Ρε παιδιά έχω μια απορία: το στροφείο θερμαίνεται από το μοτέρ (μέσω του άξονα) όπως λέτε ;;; ... ή λόγω της τριβής με τον κάλυκα ;;; Από ότι έχω παρατηρήσει εγώ, μάλλον συμβαίνει το δεύτερο. Εγώ δεν έχω βέβαια σούπερ μηχανές ούτε ιταλικές ούτε ελληνικές, ρελιάζω με απλό δράπανο σε βάση, αφού έχω κλείσει το αστέρι στη LEE ... Μετά από 15-20 συνεχόμενα ρελιάσματα το στροφείο έχει ζεσταθεί τόσο που δεν μπορώ να το αγγίξω !!! Συνήθως κάνω διάλειμμα για κανένα τέταρτο και μετά συνεχίζω, ή αν βιάζομαι το βουτάω για λίγο σε παγωμένο νερό ... Μια φορά δεν έδωσα σημασία και άρχισε να παραμορφώνει τα χείλη των φυσιγγίων, από τότε προσέχω ...
Και δεν δουλεύει το μοτέρ συνέχεια, με το ένα χέρι πατάω τη σκανδάλη και με το άλλο κατεβάζω το μοχλό μέχρι να τερματίσει στο στοπ. Και δεν διαρκεί αυτό πάνω από 1-2 δευτερόλεπτα. Οπότε δεν υπερθερμαίνεται το μοτέρ, εξάλλου αγγίζω το τσοκ του δράπανου και είναι κρύο, ενώ το στροφείο καίει !! Και φυσικά πάντα λαδώνω τους κάλυκες, ένα -ένα πριν τον ρελιάσω ...
Και αυτό συμβαίνει με όλα τα στροφεία, και ατσάλινα και μπρούτζινα (ιταλικά C&P και GAEP, είχα πάρει πριν χρόνια, και για αστέρι και για ρελιαστό) ... Αλλά και στη χειροκίνητη παραδοσιακή ρελιάστρα επίσης ζεσταίνεται το στροφείο, και το μαμά κι ένα μπρούτζινο ιταλικό που είχα πάρει μετά.
Δεν ξέρω, αν εγώ δεν κάνω κάτι σωστά ... Και έχω την απορία, στα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες οι επαγγελματικές μηχανές που κλείνουν χιλιάδες φυσίγγια την ώρα, πως γίνεται να μην έχουν θέμα υπερθέρμανσης τα στροφεία ...