Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Το γρηγορο φυσιγγιο ( με μεγαλη αρχικη ) παντα ειναι γρηγορο...και τα σκαγια θα φτασουν στον στοχο πρωτα....
Σχεδόν πάντα αυτό γίνεται εκτός από περιπτώσεις που τα σκάγια έχουν γίνει πίτα.
Τότε μπορεί να συμβεί και το ανάποδο.
Πόσο πίτα ? Δεν ξέρω, αλλά μπορεί να γίνει.
Τον ταχογραφο δεν τον ''ακυρωνω''......αυτος και ο στοχος ανεκτιμητο εργαλειο στα χερια του ιδιογομωτη !!!
Φυσικά και είναι εργαλείο για ιδιογομωτές ... αν δεν έχεις ταχογράφο πρέπει να βρεις πολλούς τενεκέδες με τις αλλαγές των Lot.

ps
Δεν έχω καταφέρει να ακούσω διαφορά χρόνου από την εκπυρσοκρότηση μέχρι τα σκάγια να χτυπήσουν σε πίνακα ή ντενεκέ από φυσίγγι σε φυσίγγι με ίδιο νούμερο σκαγιών.
Έχω καταφέρει να ακούσω όταν αλλάζει το νούμερο σκαγιών.

Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι αν μετατρέψουμε την διαφορά χρόνου σε απόσταση που διανύει το θήραμα, αυτή θα είναι μικρή και σίγουρα αδύνατο να "ρυθμίσεις" προσκόπευση ανάλογα με το φυσίγγι.
Προσωπικά δεν αλλάζω προσκοπεύσεις ανάλογα με το φυσίγγι ... και να το ήθελα δεν θα μπορούσα να το κάνω αν μιλάμε για 10-20 εκατοστά στα 40m.

Αν κάποιος μπορεί να υπολογίσει την διαφορά σε χιλιοστά του δευτερολέπτου μεταξύ ενός γρήγορου και αργού φυσιγγίου, λαμβάνοντας υπ όψη όλους τους παράγοντες, από την στιγμή που θα απελευθερωθεί η σφύρα μέχρι τα σκάγια να φτάσουν στον στόχο (ή τουλάχιστον μέχρι να βγούν από την κάνη, γιατί από εκεί και πέρα μπορώ να το υπολογίσω και εγώ) θα μπορέσουμε να υπολογίσουμε την διαφορά στην προσκόπευση και αν αυτή είναι σημαντική ή όχι.

Σας λέω από τώρα ότι δεν θα είναι σημαντική, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.

Αν κάποιος μπορεί να υπολογίσει την διαφορά σε χιλιοστά του δευτερολέπτου μεταξύ ενός γρήγορου και αργού φυσιγγίου, λαμβάνοντας υπ όψη όλους τους παράγοντες, από την στιγμή που θα απελευθερωθεί η σφύρα μέχρι τα σκάγια να φτάσουν στον στόχο (ή
ο λουκυ λουκ!

εσυ εισαι ο νουμερο ενα κυνηγος !εισαι μια κατηγορια μονο σου!παικτουρα μεγαλη!εγω αμα δεν σταματησει μπροστα μου να το σιγουρεψω δεν του ριχνω,εχω και μια ηληκια!
Έξω από εμένα και οι φίλοι μου που πάνε φασα αν και μεγάλοι δεν διανοουντε να ρίξουν σε καθιστες τεσπα ότι αρέσει στον καθένα

Χαλάμε το θέμα με αυτή τη συζήτηση.

Το χειροτερο ειναι....οτι προσπαθει να μας κανει μαθημα για το ποιος ειναι σωστος κυνηγος...Αυτος που
υποστηριζει οτι κανει τρυπες στον λαγο στα 100 μετρα με Ν4 ΣΚΑΓΙΑ !!! Ελεος δλδ !!!

Κωστη οι περισσοτεροι παλιοι κυνηγοι στα καθιστα βαραγαν....Δεν περισσευαν φυσιγγια... Ακομα ξερω
κυνηγους ....που πανε στιον γκιουμε....και μετρανε τα φυσιγγια που ριχνουν...
Τωρα ποιο ειναι ηθικο και ποιο οχι...ας το κρινει ο καθε ενας ....αλλα οχι οι ψευτες !!!

Ο πραγματικός κυνηγος δεν ρίχνει σε ακίνητο θήραμα πέρα από τις προτιμήσεις και τα γούστα
Για βγάλε το ενχηριδιο του πραγματικού κυνηγού… να δω αν είναι μέσα!!!! αλλιος να το ριξω στο ψαρεμα

Αν κάποιος μπορεί να υπολογίσει την διαφορά σε χιλιοστά του δευτερολέπτου μεταξύ ενός γρήγορου και αργού φυσιγγίου, λαμβάνοντας υπ όψη όλους τους παράγοντες, από την στιγμή που θα απελευθερωθεί η σφύρα μέχρι τα σκάγια να φτάσουν στον στόχο (ή τουλάχιστον μέχρι να βγούν από την κάνη, γιατί από εκεί και πέρα μπορώ να το υπολογίσω και εγώ) θα μπορέσουμε να υπολογίσουμε την διαφορά στην προσκόπευση και αν αυτή είναι σημαντική ή όχι.

Σας λέω από τώρα ότι δεν θα είναι σημαντική, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.
Υπάρχει η εξής λεπτομέρεια την οποίο δεν είδα να έχει αναφέρει κανείς. Ο χρόνος από την στιγμή που θα πατήσεις την σκανδάλη μέχρι και την στιγμή που βγαίνουν τα σκάγια από την κάννη εκτός ότι είναι αρκετά μικρός δεν σε ενδιαφέρει τόσο στην προσκοπευση γιατί κατά την διάρκεια αυτή το όπλο εξακολουθεί να κινείται ακολουθώντας την πορεία του κινουμενου στόχου επομένως και η κατεύθυνση της κάννης και των σκαγιων. Τα σκάγια παύουν να ακολουθούν το θήραμα από την στιγμή που βγαίνουν από την κάννη και από το σημείο αυτό και μετά μας ενδιαφέρει ο χρόνος που θα κάνει να φτάσουν στον στόχο και πόση απόσταση θα έχει διανύσει το θήραμα σε αυτόν τον χρόνο.

Αυτός τα είχε καταφέρει...
Περίπτωση ο τύπος ...

Όταν ο άνθρωπος δεν αλλάζει, το όπλο δεν αλλάζει και αλλάζει μόνο το φυσίγγι η διαφορά χρόνου δεν έχει να κάνει ούτε με τον άνθρωπο ούτε με το όπλο γιατί οι χρόνοι είναι οι ίδιοι.
Έχει να κάνει αποκλειστικά με το φυσίγγι.

Με 400m/s αρχική αν ρίξουμε #1 ο χρόνος μέχρι τα σκάγια να φτάσουν από το στόμιο στα 36,5μ είναι 0,1238sec.
Με την ίδια αρχική αν ρίξουμε #9 ο χρόνος είναι 0,1482sec.

Διαφορά 0,025sec. (To ανθρώπινο αυτί μπορεί να ξεχωρίσει 2 διαφορετικούς ήχους αν διαφέρουν χρονικά πάνω από 0,01sec-0.1sec )
Σας βάζω άλλα 5msec διαφορά χρόνου κάνης ανάμεσα στα 2 φυσίγγια και πάμε στα 0,030sec.
Θήραμα με 75km/h τραβέρσα σε αυτόν τον χρόνο έχει κινηθεί 60cm και η προσκόπευση από την στιγμή που τα σκάγια βγούν από την κάνη στα 36m είναι 2,7m !!!
Η παραπάνω είναι η χειρότερη δυνατή περίπτωση ... δηλαδή να είσαι συνηθισμένος να ρίχνεις πχ #1 και να ξεκινήσεις να κυνηγάς με #9, θήραμα 100% τραβέρσα και πολύ μεγάλη ταχύτητα θηράματος.
Εγώ δεν πιστεύω στην αλλαγή προσκοπεύσεων ανάλογα με το φυσίγγι αλλά όποιος καταφέρνει και το κάνει, μπράβο του.
Ούτε πιστεύω ότι κάποια φυσίγγια μας ταιριάζουν και κάποια όχι.
Πιστεύω όμως στα καλά, μέτρια και κακά φυσίγγια.

0.02sec=20msec είναι και η διαφορά χρόνου στα 50m με φυσίγγι #4 το ένα με ταχύτητα στομίου 400 και το άλλο με 350m/s.
Το ανθρώπινο αυτί μπορεί να διαχωρίσει ήχους από 10msec μέχρι 100msec.
Κοινώς είναι εξαιρετικά εξαιρετικά δύσκολο ...

0.02sec=20msec είναι και η διαφορά χρόνου στα 50m με φυσίγγι #4 το ένα με ταχύτητα στομίου 400 και το άλλο με 350m/s.
Το ανθρώπινο αυτί μπορεί να διαχωρίσει ήχους από 10msec μέχρι 100msec.
Κοινώς είναι εξαιρετικά εξαιρετικά δύσκολο ...
Εγώ από εδώ που είμαι ακούω πορδες στην Ηγουμενίτσα !!! Μαλλον έχω πρόβλημα στα αυτια

Status
Not open for further replies.
Back