Το Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο...

Τελικά μετά απο τόσα χρόνια,λεω να ασχοληθώ κι εγω λίγο με την ανακαίνιση των ξύλων ενός παλιού μονόκαννου αλλά και του ποζέ.Οσο για το δεύτερο ,θελει και λίγο σήκωμα η ράχη οπότε μπορεί να έχουμε και κοψίματα.
Ολα αυτά τον Ιούλιο με την άδεια η και τον Αύγουστο που είμαι πάντα εργένης .

Τελικά μετά απο τόσα χρόνια,λεω να ασχοληθώ κι εγω λίγο με την ανακαίνιση των ξύλων ενός παλιού μονόκαννου αλλά και του ποζέ.Οσο για το δεύτερο ,θελει και λίγο σήκωμα η ράχη οπότε μπορεί να έχουμε και κοψίματα.
Προσοχή με την ράχη μην σου γίνει κακοτσαντζαλο σαν το πλαγιο μου.
Δωκε το στον μάστορα;)

Ξίνεις το.... γουνακι σου τον Αυγουστο;;; σαν αλωπεκη που εισαι;;;;;;;

Πάμε να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα σχετικά με τις μελανιές και τις μαυρίλες που προκαλούν τα λάδια των μηχανισμών στα ξύλα, πως αφαιρούνται και τι είναι το περιντρολ.

το ξυλο εχει
ποτισει λαδι σε καποια σημεια που δεν βγαινει κανεις κανα tip?

Την ίδια αναλογία γνωρίζω αλλά όχι με περιντρόλ (που δεν ξέρω τι είναι) αλλά με οξυζενέ. Το χρησιμοποιώ όταν θέλω να καθαρίσω ξύλα που μαύρισαν από μούχλα όπως τα εξώφυλλα των παραθύρων μου. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σε μαυρίλες από λάδια.

Το περιντρόλ είναι συμπυκνωμένο οξυζενέ. Πωλείται στα φαρμακεία συνήθως σε λίτρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2). Πρέπει να φτιάξει κάποιος διάλυμα περιντρολ με αμμωνία 3:1. Με αυτό το διάλειμμα πετυχαίνουμε την λεύκανση των ξύλων. Είναι το λεγόμενο wood bleaching και μπορείτε να δείτε πολλά βίντεο στο διαδύκτιο αν το αναζητήσετε με αυτήν την ορολογία. Λεύκανση ή ξάσπρισμα του ξύλου θέλουμε να κάνουμε όταν προσπαθούμε να αφαιρέσουμε για παράδειγμα την χρωστική της καρυδιάς. Πότε; Όταν για παράδειγμα φτιάξουμε ένα νέο κοντάκι και δεν φτιάξουμε πάπια και υπάρχει διαφορά στην χρωματική απόχρωση. Θέλει ωστόσο προσοχή, πάντα με μάσκα, γάντια και γυαλιά, οπωσδήποτε σε ανοιχτό χώρο γιατί από την χημική αντίδραση παράγεται αποπνικτικό αμμώνιο.

Πρόσφατα ανέλαβα μια δουλειά, να φέρω σε χρωματική αρμονία ένα καινούριο κοντάκι custom made με την υπάρχουσα μαύρη καρυδιά της πάπιας, την οποία είχε το όπλο από την μάνα του.
Έτσι ήταν η πάπια μετά την επεξεργασία αφαίρεσης βερνικιών, στόκων (ήταν επισκευασμένη και τα χτυπήματα γεμισμένα με στόκο) και βαμμένη.Μετά την αφαίρεση των προαναφερθέντων η πάπια έγινε έτσι. image hosting free
screen grab

Ωραία μαύρη καρυδιά αλλά τι να το κάνεις που το κοντάκι που έφτιαξε ο ιδιοκτήτης ήταν από άσπρη καρυδιά; Σκεφτόταν να φτιάξει και πάπια από το ίδιο ξύλο. Όχι του είπα, θα δοκιμάσουμε να κάνουμε wood bleaching. Εδώ η μεταμόρφωση μαζί με το κοντάκι ...
uploading pictures

Πάμε τώρα να δούμε λίγο, τι γίνεται με τα λάδια από τους μηχανισμούς. Ενδεχομένως οι μαυρίλες από λάδια μηχανισμών να αφαιρούνται με το διάλειμμα περιντρολ-αμμωνίας αλλά θα ξεβάφει μαζί με αυτά και η χρωστική του ξύλου, πράγμα που δεν θέλουμε με τίποτα. Η λύση είναι ο εμβαπτισμός της προβληματικής περιοχής μέσα σε νέφτι. Εγώ χρησιμοποιώ νέφτι πεύκου που είναι και το πιο ποιοτικό και δεν επηρεάζει το ξύλο.

Εδώ βλέπουμε ποτισμένα λάδια από μηχανισμό ...
screen capture windows 7
Εδώ πως αφαιρούνται ...
images upload
Μπορεί να χρειαστεί από μισή ώρα ως αρκετές ώρες βούτηγμα.
Ελπίζω να βοήθησα ... !

Σιδέρωμα με βρεγμένη πετσέτα, να σηκωθεί το ξύλο όσο το δυνατόν περισσότερο και φάγωμα με γυαλόχαρτα μέχρι να εξαφανιστούν τα χτυπήματα. Το βάθος των χτυπημάτων μου επέτρεψε να τα σβήσω με τρίψιμο. Αλλιώς πάμε σε γέμισμα με λάσπη γομαλάκας και πριονιδού ή ρητίνης (υγρό γυαλί) .

Back