικά για σκοποβολή που το χρησιμοποιεί το παιδί θα ειναι μια χαρα.

Εξαρταται απο τι θελει ο καθε ενας μας Μανωλη!!! Το μονοβολο για σκοποβολη καλο ειναι για κυνηγι
δεν κανει.......''σερνεται'' φιλε μου!!!!

Αυτά τα λίγα. Ευχαριστώ.
Γιάννη, με 1,45 csb5, 616, gt 27 και 28 γραμμάρια σε καλυκα fiocchi 69mm κλείσιμο ρελιαστο στα 64mm, βγάζει περίπου 380m/ s και 500bar.

ΝίκοςΠ κοίτα..... Δεν έχω σε καμία περίπτωση επειδή μπορεί να έχω φτιάξει 150-180 φυσίγια, την εμπειρία που έχετε εσείς που ασχολείστε χρόνια στο άθλημα. Φυσικά και δεν έχω κάποιον να μετρήσει. Εγω μετράω την ζημιά που κάνει το φυσίγγι στα άψυχα πράγματα, και μόνο έτσι μπορώ να πορευτώ. Δοκιμή Κυριακής, εχθές, στα 60 μέτρα, πέρασε το μονόβολο (για το δικό μου πάντα μιλάω) δύο νοβοπάν 16mm.

Αν είχα και τρίτο ξύλο..(θα έχω την επόμενη βδομάδα) θα το ξετρύπαγε και αυτό. Μόνο έτσι μπακαλίστικα μπορώ να μετρήσω κάποιο φυσίγγι.
Αυριο με το καλό, θα στήσω δύο φυσίγγια, μονόβολο και 9βολο, και θα σου πώ ακριβώς πόσο κόβω τον κάλυκα και πόσο βγαίνει. Αν θυμάμαι καλά, γύρω στα 58.9 mm

Γιαννη δεν κρινω φιλε μου....με ποιο δικαιωμα αλλωστε!!! ΑΠΛΑ συζητηση κανουμε....Μην σε εντυπωσιαζει
οτι τρυπησε 2 νοβοπαν 16....και 3 να τρυπαγε δεν λεει τιποτα... Ο λογος ειναι οτι το νοβοπαν δεν εχει
σκληροτητα. Φτιαγμενα απο πριονιδι και κολλα ειναι.
Εφοσον ομως εσενα σε ικανοποιουν....αυτο φτανει !!!
Μετρησε μου το τελικο υψος ρελιασματος που εχεις στα βολια και εγω θα το ριξω και θα μετρησω
για να ξερεις τι ριχνεις....
Ολα συναδελφικα και φιλικα βεβαια και χωρις να θελω να το παιξω εξυπνος....απλα να σε βοηθησω θελω!!!

Μάριε,
Μη δίνεις ιδιαίτερη σημασία στα νούμερα των Super G του Gualandi. Ενδεικτικά είναι. Σωστότερο θα ήταν να έδινε το ονομαστικό βάρος των σκαγιών που περιέχουν, όπως κάνει στους Tubo ή όπως κάνει η B&P στους Steel.
Κι' αν δεν σου βγαίνει το ύψος για να τους κλείσεις αστεροειδώς δεν χρειάζεται στεναχώρια..hair.Ρέλιασέ τους.
Λευτέρη,
συζήτηση για τη συζήτηση κάνω, αυτό με αφορμή τη διχογνωμία που είχα με φίλο μου
μη νομίζεις ότι ασχολούμαι εντατικά με την ιδιογόμωση, τα τελευταία χρόνια γεμίζω καμιά 100 φυσίγγια τον χρόνο
τα πιο καινούργια υλικά μου χρονολογούνται από το 2008 κι από βύσματα έχω να φαν κι οι φάσσες
το αστεροειδές το έχω εγκαταλείψει εδώ και 15+ χρόνια

έχω την εντύπωση πως το αστεροειδές επικράτησε για λόγους οικονομίας
κυρίως λόγω ευκολίας μαζικής παραγωγής κι όχι τόσο λόγω μείωσης κόστους πυρίτιδας (ζήτημα αν γλυτώσουν 1-2 λεπτά στο φυσίγγι)
πλην όμως κάποιοι φυσιγγάδες πάνε να βγάλουν απ' τη μύγα ξύγκι μειώνοντας την μπαρούτη και σφίγγοντας όσο δεν πάει άλλο το φυσίγγι, για να ανεβάσουν πιέσεις και να βγάλουν υψηλές αρχικές ταχύτητες.... φυσίγγι 32γρ με 900 bars πίεση είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

Εγώ φίλοι μου ψάχνω την ομοιομορφία (στην κατανομή, στην διάτρηση, στις ταχύτητες κ.λ.π.)
Πιστεύω πως η ομοιομορφία γεμίζει την τσάντα κι όχι η υπερσυγκέντρωση
Αυτό μου το δίνει το ρέλι
Η φάσσα είτε φάει 4 σκάγια σε ζωτικά σημεία είτε 24 θα μπει στην τσάντα, μόνο που στη 2η περίπτωση υπάρχει η ΜΙΚΡΗ πιθανότητα να μπει στην τσάντα από μεγάλη απόσταση 45+ μ και η ΜΕΓΑΛΗ πιθανότητα για έναν μέσο σκοπευτή - σαν την αφεντιά μου - να χαθεί στις "κανονικές αποστάσεις των 20 με 30 μ που γίνεται και η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία των βολών....
Το 'χω ξαναπεί: ας παίρνω εγώ ΟΛΑ τα πουλιά μέχρι τα 34-35 μ και τα άλλα χάρισμά σας...... .my man.

Γιαννη δεν κρινω φιλε μου....με ποιο δικαιωμα αλλωστε!!! ΑΠΛΑ συζητηση κανουμε....Μην σε εντυπωσιαζει
οτι τρυπησε 2 νοβοπαν 16....και 3 να τρυπαγε δεν λεει τιποτα... Ο λογος ειναι οτι το νοβοπαν δεν εχει
σκληροτητα. Φτιαγμενα απο πριονιδι και κολλα ειναι.
Εφοσον ομως εσενα σε ικανοποιουν....αυτο φτανει !!!
Μετρησε μου το τελικο υψος ρελιασματος που εχεις στα βολια και εγω θα το ριξω και θα μετρησω
για να ξερεις τι ριχνεις....
Ολα συναδελφικα και φιλικα βεβαια και χωρις να θελω να το παιξω εξυπνος....απλα να σε βοηθησω θελω!!!
Φίλε Νίκος Π, το νοβοπάν σαφώς και είναι ένα χάλια υλικό, και ίσως το ποιό χώμα. Τώρα είναι το νοβοπάν, αύριο μπορεί να είναι ένα mdf και μεθαύριο μια λαμαρίνα η μια μπαλέτα. Το ανέφερα απλά μήπως μπορέσω να σε βοηθήσω ώστε να με βοηθήσεις..:)

Προσπαθώ να εκτιμήσω τις δυνατότητες των setup που φτιάχνω, και σε τί αποστάσεις μπορούν να είναι ωφέλιμες. Νομίζω ότι όλοι το έχετε κάνει μέσα από εδώ. Και είναι και ο λόγος που ρώτησα άν υπάρχει κάποια πρόταση για να δοκίμαζα και κάποια άλλα ποτηράκια.
Αλλωστε που ξέρεις. Μπορεί να έχουμε στο μέλλον και τίποτα καταστάσεις Walking Dead's....big smile.

Λοιπόν το τελικό ύψος που έχω στο μονόβολο είναι 58,3 mm με κόψιμο κάλυκα στα 64,8 mm.
To αλλο με τις μπίλιες είναι το τελικό υψος περίπου στα 59 mm.

Back