Προβλήματα και Αντιμετώπιση

Τα μέρη του όπλου που έρχονται σε επαφή με τα αέρια πρέπει να είναι στεγνά χωρίς καθόλου λάδι.
Σκούπισε καλά τα λάδια και θα λυθεί το πρόβλημα.
Ναι, αλλα φίλε Γιώργο, αν παραλληλα με τα αερια εχουμε και επαφη μεταλλο με μεταλλο.? Μετα δημιουργείται και το θεμα των τριβων..

Και για τα τσοκ, καθαρισμα η κανη μετα απο καθε κυνηγι, λιγο αδιαβροχο ναυτικο γρασο στα τσοκ και δεν κολλησε ποτε κανενα... και δεν φημιζονται κιολας τα ΒΑΙΚΑL για τα σπειρωματα τους στα τσοκ.. αμα καθαριστουν τα σπεριρωματα με την αγορα του οπλου ΚΑΛΑ και εφαρμοστει γρασο, και δεν παραμελλησουμε να τα ελεγχουμε μια στο τοσο, κανενα τσοκ δεν κολλαει ποτε. Η παραμεληση και η ελλειψη συντηρησης κανουν ζημιες..

Εχω μια ερωτηση να κανω την κανω εδω κι ζηταω βοηθεια απο τους εμπειροτερους εχω ενα fabarm δικαννο του πατερα μου κι εχω ενα θεμα με τον επιλογεα. Ξερετε ποια κανη ριχνει οταν δειχνει 1 βουλα κι ποια οταν δειχνει 2;

Εχω μια ερωτηση να κανω την κανω εδω κι ζηταω βοηθεια απο τους εμπειροτερους εχω ενα fabarm δικαννο του πατερα μου κι εχω ενα θεμα με τον επιλογεα. Ξερετε ποια κανη ριχνει οταν δειχνει 1 βουλα κι ποια οταν δειχνει 2;
βάζοντας 2 άδειους κάλυκες στις κάννες πατάς μια σκανδάλη ανοίγεις το όπλο και ο εξωλκέας που θα πετάξει τον κάλυκα η κάννη του αντιστοιχεί στη βούλα πού εκείνη την στιγμή είναι τοποθετημένος ο εξωλκέας.....τόσο απλά :)
το όπλο πριν το μάθεις καλά μην το τουφεκάς-κυνηγάς ;)

βάζοντας 2 άδειους κάλυκες στις κάννες πατάς μια σκανδάλη ανοίγεις το όπλο και ο εξωλκέας που θα πετάξει τον κάλυκα η κάννη του αντιστοιχεί στη βούλα πού εκείνη την στιγμή είναι τοποθετημένος ο εξωλκέας.....τόσο απλά :)
το όπλο πριν το μάθεις καλά μην το τουφεκάς-κυνηγάς ;)
Όταν είσαι στο κυνήγι, μπορείς να ρίξεις στον αέρα ή σε στόχο και να δεις ποια κάννη αντιστοιχεί σε κάθε βούλα...
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις τελικα δοκιμαστηκε στην πραξη σημερα... για εγκυκλοπαιδικες γνωσεις οταν δειχνει 1 βουλα ριχνει η κατω στα fabarm τουλαχιστον

Χθες ήμασταν μια βόλτα με τον Χρήστο(@manthoscc ) στον Ασπρόπυργο, ένας θαμώνας εκεί μας είπε ότι τα φυσίγγια αδράνειας κάνουν τεράστια ζημιά στις βελόνες, και εγώ και ο Χρήστος αμέσως είδαμε τις βελόνες στα όπλα μας και είναι όλες χτυπημένες στο κέντρο σαν να έχεις πάει να τις καρφώσεις, κάτι που δεν ισχύει στο πλάγιο που ως δισκάνδαλο το αφοπλίζω με τις σκανδάλες πατημένες και τις θαλάμες άδειες.
(Φωτο το βραδάκι από το σπίτι, αν φαίνεται)

Στα αδράνειας που δεν είναι καλής ποιότητας παραμορφώνετε το "καψουλι"μετά από κάποια χτυπήματα άρα είναι μαλακό το υλικό..
Τώρα στα πιο ποιοτικά αδράνειας που αντέχουν ίσως να είναι σκληρό το υλικό κ με τον καιρό να διμηουργει ζημιά στις βελονες..

Στα αδράνειας που δεν είναι καλής ποιότητας παραμορφώνετε το "καψουλι"μετά από κάποια χτυπήματα άρα είναι μαλακό το υλικό..
Τώρα στα πιο ποιοτικά αδράνειας που αντέχουν ίσως να είναι σκληρό το υλικό κ με τον καιρό να διμηουργει ζημιά στις βελονες..
Ενταξ εγώ εχω κάτι φτηνιάρικα πλαστικά, αλλά ο Χρήστος έχει αλουμινένια, για μένα μάλλον τέλος η αφόπλισης θα το παρατάω ως έχει....

Εγω πάντα εχω μέσα στα όπλα μου(καραμπίνες) αδρανείας και μάλιστα αλουμινίου και δεν παρατήρησα τίποτα τέτοιο.Από το να μένει οπλισμένη η καραμπίνα ή να την σκραμπουνάω κενή,πιστεύω είναι καλύτερα με αδρανείας. Εκτός εαν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που δεν γνωρίζω..

Τφεκατα στον αερα. Σιγα δεν παθαινουν τιποτα
ο πατέρας μου και άλλοι παλαιοί κυνηγοί, λένε ότι μπορεί να κοπεί η βελόνα αν τη ριχνουμε κενή. Και αν το αφήνουμε οπλισμένο ....είναι όπως τα λέει ο Γιάννης πριν.

ο πατέρας μου και άλλοι παλαιοί κυνηγοί, λένε ότι μπορεί να κοπεί η βελόνα αν τη ριχνουμε κενή. Και αν το αφήνουμε οπλισμένο ....είναι όπως τα λέει ο Γιάννης πριν.
Οπλισμενο σιγουρα ισχυει αυτο που λεει ο ΜαστροΓιαννης. Το αδειο τφεκισμα να γινει και 500 φορες σε ολη μας την ζωη; που δεν θα γινει. Αλλα και να τφεκαμε σε πλαστικα αδρανειας ειναι για ψυχολογκους και μονο λογους. Γνωμη μου.

Χθες ήμασταν μια βόλτα με τον Χρήστο(@manthoscc ) στον Ασπρόπυργο, ένας θαμώνας εκεί μας είπε ότι τα φυσίγγια αδράνειας κάνουν τεράστια ζημιά στις βελόνες, και εγώ και ο Χρήστος αμέσως είδαμε τις βελόνες στα όπλα μας και είναι όλες χτυπημένες στο κέντρο σαν να έχεις πάει να τις καρφώσεις, κάτι που δεν ισχύει στο πλάγιο που ως δισκάνδαλο το αφοπλίζω με τις σκανδάλες πατημένες και τις θαλάμες άδειες.
(Φωτο το βραδάκι από το σπίτι, αν φαίνεται)

Το "καψούλι" σε όλα τα φυσίγγια αδρανείας, νομίζω, είναι από μπρούντζο που είναι πιο μαλακό μέταλλο από το ατσάλι που είναι οι βελόνες, κι επιπλέον έχουν και ελατήριο που απορροφά εν μέρει την κρούση. Υποτίθεται. Έτσι, θεωρητικά, δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα.
Στο δικό μου δεν έχω παρατηρήσει κάτι, αλλά τα φυσίγγια αδρανείας τα είχα χρησιμοποιήσει πολύ λίγο, και εντούτοις τα "καψούλια" τους έχουν βαθιά αποτυπώματα από τις βελόνες, όπως λέει κι ο Τάσος. Αυτά για το δίκαννο (SKB), αλλά συνήθως το αφήνω με οπλισμένες σφύρες, έχει κλείσει 11,5 χρόνια και δεν έχει παρουσιάσει κανένα θέμα με τα ελατήρια... Τα μονόκαννα μου δεν χρειάζονται φυσίγγια αδρανείας γιατί αφοπλίζονται με το χέρι (το ένα είναι εξώσφυρο, και το Baikal με το μοχλό όπλισης-ανοίγματος).
Όσο για την καραμπίνα, 20 χρόνια (τα 10 με πάρα πολλή χρήση, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου) έκανα πάντα ότι έγραψε κι ο Χρήστος πιο πάνω, και δεν έπαθε ποτέ τίποτα η βελόνα (ούτε τίποτα άλλο) !!!

Δεν ξέρω αν κάνω καλά, αλλά στα 13 χρόνια που έχω την urika μόλις αδειάσω τα φυσίγγια, πατάω τη σκανδάλη πέφτοντας η βελόνα στον αέρα και δεν μου παρουσίασε το παραμικρό πρόβλημα...
Χρηστο,στην 391 κατεβαζε το κλειστρο μεχρι το υψος του κουμπιου απελευθερωσης...
Σε αυτο το σημειο,πεφτει παρα πολυ πιο μαλακα η σφυρα!
Μετα,απλα αφηνεις το κλειστρο να τερματίσει την διαδρομη του.
Κατι αντιστοιχο κανεις και με τη Μ2.:)

Όσο για την καραμπίνα, 20 χρόνια (τα 10 με πάρα πολλή χρήση, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου) έκανα πάντα ότι έγραψε κι ο Χρήστος πιο πάνω, και δεν έπαθε ποτέ τίποτα η βελόνα (ούτε τίποτα άλλο) !!!
Και εγώ το ίδιο κ μηδέν πρόβλημα..Τώρα τελευταία κάνω αυτό που λέει ο Γιάννης πιο πανω..
Όλα σχετικά ειναι..Υπάρχουν δίκαννα που έμεναν οπλισμένα η κ που τα "τσακανουσαν"σε άδεια θαλάμη επί σειρά ετών κ δεν έπαθαν τιποτα..
Το σωστο ομως ειναι να προσέχουμε για να έχουμε..

13 χρονια τωρα στο ιδιο οπλο παντα στο τελος του κυνηγιου αδειαζω το οπλο, παταω το κουμπι για να κλεισει το κλειστρο απο την αρχη και μετα παταω την σκανδαλη. Κανενα προβλημα ως τωρα ευτυχως! Δεν ειχα σκεφτει ποτε οτι αυτο ισως να ειναι επικινδυνο...

Back