Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Κερωμενες εχω μερικες, αλλα δεν εχω δοκιμασει. Το θεμα ειναι να τις λιπανεις, με καποιο ειδος ωστε να μεινουν μεν λιπαρες, αλλα οχι να σουρωνουν ζουμια και λαδια. Σε ενα αμερικανικο φορουμ ειχα διαβασει για συνδυασμο λιπους με κερι, αλλα δεν εχω μπει στη διαδικασια αυτη

Με λιγδα απο χοιρινο που εκανα μυριζαν σαν τηγανητα παιδακια .bbq. ffff
Αλλα ηταν σταθερες μονο στο ψυγειο. Οσο κ να τις στραγγιζα εβγαζαν λαδι,
Αυτό ακριβώς παιδιά, από την μία αν δεν κερωθει σωστά γίνεται συμπαγής σαν να πλαστικοποιειται οπότε πια η διαφορά με μια πλαστική μισόταπα το λίπος πάλι άφηνε κατάλοιπα, κάπου έχω διαβάσει για εμποτισμο με λανολινη.

Duro-Felt Products
http://www.durofelt.com/image_33.html

Σαν μεθοδος βοηθαει να το κοψεις με την σγρομπια αλλα δεν μπορεις να ελεγξεις την ποσοτητα του κεριου που θα ρουφιξει το μαλλι το δοκιμασα μονο μια φορα . Τα καλυτερα αποτελεσματα για κοψιμο της τσοχας τα πηρα με τορναρισμενη την σγρομπια στο πισω μερος και πιασιμο σε σταθερο τριπανι. Στο κερωμα λιωνω το κερι σε μπεν μαρι κ τις εμβαπτιζω για μια στιγμη δεν θελω να πιασει κρουστα. Μετα οσο ειναι ζεστη την βαζω σε εναν κομενο καλυκα cal12 που τον εχω μεσα σε κομενη χαλκοσωληνα και πιεζω ελαφρα με 2 μεζουριτσες για να εφαρμοση τελια εντος του καλυκα. Την κραταω εκει για μια στιγμη κ την αφηνω να κρυοση εκτος του καλυκα. Με λιπος που δοκιμασα δεν μου αρεσε ετρεχαν συνεχεια λαδι. Με τον συνδιασμο κ τον 2 (λιπος-κερι) δεν εχω δοκιμασει
Εισαι αρχηγος.ορηστε η απαντηση πληρος

Παιδιά, για ποιο λόγο να λιπαίνετε τις μάλλινες τάπες;;; Έχετε σκεφτεί σε τι μπορεί να χρησιμεύει αυτό;;;
Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί με μαλλινόταπες, και δεν με ενδιαφέρουν κιόλας ... Αλλά από αυτά που έχω διαβάσει (κι έχω διαβάσει πολύ αμερικανικό περιοδικό τα παλαιότερα χρόνια), η λίπανσή τους ήταν μια πρακτική της εποχής της μαύρης πυρίτιδας. Απ' ότι έχω καταλάβει, τότε πράγματι είχε νόημα και χρησιμότητα, ή μάλλον ήταν επιβεβλημένη:
Η μαύρη πυρίτιδα άφηνε μεγάλη ποσότητα στερεών υπολειμμάτων σκόνης οξειδίου του καλίου (Κ2Ο) και κάπνας (από άκαφτο ξυλοκάρβουνο), και αυτά με την υγρασία του αέρα αλλά και με τους υδρατμούς που παράγονται επίσης από την καύση της πυρίτιδας, κολλούσαν μέσα στις κάννες και όταν στέγνωναν γίνονταν σκληρά σαν πέτρα και ήταν μεγάλο βάσανο ο καθαρισμός τους. Η λίπανση λοιπόν της τάπας (με λίπος χοιρινό ή βοδινό, ή με μίγμα από λίπος και κερί) βοηθούσε ώστε να παραμένουν κάπως μαλακά αυτά τα κατάλοιπα, και να είναι πιο εύκολη η αφαίρεσή τους. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που έχω βρει, προσωπικά δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει ή ακούσει για κάποιο άλλο λόγο !!!
Για τον ίδιο λόγο και οι μολύβδινες βολίδες των ραβδωτών εκείνης της εποχής (εμπροσθογεμών και οπισθογεμών) κατασκευάζονταν με 1-2 ή και περισσότερα αυλάκια γύρω-γύρω (lube grooves) τα οποία γεμίζονταν με λίπος.
Προσωπική μου άποψη λοιπόν, ότι σήμερα, με τις άκαπνες πυρίτιδες με τα ελάχιστα κατάλοιπα καύσης (και τελείως διαφορετικής σύστασης, χωρίς μεταλλικά άλατα και οξείδια) δεν υπάρχει κανένας λόγος να λιπαίνονται οι μάλλινες τάπες. Θεωρώ ότι κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά, και χωρίς λίπανση.

Last edited:
Αυτό ακριβώς παιδιά, από την μία αν δεν κερωθει σωστά γίνεται συμπαγής σαν να πλαστικοποιειται οπότε πια η διαφορά με μια πλαστική μισόταπα το λίπος πάλι άφηνε κατάλοιπα, κάπου έχω διαβάσει για εμποτισμο με λανολινη.

Duro-Felt Products
http://www.durofelt.com/image_33.html
Η διαφορα της κερωμενης με την πλαστικη μισοταπα ειναι μεγαλη αλλη τουφεκια εντελως η κατανομες που βγαζει απο 1 βαθμο συσφιξεις κ μετα ειναι απο αλλο κοσμο. Πιστευω οτι ζοριζεται ελαχιστα στα τσοκ κ βγαινει αστρεσαριστη η τουφεκια. Βεβαια αν δεν το δουμε σε αργη λυψη ολα ειναι εικασιες

αντε να αρχισω κι εγω δειλα δειλα τα ερασιτεχνικα μου ρελιαστα οπως ο καθε νεος στην ιδιογομωση. αναμενω csb5, mbx32,καλυκες με cx2000, guallanti διασπορεις και συγκεντρωτηρες (απ ολους κι απο λιγους) για 28 και 32 γραμμαρια και διαφανα δισκακια. οποιαδηποτε συνταγη για δοκιμη θα με βοηθουσε σιγουρα. καλη μου αρχη

Mε την CSB5 δεν εχω ασχοληθει καθολου, γενικως δεν τις πολυσυμπαθω τις Ισπανικες, περισσοτερο λογω περιεργειας οχι επειδη αντικειμενικα ειναι κακες. Μολις ξεμπερδεψω με κατι υποχρεωσεις θα ξεκινησω να βρω ενα ρελιαστο στα 30 γρ με την MB32 και βυσμα 24 Nobelsport

Βίκτωρα τί συνταγή θα πρότεινες με c7 για ρελιαστό για κυνήγι τσίχλας?
Επιπρόσθετα είδα στο site ιδιογόμωση οι κάλυκες να έχουν κωδικό Τ2 και Τ3. Τί σημαίνουν αυτα?
αυτο το ρελιαστο που λες απλα δεν παλευεται.το εχουμε δοκιμασει.απλα καταπληκτικο.βικτωρα πες στον νεο

Οι κωδικοι Τ ειναι το υψος του μεταλλου. Τ1=8χιλ, Τ2=12, Τ3=16 και παει λεγοντας.

Για την C7

Καλυκας 65αρης, 1.6 C7, καψουλι cx2000, βυσμα Nobelsport GT 24, 30γρ σκαγια Νο9, κλεισιμο παραδοσιακο με διαφανο δισκακι

ευχαριστώ βίκτωρα!! στα ποσα χιλιοστα πρεπει να ειναι κλεισμενος ο κάλυκας?

Επιπρόσθετα κάτι που δεν έχω καταλάβει αν πάρω ρελιάστρα χειρός πως θα κλείνω τα φυσίγγια στο ίδιο ύψος. Παίρνει ρύθμιση?
Επιπλέον αν αλλάξω βύσμα και βάλω μισόταπο θα επηρεαστεί και το ύψος του κλεισίματος?

μμμ δεν θυμαμαι ακριβως ρε συ τα υψη
Εγω κλεινω με τη ρελιαστρα, και βλεπεις οτι απο καποια στιγμη και μετα δεν σε αφηνει να κλεισεις παραπανω, δεν θυμαμαι ομως το τελικο υψος. Υπολογιζε κενο χωρο γυρω στα 5-6χιλ, και οταν κλεισει, τα ποδαρακια του βυσματος να μην ειναι υπερβολικα πιεσμενα.

Αν αλλαξεις υψος βυσματος, θα δεις οτι θα σου ανεβει η στηλη, ή θα κατεβει, αναλογως. Εσυ θα χρησιμοποιησεις εκεινο που θα σου αφηνει κενο περιπου 6 χιλ.

μμμ δεν θυμαμαι ακριβως ρε συ τα υψη
Εγω κλεινω με τη ρελιαστρα, και βλεπεις οτι απο καποια στιγμη και μετα δεν σε αφηνει να κλεισεις παραπανω, δεν θυμαμαι ομως το τελικο υψος. Υπολογιζε κενο χωρο γυρω στα 5-6χιλ, και οταν κλεισει, τα ποδαρακια του βυσματος να μην ειναι υπερβολικα πιεσμενα.

Αν αλλαξεις υψος βυσματος, θα δεις οτι θα σου ανεβει η στηλη, ή θα κατεβει, αναλογως. Εσυ θα χρησιμοποιησεις εκεινο που θα σου αφηνει κενο περιπου 6 χιλ.
Τα 5-6 χιλιοστα τα μετραω απο το υψος των σκαγιων μεχρι το χειλος του καλυκα??

αν πάρω ρελιάστρα χειρός πως θα κλείνω τα φυσίγγια στο ίδιο ύψος. Παίρνει ρύθμιση?
Όλα γίνονται ... Μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται ... .sarcastic.
Ένας πρόχειρος και πολύ απλός τρόπος είναι αυτός:
IMG_20170517_182942.jpg

Αλλά μια πιο καλή και σταθερή λύση - χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθεις με το μάτι που πρέπει να σταματήσεις - είναι να ξεβιδώσεις τη βίδα που συγκρατεί το χερούλι στον άξονα (ευτυχώς έχει βίδα και όχι περτσίνι) και να περάσεις μερικές ροδέλες στον άξονα, όσες χρειάζονται - θα το βρεις με δοκιμές, που θα λειτουργούν σαν στοπ. Αν μάλιστα μπορείς να βρεις κανένα μεταλλικό σωληνάκι, να βάλεις ένα κομματάκι μήκους 10-15 χιλ. ακόμη καλύτερα, για να μη βάλεις πολλές ροδέλες, απλά να συμπληρώσεις με 2-3, όσο χρειάζεται για να ρελιάζεις το φυσίγγι στο ύψος που θέλεις. ;)

Τα 5-6 χιλιοστα τα μετραω απο το υψος των σκαγιων μεχρι το χειλος του καλυκα??
Από την τάπα που σκεπάζει τα σκάγια (χαρτονάκι ή τζαμάκι) μέχρι το χείλος του κάλυκα ... ;)

Όλα γίνονται ... Μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται ... .sarcastic.
Ένας πρόχειρος και πολύ απλός τρόπος είναι αυτός:
IMG_20170517_182942.jpg

Αλλά μια πιο καλή και σταθερή λύση - χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθεις με το μάτι που πρέπει να σταματήσεις - είναι να ξεβιδώσεις τη βίδα που συγκρατεί το χερούλι στον άξονα (ευτυχώς έχει βίδα και όχι περτσίνι) και να περάσεις μερικές ροδέλες στον άξονα, όσες χρειάζονται - θα το βρεις με δοκιμές, που θα λειτουργούν σαν στοπ. Αν μάλιστα μπορείς να βρεις κανένα μεταλλικό σωληνάκι, να βάλεις ένα κομματάκι μήκους 10-15 χιλ. ακόμη καλύτερα, για να μη βάλεις πολλές ροδέλες, απλά να συμπληρώσεις με 2-3, όσο χρειάζεται για να ρελιάζεις το φυσίγγι στο ύψος που θέλεις. ;)

Από την τάπα που σκεπάζει τα σκάγια (χαρτονάκι ή τζαμάκι) μέχρι το χείλος του κάλυκα ... ;)
Ευχαριστω Στελιο!!
Αρα σε γενικες γραμμες. Παιρνω καλυκα ζυγιζω πυριτιδα και μετα βαζω το συγκεντρωτηρα. Αυτο που λενε μερικοι ασκω πίεση 2 κιλα τι εννοουν?

Αρα αν θα κοψω καλυκα εξαρταται απο το υψος του συγκεντρωτηρα, απο το μεγεθος των σκαγιων και το παχος της ταπας??

Status
Not open for further replies.
Back