Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Ευχαριστώ δεν την ξέρω αυτή την πυρίτιδα έλεγα να πάρω την mb 32.Αλλά παίρνω και αυτή δεν με νοιάζει.Πολυ ωραία τουφεκιά έβγαλες στα ποσα μέτρα ειναι;
Ο κωστας σου εγραψε για αυτην γιατι ειναι απο τις 2-3 που κυκλοφορουνε αυτη την στηγμη στο εμποριο !! Μβ32 δεν θα βρεις πουθενα ΤΩΡΑ για αργοτερα θα δουμε αν θα μας φερουν οποιαδηποτε πυρητηδα !! Αν εχεις καποια αλλη πυρητηδα ηδη ρωτα για αυτην !! Να σου πουμε

Στο σαιτ του καββαδια ειμαι μελος πανω απο 10 χρονια τα εχω διαβασει ολλα αυτα τα αρθρα του και ετσι πως το λες τωρα ειναι ακριβως το αντιθετο απο οτι εγραψες πριν, αλλα και ετσι να ειναι εχεις δουλεψει ποτε τον θωδη 16 σε πολλα γραμμαρια ; Ειναι βυσμα για υπερπροοδευτικες πυρητηδες και ειναι απο τα πιο μαλακα !! Αυτα που λες ειναι οταν θελεις να καψεις τις υπερπροοδευτικες στα κατοτερα βαρη η και πιο χαμηλα!! και τα 2 χιλ που λες ισχυουν για τις πολυ συμπιεσημες πυρητηδες ως επι το πληστον για τις b&p αυτα !! Οταν διαβαζουμε ενα αρθρο το εξεταζουμε μετα και κραταμε τα βασικα οτι γραφεται απο οποιον δηποτε δεν παει να πει οτι ειναι σωστο στανταρ

Ηλία Καλημέρα!... :) ...

Ο φίλος μας ο (@pit1982) και τα αλλα παιδιά , σου είπαν...

Φιλικά λοιπόν δες και το παρακάτω, μεταφρασμένο απόσπασμα απο ιταλικό manual ιδιογόμωσης, σχετικά με το θέμα που πραγματευόμαστε...

[...]

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΗΡΑ

Στα φυσίγγια με κανονική γόμωση σε φορτίο σκαγιών σε σχέση με το διαμέτρημα (ούτε αυξημένο, ούτε πολύ ελαφρύ η μειωμένο), «σκληροί συγκεντρωτήρες» χρησιμοποιούνται κατά κανόνα, όταν δουλεύουμε «βραδύκαυστες» πυρίτιδες (τις λεγόμενες «προοδευτικές»), η σε κάθε περίπτωση όπου η αρχική ανάφλεξη είναι δύσκολη λόγο του τύπου η της ιδιαιτερότητας της χρησιμοποιούμενης πυρίτιδας, ενώ «μαλακά βύσματα» χρησιμοποιούνται κατά κανόνα επίσις, στις γρήγορες , «ταχύκαυστες» πυρίτιδες.

Τα παραπάνω όχι μόνον δεν ισχύουν αλλά ακόμα και αντιστρέφονται, όταν χρησιμοποιούνται σε φυσίγγια με μειωμένο η αυξημένο φορτίο σκαγιών, σε σχέση πάντα με το κανονικό ανά διαμέτρημα.

Οι συνδυασμοί πυρίτιδας-βύσματος αλλά και καψυλλίου παράλληλα, σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουν έναν συγκεκριμένο κανόνα, αλλά πρέπει να επαναπροσδιορίζονται όχι μόνο βάση της προοδευτικότητας της χρησιμοποιούμενης πυρίτιδας αλλά βάση και του φορτίου της γόμωσης (δηλ. του βάρους σε σκάγια), της σκληρότητας του βύσματος, της αντίστασης που θα προβάλει το ρέλι του φυσιγγίου ανάλογα με τον τρόπο κλεισίματος(αστεροειδές η στρογγυλό με χαρτονάκι, πλαστικό δισκίο η φελλό, βαθύ η ρηχό ρέλι με στενό η φαρδύ προφίλ στεφάνης),και του ύψους του κάλυκα....

[...]
Ευχαριστώ. Μια σημείωση μόνο ότι αυτό που διάβασες είναι από άρθρο με αντιγραφή επικόλληση δεν είναι δικά μου λόγια.

Τα παραπάνω όχι μόνον δεν ισχύουν αλλά ακόμα και αντιστρέφονται, όταν χρησιμοποιούνται σε φυσίγγια με μειωμένο η αυξημένο φορτίο σκαγιών, σε σχέση πάντα με το κανονικό ανά διαμέτρημα.
Υπάρχει κάτι, πάνω σε αυτό,
αναλυτικά σε αυτό το εγχειρίδιο
και αν είναι εύκολο να το αναλύσεις;

Παιδιά το τι βύσμα θα βάλεις ειναι πολύ σχετικό από πολλούς παράγοντες και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας. Λίγη πυρίτιδα λιγότερη να βάλετε να μειώσετε τις πιέσεις και αναιρείται εντελώς η χρησιμότητα του μαλακού βύσματος. Κάντε δοκιμές να δείτε με την συνταγή που δοκιμάζετε τι ταιριάζει περισσότερο. Μόνο έτσι θα βρείτε τι ταιριάζει περισσότερο.

Ο λόγος που βάζουμε μαλακά βύσματα στις ταχύκαυστες πυρίτιδες είναι για να κάνουμε ουσιαστικά λίγο πιο βραδύκαυστη την καύση της για να γίνει πιο μαλακιά η τουφεκιά λόγο ότι αυξάνονται πιο γρήγορα και βίαια οι πιέσεις. Αυτο το καταφέρνουμε αυξάνοντας πιο γρήγορα το θάλαμο καύσης καθώς συμπιέζεται πιο γρήγορα και πιο εύκολα το μαλακό βύσμα. Όμως αν βάλουμε λιγότερη πυρίτιδα τότε με το μαλακό βύσμα ίσως βγάλει μικρότερες ταχύτητες . Όλα αυτά είναι σχετικά από την συνταγή από το λοτ της πυρίτιδας το καψούλι κλπ κλπ και για μένα πιστεύω ισχύουν κυρίως σαν θεωρία γιατί στην πράξη οι πιέσεις ανεβαίνουν τόσο πολύ και τόσο γρήγορα ανεξάρτητα την πυρίτιδα και την συνταγή γενικότερα που το αν ειναι λίγο πιο μαλακό ή πιο σκληρό το βύσμα ελάχιστα επηρεάζει το αποτέλεσμα. Άλλωστε δεν έχουν και τρελές διαφορές στην σκληρότητα τα βύσματα. Στα 650 bar πίεσεις όλα το ίδιο μαλακά θα είναι μέσα στην θαλάμη. Οπότε κάντε δοκιμές να βρείτε τι ταιριάζει περισσότερο.

Υπάρχει κάτι, πάνω σε αυτό,
αναλυτικά σε αυτό το εγχειρίδιο
και αν είναι εύκολο να το αναλύσεις;
...ειναι η πρακτική αυτή που γνωρίζεις σίγουρα Στέφανε... :) ...

π.χ. σε μια προοδευτική στα ανώτατα όρια της όμως ,σε φορτίο γόμωσης σκαγιών, ενα "μαλακό" βύσμα θα βοηθήσει να "ισορροπήσει" το φυσίγγιο... παρομοίως ενα "σκληρό" βύσμα σε μια ταχύκαυστη στα κατώτατα της...

Υ.Γ...ισορροπία νοείται η βέλτιστη σχέση πίεσης και ταχύτητας για κάθε φυσιγγιο...

Άλλωστε δεν έχουν και τρελές διαφορές στην σκληρότητα τα βύσματα. Στα 650 bar πίεσεις όλα το ίδιο μαλακά θα είναι μέσα στην θαλάμη.
Σωστά, δεν είναι η αίσθηση στα δάκτυλα που θα κρίνει την συμπεριφορά ενός βύσματος, αλλά η απόκριση την στιγμή της εκπυρσοκροτησης. Το πιο ουσιαστικό είναι να συμπιέζεται το αμορτισέρ δίχως να στραβωνει και η φούστα να σφραγίζει τον χώρο καύσης μη επιτρέποντας διαφυγές αερίων. Το δεύτερο πιο σημαντικό η ποιότητα του πλαστικού που διατηρεί τα χαρακτηριστικά του σε κρύο - ζέστη και ει δυνατόν χαμηλό συντελεστή τριβής.

το οτι δεν εχουμε πρόσβαση σε βλητικο σταθμό οι περισσότεροι δεν καθιστά την ιδιογομωση βιβλίο μαγειρικής ,πιστεύω τα παραπάνω με σκληρα η μαλακα βισματα επιλέγονται μεσα απο δοκιμές ,ολα αλαζουν αναλόγως το τι θες να πετύχεις.

Δεν κάνει η Μβ32 δια διασποράς κ ειδικά για κάποιον που ξεκινά την ιδιογομωση κ δεν έχει εμπειρία... προτίμησε μια οποιαδήποτε άλλη πυρίτιδα...
Aguila αν πάρω δεν είναι καλή για διασποραε;Τώρα συγκεκρι.ένα έχει μια τέκνα ένας ξάδερφος μου.Άλλα στην τελική αράζω και μερικά τσιχλοφυσιγγα και παίρνω😁😁😁

50 φυσίγγια αν φτιάξω για αρχή μια χαρά είμαι θα πάρω και όλους τους διασπορείς του Θώδη να κάνω τεστ.Ποιος λέτε να είναι καλύτερος ο 18 ο 20 η ο 22;Ευχαριστώ για τη βοήθεια σας

50 φυσίγγια αν φτιάξω για αρχή μια χαρά είμαι θα πάρω και όλους τους διασπορείς του Θώδη να κάνω τεστ.Ποιος λέτε να είναι καλύτερος ο 18 ο 20 η ο 22;Ευχαριστώ για τη βοήθεια σας
Νομίζω ότι τα έχεις μπλέξει λίγο και ότι χρειάζεται πολλά να μάθεις ακόμη ώστε να ξεκινήσεις ιδιογόμωση. Εγώ θα σου πρότεινα να μείνεις στα εμπορικά ή τουλάχιστον να βρεις κάποιον γνωστό που να ξέρει για να σου δείξει.

Και ο 18 και ο 20 και 22 διασπορέας είναι οι ίδιοι. Το νούμερο τους έχει να κάνει με το μήκος του διασπορέα ώστε να διαλέξεις αυτόν που ταιριάζει στην συνταγή που θέλεις να κάνεις στο φυσίγγι. Δεν βάζουμε ότι μας κατέβει στο φυσίγγι. Υπάρχουν κανόνες, τεχνικές και θέματα ασφαλείας που θα πρέπει να τα διαβάσεις ή να σου τα εξηγήσει κάποιος για να μάθεις πριν ξεκινήσεις την ιδιογόμωση.Δεν είναι παιχνίδι και είναι επικίνδυνο αν κάνεις ότι σου κατέβει.

Aguila αν πάρω δεν είναι καλή για διασποραε;Τώρα συγκεκρι.ένα έχει μια τέκνα ένας ξάδερφος μου.Άλλα στην τελική αράζω και μερικά τσιχλοφυσιγγα και παίρνω😁😁😁
Δεν έχει να κάνει τόσο με το καλή... καλές είναι όλες αν ξέρεις να τις δουλέψεις... κάποιες ωστόσο είναι αρκετά πιο εύκολες... η Aquila ας πούμε θεωρώ ότι είναι πολύ πιο εύκολη για έναν νεοεμφανιζομενο στην ιδιογομωση...
Νομίζω ωστόσο ότι το σκέφτεσαι λίγο λάθος... δεν σημαίνει ότι επειδή θα σου δώσει κάποιος μια συνταγή θα σου δουλέψει κιόλας σωστά με τα εργαλεία που θα κλείσεις...
Αν κ δεν έχω φτιάξει διασποράς με Aquila, νομίζω ότι ο Θώδη 22 θα σου έκανε για 31-32 γρ...
Ο λόγος που δεν σου προτείνω mb32 είναι ότι για να την κάνεις να δουλέψει σωστά πρέπει να κατανοήσεις τι δουλειά κάνει κάθε κομμάτι του φυσιγγίου σου κ αυτό θέλει πολλές δοκιμές...

Δεν έχει να κάνει τόσο με το καλή... καλές είναι όλες αν ξέρεις να τις δουλέψεις... κάποιες ωστόσο είναι αρκετά πιο εύκολες... η Aquila ας πούμε θεωρώ ότι είναι πολύ πιο εύκολη για έναν νεοεμφανιζομενο στην ιδιογομωση...
Νομίζω ωστόσο ότι το σκέφτεσαι λίγο λάθος... δεν σημαίνει ότι επειδή θα σου δώσει κάποιος μια συνταγή θα σου δουλέψει κιόλας σωστά με τα εργαλεία που θα κλείσεις...
Αν κ δεν έχω φτιάξει διασποράς με Aquila, νομίζω ότι ο Θώδη 22 θα σου έκανε για 31-32 γρ...
Ο λόγος που δεν σου προτείνω mb32 είναι ότι για να την κάνεις να δουλέψει σωστά πρέπει να κατανοήσεις τι δουλειά κάνει κάθε κομμάτι του φυσιγγίου σου κ αυτό θέλει πολλές δοκιμές...
Ευχαριστώ Άρη βρήκα και ένα σετ απ από ιδιογομωσει και θα το δοκιμάσω.

Πάντως όλα τα ακριβά που αγόρασα πχ το χρυσή μπεκατσα που λέει ότι ανοίγει στο 1.80 στα 8 μετρα το δοκίμασα στο χαρτόνι και δεν ανοίγει αυτά που ανοίγουν μέχρι τώρα είναι το direct και το jordan που μου έγραψε ένας συνάδελφος εδώ μέσα και τον ευχαριστώ. Ποιο άλλο προτείνεται να ανοίγει πολύ; Τα εξειδικευμένα πάντως πενταδες και δεκάδες τα απορρίπτω τα έχω αγοράσει σχεδόν όλα και ρίξει σε χαρτόνι και δεν.... άσε που σου φεύγει και το σαγονι.Αυτά που μου έχουν δουλέψει καλύτερα είναι τα λίγα γρ πχ jordan και direct αλλα οχι για να μεινω πολυ ικανοποιημένος γι αυτο ειπα να φτιάξω ενα μονος μου...Αλλά αν θέλετε πείτε και καμία μάρκα που έχετε ρίξει και ανοίγει... Ευχαριστώ

Πάντως όλα τα ακριβά που αγόρασα πχ το χρυσή μπεκατσα που λέει ότι ανοίγει στο 1.80 στα 8 μετρα το δοκίμασα στο χαρτόνι και δεν ανοίγει αυτά που ανοίγουν μέχρι τώρα είναι το direct και το jordan που μου έγραψε ένας συνάδελφος εδώ μέσα και τον ευχαριστώ. Ποιο άλλο προτείνεται να ανοίγει πολύ; Τα εξειδικευμένα πάντως πενταδες και δεκάδες τα απορρίπτω τα έχω αγοράσει σχεδόν όλα και ρίξει σε χαρτόνι και δεν.... άσε που σου φεύγει και το σαγονι.Αυτά που μου έχουν δουλέψει καλύτερα είναι τα λίγα γρ πχ jordan και direct αλλα οχι για να μεινω πολυ ικανοποιημένος γι αυτο ειπα να φτιάξω ενα μονος μου...Αλλά αν θέλετε πείτε και καμία μάρκα που έχετε ρίξει και ανοίγει... Ευχαριστώ
Για να ανοιξει ενα διασπορας 1.80cm πρεπει να σου γινει ο "κώλος" ΝΑ, για να ανοιξει τοσο η τουφεκια κ θα πρεπει κ να προσεχεις μη χασεις κ κανα χερι, απο τυχον λάθος στο ολο στήσιμο Λάμπρο.....με λιγο κοπο καταφερα κ ανοιξα διασπορας στο 1.25cm στα 15m με κύλινδρο και αλλο τοσο κοπο ειχε να την ανοιξω 1.05cm στα 15cm με 2* τσοκ...τωρα το 1.80cm ανοιγμα του καθε βιοτεχνη, εγω τα ακουω βερεσε....ειναι απλα λογια marketing.

Status
Not open for further replies.
Back