Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Άγγελε το ίδιο πράγμα γράφουμε, απαγορεύεται η αναγόμωση είτε από ιδιογόμωση-ριγμένους είτε από έτοιμους-ριγμένους.
Μάνο είσαι σίγουρος για αυτό;
Εμένα έμπειρος έμπορος στο χώρο της ιδιογόμωσης μου είπε ότι απαγορεύεται η αναγόμωση τυπωμένων καλύκων. Δηλαδή απαγορεύεται να αναγομώνεις κάλυκες που γράφουν Winchester ή Labro Tordo ας πούμε. Αλλά το να αναγομώνεις τους κάλυκες που είχες αγοράσει για ιδιογόμωση και δεν είναι τυπωμένοι και θέλεις να τους ξαναγεμίσεις δεν απαγορεύεται.
Δεν με ενδιαφέρει προσωπικά διότι δουλεύεω μόνο καινούργιους κάλυκες αλλά νομίζω ότι για λόγους "εμπορικής απάτης" απαγορεύτικε η αναγόμωση.

Ο νομος παντως ειναι ασαφης. Δεν ξεχωριζει τυπωμενους ατυπωτους, και δεν ξεχωριζει ιδιωτες-καταστηματαρχες.
Χιλιοσυζητημένο θέμα ... και άκρη δε βγαίνει !!! Καμία λογική δεν έχει ... Καμία σχέση με τυπωμένους ή ατύπωτους κάλυκες ... Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα σαΐνια που έφτιαξαν το νόμο είχαν τόση άγνοια του τι συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο ... αλλά κι αν δεν ήξεραν τους το είχε πει ο Κυπρίδημος, και πιθανόν κι άλλοι ... Αυτό που ήθελαν να απαγορεύσουν ήταν η αναγόμωση καλύκων από βιοτέχνες - εμπόρους φυσιγγίων, για εμπορία, προφανώς για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού. Δεν θέλω να πιστέψω ότι είχαν στόχο τον απλό κυνηγό - ιδιογομωτή που γεμίζει φυσίγγια για προσωπική χρήση ...
Μόνο που άφησαν ασαφή τη διατύπωση στο νόμο ... (έλα μωρέ είναι θέμα κοινής λογικής, είχαν πει στον Κυπρίδημο) ... με αποτέλεσμα ο κάθε "σερίφης" να τον ερμηνεύει όπως του καπνίσει ... :(

Χιλιοσυζητημένο θέμα ... και άκρη δε βγαίνει !!! Καμία λογική δεν έχει ... Καμία σχέση με τυπωμένους ή ατύπωτους κάλυκες ... Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα σαΐνια που έφτιαξαν το νόμο είχαν τόση άγνοια του τι συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο ... αλλά κι αν δεν ήξεραν τους το είχε πει ο Κυπρίδημος, και πιθανόν κι άλλοι ... Αυτό που ήθελαν να απαγορεύσουν ήταν η αναγόμωση καλύκων από βιοτέχνες - εμπόρους φυσιγγίων, για εμπορία, προφανώς για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού. Δεν θέλω να πιστέψω ότι είχαν στόχο τον απλό κυνηγό - ιδιογομωτή που γεμίζει φυσίγγια για προσωπική χρήση ...
Μόνο που άφησαν ασαφή τη διατύπωση στο νόμο ... (έλα μωρέ είναι θέμα κοινής λογικής, είχαν πει στον Κυπρίδημο) ... με αποτέλεσμα ο κάθε "σερίφης" να τον ερμηνεύει όπως του καπνίσει ... :(
Σωστός ο Στέλιος.

Επειδή όσες πυρίτιδες έχω δουλέψει ήταν φυλλίδια και δεν ξέρω άλλες, μπορείς να μου προτείνεις κάποια διβασική που να είναι σφαιρική;
Επίσης, αφού μειονεκτούν σε αυτό το πολύ βασικό θέμα οι πυρίτιδες που είναι σε μορφή φυλλιδίων, γιατί τις βγάζουν έτσι; Γιατί δεν αλλάζουν τη μορφολογία τους οι εταιρείες σε σφαιρίδια; Είναι πολύ βασικό θέμα τα ρεολογικά χαρακτηριστικά της πυρίτιδας και για τους ιδιογομωτές και για τις βιομηχανίες παρασκευής φυσιγγίων πιστεύω.

Απ' όσο ξέρω οι μόνες σφαιρικές πυρίτιδες που κυκλοφορούν εδώ είναι οι SP8, SP2 και SP3 της Vectan και η M410 της B&P.
Υποθέτω ότι το σχήμα της πυρίτιδας έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, κάποιοι από τους οποίους είνα:
1. Ταχύτητα καύσης
2. Υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της
3. Διαδικασία παρασκευής
4. Βασική χρήση
5. Κόστος
6. Άλλοι λόγοι...
Όταν η Winchester κατασκεύαζε πυρίτιδες (Winchester Ball Powders) τις κατασκεύαζε όλες σφαιρικές ή με πεπλατυσμένα σφαιρίδια. Εκεί που χρησιμοποιούνται κατά βάση οι σφαιρικές είναι στην Αμυντική βιομηχανία για το γέμισμα φυσιγγίων μικρών όπλων σε μηχανές γεμίσματος μεγάλης ταχύτητας, για ευνόητους λόγους.

Απ' όσο ξέρω οι μόνες σφαιρικές πυρίτιδες που κυκλοφορούν εδώ είναι οι SP8, SP2 και SP3 της Vectan και η M410 της B&P.
Υποθέτω ότι το σχήμα της πυρίτιδας έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, κάποιοι από τους οποίους είνα:
1. Ταχύτητα καύσης
2. Υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της
3. Διαδικασία παρασκευής
4. Βασική χρήση
5. Κόστος
6. Άλλοι λόγοι...
Όταν η Winchester κατασκεύαζε πυρίτιδες (Winchester Ball Powders) τις κατασκεύαζε όλες σφαιρικές ή με πεπλατυσμένα σφαιρίδια. Εκεί που χρησιμοποιούνται κατά βάση οι σφαιρικές είναι στην Αμυντική βιομηχανία για το γέμισμα φυσιγγίων μικρών όπλων σε μηχανές γεμίσματος μεγάλης ταχύτητας, για ευνόητους λόγους.

Επισης Granular, gm3 γνωστές πυρίτιδες που είναι σφαιρίδια....

Το πιο σημαντικο εργαλειο για τον ιδιογομωτη κατα την γνωμη μου μετα την ζυγαρια ακριβειας ειναι ο ταχογραφος απλοποιη σε μεγαλο βαθμο τις δοκιμες και βλεπεις μετρησημα τις διαφορες στα φυσσιγγια σου, ποσο επηρεαζονται απο τον καιρο κ κυριως την σταθεροτητα τον κλεισηματον σου . Την διαφορα απο 1 λοτ πυριτιδας σε αλλο κ.λ.π.

Το πιο σημαντικο εργαλειο για τον ιδιογομωτη κατα την γνωμη μου μετα την ζυγαρια ακριβειας ειναι ο ταχογραφος απλοποιη σε μεγαλο βαθμο τις δοκιμες και βλεπεις μετρησημα τις διαφορες στα φυσσιγγια σου, ποσο επηρεαζονται απο τον καιρο κ κυριως την σταθεροτητα τον κλεισηματον σου . Την διαφορα απο 1 λοτ πυριτιδας σε αλλο κ.λ.π.
Αυτό που δεν βλέπεις στον ταχογράφο είναι οι μένουσες ταχύτητες,οι οποίες από σεταπ σε σεταπ μόνο ίδιες δεν είναι.
Στην ουσία όμως είναι σημαντικότερες από τις αρχικές, διότι σε μια απόσταση πχ 30 μέτρα οι αρχικές δεν έχουν πλέον καμία αξία.Τι νόημα έχει πχ ένα σεταπ με αρχική 430μετρα/δευτ. όταν στα 20 μέτρα από το στόμιο έχει 300 μετρα/δευτ. την στιγμη που κάποιο άλλο μπορεί να έχει 420 μετρα αρχική και στα 20 μέτρα να έχει 320 μέτρα/δευτ?
Για να ελέγχουμε την σταθερότητα ενός συγκεκριμένου σεταπ,ναι είναι χρησιμότατος ο ταχογράφος, από εκεί και πέρα όμως ένας μεγάλος αριθμός στην οθόνη του ταχογράφου στο 1-1,5 μέτρο από το στόμιο δεν εγγυάται ένα γρήγορο φυσίγγι.
Κατά την γνώμη μου και πάντα φιλικά.

Παιδια εχει φτιαξει κανεις φυσιγγια 18-20 γραμμαριων cal 12 για κοντινα καθιστα ? Αν ναι μπορει να μου δωσει συνταγη? Και τι συγκεντρωτηρα χρειαζεται και σε ποσα mm κοψιμο ο καλυκας αρχικα και τελικο κλεισιμο?ρελι η αστερι....ευχαριστω

Αυτό που δεν βλέπεις στον ταχογράφο είναι οι μένουσες ταχύτητες,οι οποίες από σεταπ σε σεταπ μόνο ίδιες δεν είναι.
Στην ουσία όμως είναι σημαντικότερες από τις αρχικές, διότι σε μια απόσταση πχ 30 μέτρα οι αρχικές δεν έχουν πλέον καμία αξία.Τι νόημα έχει πχ ένα σεταπ με αρχική 430μετρα/δευτ. όταν στα 20 μέτρα από το στόμιο έχει 300 μετρα/δευτ. την στιγμη που κάποιο άλλο μπορεί να έχει 420 μετρα αρχική και στα 20 μέτρα να έχει 320 μέτρα/δευτ?
Για να ελέγχουμε την σταθερότητα ενός συγκεκριμένου σεταπ,ναι είναι χρησιμότατος ο ταχογράφος, από εκεί και πέρα όμως ένας μεγάλος αριθμός στην οθόνη του ταχογράφου στο 1-1,5 μέτρο από το στόμιο δεν εγγυάται ένα γρήγορο φυσίγγι.
Κατά την γνώμη μου και πάντα φιλικά.
Οι μένουσες ταχύτητες στις διάφορες αποστάσεις μπορούν να υπολογιστούν με κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή ή τοποθετώντας (και καλύπτοντας - προστατεύοντας) τον ταχογράφο στην επιθυμητή απόσταση ή χρησιμοποιώντας δύο ταχογράφους (καλιμπραρισμένους) ταυτόχρονα, που είναι και το καλύτερο.

Αλλο οι αρχικες αλλο οι μενουσες ταχυτητες οι αρχικες σου δειχνουν την αφετηρια στα φυσσιγγια σου. Χωρις καλες αρχικες ομως δεν εχεις τιποτα . Το μεγεθος του σκαγιου η σκλυροτητα του η χρυση μπαφερ η μη ο τυπος συγκεντρωτηρας και φυσικα η καννη με το τσοκ ειναι αυτο που καθοριζει τις μενουσες ταχυτητες γιατι απλουστατα οσο πιο συγκεντρωμενη ειναι η τουφεκια στον αερα διατηρει για περησοτερο την ταχυτητα της. Μπορει η θεωρια να λεει οτι η επιβρανδυση ειναι αντιστροφως αναλογη της επιταχυνσης αλλα στην πραξη αυτο αλλαζει αλλο το μεμονομενω σκαι και αλλο μια πυκνη δεσμη σκαγιων. Και επειδη αλλο ηθελα να πω και αλλου πηγε η συζητησει. Οταν δοκιμαζω 1 φυσσιγγι το ριχνω πρωτα στον ταχογραφω αν παρω τις αρχικες που θελω κοιταζω παρακατω αν οχι το διορθονω. Δεν υπαρχει σεταπ που θα του βαλεις φελλο κ αλευρι και δεν θα σφιξη τοσο απλα. Φυσσιγγια που δεν διατηρουν μενουσες κ χανουν γρηγορα την ταχυτητα τους ειναι τα διασπορας . Εχω φταξει φυσσιγγι διασπορας με αρχικη 420 και στα 15μ ειχε με το ζορι 15 σκαγια σε χαρτονη 1χ1 και αντιστοιχα φυσσιγγι με ιδια αρχικη να κανει στα 35 μετρα συγκεντρωσει 50 εκατ

Σάκη,
Η τροχιά του σκαγιού είναι συνέπεια του βαλλιστικού συντελεστή του (BC) και της ταχύτητας. Αυτός είναι κανόνας της βαλλιστικής. Το ίδιο ισχύει και για τον υπολογισμό της μένουσας ταχύτητας.
Αν πούμε ότι δύο ίδια σκάγια βγαίνουν από την κάννη με την ίδια ταχύτητα αλλά το ένα λόγω χψω παραγόντων παραμένει πλήρως σφαιρικό και το άλλο πάλι λόγω χψω παραγόντων μεταβάλλει το σχήμα του, τότε οι τροχιές τους θα είναι διαφορετικές γιατί έχει μεταβληθεί ο BC τους. Αυτό δεν έχει να κάνει με τα τσοκ (αναφέρομαι πάντα στην μένουσα ταχύτητα όχι στην κατανομή) ούτε με κανένα άλλο παράγοντα.
Για να γίνω πιο κατανοητός. Ας πάρουμε ένα κύβο και μία μπάλλα (σφαίρα) που και τα δύο έχουν τον ίδιο BC. Αν τα δύο αυτά σώματα τα ξεκινήσουμε με την ίδια ταχύτητα, η τροχιά που θα διαγράψουν θα είναι ακριβώς η ίδια, όσο και αν αυτό φαίνεται παράδοξο.

Αν σε μία συνταγή η μόνη παράμετρος που αλλάξουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε χάρτινους κάλυκες αντί για πλαστικούς χρειάζεται να αλλάξει κάποια άλλη παράμετρος αντιρροπιστικά;
Δηλαδή η πυρίτιδα θα είναι ακριβώς η ίδια ποσότητα ή πρέπει να γίνει κάποια προσαρμογή;
Ευχαριστώ.

Elvas
Εχω την εντυπωση οτι θα ταξιδευση καλητερα και πιο μακρια το σωμα με το καλυτερο αεροδυναμικο σωμα . Ο κυβος ειναι χειροτερος απο την σφαιρα κ η σφαιρα απο την βολιδα ενοοω τα μονοβολα των πολεμικων γιατι να εχουν ιδια ταχυτητα ;.xm.
Το youtube ειναι γεματο με καναλια απο κοσμο που ριχνει καθε μονοβολο που υπαρχει στην αγορα σε slow mothion και οχι μονο αν εξαιρεσω τα εμπορικα ελαχιστα απο τα υπολοιπα ειναι υποτιποδως ευθιβολα .
Για να ειμαι ειλικρινεις το τελευταιο κοματι του μυνηματος σου με μπερδεψε

Αν σε μία συνταγή η μόνη παράμετρος που αλλάξουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε χάρτινους κάλυκες αντί για πλαστικούς χρειάζεται να αλλάξει κάποια άλλη παράμετρος αντιρροπιστικά;
Δηλαδή η πυρίτιδα θα είναι ακριβώς η ίδια ποσότητα ή πρέπει να γίνει κάποια προσαρμογή;
Ευχαριστώ.
Αν ειναι ιδιο το κλεισιμο, πρακτικα δεν αλλαζεις κατι

Μιλάμε για το ίδιο πράγμα με διαφορετικά λόγια.
Αυτό που ονομάζεις αεροδυναμικό σώμα είναι στην πραγματικότητα ο βαλλιστικός συντελεστής (BC) που είναι ένα αποτέλεσμα της μάζας, της διαμέτρου και του συντελεστή τριβής.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ballistic_coefficient
Ανεξαρτήτως σχήματος, μεγέθους, βάρους ή οτιδήποτε άλλο, δύο σώματα που ξεκινάνε με την ΙΔΙΑ αρχική ταχύτητα και έχουν τον ΙΔΙΟ βαλλιστικό συντελεστή (BC) θα διαγράψουν την ΙΔΙΑ τροχιά.

Τελευταια μεγαλη αγαπη το χαρτινο ρελιαστο με μαλλινη. Ωραιο φυσιγγι, αλλα οχι για πολλα, και οχι για μεγαλη παραγωγη.

Θα καταλαβεις οταν σου εξηγησω πως το στηνω.

Καλυκας παλιος (με συγχρονο καψουλι) 67αρης και πραγματικη μαλλινη ταπα (οχι Diana)

To oχι για πολλα παει στο οτι τα υλικα που χρησιμοποιω ειναι δυσευρετα, ειδικα οι καλυκες που ειναι 20ετιας, αλλα και οι μαλλινες που νομιζω ειναι αναλογου ηλικιας, οποτε δεν ειναι για μεγαλη παραγωγη. Θα μου πεις, γιατι δε το στηνεις με συγχρονα υλικα; Δοκιμασε διαφορες στη τουφεκια απο μια συγχρονη σκληρη Diana, σε μια μαλακη λιπασμενη μαλλινη, και θα δεις.

Η ιδεα που ξεκινησε αυτο ηταν η κατασκευη ενος οσο το δυνατον πιο παραδοσιακου χαρτινου, για να ξαναζησουμε λιγη απο τη μαγεια των παιδικων μας χρονων στο κυνηγι του τρυγονιου. Περισσοτερο σαν ρετρο ιδεα ξεκινησε, αλλα στη πορεια μου αρεσε και σαν τουφεκια.

Βίκτωρα λίγο παλιά τα ποστ σου αλλά πάντα επίκαιρα :)

Επειδή μου έχει μπει αυτό το καλοκαίρι να κάνω μια εκατοστάδα ρελιαστά με χάρτινους κάλυκες μήπως έχεις καμιά εμπειρία με την Aquila;
Θα βάλω σύγχρονο χάρτινο κάλικα με καψύλι 2000, aquila 1,6 - 1,65γρ, 32 γραμμ 8άρια και θα κλείσω ρελιαστά με φελό 3χιλ. Για τάπα θα βάλω μία Diana (δε βρίσκω μάλλινες) δε ξέρω σε τί ύψος ακόμα. Επίσης δε με απασχολεί το τελικό ύψος του φυσιγγίου, ας είναι μακρύ στα 65χιλ.

Status
Not open for further replies.
Back