Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Η υπερπροοδευτικες πυρίτιδες είναι φτιαγμένες για να ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ πολλά γραμμάρια.
ΚΑΊΓΟΝΤΑΙ σωστα οταν βρίσκουν ανάλογη αντίσταση (φορτίο).
Και με το ανάλογο καψουλι....
Με το υπερκαψουλι (στρώμα)τις αναγκάζουμε να καουν σε ΑΛΛΟ χρόνο από αυτόν που είναι φτιαγμένες να καουν.
Μήπως είναι πιο φρονιμο να χρησιμοποιήσουμε ανάλογες του φορτίου πυρίτιδες?
....shake hands....Συμφωνώ!...:)...

Στην χειρότερη , μπορούμε με ασφαλείς συνταγές να δουλέψουμε προοδευτικές - υπερ-προδευτικές στα χαμηλά τους όρια (η αλλιώς και στα όρια της κόντρα δόσης ) , με το ανάλογο καψούλι , και στην σωστή δοσολογία και υλικά ...

Π.χ. φέτος την ΜG2 που προτείνεται για 31-33 γρ. στο 16αρι, την δούλεψα στα 28 γρ. με πολυ καλά αποτελέσματα , αλλά είχα μπούσουλα για ασφαλή φυσίγγιο...

MG2 - Cal.16 - Ταμπέλα.jpg

MG2 - Cal.16.jpg

Last edited:
Δεν εχω ασχοληθει πολυ με την στρωματοποιηση..
Το εκανα και ασχοληθηκα απο ιδιογομωτικη ''ανησυχια''...
Αυτο που ξερω ( ισως να κανω και λαθος ) η στρωματοποιηση
ξεκινησε απο τους Ρωσους και για πολυ μειον θερμοκρασιες..
Τωρα στην Ελλαδα εγινε της ''μοδας'' χωρις να υπαρχουν τετοιες
θερμοκρασιες...και απο την μια οι θερμοκρασιες και απο την αλλη
η αγνοια πολλων ιδιογομωτων...χαθηκαν πολλα κλειστρα και
εσπασαν αρκετα οπλα ασχετα εαν δεν το λενε.
Δυο διαπιστωσεις εκανα .1ον. Με μια προοδευτικη πυριτιδα μπορεις
να βγαλεις σωστο φυσιγγιο που να δουλευει σε ολους τους καιρους
και θερμοκρασιες που εχουμε στην Ελλαδα.
2ον .Η στρωματοποιηση δεν ειναι για ''ασχετους'' ιδιογομωτες αλλα
ακομα και τους γνωστες εγκυμονει κινδυνους..

Δεν εχω ασχοληθει πολυ με την στρωματοποιηση..
Το εκανα και ασχοληθηκα απο ιδιογομωτικη ''ανησυχια''...
Αυτο που ξερω ( ισως να κανω και λαθος ) η στρωματοποιηση
ξεκινησε απο τους Ρωσους και για πολυ μειον θερμοκρασιες..
Τωρα στην Ελλαδα εγινε της ''μοδας'' χωρις να υπαρχουν τετοιες
θερμοκρασιες...και απο την μια οι θερμοκρασιες και απο την αλλη
η αγνοια πολλων ιδιογομωτων...χαθηκαν πολλα κλειστρα και
εσπασαν αρκετα οπλα ασχετα εαν δεν το λενε.
Δυο διαπιστωσεις εκανα .1ον. Με μια προοδευτικη πυριτιδα μπορεις
να βγαλεις σωστο φυσιγγιο που να δουλευει σε ολους τους καιρους
και θερμοκρασιες που εχουμε στην Ελλαδα.
2ον .Η στρωματοποιηση δεν ειναι για ''ασχετους'' ιδιογομωτες αλλα
ακομα και τους γνωστες εγκυμονει κινδυνους..
....shake hands. Νίκο Καλημέρα!...:)...

Να προσθέσω και το σχόλιο το Μαστρο Μιχάλη απο τη Λέρο...

3.Κατ' ουσία δεν έχει πρακτική εφαρμογή στα Ελληνικά δεδομένα...

Υ.Γ...σε πρόσφατη συζήτηση μας αυτά ... και νομίζω αυτο που έγραψες για τις προοδευτικές πυρίτιδες ειναι το ορθότερο και ασφαλέστερο...

....shake hands. Νίκο Καλημέρα!...:)...

Να προσθέσω και το σχόλιο το Μαστρο Μιχάλη απο τη Λέρο...

3.Κατ' ουσία δεν έχει πρακτική εφαρμογή στα Ελληνικά δεδομένα...

Υ.Γ...σε πρόσφατη συζήτηση μας αυτά ... και νομίζω αυτο που έγραψες για τις προοδευτικές πυρίτιδες ειναι το ορθότερο και ασφαλέστερο...

Καλημερα και απο μενα Καπτεν.
Δεν εχω ακουσει ουτε εχω διαβασει κατι λαθος απο τον Μαστρο Μιχαλη.
Μεγαλος δασκαλος της ιδιογομωσης !!!:cool:

Μόνο για τους κάλυκες έχω διαβάσει Λεωνιδα να τους αποκαλούν eurotrash. Αυτοί βέβαια απαιτούν πολλαπλές αναγομωσεις ίσως γιαυτο ? Τους συγκρίνουν με τους αμερικανικούς που γεμίζονται αρκετές παραπανω φορές .
Σωστα, ίσως και το γεγονός ότι στην αμερικη το κλείσιμο γίνεται με πάτημα μόνο και οι κωνικοι αμερικανικοι κάλυκες έχουν μεγαλύτερο πάχος προς την βάση τους, και είναι κατά κανόνα σκληρότερο το υλικό όποτε το κλείσιμο δεν υποχωρεί καθόλου με την πάροδο του χρόνου. Από τα υπόλοιπα συστατικά του φυσιγγιου, τα ευρωπαικα καψυλια είναι σταθεροτερα , με εξαίρεση τα Remington, τα ευρωπαικα βύσματα πολύ πιο ευφάνταστα και με πολύ μεγαλύτερη ποικιλία, και στα σκάγια χάος και εκεί και εδώ. Στις πυριτιδες νομίζω υπερέχουν οι αμερικανικές από τις γαλλοιταλικες που έχουμε εμείς εδώ. Οι Αμερικανοί δεν έχουν αρνητική άποψη για αυτές γιατί γενικά δεν τις γνωρίζουν, εκεί από ευρωπαϊκές κυκλοφορούν λίγες και σχεδόν όλες για ραβδωτά, κυρίως vihtavuori που αν και πανάκριβες τις προτιμούν πολλοί γιατί είναι ανώτερες και από τις δικές τους.

Σωστα, ίσως και το γεγονός ότι στην αμερικη το κλείσιμο γίνεται με πάτημα μόνο και οι κωνικοι αμερικανικοι κάλυκες έχουν μεγαλύτερο πάχος προς την βάση τους, και είναι κατά κανόνα σκληρότερο το υλικό όποτε το κλείσιμο δεν υποχωρεί καθόλου με την πάροδο του χρόνου. Από τα υπόλοιπα συστατικά του φυσιγγιου, τα ευρωπαικα καψυλια είναι σταθεροτερα , με εξαίρεση τα Remington, τα ευρωπαικα βύσματα πολύ πιο ευφάνταστα και με πολύ μεγαλύτερη ποικιλία, και στα σκάγια χάος και εκεί και εδώ. Στις πυριτιδες νομίζω υπερέχουν οι αμερικανικές από τις γαλλοιταλικες που έχουμε εμείς εδώ. Οι Αμερικανοί δεν έχουν αρνητική άποψη για αυτές γιατί γενικά δεν τις γνωρίζουν, εκεί από ευρωπαϊκές κυκλοφορούν λίγες και σχεδόν όλες για ραβδωτά, κυρίως vihtavuori που αν και πανάκριβες τις προτιμούν πολλοί γιατί είναι ανώτερες και από τις δικές τους.
Εισάγονται αρκετές της vectan δεν έχω διαβάσει αρνητικά σχόλια γιαυτες , στα σκάγια νομίζω υπερέχουν ακόμα και τα φθηνότερα των Αμερικανικών made in Peru , αρκετά ομοιόμορφα , καλογυαλισμένα και στο σωστο μέγεθος . Τα θέλω τους πιστεύω είναι διαφορετικα από τα δικά μας , γεμίζουν σε ποσότητες ποιο πολύ για το σκοπευτηριο παρά για το κυνηγι σε αντίθεση με τον Έλληνα η Ιταλό ιδιογομωτη που γεμίζει περισοτερο για το κυνηγι του . Πριν χρόνια όταν ήμουν στην χώρα τους όπως λέει ο Λεωνίδες διάβαζα πολύ τα φόρουμ τους διαβάζοντας κριτικές για φυσιγγια , όπλα , τσοκ . Τότε είχα μπανισει τα φυσιγγια universal της Winchester, ήθελα να πάρω μεγάλη ποσότητα μιας και η τιμή τους ήταν χώμα , εγώ βέβαια τα ήθελα με σκοπό να τα ρίχνω στην τσίχλα . Άρχισα λοιπον το διάβασμα και 9 στα 10 σχόλια ήταν αρνητικά , ο ένας τα είχε με τον κοντό παφυλα που δημιουργούσε εμπλοκές, ο άλλος τα ίδια πάλι για εμπλοκές σε όπλο saiga που ο σκοπός του ήταν να το λιώνει στο τουφεκιδι , ο άλλος με τον κάλυκα που ήταν ποιο μαλακό πλαστικό από τους ΑΑ κτλ . Τα παραβλεψα λοιπον όλα αυτά και έκανα την αγορα , και δεν εχασα το ποιο μαλακό και φονικό 32αρι που έχω ριξει , αναγομωνεται αρκετές φορές και ας λενε αυτοί .

Καλημερα, το παρατήρησα και εγώ ότι στα αμερικανικά φόρουμ για ιδιογομωση με σκάγια ενδιαφέρονται σχεδόν αποκλειστικά για σκοπευτικα και για ατσάλινα και οι περισσότεροι είναι ψιλοασχετοι, αντίθετα εδώ όπως και στα ιταλικά βλέπεις κυρίως κυνηγετικά και η σχολαστικη ακρίβεια και οι λεπτομέρειες που προσέχουμε, τους είναι άγνωστες.

Άμα παρατηρήσεις Λευτέρη εδώ και ένα χρονο πήγαν οι μηχανές gaep και τα στροφεία τους , αυτοί βέβαια γεμίζουν ποιο πολύ σε μηχανές progressive ποσότητες για το σκοπευτηριο ποιο πολύ που θέλουν ποσότητες ειδικά όσοι ρίχνουν fitasc sporting. Και σε κάλυκες αμερικανικούς κυρίως Remington μέχρι να λιώσουν .

Εγώ νομίζω ότι είμαστε λιγάκι της υπερβολής.
Μόνο στο παπί χρειάζεται ειδικό πυρομαχικό (ούτε καν στο γουρούνι) .
Και το παπί γιατί το ρίχνουμε πολλές φορές πολύ μακρυά και το πολύ χοντρότερο σκάγι δεν κρατάει συγκέντρωση.

Δεν λέω να ρίχνουμε ότι βρούμε αλλά ένα αξιοπρεπές φυσίγγι θα την κάνει την δουλειά στα υπόλοιπα θηράματα.

Το πρόβλημα είναι ότι θέλουμε να σκοτώνουμε οτιδήποτε σε οποιαδήποτε απόσταση.
Αυτό δημιουργεί όλα τα παρατράγουδα.

Και το παπί γιατί το ρίχνουμε πολλές φορές πολύ μακρυά και το πολύ χοντρότερο σκάγι δεν κρατάει συγκέντρωση.

Δεν λέω να ρίχνουμε ότι βρούμε αλλά ένα αξιοπρεπές φυσίγγι θα την κάνει την δουλειά στα υπόλοιπα θηράματα.

Παρατράγουδα δημιουργούν και οι τροποι που προτείνονται παραπάνω οι τερμα δοσεις δεν ειναι αμοιρες ευθυνών. και μην μου πεις πως ολοι στεκαρουν τα φυσίγγια σε βλ σταθμο.τωρα τι χρειάζεται και που το κρινει αυτος που το δουλευει,αλλο το κυνηγι του παπιου το απογεμα αλλο πισω απο την φυντα και το μοντζο κι αλλο εσυ με αλλου 20 γυρω σου,τωρα αν υπάρχουν τοσο καλοι ιδιωγωμοτες που με υλικα που κυκλοφορουν στην Ελλάδα πηγαν τα 50γρ στα 400 με τα μπαρ που βγάζουν τα ρεμι σε ολου τους καιρούς και γραφει στο φόρουμ εγω που ειμαι της καινούριας γενιας και λιγο άσχετος με το ολο θεμα θα ήθελα τις συμβουλές του.

Εδω Βασίλη διαφωνώ, η πρόοδος σε όλα έρχεται από την επιδίωξη του καλύτερου, οι ιδιογομωτές κουβαλάμε ο καθένας μας τα ελαττώματα του, αλλά και το πάθος για βελτίωση, άσχετα πόσα καταφέρνουμε, αρκεί που το παλεύουμε.

Status
Not open for further replies.
Back