Επιλογή κατάλληλου choke (τσοκ)

Ας αρχισω απο το 2

Οι λατρεις του κλασσικου πλαγιοκανου πολλες φορες προτιμουν την οψη και οχι την ουσια. Πολλες φορες βλεπουμε δικανα με αγγλε κοντακι και μονη σκανδαλη, διακοσμητικες φωτιες (αυτο γινεται και στο αλληλεπιθετο), επειδη καποια απο αυτα παραπεμπουν σε αυτο που λεμε κλασσικο πλαγιοκανο και δεν ειναι αλλο απο τα πλαγιοκανα της Αγγλικης σχολης. Βελτιωσεις οπως τσοκακια, πιστολε ή ντεμι εστω, δεν γινονται παντα δεκτες, οχι γιατι δεν ειναι χρησιμες, αλλα γιατι δεν συναδουν οπτικα με αυτο που εννοουμε κλασσικο πλαγιοκανο.

Δοκιμες και τεστ για να βγαλει κανεις ασφαλη συμπερασματα χρειαζεται 2 κανες με τα ιδια βλητικα χαρακτηριστικα. Ιδιο ακριβως αυλο, ιδιους κωνους, ιδια τσοκαρισματα, σε απολυτα μεγεθη ομως και οχι επειδη ετσι το σφραγισε η εταιρια.

Θα θελα οντως να δω και γω τετοια τεστ, ή τεστ αναμεσα σε διαφορετικα τσοκ ιδιας συσφιξης αλλα αλλων εταιριων

πάμε λοιπόν:
1)ας αναφερθούν δοκιμές που έχουν γίνει ανάμεσα σε κάννες σταθερού τσοκ και κάννες με μαμίσια τσοκ & aftermarket ίδιας σύσφιξης
2)γιατί οι λάτρεις και εραστές του κλασσικού πλαγιόκαννου προτιμούν τα σταθερά τσοκ και όχι τα τσοκάτα;;;;;
την εχω κάνει εγω στα δικά μου όπλα.
Verney- Carron, 71 cm, τσοκαρις α 3, 1 , πενηνταετιας
Βennelli Crio, 66 εκ, εξωτερικό τσοκ Φούλ, 5 εκ

Στα 35 μετρα με φυσιγγι 31 γρ, 3 τουφεκιές απο καθε οπλο, 5-7% μεγαλύτερη συγκέντρωση το δικαννο

Ας αρχισω απο το 2

Οι λατρεις του κλασσικου πλαγιοκανου πολλες φορες προτιμουν την οψη και οχι την ουσια. Πολλες φορες βλεπουμε δικανα με αγγλε κοντακι και μονη σκανδαλη, διακοσμητικες φωτιες (αυτο γινεται και στο αλληλεπιθετο), επειδη καποια απο αυτα παραπεμπουν σε αυτο που λεμε κλασσικο πλαγιοκανο και δεν ειναι αλλο απο τα πλαγιοκανα της Αγγλικης σχολης. Βελτιωσεις οπως τσοκακια, πιστολε ή ντεμι εστω, δεν γινονται παντα δεκτες, οχι γιατι δεν ειναι χρησιμες, αλλα γιατι δεν συναδουν οπτικα με αυτο που εννοουμε κλασσικο πλαγιοκανο.
συμφωνώ στο μεγαλύτερο μέρος
οι λάτρεις του κλασσικού στο μεγαλύτερο ποσοστό εχουν όπλο με τσοκ των θηραμάτων που κυνηγούν
οι κάτοχοι φθηνού πλαγιόκαννου έχουν συμβιμβαστεί είτε από συνήθεια είτε από οικονομικούς λόγους με αυτό που έχουν
όταν και αν αποκτήσουν κάποιο όπλο(συνήθως καραμπίνα)με τσοκάκια η πάλι συμβιβάζονται η ψάχνονται με εξωεργοστασιακά
όλοι μα όλοι όμως πάντα αναφέρουν σε συζητήσεις τις τουφεκιές που είχαν ζήσει με το παλιό τους όπλο

Δοκιμες και τεστ για να βγαλει κανεις ασφαλη συμπερασματα χρειαζεται 2 κανες με τα ιδια βλητικα χαρακτηριστικα. Ιδιο ακριβως αυλο, ιδιους κωνους, ιδια τσοκαρισματα, σε απολυτα μεγεθη ομως και οχι επειδη ετσι το σφραγισε η εταιρια.
σίγουρα αυτό είναι το σωστό και τέλειο αλλά και το πιο δύσκολο
ας ακούσουμε τα πιο απλά και συμπεράσματα θα βγούν

Αν εξαιρεσεις τη διαφορα στη ατρακτο,δεν υπαρχουν διαφορες αξιες λογου,ενα τσοκ ντεμι ειναι ντεμι,και ντεμι θα βγαλει η δεν θα βγαλει!Η δουλευει η δε δουλευει,η θα εχει λαθος γεωμετρια η σωστη!
το δέχομαι Σαράντο ότι δεν είναι μεγάλες οι διαφορές και είναι στα ποσοστα που αναφέρει ο Παύλος και ίσως λίγο παραπάνω
οι διαφορές επίσης στο μήκος καννών είναι αναξιο λόγου ως προς την ταχύτητα
είναι όμως διαφορές που μας έχουν προβληματίσει πολλές φορές

οι δικές μου δοκιμές(ερασιτεχνικές)με δυο ίδια όπλα
franchi 612 σταθερή 3* 71cm και άλλη κάννη ίδιου μήκους με 3* εσωτερικό και αυλό 18,4 και οι δύο κάννες που κουμπώθηκαν στον ίδιο κορμό με ίδια φυσίγγια
benelli super 90 κάννη 71cm 2*σταθερό και 71cm με 2*εσωτερικό αυλός 18,4 ομοίως το ίδιο όπλο και ίδια φυσίγγια
οι διαφορές(μικρές) ήταν καλύτερες τουφεκιές στα σταθερά τσοκ
και οι δύο δοκιμές αν και είχαν χρονική διαφορά 1νος έτους έγιναν με αρκετά φυσίγγια

Last edited:
Προσωπικα θεωρω οτι δοκιμες σαν αυτες που αναφερει ο Μακης δεν ειναι τεχνικα αρτιες.
Κανεις δεν σου εγγυαται οτι τα υπολοιπα γεωμετρικα στοιχεια των δυο καννων ειναι ιδια.
Επιπλεον ποιος μας λεει οτι τα τσοκ που χρησιμοποιησε ηταν τοσο καλα οσο αλλης εταιρειας;
Το σωστο για μενα ειναι να αγορασεις μια πληρη σειρα τσοκ μιας καλης εταιρειας και αφου
αποφασισεις πιο φυσιγγι θελεις να χρησιμοποιεις, αναλογα με το θηραμα και τις αποστασεις
που θα τουφεκας,τοτε σε αυτες τις αποστασεις δοκιμαζεις διαφορα τσοκ και βλεπεις πιο σου δινει
την κατανομη που θελεις με την συγκεκριμενη καννη και το συγκεκριμενο φυσιγγι.

Προσωπικα θεωρω οτι δοκιμες σαν αυτες που αναφερει ο Μακης δεν ειναι τεχνικα αρτιες.
Κανεις δεν σου εγγυαται οτι τα υπολοιπα γεωμετρικα στοιχεια των δυο καννων ειναι ιδια.
Επιπλεον ποιος μας λεει οτι τα τσοκ που χρησιμοποιησε ηταν τοσο καλα οσο αλλης εταιρειας;
Το σωστο για μενα ειναι να αγορασεις μια πληρη σειρα τσοκ μιας καλης εταιρειας και αφου
αποφασισεις πιο φυσιγγι θελεις να χρησιμοποιεις, αναλογα με το θηραμα και τις αποστασεις
που θα τουφεκας,τοτε σε αυτες τις αποστασεις δοκιμαζεις διαφορα τσοκ και βλεπεις πιο σου δινει
την κατανομη που θελεις με την συγκεκριμενη καννη και το συγκεκριμενο φυσιγγι.
συμφωνώ απόλυτα γι αυτό έγραψα ερασιτεχνικές
έγιναν με φίλους πάνω στην βαρεμάρα μας
:)

Η φουλ-τσοκ τουφεκια στα 45μ με χοντρα σκαγια που κανω εγω δοκιμες,,ειναι 50-55%,μεσα σε αυτο το πλαισιο πρεπει να βγει και ο μεσος ορος,δεν παιρνω ποτε σαν δεδομενο μια τουφεκια,τουλαχιστον 5 τουφεκιες,ΚΑΙ ΜΟΝΟ το μεσο ορο,που θα ειναι κατω απο 5% μεταξυ των καννων που εχουν δοκιμαστει,τοτε εχουμε σωστες καννες!Ολες η καννες ανεξαρτητου αυλου,μηκους,ειται ειναι σταθερα η ενναλασωμενα τα τσοκ,τη στιγμη που ειναι φουλ θα εχουν ενα μεσο ορο αμελιτεο μεταξυ τους 1-2% με χοντρα σκαγια.Aλλα και στα ψιλα,μεσα στο πλαισιο του 5%,παιζει,μονο ο αστατος καιρος αλλα και η πιεσεις αλλαζουν αυτα τα δεδομενα,και πλεων παιζουν ρολο η βελτιωσεις και ο αυλος!
τα ίδια ακριβώς κι από μένα
σαν πρώτιστο παράγοντα εγώ που δεν έχω βελτιώσεις,βάζω το καλό φυσίγγι και μετά τον αυλό και ότι άλλο
ως προς τον καιρό σίγουρα έχεις δίκιο αλλά επαναλαμβάνω ότι οι δοκιμές μου είναι πάντα ερασιτεχνικές και όχι επαναλαμβανόμενες :)
επίσης στο καλό φυσίγγι που αναφέρω παραδέχομαι ότι ο ιδιογομωτής είναι πάντα πιο μπροστά ;)

Καλησπερα στην παρεα! Θελω να αγορασω ενα aftermarket τσοκ για την 391 teknys μου το οποιο θα χρησιμοποιώ στα παπια για μακρινές τουφεκιες!(μιας και δεν κανουμε ποτε κοντινες τουφεκιες εδω που κυνηγαω) Ειμαι αναμεσα σε UFO και patternmaster anaconda ποιο απο τα δυο μου προτείνετε και για ποιο λογο? Απο οτι διαβασα εδω μεσα το anaconda δίνει καλες κατανομές και κοντα και πολυ μακρυά, στο UFO δεν ισχύει αυτο?

Εγω γραφω για τη βλητικη σχεση καννη-συμβατικο φυσσιγγι,οχι βελτιωμενα φυσσιγκια αν καλο εννοεις τα βελτιωμενα φυσσιγκια,μεσα λοιπον στη σχεση καννη-συμβατικο φυσσιγκι,καννες που δεν φορουν βελτιωσεις εχουν παντα απωλειες,οσο στενευει,η συχνοτητα στην απωλεια μεγαλωνει!
δεκτό
αλλά μάλλον ξεφεύγουμε από το σύγκριση σταθερά με εναλλασόμενα τσοκ
:)

Καλησπερα στην παρεα! Θελω να αγορασω ενα aftermarket τσοκ για την 391 teknys μου το οποιο θα χρησιμοποιώ στα παπια για μακρινές τουφεκιες!(μιας και δεν κανουμε ποτε κοντινες τουφεκιες εδω που κυνηγαω) Ειμαι αναμεσα σε UFO και patternmaster anaconda ποιο απο τα δυο μου προτείνετε και για ποιο λογο? Απο οτι διαβασα εδω μεσα το anaconda δίνει καλες κατανομές και κοντα και πολυ μακρυά, στο UFO δεν ισχύει αυτο?
Θεωρώ ότι όποιο από τα δύο και να πάρεις θα ενθουσιαστείς, απλά ως κάτοχος του UFO οφείλω να σου πω ότι τα μέγιστα θα τα πάρεις από νούμερα 1 ώς 4, όχι ότι και με πιο ψιλά δεν θα έχεις θεαματικά αποτελέσματα. Το παρακάτω video δείχνει τουφεκιές sporting από 15 ως 45 μέτρα μέχρι το 1:18, με optima 18,6 και UFO, τα φυσίγγια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα Κένταυρος sporting 28gr n.8

Εγω δεν βλεπω διαφορες μεταξυ τους,οταν ειναι το τσοκ σωστο,το ιδιο αποτυπωμα αφηνουν και τα δυο.
κι όμως εγώ βλέπω φίλε
μικρές αλλά υπάρχουν
όπως επίσης πιστεύω ότι το σταθερό τσόκ είναι πιο σταθερής απόδοσης σε διάφορα φυσίγγια νούμερο σκαγιών βάρος κ.λ.π.
θέλω να πώ με 2 λόγια ότι <<διαλέγει λιγότερο>>

Θεωρώ ότι όποιο από τα δύο και να πάρεις θα ενθουσιαστείς, απλά ως κάτοχος του UFO οφείλω να σου πω ότι τα μέγιστα θα τα πάρεις από νούμερα 1 ώς 4, όχι ότι και με πιο ψιλά δεν θα έχεις θεαματικά αποτελέσματα. Το παρακάτω video δείχνει τουφεκιές sporting από 15 ως 45 μέτρα μέχρι το 1:18, με optima 18,6 και UFO, τα φυσίγγια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα Κένταυρος sporting 28gr n.8

Ευχαριστω για την απαντηση! Αρα στις κοντινες τουφεκιες αποδίδει εξίσου καλα αν η τουφεκια σου ειναι προσεγμένη! Το λεω αυτο γιατι σκευτομουν οτι αν στις μακρυνες τουφεκιες αποδιδει καλες κατανομες στις κοντινες θα πηγαίνει τα σκαγια (μονοβολο) οπως τα ειδικα φυσιγγια μακρινών αποστασεων!

Last edited by a moderator:
Για μένα όταν ψάχνεσαι για ένα τόσο εξειδικευμένο τσοκ, δεν θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει τι κάνει στις κοντινές τουφεκιές. Πάντως τα παιδιά που αναφέρουν για τα patternmaster λένε ότι δεν τα χαλάει τα κοντινά πουλιά.

Για μένα όταν ψάχνεσαι για ένα τόσο εξειδικευμένο τσοκ, δεν θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει τι κάνει στις κοντινές τουφεκιές. Πάντως τα παιδιά που αναφέρουν για τα patternmaster λένε ότι δεν τα χαλάει τα κοντινά πουλιά.

Το ανέφερα γιατι μου εκαναν εντύπωση οι τουφεκιες σου στα 15 μετρα με αυτο το εξειδικευμένο τσοκ μακρινών αποστασεων!

Το ανέφερα γιατι μου εκαναν εντύπωση οι τουφεκιες σου στα 15 μετρα με αυτο το εξειδικευμένο τσοκ μακρινών αποστασεων!
Το δίσκο τον καπνίζει, δεν ξέρω όμως τι θα γίνει σε ένα πουλί στα 20 μέτρα και αν θα βρεις κάτι να μαζέψεις ... o_O.

Λευτερη για το Patternmaster δεν εχω αποψη, τα παιδια λενε οτι αποδιδει καλα κ στις μεσαιες αποστασεις... Το UFO παντως αν ειναι να το παρεις , παρτο με την προοπτικη οτι θα τουφκας μετα τα 35 μετρα κ με πιο χοντρα σκαγια... Αυτο δεν σημαινει οτι δεν θα παρεις τα κοντινοτερα πουλια ειδικα αν σκοπευεις καλα αλλα οπως κ να το κανουμε η τουφεκια του ειναι αρκετα σφιχτη μεχρι τα 35 μετρα... Καποια παπια που ετυχε κ τουφεκισε σε μεσαιες αποστασεις ηταν κεραυνοβολημενα εντελως...

Back