Το Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο...

Στα μέτρα καλά μου είναι. Έρχεται καλά στον ώμο το όπλο χωρίς να σκαλώνει και με καλή σκόπευση. Ήταν να αγοράσω νέο όπλο φέτος και να ασχοληθώ με ρυθμίσεις αλλά μας πρόλαβε νέο μέλος στην οικογένεια, οπότε η αγορά μετατίθεται για του χρόνου. Άρα θα επισκευάσω αυτό για να μου μείνει όπως το έχω συνηθίσει μέχρι τώρα. Γι αυτό κοιτάω το αισθητικό κομμάτι. Όταν το τελειώσω θα βάλω φώτο να δεις πόσο χάλια ήταν.
 
Μπορείς να βάλεις καμιά φώτο να δούμε αυτήν την κίτρινη απόχρωση που λες; Όταν τελείωσες με το διαβρωτικό, το έπλυνες το ξύλο για να φύγει τελείως;
 
Ναι το ξύλο πλύθηκε καλά με νερό και σαπούνι. Η απόχρωση του όπλου πρίν το τρίψω ήταν η παρακάτω. Την φώτο την βρήκα στο internet αλλά μοιάζει αρκετά με το δικό μου όπλο.

Beretta_1.JPG
 
Το ερώτημά μου τώρα. Δεν ξέρω τι ξύλο έχει η Α302 αλλά τα ξύλα της έχουν μία κιτρινωπή απόχρωση που δεν μου αρέσει ιδιαίτερα. Θα ήθελα να σκουρύνουν λίγο και να έχουν έναν κόκκινο τόνο όπως στην φωτογραφία. Τι χρειάζεται να περάσω και σε ποιο στάδιο? Πριν το sealaer? Nα πω πως θα χρησιμοποιήσω true oil και όχι λινέλαιο.

Καταρχήν να σου πω ότι η κίτρινη απόχρωση του ξύλου είναι φυσιολογική και οφείλεται στο συγκεκριμένο είδος καρυδιάς (yellowish walnut).

Από εκεί και πέρα, αφού θες να κάνεις φινίρισμα με χρήση sealer, θα έπρεπε καλύτερα να ρωτήσεις από εκεί που το αγόρασες ποια σειρά να ακολουθήσεις. Γενικά βλέπω ότι υπάρχει μια παρεξήγηση, ή έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ, στην χρήση του sealer. Seal σημαίνει σφραγίζω και sealer είναι ο σφραγιστής. Ωστόσο η διαδικασίες φινιρίσματος των ξύλινων μερών ενός όπλου, είτε αυτό επιλέξουμε να είναι το λινέλαιο, είτε το danish oil, είτε το Tru oil, είτε η γομαλάκα, είτε σκληρά βερνίκια κτλ αποτελούν από μόνες τους διαδικασίες σφραγίσματος - sealing. Γι'αυτό είπα σε προηγούμενο ποστ ότι τα ξύλινα μέρη των όπλων δεν είναι πορτοπαράθυρα, εκτός και αν κάποιος θέλει να αντιμετωπίσει έτσι και να τελειώνει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όταν λέμε σφράγισμα δεν εννοούμε το γέμισμα των πόρων. Όταν αναφερόμαστε σε γέμισμα είτε πόρων, είτε ρωγμών, είτε γενικότερα ατελειών μιλάμε για το λεγόμενο filling (γέμισμα), γι'αυτό και η σωστή έκφραση που θα συναντήσεις αν κάνεις μια αναζήτηση και στο web, είναι filling the pores of wood (γεμίζοντας τους πόρους) και όχι sealing the pores (σφραγίζοντας τους πόρους) .
Οπότε filling the pores και sealing the wood ή αλλιώς γεμίζοντας τους πόρους και σφραγίζοντας το ξύλο.
Το ζητούμενο στα όπλα και γενικότερα στα ξύλα που θέλουμε να αναδείξουμε την ομορφιά τους, είναι ακριβώς να τα κάνουμε να δώσουν το μεγαλύτερο βάθος των νερών τους και τις περισσότερες φορές να σκουρύνουν. Πως επιτυγχάνεται αυτό; Με τον μεγαλύτερο εμποτισμό σε λάδι. Χρησιμοποιώντας λοιπόν sealer σαν έναν τρόπο γεμίσματος των πόρων, ακόμα και αν το τρίψουμε μετά όλο αφήνοντας μόνο μέσα στους πόρους το υλικό αυτό, θεωρώ ότι εμποδίζουμε στην συνέχεια τον μεγαλύτερο εμποτισμό σε λάδι. Έτσι και αλλιώς αυτή είναι και μια χρησιμότητα του sealer, να μειώνει την τάση απορρόφησης του υδροχρώματος (μπογιάς) σε ξύλινες επιφάνειες που θέλουν βαφή π.χ. κουφώματα κτλ.
Γιατί λοιπόν να βάλουμε sealer στα ξύλα ενός όπλου; Μα στο τέλος του φινιρίσματος δεν θα έχει επιτευχθεί sealing-σφράγισμα, ούτως ή άλλως; Όλες οι διαδικασίες φινιρίσματος δεν έχουν σαν στόχο την δημιουργία φιλμ εξωτερικά του όπλου;
Την δική μου πρόταση μπορείς να την βρεις στις αρχικές σελίδες του θέματος. Εγώ προσωπικά προτείνω για το γέμισμα των πόρων υγρό γυαλοχαρτάρισμα και λάσπη από το ίδιο το ξύλο, είτε αυτό είναι λινέλαιο, είτε True Oil...
 
Ειδικός δεν είμαι και γενικά με επεξεργασία ξύλου πρώτη φορά καταπιάνομαι. Σε ότι έχει να κάνει με το sealer διάβασα 5-6 άρθρα για κοντάκια και το ανέφεραν όλα σαν βήμα. Επειδή οι γνώσεις μου δεν είναι καλές στο θέμα αυτό επέλεξα έναν εύκολο τρόπο για να το κάνω. Γι αυτό και κατέληξα στο trueoil έναντι στο λινέλαιο. Το όπλο ήταν σε άσχημη κατάσταση και κοιτάω να το συνεφέρω όσο μπορώ.
 
Ειδικός δεν είμαι και γενικά με επεξεργασία ξύλου πρώτη φορά καταπιάνομαι. Σε ότι έχει να κάνει με το sealer διάβασα 5-6 άρθρα για κοντάκια και το ανέφεραν όλα σαν βήμα. Επειδή οι γνώσεις μου δεν είναι καλές στο θέμα αυτό επέλεξα έναν εύκολο τρόπο για να το κάνω. Γι αυτό και κατέληξα στο trueoil έναντι στο λινέλαιο. Το όπλο ήταν σε άσχημη κατάσταση και κοιτάω να το συνεφέρω όσο μπορώ.
Πολύ καλά κάνεις και είναι σίγουρο ότι το όπλο θα μεταμορφωθεί και θα είσαι περήφανος για το αποτέλεσμα. Απλά αν θες, επειδή υπάρχουν διαφόρων ειδών sealers, πήγαινε στον έμπορα, εξηγείσαι του ότι θες να κάνεις ένα χειροποίητο φινίρισμα και θα σε καθοδηγήσει αυτός.
 
Μαστορια τη συμβουλη σας...
Ειχα περασει τα ξυλα του οπλου με λινελαιο ωμο. Ωστοσο δεν μ αρεσε το αποτελεσμα. Γινεται οπως ειναι να περασω απο πανω λιγο tru oil να σκουρινει κιολας;
 
Χθες ετριψα το κοντάκι με λινέλαιο και ντουκοχαρτο και ο παραγόμενος "στοκος" αντι να γεμίζει τους πόρους γινόταν σαν μακαρόνι, είναι νορμαλ αυτο;
 
Τις 2 προηγούμενες μέρες με πινελακι 70-30 νέφτι πεύκου και λινέλαιο talens
Οπότε βιάστηκες για το επόμενο βήμα, δεν είχε στεγνώσει ακόμα.
Το λινέλαιο talens είναι boiled linseed oil?
Του έριξες 2% στεγνωτικό πριν το περάσεις;
Με τι νούμερο ντουκόχαρτο έτριψες για να κάνεις λάσπη;
Έριχνες σταγόνες με λάδι την ώρα που έτριβες ώστε να είναι αρκετά βρεγμένη η περιοχή στην αρχή;
 
ναι είναι boiled και όχι δεν έβαλα στεγνωτικό. το άφησα στο μπαλκόνι κάτω απο την τέντα (ζέστη και σκιά). ναι έβαζα συνέχεια λινέλαιο για να είναι υγρή η επιφάνει και το ντουκοχαρτο ειναι 320
 
Πολύ χοντρό το ντουκοχαρτο, με 600 κάνουμε αυτή τη δουλειά. Τρίβουμε με απαλές κινήσεις, όχι μεγάλη πίεση και μετά από λίγο θα ακούσουμε το γυαλοχαρτο που ξυρίζει το ξύλο. Το λάδι παίρνει στην αρχή ένα σκούρο χρώμα και σιγά σιγά αρχίζει και κολλάει -σφίγγει. Δημιουργείται λοιπόν μια λασπιτσα την οποία απλώνουμε παντού πάνω στο ξύλο, τριβωντας το με τα ακροδαχτυλα μας.
 
Ευχαριστώ;), άλλα 2 θεματακια ειναι η διαφορά στο χρώμα πάπιας και κοντακιού, και τα μαύρα "καψίματα" που είναι απο την μεριά που κάθετε το πρόσωπό μου και δεν θέλω να τα τριψω να φύγουν μην χαλασω τελείως τα "μέτρα"
img
 
Δεν πειράζει που δεν κάλυψες τις ψάθες, το αραιωμένο λινέλαιο είναι πολύ λεπτό για να στις στομώσει αν κατά λάθος τρέξει λίγο σε αυτές. Οι ψάθες θέλουν προσοχή μην πάει το γυαλόχαρτο και χάσουν τις ακμές τους ή αν δουλεύουμε Tru oil που είναι παχύρευστο και στεγνώνει αμέσως, μας τρέξει μέσα.
Επίσης να σου πω και κάτι ακόμα που παρέλειψα παραπάνω. Όταν πέρασες το ξύλο με το αραιωμένο λινέλαιο τις πρώτες μέρες για να ποτίσει, μετά θα έπρεπε να σκουπίσεις καλά την επιφάνεια για να πάρεις αυτό που δεν ήθελε να τραβήξει άλλο το ξύλο. Δεν ξέρω αν το έκανες αυτό. Όπως και να έχει, αυτό το μακαρόνι που λες ότι είδες, είναι το φιλμ του λαδιού που δεν απορροφήθηκε και με το τρίψιμο φεύγει. Μην σε προβληματίζει αυτό. Στην διαδικασία του σφραγίσματος δεν θέλουμε ακόμα να σχηματίσουμε φίλμ.
Εγώ μια χαρά το βλέπω για την ώρα το κοντάκι, καλά έκανες και δεν έτριψες τις μαυρίλες γιατί δεν ήξερες πόσο βαθιές είναι. Κανονικά ήθελε λεύκανση το ξύλο αλλά μετά θα έμπλεκες με βαφές κτλ.
Κάνε την διαδικασία που σου είπα παραπάνω, άστο 3 μέρες να στεγνώσει η λάσπη και τα ξαναλέμε ... !
Βάζε το σε κλειστό χώρο, όχι στο μπαλκόνι γιατί ο αέρας με την σκόνη θα στο κάνουν χάλια.
Πήγαινε στο 10:07 και δες αυτήν την λάσπη ... ;)

 
Last edited by a moderator:
αυτεσ τις μέρες έφτασα σχεδόν στο τέλος της επεξεργασίας του Κανακίου του φίλου απο την ΧΙΟ που έφερε απο ταξίδι του απο την μαμά Ρωσίας ..για το baikal sp του
η διαδικασία για να μην κουράζω περίπου αυτή που εχει περιγράψει ο Γιώργος μόνο που η λάσπη ειναι με τρου όιλ και δύο απαλά χέρια υδρόχρωμα καρυδιάς.

*την πρώτη φωτό με την "Βεργίνα" την έβαλα για τον βόριο φίλο μασ Χρήστο:)




κάπου στα μέσα των εργασιών... ήρθε και η ρίζα αλκάνα.. απίστευτη ! μπράβο Γιωργο για την ιδέα ! είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσεις χρώμα ...

και η φωτό που μου έστειλε μετα την τοποθέτηση ..θελει μια μικρή επέμβαση (φωλιά) ο υποφυλακτήρας.. κατα τα άλα ακριβός κουμποσε

20160701_231141_1.jpg

εύχομαι να το χαρεί ο Φίλος Παντελης από την Χιο ... και εγώ παω σιγά σιγα για τα ξύλα του 525 μου μπασ και γίνουν λιγότερο ¨σανιδια" απο ότι ειναι χαχαχαχ
 
Last edited:
Back
Top