Περιμενε Γιαννη....δες την φωτο.....Εαν δεν σε καλυπτει...Να κλεισω σεταπ με gt και να σου δειξω το σωστο
πατημα....ΠΟΙΟ νουμερο GT εχεις ???
Δωσε σεταπ....να μην ψαχνω...
Α
Εχω τους GT 27 και 24. Και πήρα και τους Ζ2Μ24.Περιμενε Γιαννη....δες την φωτο.....Εαν δεν σε καλυπτει...Να κλεισω σεταπ με gt και να σου δειξω το σωστο
πατημα....ΠΟΙΟ νουμερο GT εχεις ???
Δωσε σεταπ....να μην ψαχνω...
View attachment 37011
Πρώτα η ασφάλεια. Δεν το συζητάω.Πάντα να ρωτάς, κανένας δεν τα γνωρίζει όλα.
Στην δουλειά στα νέα παιδιά (πτυχιούχοι ανώτερων, ανώτατων σχολών) λέω πάντα.
1. Δεν ακουμπάς χέρι σε τίποτα αν δεν ξέρεις πως λειτουργεί. Δεν με ενδιαφέρει να βγει η δουλειά, με ενδιαφέρει να μην πάθεις τίποτα εσύ.
2. Αν κάπου δυσκολευτείς, αν κάτι δεν σου βγαίνει, δεν κάνεις πατέντες, ρωτάς κάποιον πιο έμπειρο.
3. Δεν κάνεις τίποτα αν πρώτα δεν σου το έχει δείξει κάποιος άλλος πιο έμπειρος και δεν έχεις διαβάσει πρώτα τον (γραπτό) τρόπο εργασίας.
Τους τα λέω στην αρχή και στο τέλος της εκπαίδευσης ασφάλειας.
Και δεν γεμίζουμε φυσίγγια ... κάνουμε λιγότερο επικίνδυνα πράγματα (τις περισσότερες φορές)
Έχω μία μόνο επιφύλαξη σχετικά με τα μπαφερ, υπόθεση κάνω και ίσως να μην ισχύει. Όταν αρχίζει η στήλη των σκαγιων με το αλεύρι να διαστέλλεται, και ο αέρας εισχωρεί και συμπιέζει βίαια ( στην πραγματικότητα πρόκειται για κύμα κρουσης), τα σωματίδια, η την σκόνη ,όπως και να τα αποκαλέσουμε, του αλευριου, αυτά θα φρεναρουν σε κάποιο βαθμό τα σκάγια μειώνοντας την ταχύτητα τους,. Με μέτρηση της ταχύτητας των σκαγιων στο 1 μέτρο και στα 10 μέτρα σε συγκριτικες δοκιμες με αλεύρι και χωρίς θα βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Με τις κάμερες υπερυψηλης ταχύτητας και τους χρονογραφους, μπορούμε να μάθουμε τι στα αλήθεια συμβαίνει και να ξεπεράσουμε τις λανθασμένες πεποιθήσεις που καθιερώθηκαν από καιρό
Μόνιμα βιδωμένο το 3.5* (LM) και μερικές φορές είναι πολύ κλειστό.Βασίλη, ...... μοναδικό κριτήριο όταν αξιολογούν μια τουφεκια την μέγιστη συγκέντρωση και όχι ισοκατανομη και διατρητικη ικανότητα.
Φίλε Prowler στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αναφέρεσαι σε άνθρωπο που πήρε και γέμισε φυσίγγια, στο περίπου. Δεν τήρησε το βάρος της πυρίτιδας, δεν ρελιασε όπως του είπες και άλλαξε και τον συγκεντρωτήρα. Ο συγκεκριμένος, όχι μόνο δεν πρέπει να γεμίζει, αλλά δείχνει και τελείως ανεύθυνος να χειρίζεται όπλα και πυρομαχικά. Έπεσες στην περίπτωση, νομίζω.Νίκο φίλε μου σου έχω πει τον λόγο που δεν δίνω συνταγές δημόσια
το εχω γράψει αλλού θα το πω κι εδώ αναλυτικά και συγχωρέστε με για την πολυλογία, αλλά είναι απαραίτητη...
κάποτε (90's) είχα δώσει μια σύνθεση σε έναν φίλο νεόκοπο ιδιογομωτή
με 2,05 γρ πυρίτιδα κλείσιμο στρογγυλό ρέλι "σφιχτό"
γεμίζει ο τύπος καμια 10αρια με βρίσκει - ΕΥΤΥΧΩΣ - μετά από λίγες μερες
Πω, πω Μάριε τι δυναμίτη μου έδωσες! τι φυσιγγάρα είναι αυτή! αφού τουφεκάω και τρωω κλώτσημα μουλαριού χώρια που ακούγεται η κάνη σαν καμπάνα!!!!
ακούω καμπάνα και ΜΕ ΖΩΣΑΝΕ ΤΑ ΦΙΔΙΑ!!!
ρε του λεω γέμισες την συνταγή μου;
ΝΑΙ
αυτούσια;
ΝΑΙ ντε!!!
ρε σίγουρα;
ΝΑΙ μόνο άλλαξα συγκεντρωτήρα γιατί αυτός που μου πες ήταν ψηλός!
ΜΕ ΞΑΝΑ ΖΩΣΑΝΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΦΙΔΙΑ!!!
Του λέω φερε τα φυσίγγια ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ να τα δω
μου φέρνει κάμια 7-8 φυσίγγια, μου τα δίνει ... δεν κατάλαβα...
του λέω, ρε φέρε αυτά που γέμισες με την συνταγή μου
ΜΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ
αυτά είναι με αστεροειδες όχι με ρέλι! του λέω
α,α,α, μου λέει εγώ ΝΟΜΙΣΑ ότι θέλει σφιχτο ρέλιασμα μετά το αστέρι!!!!
ρε τρελάθηκες; του λέω έπρεπε να πέσει η μπαρούτη στο 1,80 - 1,90!
Τόσο πολύ; πάνω από ΜΙΣΟ γραμ;;;
τι μισο γραμμάριο μου λες; πόσο γέμισες;
ΜΑ ΑΦΟΥ ΕΣΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕΣ ΝΑ ΓΕΜΙΣΩ ΔΥΟΜΙΣΥ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
Το 2,05 το αντιλήφθηκε ως 2,50!!!! χώρια το ρέλι....
ευτυχώς η συνταγή αφορούσε μονοβασική μεγάλου όγκου
αν ήταν καμιά Σιπε στην καλύτερη των περιπτώσεων ο φίλος θα ήθελε νέο όπλο και στην χειρότερη θα είχα τύψεις μια ζωή εγώ.....
Υ.Γ. Βασίλη όπως κατάλαβες και για τους δυο λόγους που ανέφερες....... η Σιπε ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙ λάθη
Βάλτους να γεμίσουν, να δούμε τι θα φτιάξουν.Και δεν γεμίζουμε φυσίγγια ... κάνουμε λιγότερο επικίνδυνα πράγματα (τις περισσότερες φορές.
Τι πιστεύω ...Έχω μία μόνο επιφύλαξη σχετικά με τα μπαφερ, υπόθεση κάνω και ίσως να μην ισχύει. Όταν αρχίζει η στήλη των σκαγιων με το αλεύρι να διαστέλλεται, και ο αέρας εισχωρεί και συμπιέζει βίαια ( στην πραγματικότητα πρόκειται για κύμα κρουσης), τα σωματίδια, η την σκόνη ,όπως και να τα αποκαλέσουμε, του αλευριου, αυτά θα φρεναρουν σε κάποιο βαθμό τα σκάγια μειώνοντας την ταχύτητα τους,. Με μέτρηση της ταχύτητας των σκαγιων στο 1 μέτρο και στα 10 μέτρα σε συγκριτικες δοκιμες με αλεύρι και χωρίς θα βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Με τις κάμερες υπερυψηλης ταχύτητας και τους χρονογραφους, μπορούμε να μάθουμε τι στα αλήθεια συμβαίνει και να ξεπεράσουμε τις λανθασμένες πεποιθήσεις που καθιερώθηκαν από καιρό
Δεν έχω.Τι εργαλεία έχεις κατά νου ;
Μέτρησε ο Γιάννης ο ΦωτοβολίδαςΤι πιστεύω ...
Το buffer δουλεύει πάντα.
Όσο και να γίνεται αυτό που λες (που γίνεται) έχουμε επαφές μικρών σωματιδίων με μικρή μάζα πάνω σε ένα μεγάλο (σκάγι).
Δεν αλλάζει σημαντικά η ταχύτητα.
Και να αλλάζει την "παίρνεις πίσω" λόγω μικρότερων παραμορφώσεων κατά την διαδρομή.
Δες buffer σε ακριβές σειρές φυσιγγίων, buffer στα long range, shot-lok στα Winchester κτλ
View attachment 37029
Αν είχα high tech εργαλεία Λευτέρη, το τελευταίο που θα έψαχνα θα ήταν αν δουλεύει το buffer.
ps
Ταχύτητα στα 10μ πως θα μετρήσουν οι κοινοί θνητοί ;
Νίκο ταχογράφο έχω μόνο για αεροβόλοΤαχύτητα στα 10μ πως θα μετρήσουν οι κοινοί θνητοι ??
Βασιλη μου εφικτο ειναι....μπορουμε να μετρησουμε μενουσες και στα 10 - 20 -25 -30 και 40 μετρα!!!
Ειχα μια συζητηση με εναν καλο απο τα Γιαννενα.....Εαν προστατεψεις τον ταχογραφο με μια λαμαρινα
2-3 χιλιοστα....και ριξεις....ο ταχογραφος θα μετρησει χωρις να παθει ζημια...
Ποιος ο λογος ομως ?? Εφοσον εχουμε αρχικες....εχουμε το εξελ σου....εχουμε αποτυπωση με συγκεντρωση
Εχουμε και διατρηση....τι να τις κανω τις μενουσες βρε Βασιλη μου ?? Ας ειναι οσο θελουν....Απο την στιγμη
που με καλυπτει η συγκεντρωση και η διατρηση.....τις μενουσες τι να τις κανω ???
Ετσι το ΄΄βλεπω'' εγω φιλε !!!!
Απο περιεργεια ??? ΟΚ....
Νίκο ταχογράφο έχω μόνο για αεροβόλο
Δεν ξέρω αν θα μετρήσουν οι δικοί σας ταχογράφοι μεμονωμένα σκάγια στα 10-20-30-40μ.
Ίσως μετρήσουν στα 10, δεν νομίζω ότι θα μετρήσουν στα πάνω από 20.
Μακάρι να μετράνε ... να σκεφτούμε πειράματα
Αν μετράμε (αξιόπιστα) διάτρηση και μας καλύπτει ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να μετράμε τελικές ταχύτητες, ούτε χρειάζεται το excel.
Ουσιαστικά για πλήρη γνώση της τουφεκιάς χρειαζόμαστε αποτύπωση, και διάτρηση κοντά στο κέντρο.
Αν επιπρόσθετα μετράς και διάτρηση στην περιφέρεια του κύκλου ακόμα καλύτερα αλλά πάμε στα ψιλά γράμματα.
Στην περιφέρεια η διάτρηση είναι πάντα μικρότερη του κέντρου ... μπορεί ελάχιστα, αλλά είναι μικρότερη.
Όσο σκορπάει η τουφεκιά, ακόμα μικρότερη.
Μπορεί να μετρούσα την διάτρηση στην περιφέρεια σε σχέση με το κέντρο 2-3 φορές αλλά όχι κάθε φορά.
Το θεωρώ υπερβολή.
Εγώ που δεν έχω ούτε ταχογράφο ούτε χρόνο για πολλές δοκιμές έχω το excel.
Ταχύτητα βλέπω στο κουτί, βάζω στο excel, # σκαγιών και απόσταση και παίρνω την διάτρηση σε εκατοστά σε τζελ.
Τα εκατοστά σε τζελ δεν λένε τίποτα από μόνα τους ... υπάρχουν πίνακες που με αυτούς βλέπεις αν τα εκατοστά αυτά είναι επαρκή για καταβολή θηράματος. Αυτό γίνεται απ' ευθείας στο excel.
Δεν ψάχνω την απόλυτη ακρίβεια.
Βέβαια σου θυμίζω και αυτό που είπε ο Μάριος
ο ΜΕΓΑΣ BURRARD έχει αποδείξει ότι:
Η ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΉ ΒΟΛΉ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 5 ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΑΠΟ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ.
Συνεπώς μην πολυσκοτίζεστε για την απαιτούμενη ενέργεια..... εάν η κατανομή έχει την απαιτούμενη πυκνότητα ΘΑ ΕΧΕΙ - ΠΑΝΤΟΤΕ - ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (υπό κανονικές συνθήκες και ταχύτητες).
Ακόμα το επεξεργάζομαι ...
Αν το δεχθούμε, δεν χρειάζεται να μετράμε διάτρηση καθόλου παρά μόνο αριθμό σκαγιών στον κύκλο !!!!
Αγια κανεις.Απολυτα δικαιολογημενος.Νίκο φίλε μου σου έχω πει τον λόγο που δεν δίνω συνταγές δημόσια
το εχω γράψει αλλού θα το πω κι εδώ αναλυτικά και συγχωρέστε με για την πολυλογία, αλλά είναι απαραίτητη...
κάποτε (90's) είχα δώσει μια σύνθεση σε έναν φίλο νεόκοπο ιδιογομωτή
με 2,05 γρ πυρίτιδα κλείσιμο στρογγυλό ρέλι "σφιχτό"
γεμίζει ο τύπος καμια 10αρια με βρίσκει - ΕΥΤΥΧΩΣ - μετά από λίγες μερες
Πω, πω Μάριε τι δυναμίτη μου έδωσες! τι φυσιγγάρα είναι αυτή! αφού τουφεκάω και τρωω κλώτσημα μουλαριού χώρια που ακούγεται η κάνη σαν καμπάνα!!!!
ακούω καμπάνα και ΜΕ ΖΩΣΑΝΕ ΤΑ ΦΙΔΙΑ!!!
ρε του λεω γέμισες την συνταγή μου;
ΝΑΙ
αυτούσια;
ΝΑΙ ντε!!!
ρε σίγουρα;
ΝΑΙ μόνο άλλαξα συγκεντρωτήρα γιατί αυτός που μου πες ήταν ψηλός!
ΜΕ ΞΑΝΑ ΖΩΣΑΝΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΦΙΔΙΑ!!!
Του λέω φερε τα φυσίγγια ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ να τα δω
μου φέρνει κάμια 7-8 φυσίγγια, μου τα δίνει ... δεν κατάλαβα...
του λέω, ρε φέρε αυτά που γέμισες με την συνταγή μου
ΜΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ
αυτά είναι με αστεροειδες όχι με ρέλι! του λέω
α,α,α, μου λέει εγώ ΝΟΜΙΣΑ ότι θέλει σφιχτο ρέλιασμα μετά το αστέρι!!!!
ρε τρελάθηκες; του λέω έπρεπε να πέσει η μπαρούτη στο 1,80 - 1,90!
Τόσο πολύ; πάνω από ΜΙΣΟ γραμ;;;
τι μισο γραμμάριο μου λες; πόσο γέμισες;
ΜΑ ΑΦΟΥ ΕΣΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕΣ ΝΑ ΓΕΜΙΣΩ ΔΥΟΜΙΣΥ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
Το 2,05 το αντιλήφθηκε ως 2,50!!!! χώρια το ρέλι....
ευτυχώς η συνταγή αφορούσε μονοβασική μεγάλου όγκου
αν ήταν καμιά Σιπε στην καλύτερη των περιπτώσεων ο φίλος θα ήθελε νέο όπλο και στην χειρότερη θα είχα τύψεις μια ζωή εγώ.....
Υ.Γ. Βασίλη όπως κατάλαβες και για τους δυο λόγους που ανέφερες....... η Σιπε ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙ λάθη
Αχ ρε Νικολα κριμα που εισαι μακρια μου.Λευτερη μου , σωστα τα λες.....Αλλα υπαρχει και το ''αλλά''....Εννοω...οτι καλο το 40% στα 45 μετρα με 125
σκαγια....Αλλα πολυ καλυτερο το 60% με 187 σκαγια....Οσο ''χαλια'' κατανομη να εχεις....εχεις πολυ περισσοτερες
πιθανοτητες το θηραμα να πεσει φιλε μου!!!
Μιλαμε για 62 σκαγια περισσοτερα στον κυκλο...
Καλημέρα, ο Burrard και οι άλλοι μεγάλοι του παρελθόντος τα έλεγαν αυτα και σωστά, αναφορικά με τις επιλογές της εποχής και του τόπου τους. Στις χώρες του βορρά και στην αμερικη οι επιλογές σκαγιων είναι κάτι σαν παράδοση και λίγοι ξεφεύγουν από τον κανόνα. Τι εννοώ, στην αμερικη για Παράδειγμα στα φυσίγγια με μολυβδινα για ορτυκια, πέρδικες κλπ,χρησιμοποιούν νούμερο 7 1/2 και σπάνια 9αρια ή 6αρια. Η ποικιλία σε νούμερα σκαγιων και σε προτίμηση του ενός ή του άλλου δεν υπάρχει, ειδικά τα ψιλά όπως τα 10αρια. Το ίδιο οι Άγγλοι. Όταν λοιπόν ριξουμε 7,5 σε ορτυκια ή μπεκάτσα, πάντα ή πυκνότητα γίνεται ανεπαρκής πολύ πριν την διάτρηση. Το αντίθετο αν ριξουμε 7,5 νούμερο στην φασα. Εμείς με την ιταλική νοοτροπία στην επιλογή σκαγιων ψάχνουμε το κατάλληλο σκαγι για το θηραμα που κυνηγάμε . Κατάλληλο σκαγι για ένα συγκεκριμένο θηραμα είναι εκείνο που είτε έχει την ελάχιστη απαιτούμενη διάτρηση στην μεγαλύτερη απόσταση που τουφεκαμε, είτε είναι το χοντρυτερο σκαγι με την ελάχιστη απαιτούμενη πυκνότητα σκαγιων στην ίδια απόσταση. Και οι δύο επιλογές είναι πολύ κοντά ( μάξιμουμ ένα νούμερο διαφορά ή συχνά ταυτίζονται), οπότε το μόνο που μένει για να αισθάνεσαι άνετα με το φυσίγγιο είναι οι λεπτομέρειες του σεταπ.Νίκο ταχογράφο έχω μόνο για αεροβόλο
Δεν ξέρω αν θα μετρήσουν οι δικοί σας ταχογράφοι μεμονωμένα σκάγια στα 10-20-30-40μ.
Ίσως μετρήσουν στα 10, δεν νομίζω ότι θα μετρήσουν στα πάνω από 20.
Μακάρι να μετράνε ... να σκεφτούμε πειράματα
Αν μετράμε (αξιόπιστα) διάτρηση και μας καλύπτει ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να μετράμε τελικές ταχύτητες, ούτε χρειάζεται το excel.
Ουσιαστικά για πλήρη γνώση της τουφεκιάς χρειαζόμαστε αποτύπωση, και διάτρηση κοντά στο κέντρο.
Αν επιπρόσθετα μετράς και διάτρηση στην περιφέρεια του κύκλου ακόμα καλύτερα αλλά πάμε στα ψιλά γράμματα.
Στην περιφέρεια η διάτρηση είναι πάντα μικρότερη του κέντρου ... μπορεί ελάχιστα, αλλά είναι μικρότερη.
Όσο σκορπάει η τουφεκιά, ακόμα μικρότερη.
Μπορεί να μετρούσα την διάτρηση στην περιφέρεια σε σχέση με το κέντρο 2-3 φορές αλλά όχι κάθε φορά.
Το θεωρώ υπερβολή.
Εγώ που δεν έχω ούτε ταχογράφο ούτε χρόνο για πολλές δοκιμές έχω το excel.
Ταχύτητα βλέπω στο κουτί, βάζω στο excel, # σκαγιών και απόσταση και παίρνω την διάτρηση σε εκατοστά σε τζελ.
Τα εκατοστά σε τζελ δεν λένε τίποτα από μόνα τους ... υπάρχουν πίνακες που με αυτούς βλέπεις αν τα εκατοστά αυτά είναι επαρκή για καταβολή θηράματος. Αυτό γίνεται απ' ευθείας στο excel.
Δεν ψάχνω την απόλυτη ακρίβεια.
Βέβαια σου θυμίζω και αυτό που είπε ο Μάριος
ο ΜΕΓΑΣ BURRARD έχει αποδείξει ότι:
Η ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΉ ΒΟΛΉ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 5 ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΑΠΟ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ.
Συνεπώς μην πολυσκοτίζεστε για την απαιτούμενη ενέργεια..... εάν η κατανομή έχει την απαιτούμενη πυκνότητα ΘΑ ΕΧΕΙ - ΠΑΝΤΟΤΕ - ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (υπό κανονικές συνθήκες και ταχύτητες).
Ακόμα το επεξεργάζομαι ...
Αν το δεχθούμε, δεν χρειάζεται να μετράμε διάτρηση καθόλου παρά μόνο αριθμό σκαγιών στον κύκλο !!!!