Το ερώτημά μου τώρα. Δεν ξέρω τι ξύλο έχει η Α302 αλλά τα ξύλα της έχουν μία κιτρινωπή απόχρωση που δεν μου αρέσει ιδιαίτερα. Θα ήθελα να σκουρύνουν λίγο και να έχουν έναν κόκκινο τόνο όπως στην φωτογραφία. Τι χρειάζεται να περάσω και σε ποιο στάδιο? Πριν το sealaer? Nα πω πως θα χρησιμοποιήσω true oil και όχι λινέλαιο.
Καταρχήν να σου πω ότι η κίτρινη απόχρωση του ξύλου είναι φυσιολογική και οφείλεται στο συγκεκριμένο είδος καρυδιάς (yellowish walnut).
Από εκεί και πέρα, αφού θες να κάνεις φινίρισμα με χρήση sealer, θα έπρεπε καλύτερα να ρωτήσεις από εκεί που το αγόρασες ποια σειρά να ακολουθήσεις. Γενικά βλέπω ότι υπάρχει μια παρεξήγηση, ή έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ, στην χρήση του sealer. Seal σημαίνει σφραγίζω και sealer είναι ο σφραγιστής. Ωστόσο η διαδικασίες φινιρίσματος των ξύλινων μερών ενός όπλου, είτε αυτό επιλέξουμε να είναι το λινέλαιο, είτε το danish oil, είτε το Tru oil, είτε η γομαλάκα, είτε σκληρά βερνίκια κτλ αποτελούν από μόνες τους διαδικασίες σφραγίσματος - sealing. Γι'αυτό είπα σε προηγούμενο ποστ ότι τα ξύλινα μέρη των όπλων δεν είναι πορτοπαράθυρα, εκτός και αν κάποιος θέλει να αντιμετωπίσει έτσι και να τελειώνει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όταν λέμε σφράγισμα δεν εννοούμε το γέμισμα των πόρων. Όταν αναφερόμαστε σε γέμισμα είτε πόρων, είτε ρωγμών, είτε γενικότερα ατελειών μιλάμε για το λεγόμενο filling (γέμισμα), γι'αυτό και η σωστή έκφραση που θα συναντήσεις αν κάνεις μια αναζήτηση και στο web, είναι filling the pores of wood (γεμίζοντας τους πόρους) και όχι sealing the pores (σφραγίζοντας τους πόρους) .
Οπότε filling the pores και sealing the wood ή αλλιώς γεμίζοντας τους πόρους και σφραγίζοντας το ξύλο.
Το ζητούμενο στα όπλα και γενικότερα στα ξύλα που θέλουμε να αναδείξουμε την ομορφιά τους, είναι ακριβώς να τα κάνουμε να δώσουν το μεγαλύτερο βάθος των νερών τους και τις περισσότερες φορές να σκουρύνουν. Πως επιτυγχάνεται αυτό; Με τον μεγαλύτερο εμποτισμό σε λάδι. Χρησιμοποιώντας λοιπόν sealer σαν έναν τρόπο γεμίσματος των πόρων, ακόμα και αν το τρίψουμε μετά όλο αφήνοντας μόνο μέσα στους πόρους το υλικό αυτό, θεωρώ ότι εμποδίζουμε στην συνέχεια τον μεγαλύτερο εμποτισμό σε λάδι. Έτσι και αλλιώς αυτή είναι και μια χρησιμότητα του sealer, να μειώνει την τάση απορρόφησης του υδροχρώματος (μπογιάς) σε ξύλινες επιφάνειες που θέλουν βαφή π.χ. κουφώματα κτλ.
Γιατί λοιπόν να βάλουμε sealer στα ξύλα ενός όπλου; Μα στο τέλος του φινιρίσματος δεν θα έχει επιτευχθεί sealing-σφράγισμα, ούτως ή άλλως; Όλες οι διαδικασίες φινιρίσματος δεν έχουν σαν στόχο την δημιουργία φιλμ εξωτερικά του όπλου;
Την δική μου πρόταση μπορείς να την βρεις στις αρχικές σελίδες του θέματος. Εγώ προσωπικά προτείνω για το γέμισμα των πόρων υγρό γυαλοχαρτάρισμα και λάσπη από το ίδιο το ξύλο, είτε αυτό είναι λινέλαιο, είτε True Oil...