Συγκρίσεις όπλων-τσοκ

Μέτρησα με το ηλεκτρονικο παχυμετρο τα εργοστασιακα τσοκ του izh 27.Εχουν ως εξης:
full : 17.45 χιλ.
Demi : 17.9 χιλ.
4 άστρα : 18.24 χιλ.
Αν θεωρήσουμε ότι οι αυλοί των Baikal είναι σήμερα πράγματι 18,4 όπως αναγράφουν, τότε μια χαρά είναι το full και το demi, αλλά το 4* είναι μάλλον ανοικτό: πολύ πιο κοντά είναι στο Skeet (σύμφωνα με την κλίμακα των αμερικανών κατασκευαστών) δηλ. ανάμεσα σε 4* και 5*, παρά σε κλασικό "25αρι".
18.4-18,24 = 0,16mm = 0,006"
Σύμφωνα με Briley, Carlsons, Trulock κλπ: SKEET = 0.005" (0.127mm)

Αν θεωρήσουμε ότι οι αυλοί των Baikal είναι σήμερα πράγματι 18,4 όπως αναγράφουν, τότε μια χαρά είναι το full και το demi,.
Απο άποψη διαμέτρου ναι. Απο άποψη απόδοσης στον πίνακα δε θα το λεγα.

καταρχην ευχαρηστω ολους τους φιλους η βοηθεια ηταν πραγματι πολυ μεγαλη !!

αρα με λιγα λογια αν καταλαβα καλα κραταω φουλ καβατζα για καμια φορα που ειναι η μερα τους και παιζουν μακρια και δεν ψαχνομαι για τζαμπα λεφτα να δωσω για αλο φουλ !!
το 3αρι το εχω και αυτο καβατζα γιατι εχω πανω το τζεμινι το 3αρι που μου δινει και 5 ποντους εξω ισως λιγο καλητερη κατανομη με τα γραφομενα που βλεπω και λενε !!!
και το 4αρι με βολευει αν ειναι πιο ανοιχτο γιατι στην ουσια κατι τετοιο ζητουσα και ηθελανα να παρω σκεττ η κυλινδρο ,, και το παιζω το απογευμα με ψιλα σκαγια για οσο μπορω να ανοιγη η τουφεκια για να αποφυγω οσο γινετε τα ακριβα διασπορας οσο γινετε φυσικα ,, αυτο φυσικα θα διξει και στη πραξει !!
αλλα δεν το κρυβω και θα το κανω γιατι αμμα μπου μπει κατι γαμησετα κολαει η φλατζα χαχαχ θα παω να παρω το τζεμινι αλλα το 10 ποντους εξω που ειναι για μπαικαλ το 2αρι το τσοκ για καποια ημερισια σε καποια σημεια το ειχα στο μυαλο μου απο οτι βλεπω θα κανει δουλεια αν οπως λενε θα εχει καλητερες κατανομες και ταχυτετητες λογο μακριας κανης δοκιμη ασε που δεν εχω και 2αρι και οσο ναναι δεν μαρεσει τοσο να το τραβαω στα ακρα με το φουλ ,,, δεν με πειραζει αν βαρεινη το οπλο ετσι και αλιως για καρτερι το θελω καθαρα και για ανοιχτο μερος και οσο γινετε καθαρες βολες οχι γινετε φυσικα !!! ασε που δεν εχει και μεγαλο εξοδο γυρω στα 35 ευρω και αν δεν κατσει δεν εκατσε πρωτη φορα θα ειναι χαχαχα και οπως λεει και το τζοκερ ομως αν σου κατσει χαχαχαχ !!!

Σήμερα μέτρησα με το παχύμετρο τις κάννες στο robust η αριστερή 17,00 και η δεξιά 17,20 απο μέσα γράφουν full και demi αντίστοιχα, για να ισχύει αυτό τι @@ αυλό έχει αυτό το όπλο και έχει τόσο στενό τσοκάρισμα.......

Last edited:
Καλημέρα στην παρέα!!!! Είμαι νέο μέλος στην ομάδα και θα ήθελα , αν ξέρει κάποιος, να μου δώσει τα φώτα του..
Έχω βρει δύο όπλα σε άριστη κατάσταση:
1ο s55 67' δυσκάνδαλο, 2*,3* τσοκάρισμα, με απλούς εξολκείς 3100γρ βάρος
2ο 626 66' μονοσκάνδαλο με επιλογέα,3*,4* τσοκάρισμα, με αυτόματους εξολκείς 2900γρ βάρος
το δεύτερο είναι σχεδον στα διπλά χρήματα από το πρώτο. Για πέρδικα και μπεκάτσα ποιο θα ήταν ποιο κατάληλλο;
Επίσης αν κάποιος έχει πληροφορίες ή είναι κάτοχος των παραπάνω μοντέλων θα με βοηθούσε η γνώμη του.
Ευχαριστώ...

Καταρχιν, το ενα ειναι αλληλεπιθετο και το αλλο πλαγιοκανο. Το ενα ειναι παλιο μοντελο, το αλλο προσφατο. Προσωπικα (αν και δεν κυνηγω κανενα απο τα δυο θηραματα) θα επαιρνα το πρωτο. Ειναι πιο παλιο, και σιγουρο ειναι οτι σε τετοια κυνηγια το οπλο θα αποκτησει τις αβαριες του. Επισης ειναι δισκανδαλο, οποτε η επιλογη κανης ειναι αστραπιαια

Καλως ηρθες επισης, αν θες περνα απο το αντιστοιχο θεμα να μας πεις λιγα πραγματα για σενα

Καλημέρα στην παρέα!!!! Είμαι νέο μέλος στην ομάδα και θα ήθελα , αν ξέρει κάποιος, να μου δώσει τα φώτα του..
Έχω βρει δύο όπλα σε άριστη κατάσταση:
1ο s55 67' δυσκάνδαλο, 2*,3* τσοκάρισμα, με απλούς εξολκείς 3100γρ βάρος
2ο 626 66' μονοσκάνδαλο με επιλογέα,3*,4* τσοκάρισμα, με αυτόματους εξολκείς 2900γρ βάρος
το δεύτερο είναι σχεδον στα διπλά χρήματα από το πρώτο. Για πέρδικα και μπεκάτσα ποιο θα ήταν ποιο κατάληλλο;
Επίσης αν κάποιος έχει πληροφορίες ή είναι κάτοχος των παραπάνω μοντέλων θα με βοηθούσε η γνώμη του.
Ευχαριστώ...
Αν δε σε πειράζει η όψη των καννων του δικαννου στο προτείνω γιατί είναι ελαφρυτερο, έχει σωστοτερα τσοκ για φερμαριστο κυνήγι και είναι μονοσκανδαλο για γρηγορότερη δεύτερη τουφεκιά στη φερμα.

φιλε καστορα αν εχεις και συ καραμπινα εχω εχω οπως προαναφερα την μ 153 σε μπαικαλ και εχεις μετρισει το τσοκ θα βοηθησεις πολυ γιατι η αληθεια ειναι οτι ακουγοντουσαν πολλα για τα τσοκ στα μπαικαλ και να σε πω την αληθεια γιαυτο πιο πολυ και γω ειχα παρει το τζεμινι το 3αρι μου αρεσε που μακρενε και την κανη αλλα απο οτι ειδα που τα εβαλα το ενα πανω στο αλο για να δω διαφορες ηταν ιδια η διαμετρο τι να πω δεν ξερω μπορει να το πηρα και τζαμπα να ηταν ιδια αλλα μονο στην ιδεα που την εκανα 71 απο 66 μου ανεβηκε το ηθικο χαχαχαχα γιαυτο ρωταω τωρα για το τεσσαρι δεν γινετε,,, η να βγει ενας φιλος που εχει μετρισει το τσοκ απο μ 153 το 4αρι το μανισιο να μας πει τι παιζει γιατι το ξαναλεω αλη λεγαν οτι τα μανισια τα τσοκ απο μπαικαλ ηταν πιο ανοιχτα απο τα φυσιολογικα και αλη πιο κλειστα να δουμε τελικα αν εγω εχω το 4σαρι και ειναι πανω κατω στην διαμετρου κυλινδρου μην παιρνω τζαμπα !!!
Αδερφέ πρόσφατα τα μέτρησα, γιατί με τρώει και εμένα το θέμα tsok Carlson kai Gemini..!!
baikal_zpsovqqtcbo.png

Σήμερα μέτρησα με το παχύμετρο τις κάννες στο robust η αριστερή 17,00 και η δεξιά 17,20 απο μέσα γράφουν full και demi αντίστοιχα, για να ισχύει αυτό τι @@ αυλό έχει αυτό το όπλο και έχει τόσο στενό τσοκάρισμα.......
18.2 μάλον..Γιατί αν ήταν 18,4 το ντεμί του θα ήταν 17.9 και το φούλ 17.3.Αν ήταν 18.3 θα ήταν 17.8 το ντεμί και 17.2 το φούλ.Αν και πάλη δέν βγένουν τα νούμερα εκτός και άν έκανες λάθος στο μέτριμα.Το παχυμετρό σου διλαδή.

Σπυρο θεωρω οτι οση σημασια εχει για εναν καρτεριτζη το σωστο τσοκ, αλλη τοση εχει κ για κυνηγο της φερμας, αλλωστε κ απο τα δυο κυνηγια κανω, σχεδον το ιδιο, αν τα τεσσερα στρα φαινονται σφιχτα σε καποιον, βαζει κυλινδρο...
Καταρχήν εννοείται Άρι όταν είπα εσύ κυνηγάς παπιά και εγώ μπεκάτσες το έφερα σαν παράδειγμα και δεν εννοούσα προσωπικά...εξάλλου έχω απολαύσει πολλές μπεκατσοφώτο σου φέτος και 'γω μόνο μπεκάτσα δεν κυνηγάω πλέον...
Εδώ που τα λέμε οι λέξεις διαφωνώ και συμφωνώ στο συγκεκριμένο θέμα είναι λίγο αδοκιμες κατά την γνώμη μου.
Ο μόνος λόγος που εγώ είμαι απόλυτος και θέλω στα τσοκ να συμβαδίζει η σύσφιξη με την ονομασία είναι πολύ απλά ότι θέλω να γλιτώνω από την διαδικασία των παχυμετρων και των υπολογισμών.
Τι αυλό έχει η κάννη σας κύριε, 18,8, μάλιστα. Το φουλ είναι 17.8, το ντεμι 18,3 και πάει λέγοντας. Ούτε μεταφράσεις, ούτε αναγωγες, ούτε τίποτα. Τώρα αν το ντεμι αποδίδει σαν φουλ αυτό είναι "πρόβλημα" του, φροντισε να ρίχνεις λοιπον με κυλινδρο για να πάρεις την σύσφιξη του ντεμι αν αυτη θες. Στην τελική ρε παιδιά γιατί θα πρέπει οι συσφιξεις να συμβαδίζουν με κάποια ποσοστά συγκεντρωσεων τα οποία δόθηκαν σαν ορισμούς από κάποιους βλητικους μιας εποχής που έλεγε ότι τα 36 μέτρα θελουν φουλ και ότι ο κυνηγός πρέπει να βλέπει τα μάτια του θηραματος όταν πατάει την σκανδάλη; :)
Προτείνω ωστόσο να μην απασχολουμε άλλο το βήμα του Στέλιου και τις αναζητήσεις μας για τα τσοκ να τις εκφραζουμε στα αντίστοιχα θέματα ;)
Μεταφέρω εδώ (ελπίζω να είναι το κατάλληλο) τη συζήτηση για να μη χαλάμε το θέμα του Στέλιο...

Νομίζω οτι το ίδιο λέμε αλλά απο διαφορετική προσέγγιση...
Όπως λέτε... αν πάρω ένα 3* και αν μου βγάζει σύσφιξη 1* είναι χρήσιμο γιατί θα ρίχνω πιο μακριά στο καρτέρι, έτσι και για έναν που θέλει να ντουφεκίσει μπεκάτσες και παίρνει ή βάζει στο όπλο του ένα μαμίσιο τσοκ κύλινδρο, και του βγάζει απόδοση 3* στα 20-25μ, θα του είναι άχρηστο ή τέλος πάντων όχι αποδοτικό...
Γ' αυτο είπα ο καθένας ανάλογα με την μεριά που το βλέπει...
Το τι βγάζει ένα τσοκ στην Χ απόσταση είναι κυρίως για να υπάρχει ενας μπούσουλας...Βέβαια σήμερα τα standard απόδοσης ενός τσοκ έχει ανεβεί αρκετά παραπάνω σε μέτρα και αυτό οφείλεται εκτός από τα τσοκ και στα συγχρονα φυσίγγια....
Η κάθε εταιρία έχει τη δική της φιλοσοφία, χωρίς να μπορούμε να πούμε οτι κάποια είναι λάθος και κάποια είναι η σωστή...
Η τάδε εταιρία σου λέει εγώ προσφέρω τη Χ σύσφιξη, βάση της ονομαστικής, όπως έχουν καθοριστεί απο τα διεθνή στάνταρ, γιατί οι αγοραστές μου αυτό θέλουν, καθόλα έντιμο...
η δείνα σου λέει εγώ προσφέρω την Χ σύσφιξη βαση της απόδοσης, όπως έχουν καθοριστεί απο τα διεθνή στάνταρ, γιατί οι αγοραστές μου θέλουν το 3* να βγάζει απόδοση 3* και αυτό εξίσου έντιμο...
Το αν η μία εταιρία ονομάζει τη σύσφιξη που βγαζει Χ% απόδοση στη Χ απόσταση Μ και η άλλη ΙC λίγο το κακό, αφού με λίγες δοκιμές μέσα στην γκάμα των τσοκ βρίσκεις και παίρνεις το ποσοστό που θέλεις, εκείνο που αξιολογώ εγώ περισσότερο σ' ενα συνδυασμό τσοκ/καννης είναι πέρα απο το ποσοστό συγκέντρωσης και η ποιότητα της ισοκατανομής και εκεί βλέπεις τις περισσότερες διαφορές ανάμεσα στα τσοκ, ιδιαίτερα στα σφιχτά...

Σήμερα ήρθα τα καινούρια τσοκ της Carlson's για την Ρωσίδα..! :D
DSCN1147_zps0w89ue9q.jpg

Imp.Cyl..... o κατασκευαστής τα δίνει .720 της ίντσας ή 18,288 χιλιοστά. Στην πραγματικότητα είναι 18 με 18,1 χιλιοστά(ανάλογα με την πίεση που θα βάλω στα δάχτυλα), κάτι μεταξύ βελτιωμένου κυλίνδρου και μισό..!
Imp.Mod..o κατασκευαστής τα δίνει .705 της ίντσας ή 17,907 χιλιοστά. Στην πραγματικότητα είναι 17,6-17,7 χιλιοστά(ανάλογα με την πίεση που θα βάλω στα δάχτυλα), δυόμιση άστρα αν το βγάζω σωστά.!
Προσοχή λοιπόν στα νούμερα...!!!
Πάντως είναι κουκλιά .sarcastic.
DSCN1152_zpstpsjn8do.jpg

Last edited:
Καλοτουφεκα Ευθυμη... Μου φαινεται λιγο δυσκολο ο κατασκευαστης να αναφερει την ακριβη διαμετρο τους κ αυτη να μην ειναι σωστη... Πιστευω οτι δεν μετρησες καλα...

Σε ευχαριστώ Άρη, θα τα εγκαινιάσουμε σε λίγους μήνες με την νέα σεζόν.!
Και όμως φίλε μου, μέτρησα και ξαναμέτρησα... Τόσο μου βγήκαν. Messure twice, cut once, που λεν και οι Αμερικάνοι.! .xm.από την άλλη, άνθρωπος είμαι και εγώ, υπάρχει και το ενδεχόμενο λάθους, δεν το αποκλείω.!

Κύριοι, σας ευχαριστώ.
Φίλε Άρη, αλίμονο, δεν είπα ότι με αμφισβητείς.. Ίσα κ'ίσα, με την πρώτη ευκαιρία, αν καταφέρω(λόγω πολύ κοντινού) θα βγάλω φώτο την μέτρηση με το παχύμετρο, που ξες, μπορεί κ'εγώ να κάνω λάθος... όσο ζούμε μαθαίνουμε, εμείς από τους γύρω μας, και αυτοί από εμάς.

Back