Φυσίγγια για μπεκάτσα

Τα ΜΒ dispersante 33γρ. της Baschieri&Pellagri δεν τα ρίχνει κανένας στην μπεκάτσα?
Πριν 5-6 χρόνια που τα είχα δοκιμάσει μου άρεσε γιατί με 5* μου έδινε μια αρκετά καλή διασπορά στην περιφέρεια, άκρως ικανοποιητική στα 15-18μ., και με κέντρο ντουφεκιάς που ήταν φονικό ακόμα και στα 25μ.
Βέβαια δεν έχει την τρελή διασπορά του direct ή του max D του συχωρεμένου του Στόκα.
Ήταν όμως σαφώς πιο ανοικτό από διασπορείς τύπου gualanti και με πολύ καλή κατανομή, ιδιαίτερα με 5*.
Αν και τα τελευταία χρόνια δεν χρησιμοποιώ φυσίγγια διασποράς σε κανένα κυνήγι και δεν το έχω ''ψαξει'' πολύ, δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου φυσίγγιο διασποράς άλλης εταιρίας με τον διασπορέα της B&P, σε αντίθεση με τα λοιπά βύσματα τις εταιρείας που χρησιμοποιούνται από πολλούς κατασκευαστές...

Hunter 34γρ του Στραβολαιμου απο Καλλιθέα..Συνδυασμός μαλλινης τάπας και ελικοειδή διασπορεα..Το μονο ίσως ελληνικο φυσίγγι με αυτο το "κόλπο"..Μου θυμίζει το ιταλικο nsi dispersante σε κασετινα..
Θα εχει ενδιαφέρων οποιος φίλος μπεκατσας το βρει να το δοκιμάσει..:)

Hunter 34γρ του Στραβολαιμου απο Καλλιθέα..Συνδυασμός μαλλινης τάπας και ελικοειδή διασπορεα..Το μονο ίσως ελληνικο φυσίγγι με αυτο το "κόλπο"..Μου θυμίζει το ιταλικο nsi dispersante σε κασετινα..
Οντως Τάσο θυμίζει κατι απο το παλιό maionchi διασποράς (και αργότερα nsi) με την τριπλή βυσματωση.
Mόνο που το συγκεκριμένο φυσίγγιο ήταν με φελλόταπα και ο διασπορέας τους είχε μια κεντρική κολώνα που λειτουργούσε σαν ''εσωτερικός συγκεντρωτήρας'' αν μπορώ να το πω έτσι, που κρατούσε μια κεντρική κολώνα σκαγιών μαζεμένη στο κέντρο της ντουφεκιάς και τα εξωτερικά πτερύγια διασπειραν την περιφέρεια της ντουφεκιας.
Αγαπημένο μου φυσίγγι όταν κυνηγούσα μπεκάτσες με το robust του πατέρα μου...
έχω ρίξει αρκετές κασετίνες...
Δυστυχώς πρέπει να έχει σταματήσει να το βγάζει η nsi...

baschieri pellagri F2 SHORT RANGE DISPERSANTE το δοκιμασα φετος παρα πολυ καλο,μεχρι περισυ εριχνα το Αlfa Game και αυτο καλο ομως αρκετα ακριβω,σε πολυ σφιχτα μερη παντα με κυλινδρο τα δυο πρωτα διασπορας και τριτο baschieri pellagri mygra beccaccia.Σε δοκιμες που εκανα σε χαρτι πολυ καλα πηγαν με κυλινδρο και τα elix 36gr

εγω απλα εκει που κυνηγαω ειναι πολυ πυκνα θελω φυσιγγια να ανοιγουν πολυ και γρηγορα και επειδη περισυ ειχα δοκιμασει στο χαρτονι , direct , stokas , lmbro kitrino και feltro , τις καλυτερες εντυπωσεις μου αφησαν τα στοκας και τα κιτρινα , τα φελτρο δεν εχω προλαβει να τα δοκιμασω ιδιαιτερα στο κυνηγι , αλλα σε σχετικα πιο ανοιχτα μερη ισως το προτιμησω ..
νταξει ειναι λιγο πολλα τα 38γρ αλλα μηπως ποσα φυσιγγια θα ριξουμε? , θελω να το δοκιμασω , εχω παρει ενα κουτι με αναμικτα 9+7!!

Τάσο δεν ξέρω κατά ποσό θα έχουν πραγματική μαλινη τάπα γιατί σχεδόν όλοι έτσι λένε και έχουν πλαστικό εμφρακτηρα χωρίς πτερύγια ή πλαστική τάπα και με τα χαρακτηριστικά αυτά δεν αποδίδουν σαν πραγματικά μάλλινα. Τα μόνα που ξέρω εγώ που έχουν πραγματική μαλλινη τάπα είναι τα Mygra, τα sellier bellot και τα Δορκάς 2001 παραδοσιακο, ίσως και κάποια αλλά που δεν τα ξέρω.

Τάσο δεν ξέρω κατά ποσό θα έχουν πραγματική μαλινη τάπα γιατί σχεδόν όλοι έτσι λένε και έχουν πλαστικό εμφρακτηρα χωρίς πτερύγια ή πλαστική τάπα και με τα χαρακτηριστικά αυτά δεν αποδίδουν σαν πραγματικά μάλλινα. Τα μόνα που ξέρω εγώ που έχουν πραγματική μαλλινη τάπα είναι τα Mygra, τα sellier bellot και τα Δορκάς 2001 παραδοσιακο, ίσως και κάποια αλλά που δεν τα ξέρω.
Γιάννη φυσίγγια με πραγματική μάλλινη τάπα, λιπασμένη απο τρίχα κατσίκας ή αλόγου, σαν αυτή που γέμιζαν οι κυνηγοί το '60-'70, δεν έχω βρει σε κανένα φυσίγγιο εμπορίου.
Όλα αναφέρουν οτι γεμίζονται με felt (τσόχα) wad ή fiber (φυτικές ίνες) wad, οι οποίες δεν έχουν την ελαστικότητα και την εμφρακτική ικανότητα της πραγματικής μάλλινης και γιαυτο χρησιμοποιούν και πλαστικούς εμφρακτήρες πάνω στην μπαρούτη προκειμένου να μην έχουν διαφυγές αερίων.
Επειδή είχα την τύχη να βρω απο τον πατέρα μου αρκετές ''παλιές'' μάλλινες και να τις συγκρίνω με τις ''συγχρονες'' τύπου diana, μπορώ να πω ότι δεν έχουν καμία σχέση. Οι ''παλιές'' δεν είχαν ανάγκη απο πλαστικούς εμφρακτήρες, μια χάρτινη αδιάβροχη τάπα, γύρω στα 4χιλ. έμπαινε πάνω στην μπαρούτη (για να μην έρθει σε επαφή το λίπος της μάλλινης με την μπαρούτη) και μπορούσαν να προσφέρουν έμφραξη ακόμα και σε σχετικά μεγάλους αυλούς (τα Ισπανικά όπλα είχαν ανέκαθε αυλούς γύρω στα 18,6χιλ.), μαλακότερη ντουφεκιά λόγω της ελαστικότητα της και καλύτερες κατανομές.
Ο Κων/νος έβαλε στο θέμα ''μάλλινη τάπα'', ένα φυσίγγι που έχει τάπα από πραγματικό μαλλί, αλλά πάει ''ακριβό το μαλλί''.sarcastic.

Γιάννη φυσίγγια με πραγματική μάλλινη τάπα, λιπασμένη απο τρίχα κατσίκας ή αλόγου, σαν αυτή που γέμιζαν οι κυνηγοί το '60-'70, δεν έχω βρει σε κανένα φυσίγγιο εμπορίου.
Όλα αναφέρουν οτι γεμίζονται με felt (τσόχα) wad ή fiber (φυτικές ίνες) wad, οι οποίες δεν έχουν την ελαστικότητα και την εμφρακτική ικανότητα της πραγματικής μάλλινης και γιαυτο χρησιμοποιούν και πλαστικούς εμφρακτήρες πάνω στην μπαρούτη προκειμένου να μην έχουν διαφυγές αερίων.
Επειδή είχα την τύχη να βρω απο τον πατέρα μου αρκετές ''παλιές'' μάλλινες και να τις συγκρίνω με τις ''συγχρονες'' τύπου diana, μπορώ να πω ότι δεν έχουν καμία σχέση. Οι ''παλιές'' δεν είχαν ανάγκη απο πλαστικούς εμφρακτήρες, μια χάρτινη αδιάβροχη τάπα, γύρω στα 4χιλ. έμπαινε πάνω στην μπαρούτη (για να μην έρθει σε επαφή το λίπος της μάλλινης με την μπαρούτη) και μπορούσαν να προσφέρουν έμφραξη ακόμα και σε σχετικά μεγάλους αυλούς (τα Ισπανικά όπλα είχαν ανέκαθε αυλούς γύρω στα 18,6χιλ.), μαλακότερη ντουφεκιά λόγω της ελαστικότητα της και καλύτερες κατανομές.
Ο Κων/νος έβαλε στο θέμα ''μάλλινη τάπα'', ένα φυσίγγι που έχει τάπα από πραγματικό μαλλί, αλλά πάει ''ακριβό το μαλλί''.sarcastic.
Ναι Σπύρο πας για μαλλί και βγαίνεις .llk.

Φίλε Σπύρο έψαξα να βρω κάποιο φυσίγγι που να είναι συνδυασμός μαλινης με διασπορεα και έπεσα πάνω σε δύο πολύ ενδιαφέροντα φυσιγγια από την γαλλική tunnet (ποιος άλλος αυτοί είναι οι σπεσιαλιστες σε αυτό το είδος ) το πρώτο μου θυμίζει την πατέντα του Στοκα 100%

upload pic

Και το άλλο έχει ελικοειδη αλλά όχι το συνηθισμένο.

free picture upload

free upload image

Δεν ξέρω αν είναι με κανονικη μάλλινη η απο τις καινούργιες . Τάσο το κατω είναι δεκαεξαρι αν θυμάσαι παλιότερα είχαμε πει ότι δεν φτιάχνονται διασποράς γιαυτό το διαμέτρημα αλλά δεν υπολογησαμε τους Γάλλους, s'il vous plait..sarcastic.

Last edited:
Φίλε Σπύρο έψαξα να βρω κάποιο φυσίγγι που να είναι συνδυασμός μαλινης με διασπορεα και έπεσα πάνω σε δύο πολύ ενδιαφέροντα φυσιγγια από την γαλλική tunnet (ποιος άλλος αυτοί είναι οι σπεσιαλιστες σε αυτό το είδος ) το πρώτο μου θυμίζει την πατέντα του Στοκα 100%

upload pic

Και το άλλο έχει ελικοειδη αλλά όχι το συνηθισμένο.

free picture upload

free upload image

Δεν ξέρω αν είναι με κανονικη μάλλινη η απο τις καινούργιες . Τάσο το κατω είναι δεκαεξαρι αν θυμάσαι παλιότερα είχαμε πει ότι δεν φτιάχνονται διασποράς γιαυτό το διαμέτρημα αλλά δεν υπολογησαμε τους Γάλλους, s'il vous plait..sarcastic.
Πολύ ωραίες κατασκευές φαίνονται. Ειδικά με το διασπορέα ARX...
Κων/νε μη ξεχνάς οτι πέραν του 12αριού, το 16άρι είναι αγαπημένο διαμέτρημα για τους Γάλλους σε αντίθεση με του Αγγλοσάξονες που είναι το 20άρι.
Το IDEAL της Manufrance, η ναυαρχίδα των Γαλλικών οπλοκατασκευών, έχει κατασκευαστεί κατά χιλιάδες σε 12αρι και 16αρι διαμέτρημα, ενώ σε 20άρι είναι πολύ σπάνιο.

Συμφωνω, καθε θηραμα εχει μια χρυση τομη μεταξυ σωστης βλητικης αποδοδης η και ταχυτητας αν θες, καθε τι παραπανω δημιουργει περισσοτερα προβληματα στις φυσιολογικες αποστασεις...
Μια και το αναφέρεις ήθελα να σε ρωτήσω γιατί υπάρχει η άποψη οτι η μπεκατσα χρειάζεται γρήγορα φυσιγγια και τι μπορεί να προσφέρουν αυτά σε τοσο κοντινες βολές?
Έμενα μου ακούγετε κάπως..όσο αργό κ αν ειναι φυσίγγι σίγουρα θα την προλάβει πριν βάλει εμπόδιο πίσω της(αν εννοούν αυτό)
Γρήγορα φυσιγγια η γρήγορα αντανακλαστικά ειναι το ερώτημα.off topic.

Για μενα θελει γρηγορα αντανακλαστικα κ σωστη επωμιση... Φυσιγγι μαλακο για να εχεις τη δυνατοτητα δευτερης κ τριτης τουφεκιας και οχι ιδιαιτερα γρηγορο... Δεν νομιζω οτι η ταχυτητα εχει να σου προσφερει κατι στα 15 και στα 20 μετρα... Η μπεκατσα χτυπιεται εκει απο τη σωστη σκοπευση και ενδεχομενως την ομοιομορφη διασπορα οχι απο το γρηγορο η φορτωμενο φυσιγγι...

Για το συγκεκριμένο θήραμα είναι αυτό που λέμε να σου ταιριάξει το φυσίγγι. Να σου "κάτσει" στο όπλο σου, στον τρόπο που επωμίζεις, στον τρόπο που στοχεύεις ακόμη και στον τρόπο που κυνηγάς κ.τ.λ. Δεν χωρούν σχόλια ή ειρωνείες ή επικρίσεις για την επιλογή του καθενός στο κυνήγι ειδικά της μπεκάτσας...

Last edited:
Για το συγκεκριμένο θήραμα είναι αυτό που λέμε να σου ταιριάξει το φυσίγγι. Να σου "κάτσει" στο όπλο σου, στον τρόπο που επωμίζεις, στον τρόπο που στοχεύεις ακόμη και στον τρόπο που κυνηγάς κ.τ.λ
Αυτο Χρηστο ισχυει για ολα τα θηραματα, δεν πα να εχεις το καλυτερο φυσιγγι, αν δεν σου ταιριαξει δεν μπορεις να κανεις τιποτα...

Δεν χωρούν σχόλια ή ειρωνείες ή επικρίσεις για την επιλογή του καθενός στο κυνήγι ειδικά της μπεκάτσας...
Χρηστο δεν ξερω αν αυτο αφορα την απαντηση που εδωσα παραπανω αλλα σιγουρα ο καθενας μπορει να χρησιμοποιει οτι θελει... Κουβεντα κανουμε...

Χρηστο δεν ξερω αν αυτο αφορα την απαντηση που εδωσα παραπανω αλλα σιγουρα ο καθενας μπορει να χρησιμοποιει οτι θελει... Κουβεντα κανουμε...

Όχι Άρη προς Θεού. Δεν έχει καμμιά σχέση με γραφόμενά σου. Ίσα - ίσα την κουβέντα μας την κάνουμε πολύ όμορφα... .well done.

Δεν χωρούν σχόλια ή ειρωνείες ή επικρίσεις για την επιλογή του καθενός στο κυνήγι ειδικά της μπεκάτσας...
Χρήστο μην μπερδεύεις την πλάκα και τα πειράγματα που πολλές φορές γίνονται μεταξύ φίλων. Εννοείται ότι χωρούν σχόλια και κρίσεις για τα πάντα, αλλιώς δεν θα συμμετείχαμε στις συζητήσεις. Μια που το έφερε η κουβέντα, τι ειδικό έχει το κυνήγι της μπεκάτσας;

Μια που το έφερε η κουβέντα, τι ειδικό έχει το κυνήγι της μπεκάτσας;

Γιώργο υπάρχουν πιο ειδικοί από εμένα μπεκατσάδες που μπορούν να σου απαντήσουν.
Εγώ το μόνο που μπορώ να σου πω, είναι ότι δεν είναι σαν το κυνήγι του ορτυκιού.... .sarcastic.

Back