Πλαστικά κυάθια, συγκεντρωτήρες και παραδοσιακές βυσματώσεις.

Εξαρταται απο τι θελει ο καθε ενας μας Μανωλη!!! Το μονοβολο για σκοποβολη καλο ειναι για κυνηγι
δεν κανει.......''σερνεται'' φιλε μου!!!!
Οπότε για να μάθω και εγώ πόσο παραπάνω πυρίτιδα θέλει το μονόβολο σε σχέση με τα σκάγια στο ίδιο setup και στα ίδια γραμμάρια γόμωσης; Γιατί ήδη έχει δώσει 0.10 γρ πυρίτιδα παραπάνω σε σχέση με ότι προτείνει ο κατασκευαστής και τα tables για τα 28 γρ γόμωσης που είναι 1.35.. Επίσης η διάμετρος 16.9mm του μονόβολου που φτιάχνει το παιδί είναι μικρότερη από τον αυλό της κάννης (που συνήθως ειναι πα΄νω από 18.2mm) άρα είναι τόσο μικρή η διάμετρος που περνάει άνετα ακόμη και από φουλ τσοκ οποτε δεν έχει αυξημένες τριβες και άρα από ότι καταλαβαίνω δεν χρειάζεται πολύ παραπάνω πυρίτιδα για να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Δηλαδή και εγώ αν έφτιαχνα ένα τέτοιο setup με τα λίγα που ξέρω στο 1.45-1.50 θα την υπολόγιζα την πυρίτιδα. Βέβαια χωρίς ταχογράφο για να μετρηθεί δύσκολα βγάζεις ασφαλή συμπεράσματα. Που κάνω λάθος?

Οπότε για να μάθω και εγώ πόσο παραπάνω πυρίτιδα θέλει το μονόβολο σε σχέση με τα σκάγια στο ίδιο setup και στα ίδια γραμμάρια γόμωσης; Γιατί ήδη έχει δώσει 0.10 γρ πυρίτιδα παραπάνω σε σχέση με ότι προτείνει ο κατασκευαστής και τα tables για τα 28 γρ γόμωσης που είναι 1.35.. Επίσης η διάμετρος 16.9mm του μονόβολου που φτιάχνει το παιδί είναι μικρότερη από τον αυλό της κάννης (που συνήθως ειναι πα΄νω από 18.2mm) άρα είναι τόσο μικρή η διάμετρος που περνάει άνετα ακόμη και από φουλ τσοκ οποτε δεν έχει αυξημένες τριβες και άρα από ότι καταλαβαίνω δεν χρειάζεται πολύ παραπάνω πυρίτιδα για να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Δηλαδή και εγώ αν έφτιαχνα ένα τέτοιο setup με τα λίγα που ξέρω στο 1.45-1.50 θα την υπολόγιζα την πυρίτιδα. Βέβαια χωρίς ταχογράφο για να μετρηθεί δύσκολα βγάζεις ασφαλή συμπεράσματα. Που κάνω λάθος?
Στην μικρή διάμετρο του μονόβολου σίγουρα.
Μπίλια είπες ότι είναι ;
Πλέει μέσα στην κάνη και πιθανόν να μην έχεις ευθυβολία.
Για μπαρούτες δεν ξέρω.

Στην μικρή διάμετρο του μονόβολου σίγουρα.
Μπίλια είπες ότι είναι ;
Πλέει μέσα στην κάνη και πιθανόν να μην έχεις ευθυβολία.
Για μπαρούτες δεν ξέρω.
Ναι από ότι έγραψε το παιδί παραπάνω (δεν το φτιάχνω εγώ) μπιλια φτιάχνει μόνος του στα 28 γρ με διάμετρο 16.9mm. Οπότε με τις λίγες γνώσεις που έχω πιστεύω ότι μία αύξηση της τάξεως 0.10-0.15 στην πυρίτιδα είναι αρκετή. Κάνω λάθος? Από ευθυβολία τώρα δεν ξέρω γιατί και εγώ δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με μονόβολα. Αλλά από ότι διαβάζω και καταλαβαίνω όντως θα πλέει μέσα στην κάννη οπότε δεν θα έχει αρκετά μεγάλη ευθυβολία αλλά και πάλι δεν ξέρω. Το χαρτόνι μόνο μπορει να το αποδείξει.

Ναι από ότι έγραψε το παιδί παραπάνω (δεν το φτιάχνω εγώ) μπιλια φτιάχνει μόνος του στα 28 γρ με διάμετρο 16.9mm. Οπότε με τις λίγες γνώσεις που έχω πιστεύω ότι μία αύξηση της τάξεως 0.10-0.15 στην πυρίτιδα είναι αρκετή. Κάνω λάθος? Από ευθυβολία τώρα δεν ξέρω γιατί και εγώ δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με μονόβολα. Αλλά από ότι διαβάζω και καταλαβαίνω όντως θα πλέει μέσα στην κάννη οπότε δεν θα έχει αρκετά μεγάλη ευθυβολία αλλά και πάλι δεν ξέρω. Το χαρτόνι μόνο μπορει να το αποδείξει.
Δες ταχύτητες σε φθηνά εμπορικά, ασφαλή κλασικά και δοκιμασμένα με την ίδια μάζα βλήματος.
Δεν γνωρίζω γρι από πυρίτιδες ούτε από δοσολογίες.

xlarge_20190227142902_winchester_super_x_rifled_slug_hollow_monovola_28_35gr_5tmch.jpg
xlarge_20210118170003_winchester_super_x_foster_rifled_28_35gr_5tmch.jpg

Δες ταχύτητες σε φθηνά εμπορικά, ασφαλή κλασικά και δοκιμασμένα με την ίδια μάζα βλήματος.
Δεν γνωρίζω γρι από πυρίτιδες ούτε από δοσολογίες.

View attachment 36828
View attachment 36829
Ναι αλλά τι πιέσεις παράγουν αυτά για να έχουν τόση μεγάλη ταχύτητα. Μήπως είναι υπερβολικές οι πιέσεις τους και οι ταχύτητες αυτές ?

Φίλε Νίκος Π, το νοβοπάν σαφώς και είναι ένα χάλια υλικό, και ίσως το ποιό χώμα. Τώρα είναι το νοβοπάν, αύριο μπορεί να είναι ένα mdf και μεθαύριο μια λαμαρίνα η μια μπαλέτα. Το ανέφερα απλά μήπως μπορέσω να σε βοηθήσω ώστε να με βοηθήσεις..:)

Προσπαθώ να εκτιμήσω τις δυνατότητες των setup που φτιάχνω, και σε τί αποστάσεις μπορούν να είναι ωφέλιμες. Νομίζω ότι όλοι το έχετε κάνει μέσα από εδώ. Και είναι και ο λόγος που ρώτησα άν υπάρχει κάποια πρόταση για να δοκίμαζα και κάποια άλλα ποτηράκια.
Αλλωστε που ξέρεις. Μπορεί να έχουμε στο μέλλον και τίποτα καταστάσεις Walking Dead's....big smile.

Λοιπόν το τελικό ύψος που έχω στο μονόβολο είναι 58,3 mm με κόψιμο κάλυκα στα 64,8 mm.
To αλλο με τις μπίλιες είναι το τελικό υψος περίπου στα 59 mm.

Nα σε βοηθησω.....και με μεγαλη μου χαρα!!! Το θεμα τι ''ψαχνεις'' ωστε να σε βοηθησουμε!!!
Οι ταχυτητες που εχεις ειναι αυτες που εγραψε ο φιλος ο Λευτερης....για σκοπευτηριο οπως ειπαν
και οι αλλοι φιλοι μια χαρα ειναι....Τωρα εαν θελεις και αλλο βυσμα δοκιμασε το Ζ2Μ24 την ιδια
ογκομετρια θα σου δωσει.
Εαν ομως θελεις μεγαλυτερες ταχυτητες πχ V1,5-400-410 420-----450m/s Πρεπει ( και παντα κατα
την γνωμη μου ) να πας σε αλλη πυριτιδα ποιο προοδευτικη....Εαν φορτωσεις αυτην για βγαλεις
τετοιες ταχυτηες το φυσιγγιο θα ειναι επικινδυνο. Παρε μια ΜΒ32 ή μια SIPE να κανεις ανετα - σιγουρα
και με ασφαλεια τα φυσιγγια σου!!!
Δεν εχω κατι αλλο να σου προτεινω φιλε μου!!! :)

Πρεπει να αλλαξει και να παει σε ποιο προοδευτικη πυριτιδα Μανωλη.....ΔΕΝ γινεται να ''φορτωσει'' μια
28αρα πυριτιδα.....θα βγαλει δοντια θα σηκωσει τα bar στον θεο....και το φυσιγγιο θα ειναι επικινδυνο.
Δεν γινονται ΟΛΑ με μια πυριτιδα....

Πρεπει να αλλαξει και να παει σε ποιο προοδευτικη πυριτιδα Μανωλη.....ΔΕΝ γινεται να ''φορτωσει'' μια
28αρα πυριτιδα.....θα βγαλει δοντια θα σηκωσει τα bar στον θεο....και το φυσιγγιο θα ειναι επικινδυνο.
Δεν γινονται ΟΛΑ με μια πυριτιδα....
Ναι σε αυτό έχεις δίκιο απλά δεν το διευκρινήσατε παρα πάνω και όπως και εγώ μπορεί και το παιδί να κατάλαβε ότι θα έπρεπε να αυξήσει την ποσότητα της csb5 για να έχει μεγαλύτερες ταχύτητες. Αλλά αυτό όπως λες μπορεί να είναι επικίνδυνο. Η csb5 όμως με χαμηλές πιέσεις δεν μπορεί να δώσει σε 28 γρ γόμωση ταχύτητες πάνω από 400m/s; Δηλαδή εγώ που γεμίζω τσιχλοφυσιγγα στα 28γρ με αυτή θα έχω αργά φυσίγγια? Ρωτάω γιατί και εγω δεν έχω ταχογράφο για να τα μετρήσω.

Ναι σε αυτό έχεις δίκιο απλά δεν το διευκρινήσατε παρα πάνω και όπως και εγώ μπορεί και το παιδί να κατάλαβε ότι θα έπρεπε να αυξήσει την ποσότητα της csb5 για να έχει μεγαλύτερες ταχύτητες. Αλλά αυτό όπως λες μπορεί να είναι επικίνδυνο. Η csb5 όμως με χαμηλές πιέσεις δεν μπορεί να δώσει σε 28 γρ γόμωση ταχύτητες πάνω από 400m/s; Δηλαδή εγώ που γεμίζω τσιχλοφυσιγγα στα 28γρ με αυτή θα έχω αργά φυσίγγια? Ρωτάω γιατί και εγω δεν έχω ταχογράφο για να τα μετρήσω.

Οσο και ακουγεται ''περιεργο'' ...αλλο σκαγια αλλο βολια αλλο μονοβολο...
Τα σκαγια με V1,5 -380m/s ειναι μια χαρα....σκοτωνουν και δεν χαριζουν....Τα βολια σε γουρουνι θα
του ξυσουν........ την γουνα ειδικα τα 10/0 με αυτην την ταχυτητα....Το μονοβολο παλι δεν μπορει να
το κρατησει.... Μια αλεπου θα την κοψει...το ιδιο και τα βολια...
Εκει ειναι οι διαφορές Μανωλη!!!

ΕΑΝ γεμιζεις....δωσε μου το σεταπ να το στησω και να στο μετρησω...και να βγαλω και αποτυπωση στοχου!!!

12/68.5 cx2000 csb5 1.35x28gr μισόταπα bior 21 9νο κλεισμένο 5σταδικά 6* στα 56.5
Ένας από τους λόγους που επιλέγω 28 γρ είναι για μεγάλες ταχύτητες σε χαμηλές πιέσεις. Αν το φυσίγγι αυτό δεν ξεπερνάει τα 400m/s θα ψαχτώ με διαφορετικό setup.

Η μέτρηση από δοκιμή σε κανονάκι έγραψα πως αφορά καλυκα 69mm, ρελιασμενο στα 64 με gt27 ,αν ο φίλος κόβει τον καλυκα στα 64 και κλείνει στα 59 με gt 24 , τότε θα βγάζει περίπου 395m/ s και σχεδόν 600 bar. Τιμές πολύ επιθυμητές για σκάγια, λίγο χαμηλές για 9βολα, επειδή όμως τα θέλει για σκοποβολή και όχι για κυνήγι είναι μια χαρά.

Καταιγισμός πληροφοριών.:) Ευχαριστώ παιδιά για τον χρόνο σας. Να κοιτάξω να απαντήσω.

Λοιπόν η μπίλια που φτιάχνω είναι όπως προείπα 16,9 και ίσως 17 σε κάποια σημεία, αλλά μέσα στο ποτήρι πρέπει να πώ ότι στην άκρη της κάνης περνάει εφαρμοστά. Φαντάζομαι ότι αυτό εννοείτε λέγοντας ότι μπορεί να πλέει.

Για ευθυβολία που αναφέρθηκε. Δυστυχώς δέν έχω σταθερό σημείο να ακουμπάω το όπλο, αλλά στα 60 μέτρα, σε ξύλο 40χ40 cm γονατιστός και ακουμπισμένος με τον αγκώνα πάνω στο γόνατο, έπεσα μέσα στην επιφάνεια, με απόκλιση 8-10 cm περίπου απο το κέντρο.
Οχι ότι αυτό είναι σοβαρή μέτρηση ευθυβολίας, αλλά δεν έχουμε εξοπλισμό σκοπευτηρίου. Δεν είμαι σίγουρος κάν ότί την ώρα που πάτησα την σκανδάλη σημάδευα και το κέντρο.:) Πόσο σταθερά να στηριχθείς πάνω στο γόνατο.
Η απογοήτευση θα ερχόταν άν το ξύλο έμενε ανέπαφο...

Αυτό που θέλω να διευκρινίσω, γιατί πάνω από όλα είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ, και μετά έρχονται τα υπόλοιπα, δέν έχω κάποια πρόθεση να κάνω το φυσίγγι χειροβομβίδα.

ΝίκοςΠ θα δοκιμάσω άμεσα τα ποτήρια που προτείνεις. Αυτά βρήκα που ταιριάζουν στην περιγραφή που είπες. (B&P Z2/M-H24) είναι το ίδιο?
Πυρίτιδα που προτείνεις δεν βλέπω να είναι διαθέσιμη, αλλά έχω ακόμα. Οπότε το κρατάω και ψάχνω.

Αυτά τα κανονάκια ρε παιδιά που λέτε σε τί τιμές παίζουν.. Ετσι να έχω μια εικόνα..

12/68.5 cx2000 csb5 1.35x28gr μισόταπα bior 21 9νο κλεισμένο 5σταδικά 6* στα 56.5
Ένας από τους λόγους που επιλέγω 28 γρ είναι για μεγάλες ταχύτητες σε χαμηλές πιέσεις. Αν το φυσίγγι αυτό δεν ξεπερνάει τα 400m/s θα ψαχτώ με διαφορετικό setup.

Mανωλη αυριο ....πρωτα ο θεος..... θα το στησω και θα το μετρησω και θα σου εχω και αποτυπωση
στοχου.
Δεν την ξερω αυτην την πυριτιδα....δεν την δουλευω....Εχω λιγη τετοια πυριτιδα απο σφαγμενα φυσιιγιια
εμποριου....Μην με ρωτησεις ποια ηταν...δεν θυμαμαι.
Αυτο που βλεπω στο σεταπ σου......ειναι οτι εχεις μισοταπα με 1,35χ28....
Ως γνωστο....οι μισοταπες ριχνουν τα bar και γι'αυτον τον λογο οταν εχουμε ενα σεταπ πχ με drago
στο 1.35χ28 με μισοταπα το κανουμε 1,40χ28....Αυτο λεει η θεωρεια....Εαν λοιπον αυριο το σεταπ σου
ξεπερασει το V1,5 -400m/s...... εφερες τουμπα την θεωρεια φιλε!!!
Και κατι ακομα... Το Ν9 που εχω...εχει διαμετρο 2,00 χιλιοστα...και βγαζει 180 σκαγια στα 10 γραμμαρια...
Επισεις το 6* το εχω καταργησει....κλεινω μονο σε 8* πτυχο....και η δοκιμη θα γινει στα 30 πραγματικα
μετρα με 3* μαμα τσοκ...
Εαν εχεις καποιες παρατηρησεις....εδω ειμαι φιλε!!!

Καταιγισμός πληροφοριών.:) Ευχαριστώ παιδιά για τον χρόνο σας. Να κοιτάξω να απαντήσω.

Λοιπόν η μπίλια που φτιάχνω είναι όπως προείπα 16,9 και ίσως 17 σε κάποια σημεία, αλλά μέσα στο ποτήρι πρέπει να πώ ότι στην άκρη της κάνης περνάει εφαρμοστά. Φαντάζομαι ότι αυτό εννοείτε λέγοντας ότι μπορεί να πλέει.

Για ευθυβολία που αναφέρθηκε. Δυστυχώς δέν έχω σταθερό σημείο να ακουμπάω το όπλο, αλλά στα 60 μέτρα, σε ξύλο 40χ40 cm γονατιστός και ακουμπισμένος με τον αγκώνα πάνω στο γόνατο, έπεσα μέσα στην επιφάνεια, με απόκλιση 8-10 cm περίπου απο το κέντρο.
Οχι ότι αυτό είναι σοβαρή μέτρηση ευθυβολίας, αλλά δεν έχουμε εξοπλισμό σκοπευτηρίου. Δεν είμαι σίγουρος κάν ότί την ώρα που πάτησα την σκανδάλη σημάδευα και το κέντρο.:) Πόσο σταθερά να στηριχθείς πάνω στο γόνατο.
Η απογοήτευση θα ερχόταν άν το ξύλο έμενε ανέπαφο...

Αυτό που θέλω να διευκρινίσω, γιατί πάνω από όλα είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ, και μετά έρχονται τα υπόλοιπα, δέν έχω κάποια πρόθεση να κάνω το φυσίγγι χειροβομβίδα.

ΝίκοςΠ θα δοκιμάσω άμεσα τα ποτήρια που προτείνεις. Αυτά βρήκα που ταιριάζουν στην περιγραφή που είπες. (B&P Z2/M-H24) είναι το ίδιο?
Πυρίτιδα που προτείνεις δεν βλέπω να είναι διαθέσιμη, αλλά έχω ακόμα. Οπότε το κρατάω και ψάχνω.

Αυτά τα κανονάκια ρε παιδιά που λέτε σε τί τιμές παίζουν.. Ετσι να έχω μια εικόνα..

Γιαννη αυτο ειναι το βυσμα.....Δωσε μου λιγο χρονο .....ωστε να βγαλω ογκομετριες και να σου δωσω
και αλλα βυσματα!!!
ΟΙ πυριτιδες που σου προτεινα ΜΒ32 και SIPE ειναι διαθεσιμες τις εχει ο Κενταυρος φιλε !!!!

Γιαννη αυτο ειναι το βυσμα.....Δωσε μου λιγο χρονο .....ωστε να βγαλω ογκομετριες και να σου δωσω
και αλλα βυσματα!!!
ΟΙ πυριτιδες που σου προτεινα ΜΒ32 και SIPE ειναι διαθεσιμες τις εχει ο Κενταυρος
Γιάννη η άποψη μου είναι ότι η csb 5 ειναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι, μια και θες φυσίγγια για σκοποβολή, όπου ρίχνεις πολλά και θες ένα σεταπ σταθερό με νορμάλ επιδόσεις. Η μπίλια 17 χιλιοστά ειναι η καταλληλοτερη για τον σκοπό αυτό, γιατί το σφαιρικό βλήμα συμπιέζεται λίγο και εύκολα ανεβάζει πιέσεις. Μια διευκρίνηση χωρίς παρεξήγηση, ευθυβολια ειναι αυτό που ακούγεται, όσο γίνεται λιγότερο καμπύλη τροχιά ακρίβεια είναι η τάση για ταύτιση των βολών.

Mανωλη αυριο ....πρωτα ο θεος..... θα το στησω και θα το μετρησω και θα σου εχω και αποτυπωση
στοχου.
Δεν την ξερω αυτην την πυριτιδα....δεν την δουλευω....Εχω λιγη τετοια πυριτιδα απο σφαγμενα φυσιιγιια
Ως γνωστο....οι μισοταπες ριχνουν τα bar και γι'αυτον τον λογο οταν εχουμε ενα σεταπ πχ με drago
στο 1.35χ28 με μισοταπα το κανουμε 1,40χ28....Αυτο λεει η θεωρεια....Εαν λοιπον αυριο το σεταπ σου
Και κατι ακομα... Το Ν9 που εχω...εχει διαμετρο 2,00 χιλιοστα...και βγαζει 180 σκαγια στα 10 γραμμαρια...
Επισεις το 6* το εχω καταργησει....κλεινω μονο σε 8* πτυχο....και η δοκιμη θα γινει στα 30 πραγματικα
μετρα με 3* μαμα τσοκ...
Ωραία σε ευχαριστώ. Ναι λογικά αν η μισόταπα λειτουργεί όπως και την μαλινόταπα τότε λογικά θα θέλει μία αύξηση περίπου 0.05 gr στην πυρίτιδα όπως λες. Δεν το σκέφτικα όταν τα έφτιαχνα. Παρόλα αυτά αν μπορείς να κάνεις και με 1.40 για να τεστάρεις τότε τα επόμενα που θα φτιάξω θα είναι 1.40χ28gr. Μαχαίρι για 8* έχω και εγώ αλλά προς το παρών δεν το έχω χρησιμοποιήσει. Όπως και να έχει τα υλικά και τα εργαλεία τα έχω οπότε αν το πείραμα σου πετύχει και βγάλει καλά αποτελέσματα τότε τα επόμενα θα τα φτιάξω όπως λες.

στοχου.
μετρα με 3* μαμα τσοκ...
το 1,4χ 28 με g1000 και θωδη 25 κλεισμενο με 4 σταδια στα 57,5 ειναι στα 380-385 μ/δ Νικο αυτο που λετε μπορει να ειναι και στα 350 !!!! γιατι οπως εχω πει και αλλη φορα μονο απο το καψουλι που δεν ειναι τις μαξαμ εχεις 10-15 μ/δ λιγοτερα

το 1,4χ 28 με g1000 και θωδη 25 κλεισμενο με 4 σταδια στα 57,5 ειναι στα 380-385 μ/δ Νικο αυτο που λετε μπορει να ειναι και στα 350 !!!! γιατι οπως εχω πει και αλλη φορα μονο απο το καψουλι που δεν ειναι τις μαξαμ εχεις 10-15 μ/δ λιγοτερα

Δεν ξερω την πυριτιδα Μητσαρα.....Αυριο θα δουμε φιλε!!

Back