Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Έριξα ένα με 10 βαθμούς και βροχή και ήταν δυνατό. Φοβήθηκα είναι η αλήθεια και δεν το ξαναγεμισα. Ρώτησα μήπως μπορέσει να μου πει κάποιος μέχρι πόσο είναι ασφαλές.
Εδώ είσαι

https://www.baschieri-pellagri.com/en/polveri/polveri/m92s/1/index.aspx

2*40 ή 2,10*48-50

καταλαβαίνεις ότι το 2,6*48 είναι πολύ μεγάλο ακόμα και για δράμια.
Ξεκινάς από το 2,10 και ανεβαίνεις ανά 0,05gr, όχι ανά 0,5gr που ανέβηκες εσύ ...

1682429743087.png

Η κάνη είναι το τελευταίο πράγμα που θα σπάσει σε ένα όπλο. Μπορεί όμως να συμβεί και αυτό σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Οι πολύ μεγάλες πιέσεις δημιουργούν πρώτα άλλες ζημιές οι οποίες μερικές φορές αθροιστικά μπορούν ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ να σε τραυματίσουν ή ακόμα και να σε σκοτώσουν.

Last edited:
Υποθέτω πως οι δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρίες φυσιγγίων της Αμερικής, Remington, Federal, έχουν μελετήσει εξονυχιστικά την σχέση πιέσεων-παραμόρφωσης στα σκάγια και γνωρίζουν από ποιο σημείο και μετά είναι αντιπαραγωγικη η περαιτέρω αύξηση των ταχυτήτων. Στην χώρα της υπερβολής αλλά και της πρακτικότητας, το ότι στα σκοπευτικα φυσίγγια έχουν σαν στάνταρ τα 1200 πόδια/δευτερόλεπτο, 365 μ/δ, και στα κυνηγετικά λίγο παραπάνω, αυτο κάτι σημαίνει . Όταν οι Αμερικανοί μιλάνε για γρήγορα φυσίγγια με μολυβδινα εννοούν το πολύ 1330 π/δ δηλαδή 405 μ/δ, και μάλιστα με καλής σκληρότητας σκάγια και πυρίτιδες σχετικά αργές για το εκάστοτε φορτίο. Αντίθετα στα ραβδωτά όπου δεν υφίσταται η παραμόρφωση του βλήματος από τις πιέσεις έχουν την γνωστή τάση για μαγκνουμ και ακραία διαμετρηματα. Τα περιθώρια αντοχής σε πιέσεις των πλαστικών καλυκων, επιτρέπουν χωρίς πρόβλημα να γεμίσουμε μέχρι 2000bar, και όμως βλέπουμε πως επιδιώκουν να μην ξεπερνάνε τα 600 ,αν και θα ήταν πολύ οικονομικότερο να βγάζουν τις ίδιες ταχύτητες με πολύ ψηλότερες πιέσεις. Από την άλλη βλέπουμε στα ατσάλινα έχουν ανεβάσει πολύ τις πιέσεις και τις ταχύτητες γιατί μόνο έτσι βλέπουν αποτέλεσμα, γιατί τους ενδιαφέρει η επίτευξη του στόχου και όχι μόνο ο εντυπωσιασμος.

Εδώ είσαι

https://www.baschieri-pellagri.com/en/polveri/polveri/m92s/1/index.aspx

2*40 ή 2,10*48-50

καταλαβαίνεις ότι το 2,6*48 είναι πολύ μεγάλο ακόμα και για δράμια.
Ξεκινάς από το 2,10 και ανεβαίνεις ανά 0,05gr, όχι ανά 0,5gr που ανέβηκες εσύ ...

View attachment 71127

Η κάνη είναι το τελευταίο πράγμα που θα σπάσει σε ένα όπλο. Μπορεί όμως να συμβεί και αυτό σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Οι πολύ μεγάλες πιέσεις δημιουργούν πρώτα άλλες ζημιές οι οποίες μερικές φορές αθροιστικά μπορούν ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ να σε τραυματίσουν ή ακόμα και να σε σκοτώσουν.

Ναι εχεις δικιο φιλε !!!
48 γραμμαρια δεν σηκωνουν αστεια....και εγω κιοτεψα με το 2,60 και σε ατεροειδες κλεισιμο .
Εκλεισα 10 βολια 12/0 = 46 γραμμαρια...σε ρελι ομως σε 12/76 καλυκα..ενα με Τεκνα και ενα με ΑΟ.
Ξεκινησα απο ''χαμηλα''....και αναλογα το τι θα δωσουν θα πραξω στην συνεχεια !!

εικόνα_Viber_2023-04-25_17-25-06-318.jpg

εικόνα_Viber_2023-04-25_17-25-00-531.jpg
εικόνα_Viber_2023-04-25_17-25-10-966.jpg

Σε αυτές τις γομώσεις δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα.
Ακόμη και μπίλια να είναι το μονόβολο θα υποστεί ελάχιστη παραμόρφωση και κρατάει μένουσες γιατί έχει ειδικό βάρος και όγκο.
Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο και πρόβλημα υπάρχει και στα μονόβολα. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι λόγο μεγαλύτερης μάζας (και όχι ειδικού βάρους όπως λες -το ειδικό βάρος εξαρτάται από το υλικό και εδώ έχεις και στα 2 μόλυβδο) έχεις πολύ μεγαλύτερη ενέργεια και άρα το φαινόμενο το διαπιστώνεις σε πολύ μεγάλες αποστάσεις που συνήθως στο λειόκαννο δεν μας ενδιαφέρει γιατί ξεπερνούν κατα πολύ την ακρίβεια σκόπευσης που προσφέρουν τα σκοπευτικά του λειόκαννου.
Φαντάσου όμως το μονόβολο σαν ένα μεγάλο σκάγι. Το ίδιο ακριβώς πράγμα ειναι .
Απλά ανέφερα το μονόβολο γιατί σε αυτό μπορείς πιο εύκολα να μετρήσεις και να συγκρίνεις αρχικές μένουσες και τελικές ταχύτητες στον στόχο από δύο μονόβολα με διαφορετικές αρχικές ταχύτητες. Εκεί θα δεις ότι πάντα το μονόβολο με την μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα θα έχει και την μεγαλύτερη τελική ταχύτητα σε ίδια απόσταση πάντα. Αν καταφέρεις να μειώσεις τις παραμορφώσεις και στα σκάγια το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και εκεί.

Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο και πρόβλημα υπάρχει και στα μονόβολα.
Φαντάσου όμως το μονόβολο σαν ένα μεγάλο σκάγι. Το ίδιο ακριβώς πράγμα ειναι .
Αν καταφέρεις να μειώσεις τις παραμορφώσεις και στα σκάγια το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και εκεί.
Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι δεν είναι το ίδιο πρόβλημα.
Το μονόβολο με μεγαλύτερη αρχική (420+ το γρήγορο με 380 το αργό) και στα 50 μέτρα θα έχει μεγαλύτερη μένουσα.
Το δεκαράκι με την μεγαλύτερη αρχική (ίδιες παράμετροι) στα 50 μέτρα ίσως δεν φτάσει, θα σκορπίσει.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να μειώσεις τις παραμορφώσεις στα ψιλά σκάγια, στις μεγάλες αρχικές ταχύτητες.

Όσο αφορά τη συζήτηση για τις ταχύτητες...

Γνώμη μου είναι...

Ότι οι ταχύτητες παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο σε οτι αφορά την αίσθηση της βολης...αυτό που λέμε "αυτό το φυσιγγιο μου ταιριάζει"...

...Αλλά...

Θα πρέπει να προσεγγίζουμε το θέμα ταχύτητες συνολικά...όχι σαν αρχικές ή ακόμα και μένουσες, αλλά σαν ταχύτητα βολής (να το πω καταχρηστικα)...
Και όταν λέω "ταχύτητα βολής" εννοώ το συνολικό χρόνο που κάνει το νέφος των σκαγιων από την στιγμή που πατιέται η σκανδάλη μέχρι να φτάσουν τα σκάγια στο στόχο...

Και αυτόν τον χρόνο υπάρχουν πολλές παράμετροι που τον επηρεάζουν και όχι μόνο το V0, V1,5 κλπ. όπως ο χρόνος έναυσης της πυρίτιδας, η προοδευτικοτητα της καύσης, ο χρόνος κάννης, σε τι κατάσταση βγαίνουν τα σκάγια από την καννη και φυσικά η αρχική και η παραμένουσα ταχύτητα,...
Αν το πάμε και λίγο παρακάτω ο χρόνος επικρουσης της σκανδαλης (lock time) παίζει σημαντικότατο ρόλο στο "χρόνο βολής" και στην αίσθηση που μας δίνει...

Προσωπικά βρίσκω σαφώς πολυτιμότερες τις οπτικοακουστικες πληροφορίες που μου δίνει η βολή στον τενεκε πάρα η γνωση των αρχικων ενος φυσιγγιου...

Εννοείται δεν "ακυρώνω" τους συναδέλφους που μέσα στη μελέτη ενός φυσιγγιου βάζουν και τη μέτρηση του ταχογραφου...προς Θεού...και γω θα ήθελα να έχω αυτή τη δυνατότητα...

Θα πρέπει να προσεγγίζουμε το θέμα ταχύτητες συνολικά...όχι σαν αρχικές ή ακόμα και μένουσες, αλλά σαν ταχύτητα βολής
Η συζήτηση είναι στο ότι άλλες μεταβολές έχεις με δράμια και μονόβολα και άλλες στα ψιλά σκάγια.
, σε τι κατάσταση βγαίνουν τα σκάγια από την καννη
Είναι το μόνο που γίνεται αντιληπτό(από το αποτέλεσμα) στο κυνήγι.

Last edited:
Η συζήτηση είναι στο ότι άλλες μεταβολές έχεις με δράμια και μονόβολα και άλλες στα ψιλά σκάγια.

Είναι το μόνο που γίνεται αντιληπτό στο κυνήγι.
Να σου πω την αλήθεια...εγω από ότι κατάλαβα εδώ και 2-3 σελίδες η συζήτηση αφορά τις ταχύτητες γενικότερα...

Η συζήτηση ήταν η διαφωνία μου στη άποψη που ακούω συνέχεια ότι το φυσίγγι με τις πιο αργές αρχικές ταχύτητες έχει μεγαλύτερες μένουσες στον στόχο σε σχέση με ένα φυσίγγι με πιο μεγάλες αρχικές ταχύτητες στην ίδια πάντα απόσταση. Και ανάφερα το μονόβολο μόνο και μόνο σαν παράδειγμα επειδή στο μονόβολο είναι πιο εύκολα μετρήσιμο.
Και ξαναλέω ακόμη και παραμορφώσεις να υπάρχουν στα σκάγια θα υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που δεν θα έχει παραμορφώσεις οπότε τα σκάγια με τις μεγαλύτερες αρχικές θα έχουν και μεγαλύτερες μένουσες. Αν καταφέρεις να μειώσεις και τις παραμορφώσεις στα σκάγια τότε απλα αυξάνεις το ποσοστό την συγκέντρωσης καθώς και το πλήθος των σκαγίων που θα έχουν μεγαλύτερες μένουσες.

Η συζήτηση ήταν η διαφωνία μου στη άποψη που ακούω συνέχεια ότι το φυσίγγι με τις πιο αργές αρχικές ταχύτητες έχει μεγαλύτερες μένουσες στον στόχο σε σχέση με ένα φυσίγγι με πιο μεγάλες αρχικές ταχύτητες στην ίδια πάντα απόσταση. Και ανάφερα το μονόβολο μόνο και μόνο σαν παράδειγμα επειδή στο μονόβολο είναι πιο εύκολα μετρήσιμο.
Και ξαναλέω ακόμη και παραμορφώσεις να υπάρχουν στα σκάγια θα υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που δεν θα έχει παραμορφώσεις οπότε τα σκάγια με τις μεγαλύτερες αρχικές θα έχουν και μεγαλύτερες μένουσες. Αν καταφέρεις να μειώσεις και τις παραμορφώσεις στα σκάγια τότε απλα αυξάνεις το ποσοστό την συγκέντρωσης καθώς και το πλήθος των σκαγίων που θα έχουν μεγαλύτερες μένουσες.
Εγώ πάντως συμφωνώ με αυτά που λες, η μόνη μου διαφωνία ήταν στο ότι αναφέρομουν μόνο στην ταχύτητα σαν αριθμό κ όχι σαν σύνολο αποτελεσμάτων όπως εσύ... Θέλω τα φυσίγγια μου γρήγορα με καλή ποιότητα στα σκάγια...

Σπύρο, πολύ σωστά έθεσες την διαφορά στην αίσθηση που δίνουν δύο φυσίγγια ανεξάρτητα από την ταχύτητα τους. Ο χρόνος από την κρούση της βελόνας στο καψυλιο μέχρι την έξοδο από το στόμιο είναι γύρω στα 2,5 με 3,5 χιλιοστά του δευτερολεπτου ασχέτως της ταχύτητας του φυσιγγιου, ενώ ο χρόνος αντίδρασης του κυνηγού όταν πατάει την σκανδάλη και ο χρόνος επικρουσης πολύ περισσότερο. Μπορεί δηλαδή ένα αργό φυσίγγι να αφήνει την αίσθηση αλλά και τα σκάγια να φτάνουν στον στόχο πιο γρήγορα, από ένα πολύ ταχύτερο.

Γνώμη μου είναι...

Ότι οι ταχύτητες παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο σε οτι αφορά την αίσθηση της βολης...αυτό που λέμε "αυτό το φυσιγγιο μου ταιριάζει"...

...Αλλά...

Θα πρέπει να προσεγγίζουμε το θέμα ταχύτητες συνολικά...όχι σαν αρχικές ή ακόμα και μένουσες, αλλά σαν ταχύτητα βολής (να το πω καταχρηστικα)...
Και όταν λέω "ταχύτητα βολής" εννοώ το συνολικό χρόνο που κάνει το νέφος των σκαγιων από την στιγμή που πατιέται η σκανδάλη μέχρι να φτάσουν τα σκάγια στο στόχο...

Και αυτόν τον χρόνο υπάρχουν πολλές παράμετροι που τον επηρεάζουν και όχι μόνο το V0, V1,5 κλπ. όπως ο χρόνος έναυσης της πυρίτιδας, η προοδευτικοτητα της καύσης, ο χρόνος κάννης, σε τι κατάσταση βγαίνουν τα σκάγια από την καννη και φυσικά η αρχική και η παραμένουσα ταχύτητα,...
Αν το πάμε και λίγο παρακάτω ο χρόνος επικρουσης της σκανδαλης (lock time) παίζει σημαντικότατο ρόλο στο "χρόνο βολής" και στην αίσθηση που μας δίνει...

Προσωπικά βρίσκω σαφώς πολυτιμότερες τις οπτικοακουστικες πληροφορίες που μου δίνει η βολή στον τενεκε πάρα η γνωση των αρχικων ενος φυσιγγιου...

Εννοείται δεν "ακυρώνω" τους συναδέλφους που μέσα στη μελέτη ενός φυσιγγιου βάζουν και τη μέτρηση του ταχογραφου...προς Θεού...και γω θα ήθελα να έχω αυτή τη δυνατότητα...

Μεγάλη κουβέντα είπες εδώ φίλε.
Πολύ καλή παρατήρηση,

Γνώμη μου είναι...

...Αλλά...

Κ η δική μου άποψη αυτή είναι... Εκεί μάλιστα πιστεύω ότι κρύβεται κ όλη αυτή η διαφορετική αίσθηση της προσκοπευσης που βλέπουμε στα φυσίγγια, σε αυτά τα επιμέρους στοιχεία που αναφέρεις... Γιατί μπορεί σαν απόλυτα μεγέθη οι προσκοπευσεις να βρίσκονται κοντά μεταξύ τους, στην πράξη όμως υπάρχει αισθητή διαφορά...
Ο ταχογραφος για μένα δεν είναι κριτήριο... Ο ήχος που θα κάνει ο πίνακας κ η αίσθηση που θα μου δώσει είναι, όπως κ το κυνήγι.. Όμως με τον ταχογραφο έχεις ακόμα μια μέτρηση πάνω στην όλη αίσθηση του φυσιγγίου....

Εγω τα εχω ''απλοποιησει'' τα πραγματα... και λεω..
Η ποιοτητα σκαγιων = το μισο φυσιγγιο...
Το ''μαγικο'' νουμερο ταχυτητας ( για μενα ) στα ψιλα σκαγια 380μ/δ και στα χοντρα 400μ/δ και σε μερικα 400μ/δ+
Το γρηγορο φυσιγγιο ( με μεγαλη αρχικη ) παντα ειναι γρηγορο...και τα σκαγια θα φτασουν στον
στοχο πρωτα....
Διαμπερη τραυματα εχουμε...αλλα απο τα 30 μετρα και κατω ( τσιχλα )...το θηραμα ομως δεν το χανεις
εαν ειναι στο κεντρο της τουφεκιας...το χανεις μονο απο ακροσκαγα.
Οι περισσοτερες αποτυχιες οφειλονται στην σκοπευση...και σε δευτερη θεση ειναι το φυσιγγιο..
Δεν υπαρχει φυσιγγιο που δεν σκοτωνει μεχρι τα 30 -35 μετρα....τα ζορια στα φυσιγγια αρχιζουν μετα τα
35 μετρα....
Το χειροτερο απ'ολα η λαθος εκτιμηση μετρων....και η νοοτροπια των περισσοτερων κυνηγων να
χρεωνουν την αστοχια τους στο φυσιγγιο.
Τον ταχογραφο δεν τον ''ακυρωνω''......αυτος και ο στοχος ανεκτιμητο εργαλειο στα χερια του ιδιογομωτη !!!

Εγω τα εχω ''απλοποιησει'' τα πραγματα... και λεω..
Η ποιοτητα σκαγιων = το μισο φυσιγγιο...
Το ''μαγικο'' νουμερο ταχυτητας ( για μενα ) στα ψιλα σκαγια 380μ/δ και στα χοντρα 400μ/δ και σε μερικα 400μ/δ+
Συμφωνώ απόλυτα Νίκο...
Ιδανικές και για μένα ταχύτητες...
Απλά για να τις βγάλουμε στις διαφορές των εδαφοκλιματικων εναλλαγων που αντιμετωπίζουμε στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, πρέπει να προσαρμοζουμε και τις γομωσεις μας...
Άλλο στήσιμο φυσιγγιου θα βγάλει 380 μ/δ αρχική στους 25 βαθμους και άλλο στους 5 βαθμους...

Συμφωνώ απόλυτα Νίκο...
Ιδανικές και για μένα ταχύτητες...
Απλά για να τις βγάλουμε στις διαφορές των εδαφοκλιματικων εναλλαγων που αντιμετωπίζουμε στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, πρέπει να προσαρμοζουμε και τις γομωσεις μας...
Άλλο στήσιμο φυσιγγιου θα βγάλει 380 μ/δ αρχική στους 25 βαθμους και άλλο στους 5 βαθμους...

Σπυρο μου μιλησα γενικα....Παντα υπαρχουν ''ασταθμητοι'' παραγοντες στο κυνηγι.... και συμφωνω
μαζι σου...
Σε γενικες γραμμες ομως ...πιστευω οτι ειναι θεμα σκοπευσης και οχι φυσιγγιου...
Σαφως και δεν πας με το ιδιο φυσιγγιο στο κρυο - υγρασια κτλ κτλ...
Αλλα οταν σκοπευεις απο ενα τετοιο φυσιγγιο δεν γλυτωνει ΤΙΠΟΤΑ...

εικόνα_Viber_2022-04-25_22-17-54-401.jpg
Ανεβασα εμπορικο φυσιγγιο και οχι δικο μου...
Εαν δεν μπορει ο κυνηγος να παρει τσιχλα με αυτο....ε' ας το γυρισει στο ψαρεμα...η να μαθει να
σημαδευει....αυτο εννοω οταν λεω οτι δεν φταινε τα φυσιγγια !!!

Status
Not open for further replies.
Back